Koronavirus: voinko muuttaa matkapäiviä tai perua lennot?

Viime viikkoina lentoyhtiöt ja matkanjärjestäjät ovat supistaneet olennaisesti lentotarjontaansa koronavirusepidemian takia. Tälle sivulle kokoamme tietoa lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien poikkeuksellisista muutos- ja peruutuskäytännöistä (Halutessasi voit tehdä lippuun muutoksia ja/tai perua varauksen myös lippuehtojen mukaisesti.)

Aiheeseen liittyvät kysymykset pyydämme esittämään tämän artikkelin yhteydessä. Täydennämme ja päivitämme artikkelia säännöllisesti.

Perutut lennot voi yleensä perua kuluitta

Lennon peruuntuessa ja suurten aikataulumuutosten yhteydessä lipun voi pääsääntöisesti valintasi mukaan joko perua kuluitta tai siirtää toiselle sinulle sopivalle ajankohdalle paikkatilanteen puitteissa.

EY261/2004 -asetuksen perusteella lentoyhtiön on palautettava rahat lentoyhtiön perumista lennoista. Matkustajalla ei ole velvollisuutta hyväksyä lahjakorttia (travel voucher) hyvityksenä lentoyhtiön perumista lennoista. Lentomatkustajien oikeuksia käsitellään tarkemmin erillisessä artikkelissa.

Lentoani ei vielä ole peruttu. Voinko muuttaa matkapäiviä ilman muutosmaksua?

Monien lentoyhtiöiden maalis-toukokuun lentojen matkapäiviä ja/tai reittiä voi muuttaa ilman muutosmaksua, vaikka lentoa ei vielä olisi peruttu. Olemme koonneet alle listan lentoyhtiöiden peruutus- ja muutoskäytännöistä. Monet lentoyhtiöt veloittavat vapaaehtoisia muutoksia tehtäessä mahdollisen lipputyyppien välisen hintaeron.

Useimpien lentoyhtiöiden lentoja ei pysty perumaan kuluitta, jos lentoa ei ole peruttu. Monien lentoyhtiöiden kuten Qatar Airwaysin lentolipun arvon pystyy kuitenkin muuttamaan tietyin rajoituksin travel voucheriksi, jonka voi käyttää myöhemmin lentovarauksen maksamiseen samaan tapaan kuin lahjakortin.

Lentoyhtiöiden säännöt muuttuvat säännöllisesti ja niihin voi liittyä poikkeuksia , joten suosittelemme tarkistamaan yksityiskohtaiset peruutus- ja muutosehdot ennen lipun muuttamista ja/tai perumista (codeshare-lennot, matkanjärjestäjien charter-lennot jne.).

Lentoani ei vielä ole peruttu. Kannattaako lippua vielä perua?

Monet lentoyhtiöt ovat vilmoittaneet supistavansa olennaisesti lähikuukausien lentotarjontaansa ja useat valtiot tiukentaneet maahantulomääräyksiä. Lennon peruuntuessa ja useiden tuntien aikataulumuutosten yhteydessä lentolipun voi pääsääntöisesti perua kuluitta.

Pääsääntöisesti peruutusmaksu on sama riippumatta siitä onko lento peruttu kuukautta aiemmin vai lähtöpäivää edeltävänä päivänä. Siksi ennen lipun perumista kannattaa pääsääntöisesti odottaa peruuko lentoyhtiö lennon ja perua lippu vasta 2-3 päivää ennen lennon lähtöä. (Peruutusehdoissa voi olla lentoyhtiökohtaisia poikkeuksia, joten suosittelemme tutustumaan ehtoihin.)

Finnair

Lisätietoa Finnairin muutoskäytännöistä löytyy täältä. Mm. maalis-huhtikuussa tehtyjen uusien varauksien matkapäiviä voi muuttaa ilman muutosmaksua.

Finnair Holiday

Finnair Holidays on perunut kaikki matkat, joiden lähtöpäivä on 13.3.–30.6.2020 ja palauttaa matkan hinnan asiakkailleen.

Aegean Airlines

Aegean Airlinesin maalis-kesäkuun lentoja voi muuttaa ilman muutosmaksua ainakin 16.4.2020 saakka.

AirBaltic

AirBaltic peruu kaikki lennot aikavälillä 17.3.-12.5.2020 ja merkittävän osan lennoista aikavälillä 13.5.-30.10.2020. Lipun perutulle lennolle varanneet asiakkaat voivat halutessaan rahojen takaisinmaksun sijasta valita lipun hinnan takaisinmaksun travel voucherina, jonka arvo on 20 euroa/suunta korkeampi kuin alkuperäisen lipun hinta.

Air France

Air Francen 31.3.2020 mennessä huhti-toukokuulle varattujen lentojen lähtöpäivää on mahdollista lykätä 30.9.2020 saakka ilman muutosmaksua (lentoyhtiö veloittaa mahdollisen varausluokkien välisen hintaeron). Vaihtoehtoisesti 31.3.2020 mennessä varatun takaisinmaksukelvottoman lipun voi perua ja Air France palauttaa lipun arvon tietyin rajoituksin travel voucherina, jonka voi käyttää Air France-KLM:n ja tiettyjen yhteistyökumppanien lentoihin.

Aurinkomatkat

Aurinkomatkat on perunut kaikki lomamatkat Suomesta 30.6.2020 saakka ja koko kesän matkat tiettyihin kohteisiin. Muihin 1.7. ja sen jälkeen alkaviin matkoihin on tällä hetkellä voimassa normaalit muutos- ja peruutusehdot.

British Airways

British Airwaysin lennot aikavälillä 14.3.-31.5.2020 voi perua kuluitta ja lentoyhtiö palauttaa lipun hinnan travel voucherina, jonka voi käyttää tietyin rajoituksin British Airwaysin lentojen maksamiseen.

easyJet

EasyJetin lentoja voi muuttaa ilman muutosmaksua tietyin rajoituksin toistaiseksi (lentoyhtiö veloittaa mahdollisen lipputyyppien välisen hintaeron).

EasyJetin perumista lennoista voi hakea takaisinmaksua täyttämällä tämän lomakkeen.

Ebookers

Lisätietoa ebookersin käytännöistä löytyy täältä.

Emirates

Emirates keskeyttää lennot 25.3.2020 alkaen. Huhtikuisten lentojen perumisen kanssa kannattaa odottaa siihen asti, että lentoyhtiö peruu lennot (rahojen takaisinmaksu onnistuu paremmin ehdoin, jos lentoyhtiö peruu lennon).

Hilton Hotels

Hiltonin kotisivujen kautta varatut normaalisti takaisinmaksukelvottomat hotellivaraukset maalis-kesäkuulle voi perua kuluitta edellyttäen, että peruutus on tehty vähintään 24 tuntia etukäteen.

Iberia

Iberian maalis-kesäkuun lentojen matkapäiviä voi muuttaa ilman muutosmaksua tai vaihtoehtoisesti alkuperäisen lipun arvon voi muuttaa travel voucheriksi, jonka voi käyttää lentojen maksamiseen (travel voucheria ei todennäköisesti voi käyttää osittain Finnairin operoimien lentojen maksamiseen).

Icelandair

Icelandairin lentoihin maalis-toukokuussa voi tehdä yhden päivämäärämuutoksen ilman muutosmaksua tietyin rajoituksin (lentoyhtiö veloittaa mahdollisen varausluokkien välisen hintaeron) tai lipun voi muuttaa travel voucheriksi, jonka voi käyttää Icelandairin lentojen maksamiseen.

KLM

KLM:n 31.3.3020 mennessä varattujen, joiden lähtöpäivä on 31.5.2020 mennessä, matkapäiviä ja kohdetta voi muuttaa ilman muutosmaksua (lentoyhtiö veloittaa mahdollisen varausluokkien välisen hintaeron). Korvaavien lentojen lähtöpäivän on oltava 31.5.2020 mennessä. Vaihtoehtoisesti 31.3.2020 mennessä varatun takaisinmaksukelvottoman lipun voi perua ja KLM palauttaa lipun arvon tietyin rajoituksin travel voucherina, jonka voi käyttää Air France-KLM:n, Deltan ja Virgin Atlanticin lentoihin.

LOT

Puolainen lentoyhtiö LOT keskeyttää lennot ainakin 26.4.2020 saakka.

Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, Euro

Lufthansan 19.4.2020 mennessä varattujen lentojen matkapäiviä tai reittiä voi muuttaa kerran ilman muutosmaksua (lentoyhtiö veloittaa mahdollisen lipputyyppien välisen hintaeron). lipun voi muuttaa travel voucheriksi, jonka voi käyttää Lufthansan lentojen maksamiseen.

Lentoja vapaaehtoisesti uudelleen varatessa lentoyhtiö myöntää 50 euron alennuksen uudesta varauksesta, jos alkuperäisen hintaluokan paikkoja ei ole saatavissa.

Norwegian

Useimpien Norwegianin maalis-toukokuun lentojen matkapäiviä ja/tai reittiä voi muuttaa kerran ilman muutosmaksua. Korvaavien lentojen on oltava 30.11.2020 mennessä. Maalis-toukokuun lennon on mahdollista perua tietyin rajoituksin ja lentoyhtiö palauttaa lipun hinnan CashPoints -lentopisteinä.

Päivitys 8.4: Norwegian on perunut kaikki huhti-toukokuun lennot Helsingistä. Norwegianin perumista lennoista voit valintasi mukaan hakea rahojen takaisinmaksua tai saada lipun hinnan + 20 % CashPoints -lentopisteinä, joita voi käyttää Norwegianin lentojen ja lisäpalveluiden maksamiseen.  (Norwegianin haastavan taloustilanteen takia suosittelemme vaatimaan rahojen takaisinmaksua lentoyhtiön perumista lennoista)

Qatar Airways

Qatar Airwaysin lentoihin maalis-syyskuussa voi tehdä päivämäärämuutoksen ilman muutosmaksua tietyin rajoituksin edellyttäen, että päivämäärämuutos on tehty vähintään kolme päivää ennen lentoa. Vaihtoehtoisesti 30.9.2020 mennessä olevat lennot voi perua vähintään kolme päivää ennen menolentoa ja lentoyhtiö palauttaa lipun hinnan + 10 % travel voucherina, jonka voi käyttää Qatar Airwaysin lentoihin tietyin rajoituksin.

Radisson

Suoraan Radissonin kotisivujen kautta varatut 30.6.2020 mennessä olevat hotelliyöt voi perua kuluitta tietyin rajoituksin.

Päivitys 1.4.2020: Radisson on heikentänyt peruutusehtoja. Radisson ei maksa takaisin mahdollisia maaliskuun loppuun mennessä mahdollisia ennakkomaksuja, jos varaus on muutoskelvoton. Ennakkomaksut voi kuitenkin käyttää uuden hotellivarauksen maksamiseen samassa kohteessa tietyin rajoituksin.

Ryanair

Ryanairin vanhoja ja uusia varauksia voi muuttaa ilman muutosmaksua toistaiseksi. Lentoyhtiö veloittaa mahdollisen lipputyyppien välisen hintaeron.

Päivitys: Ryanair peruu lähes kaikki lennot 24.3.2020 alkaen.

SAS

SASin lentoihin aikavälillä 12.3.-15.5.2020 voi tehdä kerran päivämäärämuutoksen ilman muutosmaksua. Uusien matkapäivien on oltava aikavälillä 31.3.2021 mennessä. Lentoyhtiö veloittaa mahdollisen varausluokkien välisen hintaeron.

Päivitys: SASin lennot aikavälillä 12.3.-15.5.2020 voi perua, vaikka lentoyhtiö ei olisi perunut lentoa. Lentoyhtiö palauttaa lipun hinnan travel voucherina, jonka voi käyttää SASin lentojen maksamiseen.

Tjäreborg

Tjäreborg on perunut lomamatkat Suomesta aikavälillä 14.3.-13.5.2020. Päätökset lähdöistä 14.5.2020 ja sen jälkeen tehdään myöhemmin.

TUI

TUI:n matkat, joiden lähtöpäivä on 13.5.2020, voi perua kulutta. Lisäksi TUI:n uusiin kesän ja talven tilauslennoilla toteutettaviin matkapaketteihin ajalla 1.4.2020–31.3.2021 matkavarauksiin voi tehdä maksuttoman muutoksen vähintään 14 vuorokautta ennen matkaa tietyin rajoituksin.

Turkish Airlines

Turkish Airlinesin 20.3.2020 mennessä varattuja kansainvälisiä lentoja voi muuttaa kerran ilman muutosmaksua tietyin rajoituksin. Korvaavien lentojen on oltava 28.2.2021 mennessä.

Yhtiö on perunut kaikki kansainväliset lennot 20.5.2020 saakka (perutut lennot Suomesta voi pääsääntöisesti perua EY261/2004 -asetuksen perusteella kuluitta).

421 kommenttia aiheesta “Koronavirus: voinko muuttaa matkapäiviä tai perua lennot?

 1. Hei! Air Serbia muutti lentopäivämme niin, että matkasta tuli mahdoton. Menetänkö rahani, kun ei ole vakuutusta? Lentomme piti olla 15.6 Helsinki- Ardalnda- Belgrad. (Ardalndassa nopea vaihto). Paluulennot oli 25.6 Belgrad- Ardalnda- Helsinki. Air Serbia vaihtoi lennot niin, että nyt ne on 15.6 Helsinki- Ardlanda ja vasta 21.6 Ardalnda – Belgrad. Paluu lento vaihtui niin, että 24.6 Belgrad- Arlanda ja 25.6 Ardanda – Helsinki. Air Serbian muuttamissa lennoissahan ei ole mitään järkeä, minulla ja lapsilla oli majoitus Belgraatissa ei Tukholmassa. Pitääkö tälläinen lentojen vaihto ihan vaan kärsiä? Lentoja en voi perua koska ei ole sitä vakuutusta. Air serbialla ei voi lentoja edes ilmaiseksi vaihtaa. Vaihdossa ei todennäköisesti olisi edes järkeä, jos lentoyhtiöllä on tälläinen valta lentojen vaihtamiseen. Onko mitään mahdollisuuksia saada lennoista raojaan takasin?

  • Hei. Onko lentonne selvinneet? Itse varasin matkan Tukholmasta-Belgradiin 28.6-1.7. Yritin perua itse tuota lentoa, mutta tuntuu olevan mahdottomuus. Oletko saanut rahojasi takaisin?

 2. Ostin jo viime vuoden puolella luottokortilla ebookersin kautta menopaluuliput kahdelle Geneveen 3. – 8.7. Genevestä oli tarkoitus jatkaa Pohjois-Italiaan. Finnair muutti paluupäivää. Koronatilanteen takia emme halua nyt matkustaa ollenkaan ja haluaisimmekin nyt perua koko matkan. Paluupäivän muuttuminen ei olisi myöskään sopinut suunnitelmaan. Onko tässä tapauksessa mahdollista saada hyvitystä. Olen laittanut ebookersille sähköpostia, mutta vastausta ei ole vielä tullut. Finnairin sivuilla kehoitetaan ottamaan yhteyttä matkanjärjestäjään, siksi en ole asiaa edes Finnairilta kysynyt.

 3. Ei varmaan tänne kuulu tämä kysymys mutta kysyn kuitenkin. Onko tietoa pääseekö heinäkuussa Italiaan, Espanjaan tai Portugaliin ja mikä lentoyhtiö muu kuin Finnair aloittaa ko.maihin lennot ( finnairin liput liian kalliita). Meiltä siis peruuntui kesäkuunlennot Lissaboniin mutta ei vielä luovuteta.

  • Ainakin Lufthansa lentää nyt jo kesäkuussa Portugaliin yhdellä vaihdolla (vaihto Frankfurt). Meilläkin kahdet TAP Portugalin lennot peruttu ennen tuota, mutta nyt siis näyttäisi että päästään viikon sisään matkaan! 🙂

 4. Ostin lennot Dubrovnikiin valitettavasti Travellinkin kautta (tämän perusteella viimeinen kerta) ja klarna-laskulla (ensimmäinen ja viimeinen kerta sekin). Lennot on Norwegianilla. Travellinkin chatissa vain ohjeistettiin hakemaan hyvitystä Norwegianilta, mutta Norwegianin sivusto, jossa hyvistystä voi hakea ei suostu menemään eteenpäin, koska liput on ostettu kolmannelta osapuolelta. Norwegianille laitettu viestiä asiasta, mutta sieltä ei tietenkään ole vastattu. Lento on peruttu, mutta infoa siitä ei ole myöskään tullut miltään suunnalta. Itse katsoin Norwegianin sivuilta. Lento olisi lähtenyt 29.6. Mitenköhän tässä pitäisi edetä?

 5. Hei!
  Mitenkäs teillä jotka olette Norwegianilta hyvitystä hakeneet on asiat edennyt? Mulla peruuntui lento Salzburgista Helsinkiin ja hain siihen heti hyvitystä (jo 13.maaliskuuta) ku tieto peruuntuneesta lennosta tuli. Lentoa ei ole maksettu luottokortilla. Mielettömän kauan asian käsittely kestää. Onko muita samassa tilanteessa olevia?

  • En ole tähän mennessä kuullut Norwegianin palauttaneen rahoja muille kuin luottokortilla makseneille. Olisi mukava kuulla onko kukaan saanut rahoja takaisin esimerkiksi debit-kortilla maksetuista Norwegianin lennoista.

  • Hain hyvitystä Norwegianilta toukokuussa heti kun ilmoittivat lentojemme peruuntuneen. Kuittasivat heti maililla, että hakemus vastaanotettu. Lennot oli ostettu osin Norwegianin pisteillä ja osin luottokortilla (Bank Norwegian). Kaksi viikkoa hakemuksen jälkeen sain pisteet takaisin sekä mailissa viestin, että pyrkivät palauttamaan rahat mahdollisimman pian. Vielä ei ole rahoja näkynyt 🙂

  • Minulle tuli Norwegianilta rahat noin kuukaudessa refund-pyynnön lähettämisestä. Olin maksanut Bank Norwegianin luottokortilla.

  • Sain itsekin rahani takaisin Norwegianilta reilussa parissa viikossa. Käytössä Bank Norwegianin luottokortti. Näkyy hyvityksenä kortin tapahtumissa.

 6. Meillä on lennot 31.5 Helsinki-Doha-Colombo. Lentoyhtiö on Qatar, suoraan sieltä sivuilta löysin tiedon, että lentomme on peruutettu. Emme ole saaneet mi käö laista ilmoitusta lentojen peruutuksesta. Olemme ostaneet liput Ticket.fi kautta. Qatar tarjoaa lippujen pitämistä, päivien vaihtoa, travel voucheria ja peruutusta suoraan heiltä tai matkatoimiston kautta ostetuille, ilman kuluja. Olemme laittaneet jo 4 pyyntöä Ticketille ( viimeisin 5 pv ennen lentoa), saaden vain automaattivastauksia. Olen lähettänyt myös kyselyn Qatarille suoraan, vielä ei mitään vastausta. Vaikeaa on vaihtaa lentopäiviä tai mitään muutakaan, kun emme saa vastauksia. Ticket lupaa sivuillaan, että jos lennot on peruttu siitä informoidaan asiakasta ja avoimiin pyyntöihin vastataan kun on päivitettävää, ei tarvitse tehdä uutta pyyntöä. No, huomenna on perjantai ja enää kaksi päivää alkuperäisiin lähtöpäiviin. Mitä tehdä? Voiko ilmoitukset lennoista ja lippujen vaihdoista/ mahdollisesta peruutuksesta ja takaisinmaksuista tulla näin viime hetkellä? Tuntuu, ettei mistään saa apua asian kanssa, vaikka olemme oikeutettuja muutoksiin.

  • Olemme maksaneet maksuna pankkitililtä. Qatarin sivuilla on selkeät vaihtoehdot, jotka koskevat kaikkia heidän lentojaan. Miten maksutapa vaikuttaa siis tässä tapauksessa? Ongelma on lähinnä se ettemme saa mitään vastausta matkatlimistolta kuin automaattiviestit. Qatar kuitenkin kehottaa ottamaan yhteyttä matkatoimistoon lentojen siirtämiseksi tai travel voucherin saamiseksi.

 7. Itselläni oli liput Hki-Tokio-Seoul-Hki, Expedian ja Travellinkin kautta ostetut Finnairin ja Peach Aviationin liput. Soitin kumpaankin aspaan sen 3 päivää ennen lennon lähtöä kuten ohjeistettu, ja ihan mukisematta laittoivat palautukset rahana tulemaan kummastakin. Halpalentoyhtiö Peach oli jo valmiiksi palauttanut liput rahana Travellinkille, joka siihen aikaan ja edelleenkin sähköpostitse tyrkyttää sitä lentopistepalautusta (vaikka rahapalautuksen pitäisi olla matkalla luottokortille).

  Expedia lupaili 2-3kk ja Travellink muistaakseni 8vk palautusaikaa, nyt mennyt 6 viikkoa eikä ainakaan vielä ole mitään palautunut. Toivottavasti tulisi jo parin viikon sisään niin saisi tämänkin sopan pois olalta..

 8. Hei, meillä on paluu lennot kotiin peruuttu. Reitti Bangkok Doha Helsinki 1.6.20 Qatar airlines. Palauttaako lentoyhtiö koko summan takaisin vai puolet rahoista, sillä meno lento tapahtui normaalisti. Maksettu luottokortilla mutta supersaverinkautta. Kiitos jo etukäteen.

  • Oletko tyhmä? Miksi palauttaisivat koko summan, jos olette käyttäneet menoliput? Järki, älä jätä!

 9. Hei,

  Meillä oli Supersaverin kautta varattuna SAS:n lennot Helsingistä Zürichiin 30.4.2020 ja paluu Helsinkiin 3.5.2020. Lennot peruttiin ja nyt odottelemme rahojen palautusta lennoista. Saimme Supersaverilta 27.4.2020 sähköpostitse mm. tällaista viestiä ”We will send a refund application to the airline and if the request is granted by the airline, we will process your refund in accordance with the airline’s policy and our Terms and Conditions. The refund amount will be paid out to your original form of payment. You will receive an email when your refund has been processed. Please wait for that email before trying to contact us.”

  Eli nyt odottelemme siis e-mailia ja rahojen palautusta. Jos niitä ei kuitenkaan kuulu, niin milloin kannattaisi reklamoida luottokorttiyhtiötä (maksettu OP Visalla) ja miten perustella reklamaatio? Kiitos jo etukäteen vastauksestanne! Olette antaneet täällä todella hyviä vastauksia ja vinkkejä moniin hankaliin tilanteisiin.

  • Meillä on menossa Top10 matkatarjoukset kanssa väittely siitä, että saisimme rahat takaisin matkasta, joka peruuntui huhtikuussa. Yrittävät tarjota voucheria.
   Olemme olleet jo yhteydessä kuluttaja-asiamieheen.
   Mieheni sai täysin asiatonta palvelua soittaessaan Top10 tänään. Ihan uskomatonta.
   En ikinä voi suositella kenellekään ko matkatoimistoa.

 10. Minulla oli maaliskuussa Finnairin lennot e-Bookersin kautta Ivaloon, mutta ennen matkaa ilmoitettiin lentorajoitukset eikä Lappiin saanut enää matkustaa. Menolento peruttiin, mutta sain viestin, että lento muutettiin seuraavaan lähtevään koneeseen. Lappiin ei kuitenkaan saanut matkustaa. Finnair hyvitti matkaseurueelle kaikki lennot huolimatta lipputyypistä, jos oli ostanut suoraan Finnairilta. Mutta e-Bookers ei suostu hyvittämään mitään lennoistani vedoten siihen, että lipputyyppini on ”hyvittämätön”. Koronan takia he kuitenkin saavat Finnairilta hyvityksen tai voisivat tarjota lennon siirtämisen tai voucherin – sekin kelpaisi. Asiakaspalvelu e-Bookersilla ei myöskään vastaa puheluihin eikä sähköpostia ole mahdollista lähettää. Täysradiohiljaisuus ja kuitenkin heillä on Suomessa oma asiakaspalvelu, joten voisi kuvitella, että on hyvä syy hoitaa asiakkaat hyvin. Vakuutusyhtiö ei korvaa menetettyjä lentoja.

  Onko kukaan saanut e-Bookersilta hyvityksiä lennoista?

  Korona on opettanut ainakin sen, että en ikinä enää osta lentolippuja näiltä matkatoimistoilta vaan aina suoraan lentoyhtiöltä. e-Bookersia en suosittele kenellekään.

 11. Onko kukaan teistä saanut Norwegianilta rahoja takaisin? Itse täytin netissä heidän sivuillaan olleen korvaushakemuksen n. kuutisen viikkoa sitten, mutten ole saanut minkäänlaista vastausta Norwegianilta.

  • Hei,
   Sama täällä. Olen odottanut korvaushakemukseen vastausta viikkoja. Lennot peruttiin aikaisemmin Norwegianin toimesta (Hki-Kroatia-Hki). Mitään ei ole kuulunut.

  • Itse sain Norwegianilta ilmoituksen perutuista lennoista Hki-Malaga-Hki 19.5. Samana iltana tein korvaushakemuksen ja sain siitä vahvistuksen vähän sen jälkeen. Nyt sitten 29.5. Norwegian lähetti sähköpostia, jossa kertoivat että lippujen hinnat maksetaan täysin takaisin niin pian kuin mahdollista. Mastercardilla oli varattu lennot 2019 syksyllä ja lähtö olisi ollut 18.6.

 12. Moi,
  Minulla lennot Lufthansalla Italiaan kesäkuussa( lentoja ei ole vielä peruttu lentoyhtiön puolesta), jäin miettimään että kuinka pitkälle tuolla voucherilla voi tehdä varauksen. Minulla kuitenkin vuoden päästä tiedossa sama reissu samaan aikaan.
  Toi voucher sinänsä olisi hyvä vaihtoehto, mutta en oikein ymmärtänyt että onko voucherissa voimassaolo aika?

 13. Hei,
  Meillä on kuuden hengen seurueelle 4.11. Supersaversin kautta hankitut liput Finnairin lennoille AY1571 Helsingistä Pariisiin (ma 22.6. klo 7.35) ja AY1578 Pariisista Helsinkiin (ke 1.7. klo 19). Mikäli olen oikein tulkinnut Finnairin 8.5. päivitettyä liikennesuunnitelmaa, kyseiset lennot on yhä tarkoitus liikennöidä (?). Matkaan emme luonnollisesti ole kuitenkaan nykytilanteessa viranomaissuositusten mukaisesti suuntaamassa.

  Emme ole olleet toistaiseksi itse yhteydessä Supersaversiin. He ovat lähestyneet asiassa viimeksi huhtikuun alkupuolella viestillä, jossa vakuuttelevat tekevänsä kaiken voitavan tilanteessa ja kehottavat olemaan heihin yhteydessä vain 6 päivän sisällä olevan lennon tapauksessa.

  Matka on maksettu OP:n tililtä Trustlyn kautta.

  Mikähän olisi tässä tilanteessa paras menettelytapa, jotta edes jotain rahoistaan saisi takaisin? Tai edes siirrettyä matkaa reilusti eteenpäin? Tulisiko vain odotella, josko lento vielä mahdollisesti peruttaisiin ja anoa rahojaan sitten takaisin? Tai entäpä jos lennot toteutuvatkin? Ne kannattanee silti perua? Missäköhän vaiheessa?

  • Hei! Finnair ei ymmärtääkseni veloita muutosmaksua maalis-kesäkuun lentojen matkapäivien muuttamisesta, mutta matkatoimisto veloittaa siitä todennäköisesti toimistokulut. Finnairin heinäkuun aikataulujen pitäisi täsmentyä loppukuun aikana, joten itse odottaisin vielä 1-2 viikkoa ennen kuin tekisin muutoksia varaukseen (lentoyhtiön perumista lennoista voi hakea rahojen takaisinmaksua).

   Lisätietoa Finnairin säännöistä löytyy täältä https://www.finnair.com/fi-fi/tietoa-lennoista/matkustustiedotteet

 14. Kesäkuun alulle varaamani Finnairin lennot Espanjaan peruttiin. Liput olivat ”ei hyvitetä” -tyyppiset ja ostettu ebookersin kautta. Finnair ilmoitti lentojen perumisesta jo yli kuukausi sitten mutta ebookers vasta tällä viikolla sähköpostitse. Ilmoituksessa kerrottiin, että saamme lippujen hintaa vastaavan lentoyhtiön hyvityskupongin. Soitin juuri ebookersille ja ilmoitin että en halua hyvitystä vaan rahani takaisin. Ystävällinen asiakaspalvelija teki asiasta toimeksiannon Finnairille ja sanoi, että rahat palautetaan 2-4 viikon sisällä. Mainitsi myös että Finnair on yksi harvoista yhtiöistä, joka palauttaa liput rahana.

  • Hei,

   Finnair palauttaa lentoyhtiön perumista lipuista rahat, mutta 2-4 viikon käsittelyaika Finnairin päässä vaikuttaa aika optimistiselta. Itse varautuisin 8 viikon käsittelyaikaan. (Matkatoimistot palauttavat normaalisti pelkistä lennoista rahat lentoyhtiön hyväksyttyä takaisinmaksuhakemuksen.)

 15. Moikka,
  Travellinkin kautta varattu SASin lento 14.5. Kööpenhamina-Helsinki. Lento on peruttu mutta mitään ilmoitusta ei Travellinkiltä ole tullut tähän mennessä (12.5.). Mistään ei löydy puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta minne laittaa kyselyä. Lippu ostettu Norwegian kortilla. Miten saan käsiini Travellinkin yhteystiedot?
  SASin asiakaspalvelussa vastattiin kyllä suhteellisen lyhyen odotuksen jälkeen. He eivät palauta rahoja mutta lipun päivämäärää saa siirtää +330 päivää jos oikein ymmärsin. Yhden kerran saa muuttaa varausta ilmaiseksi.

 16. Voi itku… Meidän perheellä on varattu lennot 17.6 Hki-Miami. Lentoliput ostettu ennen koronaa Supersaverin kautta, ilman muutosoikeutta.. Lentoyhtiö on Lufthansa. Pystymmekö perumaan lennot, nyt vallitsevan tilanteen vuoksi vaikka lipuissa ei ole peruutusoikeutta…

  • Miten maksoitte lennot? Onko lentoyhtiö perunut alkuperäisen lennon?

  • Master gold:lla maksettu supersaverin kautta Lufthansan lennot hki-mia ja lentolippuihin ei voi tehdä muutoksia eikä peruuttaa.. Oltu yhteydessä pankkiin ja eivät korvaa jos ei lentoyhtiö peruuta lentoja… Luulisi, että Lufthansa ei lentäisi Yhdysvaltoihin näin epämääräisenä aikana? Lufthansa on ilmoittanut ainoastaan peruvansa lennot toukokuun loppuun….

  • Lufthansa ei vielä ole julkaissut lopullista kesäkuun lentoaikataulua, joten tilanteen selkeytymistä kannattaa odottaa ainakin pari viikkoa.

   Lufthansan kesäkuun lentojen matkapäiviä pystyy tarvittaessa muuttamaan, vaikka yhtiö ei olisi perunut lentoa. (Koronaviruksen takia Lufthansan normaalisti muutoskelvottomia lippuja pystyy poikkeuksellisesti muuttamaan.)

  • Kiitos, vastauksesta. Osaatko vielä sanoa, että kuinka pitkälle ajalle Lufthansa voi siirtää lentojamme, jos alkupreäinen lentomme olisi 17.6? Onko kyseessä voucher joka voimassa vuoden ja sillä voiko matkustaa minne vain? Mikäli Lufthansa peruu lentomme, niin voimmeko siinä tapauksessa saada rahamme takaisin? Kiitos.

 17. Lennot ostettu Helsinki-Pula-Helsinki luottokortilla ennen korona hässäkkää 14.6. Travellinkin kautta. Norwegianin sivulla näkyy jo että lennot peruttu, kauankohan kestää että Travellink ilmottaa sen meille. Kumpikin osapuoli on jo tätä ennen pompotellut vastuuta toisilleen ja yhteystiedot on kököt etenkin Travellinkille ja robotit yhtä tyhjän kanssa. Mitä tehdä?

 18. HEI!

  Tarvittaisiin apuja!

  Reissu Jenkkilään Phoenixiin on on varattu Opondo-matkanjärjestäjän kautta. Opondo ohjaa sivuiltaan lentoyhtiöille. Heillä on myös chat mutta sinne on jo pitkään jonotettu eikä vastausta tule.

  Alkumatka on FINNAIRILTA ja toisin kuin täällä mainitaan niin heiltäkin ohjataan Opondolle joka ei siis vastaa.

  CONDOR air puhuu vain saksaa puhelimessa.

  Master Card Gold on Danske Bankista mutta näyttäisi ette pandemioita sieltä korvailla ja tässä matkassa on myös lisäturva 240€ jonka ehdoissa näyttäisi myös olevan ettei pandemiat kuulu korvausten piiriin.

  Onko mitään käryä kuinka Condoriin saisi edes englanninkielisen yhteyden ja millä Opondosta saisi irti tiedon voiko matkaansa Amerikkaan siirtää?

  Eihän Jenkkeihin nyt pääse?

  • Milloin olet lähdössä reissuun? Onko Condor perunut/tehnyt muutoksia varaamiisi alkuperäisiin lentoihin? Olemme koonneet tietopaketin lentomatkustajan oikeuksista ja luottokorttiyhtiön vastuusta lentoyhtiön perumista lennoista.

   (Tässä artikkelissa olemme ainoastaan linkittäneet Finnairin sivuille, jossa kerrotaan tarkemmin yhtiön käytännöistä. Emme ole artikkelissa sanoneet, että matkatoimistojen kautta varattuihin lentoihin muutokset olisi tehtävä lentoyhtiön kautta. Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden sivuilla on mainita siitä, että muutokset on tehtävä liput myyneen matkatoimiston kautta.)

 19. Lento Rayanair Lappeenranta – Milano, ostettu Travellinkin kautta. Travellinkin puhelin ei käytössä, sähköposteihin ei vastauksia. Miten sinne saa yhteyden ? Rahat pitäs saada takaisin.

  • Miten maksoit lennot? Luottokortilla vai jollain muulla maksutavalla.

 20. Air Serbia ei ole vielä perunut 15.6.20 olevia lentoja, mentänkö rahani, kun vakuutusta ei ole?

  • Hei! Air Serbia melko todennäköisesti peruu kesäkuun lennot Helsingistä lähempänä lähtöpäivää, joten kannattaa odottaa rauhassa tilanteen selkeytymistä.

 21. Hei,

  Olimme lähdössä 3.6.2020 Top10matkatarjoukset.comin pakettimatkalle Costa Bravalle. Norwegian perui lennot Barcelonaan pari päivää sitten ja kun tiedustelin asiaa ko. matkatoimistosta, he suosittelivat oikeastaan vain matka-ajankohdan muuttamista. Koen kuitenkin, että matkustaminen ei taida olla kovin mielekästä saati järkevää lähitulevaisuudessa kohteessa valitsevien olosuhteiden vuoksi. Toisaalta saattaa olla myös kumpikin putiikki konkurssissa 6kk:n sisään. Mihin pykäliin vedota, jotta saa rahat takaisin vai kannattaako laittaa suoraan luottokorttiyhtiölle reklamaatio, ettei tule saamaan ostamaansa palvelua?

  • Hei! Top 10 Matkatarjousten toimintaa aiemmin Virosta käsin harjoittanut firma on aiempien sotkujen takia ollut protestilistalla jo ennen koronakriisiä, joten itse ehdottomasti vaatisin rahojen takaisinmaksua. Tämän ja muiden kyseenalaisten toimintatapojen takia olemme suhtautuneet kyseisen firman tarjousten julkaisemiseen asenteella ”vältettävä kuin ruttoa”.

   Tämä on hieman haastavampi tapaus, sillä yhtiö on rekisteröitynyt Espanjaan. Mielenkiinnosta tutkin hieman tarkemmin tapausta ja palaan asiaan myöhemmin, mutta ensimmäisenä toimenpiteenä vaatisin yhtiötä kirjallisesti palauttamaan rahat 14 päivän sisällä EU-Direktiiviin 2015/2302 ja lain matkapakettiyhdistelmistä perusteella ja 15 päivänä vaatisin luottokorttiyhtiötä palauttamaan rahat. Reklaamatiossa painottaisin, että yhtiö on markkinoinut matkojansa Suomessa osallistumalla fyysisesti matkamessuille ja sen vuoksi sopimukseen on noudatettava Suomen lainsäädäntöä.

   Luottokorttiyhtiölle tämän firman tapauksessa kannattaa lähettää hyvin perusteltu reklamaatio lainsäädäntöviittein.

 22. Hei,

  Onko expedia sivun kautta tehtyihin lento- ja hotellivaraus pakettiin peruutus- tai muutosoikeudesta tietoa?
  reissu olisi elokuussa ja kohde ranska. lennot olisi finnairin. Kuinka kannattaa toimia?

  • Hei! Elokuulle varattujen Expedian ja ebookersin lento+hotellipakettien kanssa itse odottaisin ainakin kesäkuun puolelle tilanteen selkeytymistä. Matkapaketin saa yleensä peruttua/muutettua huomattavasti paremmin ehdoin, jos Finnair peruu lennon ja/tai hotelli sulkee ovensa väliaikaisesti ennen kuin perut matkan.

 23. Norwegian perui eilen menolentomme 4.6. muttei paluulentoamme 18.6. . Tulkitsin 261/2004 asetusta niin, että lentoyhtiö on velvollinen korvaamaan molemmat suunnat. Olenko tulkinnassani oikeassa? Hieman tuntuu Norwegianin lomake ohjaamaan siihen suuntaan, että ”me” peruisimme paluun itse mikäli etenen täyttämisessä.

  Matka maksettu OP-visalla (perus). OP-taas ilmoittaa UKK:ssa että:
  ”OP:n muissa korteissa eli OP-Visa Credit/Debit, OP-Visa Debit, OP-Visa Electron ja OP-Mastercard, ei ole erillistä matkavakuutusta tai peruutusturvaa.”

  Miten suosittelisitte toimimaan?

  • Hei! Tulkintasi on oikea. Tarvittaessa kannattaa viitata tämän EU:n tulkintaohjeen sivulta 3 tai 4 löytyvään lauseeseen.

   OP:n sivuilla oleva huomautus viittaa ainoastaan tiettyihin kortteihin sisältyvään matkavakuutukseen. Luotonantajan ja palveluntarjoajan yhteisvastuu perustuu kuluttajansuojalakiin, jonka vastaiset sopimusehdot ovat mitättömiä.

   Norwegianin taloustilanne huomioiden yksinkertaisinta lienee vaatia rahojen takaisinmaksua pankilta. Norwegian todennäköisesti peruu myös paluulennon lähiaikoina, joten itse odottaisin reklamaation lähettämisen kanssa siihen asti.

   Reklamaatiossa kannattaa EY261/2004 -asetuksen lisäksi vedota kuluttajansuojalain 7 luvun 39 §, muistuttaa yhtiön lopettaneen lähes kaikkien laskujen maksamisen.

  • Tässä vielä asetuspolku muillekin vaatijoille:
   EC 261/2004
   article 5.1.a -> article 8.1.a -> 7.3

   Mikähän lakipykälä sinne OPlle kannattaa teroittaa vai mahtaako alla oleva riittää?
   ” Luotonantajan ja palveluntarjoajan yhteisvastuu perustuu kuluttajansuojalakiin, jonka vastaiset sopimusehdot ovat mitättömiä.”

   täytyy tuota claimia koittaa ensin ja varmaan samanaikaisesti laittaa OP-visalle vastaavan kaltainen.

  • Olikin tullut lisää tuohon kommenttiin 🙂 refresh toi ne jopa esiinkin.
   eli tiivistettynä:

   EC 261/2004
   article 5.1.a -> article 8.1.a -> 7.3

   Kuluttajasuojalaki
   7. luku, 39 §

 24. Moi. Ostettiin tyttöystäväni kanssa lennot/hotelli Yhdysvaltoihin maaliskuussa ebookersin kautta, maksoimme ei-luottokortilla. Matkan oli tarkoitus alkaa nyt 25.5 alkaen. Viime viikolla tuli ebookersilta viesti, että lento/lennot on peruttu ja air france tarjoaa lentoyhtiön hyvityksen. Mitä kautta tätä kannattaa alkaa selvittämään, koska haluamme rahoja takaisin emmekä hyvityskuponkeja yms. Otammeko yhteyttä ebookersiin vai lentoyhtiöihin? Kiitos

  • Hei! Matkatoimiston kautta varatuista lennoista rahoja on haettava matkatoimiston kautta.

   Jos ymmärsin oikein, varasitte lento+hotellipaketin. En tunne yksityiskohtaisesti tapaustanne, mutta ennen asiakaspalveluun soittamista kannattaa lukea ebookersin matkaehdot läpi. Niistä löytyy kohta, jonka perusteella voitte todennäköisesti vaatia matkan hinnan palautusta rahana kuponkien sijasta. Tarvittaessa kannattaa toki myös vedota EY261/2004 -asetukseen ja lakiin matkapakettiyhdistelmistä (lue tarvittaessa 3 luku läpi).

 25. Onkohan kukaan saanut Norweigianilta rahoja takaisin?
  Itsellä perutut lennot Malagaan ja 26.3 tehty rahojen palautuspyynto, referenssinumeron sain mutta muuten ei kuulu mitään. Maksu tosiaan meni (vahingossa) verkkopankista…eli luottokorttiyhtiökään ei ole vaihtoehto. No tänään laitoin vakuutusyhtiöön kyselyn että kauanko pitää odottaa lentoyhtiön palautusta.

  • No luonnollisestikaan vakuutusyhtiö ei korvaa,tuli ilmoitus.

  • Hei, itse sain Norwegianilta lippurahat takaisin,noin 5 viikkoa siinä kesti. Itselläni on vain ongelmana se, että kaksi kolmesta lipusta maksoin rahalla (norwegianin kortti) ja yhden lennoista cash pointseilla. Sain takaisin rahat kahdesta lennosta mutta en cash pointseja yhdestä lennosta. Tottakai olisin myös maksanut rahalla enkä tuhlannut pisteitä jos olisin tämän tiennyt. Onko kellään sattunut vastaavaa?

 26. Onko kukaan saanut Ebookersilta rahoja takaisin? Lupasivat että 30 päivää no nyt on mennyt se.

  • Odottelen myös rahoja ebookersilta. 7.4. Tuli ilmoitus peruttujen lentojen lentoyhtiöhyvityksestä jossa luvattiin toimittaa seuraava viesti jossa näkyy summat ym. Tuota toista viestiä ei ole tähän päivään mennessä tullut 🙁

  • En ole vielä saanut rahoja takaisin, mutta pääsin läpi asiakaspalveluun. Mulla oli yli 30 pvää lentojen perumisesta, mutta se mun hyvityspyyntö oli sellaisessa jonossa, että Finnair olis ollu tarjoamassa mulle jotain pisteitä tai vouchereita tms. Mutta nyt kun soitin ja ilmoitin, että haluan palautuksen rahana, pyyntö siirrettiin toiseen jonoon ja nyt sitten pitäisi odotella uudet neljä vkoa, että rahat palautetaan tilille, jolta lennot oli maksettu. Mulla oli siis Finnairin lennot.

   Sanoi, että Finnair on ainoa lentoyhtiö, joka palauttaa rahana, mutta tiedä sitten miten todellisuudessa.

  • Finnair on tällä hetkellä yksi harvoista lentoyhtiöistä, jonka perumista lennoista saa rahat takaisin. Takaisinmaksupyyntöjen määrän takia kannattaa varautua parin kuukauden käsittelyaikaan.

  • Kiitos näistä infoista! Pitänee ehkä itsekin sinne sitten soittaa vielä koska haluan myös palautukset kyllä rahana

  • Hotellin osalta saatiin rahat muutama viikko sitten. Soitin äsken ebookersille, vastattiin 5 min yrittämisen jälkeen, eli nyt sunne jopa pääsee läpi. Finnairin lentojen osalta laittoi asian eteenpäin nyt, rahana lupasi palautettavan 2-12 vk sisällä. Matka olisi ollut nykiin 23.3. lukien

 27. Hei!
  Oon tilannut lennot Sveitsiin (lähtö 4.5.). AirBalticin sivuilla sanotaan;

  ”AirBaltic keskeyttää kaikki lentonsa väliaikaisesti 17.3.2020–12.5.2020 välisenä aikana, mukaan lukien lentoyhtiön Virosta ja Liettuasta lähtevät lennot. Koska koronaviruksen aiheuttama tilanne jatkuu vaikuttamalla suuresti airBalticin matkustajamääriin – airBaltic on pakotettu peruuttamaan lentoja aikavälillä 15. huhtikuuta – 31. lokakuuta 2020. Lentoyhtiö oikaisee reitti mahdollisuudet ja aikataulut väliaikaisesti vähennetylle laivueelle aloittaakseen lennot kun kriisi on ohi.”

  Mitään sähköpostivahvistusta oman lentoni peruuntumisesta ei ole kuitenkaan tullut. Ainut viesti on ollut sähköposti MyTripiltä, jossa pyydetään valitsemaan joko lennon päivämäärän muuttaminen lomakkeella tai lennon peruminen lomakkeella. Viestin lopussa on pyyntö reagoida viestiin 24 tunnin aikana;

  ”Your flight(s) have unfortunately been affected by the extraordinary situation with Covid-19. Due to the airline’s changes you can no longer travel as planned on your original itinerary. Some airlines have adopted more flexible ticket rules and it is now possible to make changes to your flight tickets. Please note that the total price for your ticket(s) may change depending on your choices (including any difference in tax, price and fee’s of the airline and us). If you would like to rebook your existing ticket(s) form. Date changes are permitted only with the same airline and for the same route. Once we receive your answer we will send you an email with the alternative flights along with a payment link. If you would still like to cancel your ticket(s), please use this link. Note that the airline only offers partial refund or a limited tax refund. Fees may apply and some additional services may not be refunded. Due to the extraordinary situation, the refund time frame is extremely long. With some airlines it may take up to 12 months to receive the refund. If the refund request is granted by the airline, we will process your payment in accordance with the airline’s policy and our Terms and Conditions. The refund amount will be paid out to your original form of payment. Depending on the airline of your booking and the then-current airline rules and policies, there might be other options available for your booking. The airlines’ rules and policies change constantly and some airlines have suspended their operations. For more detailed information about your flight options please visit the airline’s website. We kindly advise you to frequently visit our website for general information on the Covid-19 situation’s impact on travel and any fees that may apply. As date changes and cancellations are allowed only before the original date of departure, please make sure to reply to this email no later than 24h after receiving it.”

  AirBalticin sivuilla (https://www.airbaltic.com/fi/ilmoitukset) matkustajille, joiden lento on on peruutettu luvataan;
  1) Lennon muutos ilmaiseksi tai varojen palautus lahjakortin muodossa
  2) ajoissa varatuille lennoille mahdollisuus muuttaa lentopäivämäärää kerran ilmaiseksi

  Myöskään TripCasesta ei ollut apua. Kysymys siis kuuluu;
  – Mitä minun tulee tehdä, jotta voin saada rahani takaisin (tilisiirtona)?
  – Voinko vain odottaa, että minulle ilmoitetaan esim. edellisenä päivänä, että lento on peruttu vai tuleeko minun perua se itse (menetänkö tällöin rahat)?
  – Voinko hakea rahoja takaisin takautuvasti vai onko minun toimittava jotenkin ennen ensi maanantaita?
  – Tuleeko paluulennon peruuntumista odottaa myös lähtöpäivään saakka (paluu 15.pvä)?
  – Kehen tässä kannattaa olla yhteydessä, MyTripiin, AirBalticiin vai johonkuhun muuhun? Tuntuu, että infoa heruu joka paikasta niin vähän…

  • Matkatoimiston kautta varatuista lennoista tulee hakea rahojen takaisinmaksua matkatoimistolta. Takaisinmaksuhakemuksessa kannattaa mainita, että vaadit rahojen takaisinmaksua lentoyhtiön perumasta lennosta EY261/2004 -asetuksen perusteella jos et halua voucheria.

 28. Moikka,
  yritin perua Mytrip:n kautta ostamiamme lentoja Kosille (meno-paluu AirBaltic, toukokuun lopulla).
  Ennen heidän peruutuslomakettaan oli tällainen ilmoitus, joka pitäisi vahvistaa rastittamalla ruutu ”agree”.
  ”I agree to proceed with cancellation of my entire booking regardless the refundable amount or any other solution provided by the airline.”
  Mitä tämä KÄYTÄNÖSSÄ tarkoittaa?
  Maksu tapahtunut Visa MasterCard -kortilla.

 29. Miten se rahojen takaisin vaatiminen tapahtuu käytännössä? Meillä oli Lufthansan tarjouslennot, joissa ei ollut peruutusoikeutta. My booking -sivua ei voi näiden tarjouslippujen kohdalla käyttää ja pitäisi soittaa service deskiin. Mutta kun sinne ei pääse läpi. Onko ainoa vaihtoehto hyväksyä voucheri ja toivoa, että joskus sen pääsisi käyttämään?

  • Miten maksoit lennot? Luottokortilla vai jollain muulla maksutavalla?

  • Sama kysymys, mutta lennot maksettu luottokortilla. Jotta voisi anella takaisinmaksua luottokorttifirmalta, täytyisi varmaan olla esittää jokin kirjallinen Lufthansan selvitys siitä että lentoyhtiö ei aio maksaa lipunhintaa takaisin? Vai miten ihan käytännössä? Sellaista todistusta tuskinpa Lufthansalta saa, koska nettisivujen kautta ei voi pyytää rahojen palautusta eivätkä myöskään käsittele säköpostipyyntöjä. Aina viitataan siihen että luottokortilla maksajalla on tietynlainen oikeusturva, mutta onkohan käytännössä kukaan onnistunut saamaan rahojaan pois sitä(kään) kautta?

  • Maksoin Nordean Mastercardilla.
   En ole vielä ollut Nordeaan päin yhteydessä,kun mietin pitääkö olla jotain ”mustaa valkoisella” Lufthansalta ennenkuin voi reklamoida. Vai riittääkö että kertoo lentojen olevan peruttu, mutta lentoyhtyiö ei anna mahdollisuutta pyytää rahoja pois.

 30. Onko kokemuksia TAP Vouchereista.
  Olin varannut Hki-Lissabon-Hki lennot Supersaverilta 4:lle. TAP lähetti Voucherit, 8 erillisistä eli kaikille meno- ja tulomatkoista erikseen.
  Nyt kun menin taas varaamaan 4:lle se antaa laittaa vain yhden Voucher numeron menoon ja yhden paluuseen. Pitääkö jokaisen varata oma matka???? Ja silloin kun ei voi käyttää loppusummaan, niin menomatkasta voi esim jäädä rahaa ja tulomatkasta voi joutua maksamaan. Mielestäni kaikki Voucherit pitäisi saada syöttää lopussa, kun loppusumma selvillä.
  Lähettivät Voucherit myös SEK eli Ruotsin Kruunuina, eli piti kirjautua ”ruotsalaisena” .
  On ollut kyllä tosi hankalaa koko ajan, jättäisin muuten leikin kesken, mutta 1590,00 rahaa kiinni.

 31. Niin. 29.3.20 oli lento SAS:lla HKI-EDI tukholman kautta. Paluu EDI-HKI 6.4.20 KLM:llä amsterdamin kautta. Matka on ostettu TRAVELLINKIN kautta, ja maksettu 13.1.20 luottokortilla. En saa yhteyttä TRAVELLINKIIN! Kaksi lentoyhtiötä siis. Enhän minä voi alkaa olemaan yhteydessä SAS:iin ja KLM:ään, ja pyytämään rahojen palautusta;miten ’jyvitetään’?
  Miten saan rahani takaisin?

 32. Itselläni oli Norwegianin lennot Supersaverin kautta Leville pääsiäiseksi. Sain huhtikuun alussa ohjeiden mukaan 6pv ennen palvelunumerosta kiinni asiakaspalvelijan englanniksi joka katsoi varaukseni ja kertoi Norwegianin peruneen lennot. Sanoi että he alkavat hoitamaan refundia ja että siitä s.posti kun rahat palautettu. Eli odottelua..vielä ei ole mitään kuulunut. Luottokorttifirma ohjeisti ensin lentofirma/tai mistä liput ostettu, seuraava vaihtoehto matkavakuutus ja sitten vasta heille reklamaatiota. Matkavakuutus ei korvaa joten ei voi kuin odotella SUpersaverin tulos ja sitten reklamaatio Nordealle,
  Toinen case on sitten Opodo ostettu kesäkuun lopulle WIZZAIR lennot TKU-Krakowa ja siellä palevelu kyllä heikkoa. Kukaan ei vastaa ja omituisin juttu että opodon kautta ostettaessa peruuta syystä mikä tahansa ilman kuluja ja nyt he eivät vastaa ja ohjeet että soita suoraan lentoyhtiöön. Soitin tänään WIZZAIR ja heidän kommentti että voivat kokonaan perua kesäkuun lenno mutta ei saa rahoja takaisin. Opodo sen sijaan ei vastaa mihinkään ei puheluihin, ei s.posteihin tms..tämä varaus maksettu Klarna,,Klarnan kommentti että eivät palauta rahoja enenkuin opodo on peurunut tilauksen. Vaikea perua kunnei OPODO vastaa..taisi jäädä tuolta osin rahat saamatta.
  Siupersaverin kanssa sentän on vielä mahdollisuus.

  • Maksoitko Klarnan laskun yhdessä vai useammassa erässä? Maksoitko Klarnalle korkoja tai muita (mitä?) luottokuluja vähintään yhden sentin? Tällä on vaikutusta Klarnan vastuuseen.

  • Maksettu yhdellä kertaa eli heti kun lasku Klarnalta tuli…

  • Miten Wizzair Turku – Varsova, meillä lennot varattu ja maksettu luottokortilla, lähtö 2.6.2020 mutta mitään ei ole kuulunut lennetäänkö edes koko lentoa? Onko muita Wizzair lähtijöitä, miten teillä on käynyt?

 33. Onko kukaan saanut rahojaan takaisin Norwegianilta? Oli varaus 21.3. Hki-Malaga + 28.3. Malaga-Hki, lähtöä edeltävänä päivänä Norski peruutti paluulennon. Olin puhelimitse yhteydessä asiakaspalveluun jossa sanottiin että olen oikeutettu rahojen palautukseen koko roskasta. Kestäisi 5-7 työpäivää. Tähän päivään 22.4. mennessä ei ole palautusta luottokortille näkynyt. Kerran olen soittanut tällä välin ja sain vain tiedon että asia on kesken.
  Maksettu Bank Norwegian Luottokortilla, ja luvattu palautus sen saldoon.

  • Onko kenelläkään käytännön kokemusta siitä, kuinka kauan mahdollisen palautuksen saaminen voi kestää?

  • Yllätyksekseni sain palautuksen tänään cashpoints pisteinä. Tarkoitus oli saada rahana, pitää soittaa huomenna asiakaspalveluun ja koittaa vielä neuvotella. Tämä palautusprosessin kesti noin 5 viikkoa.

  • Tosta kannattaa reklamoida korttiyhtiölle ja mainita, että vaadit rahojen takaisinmaksua rahana, et CashPoints -pisteinä mutta tästä huolimatta lentoyhtiö palautti rahat lentopisteinä.

  • Norskilta ei kuulu mitään. Hiljattain tein reklamaation Bank Norwegianille koska maksettu ko. kortilla. Tänään sain pyynnön toimittaa dokumentteja ostoista yms. Saapa nähdä olisiko tästä jotain hyötyä. Onko kellään kokemuksia kuinka kauan luottokorttiyhtiöllä kestää ratkaista reklamaatio?

  • Hei! Omien kokemusten perusteella chargeback -reklamaatioiden käsittely kestää tyypillisesti 4-8 viikkoa. Pankit tekevät normaalisti alustavan hyvityksen luottotilille ja tekevät lopullisen päätöksen lentoyhtiön vastauksen perusteella. Mahdollisista luottokoroista kannattaa aina vaatia hyvitystä.

   Luottokorttiyhtiölle lähetettävässä reklamaatiossa kannattaa muuten tarvittaessa vedota lentomatkustajien oikeuksia käsittelevän EY261/2004 -asetuksen ohella kuluttajansuojalain 7 luvun 39 § mukaiseen luotonantajan ja palveluntarjoajan yhteisvastuuseen, jos asiat eivät etene.

  • Bank Norwegian suoritti alustavan hyvityksen kortille lennoista ja nyt sitten VISA vielä tekee lopullisen päätöksen. Erikoisen tilanteesta tekee vielä se, että Norwegian Air tosiaan on palauttanut cashpointseina lentolippujen alkuperäisen hinnan. Mitenköhän tällaisessa tilanteessa on pisteiden laita, pitääkö minun tehdä niistä vielä joku ilmoitus jonnekin vai saanko mahdollisesti ne käyttää itse (jos Norski vielä joskus lentää)?

   Luottokorttiyhtiö hoito oman osuutensa parissa viikossa, edelleenkään ei ole kuulunut Norskin suunnalta mistään mitään.

 34. Lisätäänpä tähän että Klarna ei vertaudu todellakaan luottokorttiin, vaan siitä on laihasti apua jos korvauksia ei tipu myyjältä:

  ”Jos olet jo maksanut liput, Klarna palauttaa rahasi vain siltä osin kuin myyjä hyvittää tilauksesi.”

  ”Tässä yhteydessä toteamme, että Ostajan turva on Klarnan tarjoama palvelu, jonka tarkoituksena on auttaa sinua, kun olet tilannut fyysisiä tavaroita, esimerkiksi kun saamassasi tavarassa on virhe. Näin ollen se ei koske palveluita, kuten tapahtumia, kuponkeja tai matkailualan palveluita.”

  Jatkossa pitääkin muistaa maksaa kaikki luotolla, eikä Klarnalla. Varmaan vuoden verran saa odotella palautuksia tässä tilanteessa…

  • Klarnalla on useampia tuotteita. Maksullista osamaksusopparia käyttäneillä kuluttajilla on enemmän oikeuksia kuin maksutonta Klarna-laskua käyttäneillä (maksullista Klarna-luottoa käyttäneiden kannattaa lukea läpi kuluttajansuojalain luku 7).

 35. Meillä oli Lufthansalta suoraan ostetut liput Helsingistä Mallorcalle 25.4. Viime viikolla tuli ilmoitus, että lennot on peruttu. Liput on maksettu Mastercard creditillä ja liput olivat ne ”halvimmat” ilman muutos- ja peruutusoikeuksia. Onko kuitenkin mahdollista saada rahat takaisin vaikka Lufthansa tarjoaa ainoastaan voucheria?
  Pitääkö ottaa yhteyttä Lufthansaan vai luottokorttiyhtiöön vai molempiin?

 36. Osuuspankin sivuilta:

  Maksoin matkani luottokortilla, korvataanko minulle koronaviruksen vuoksi peruuntuneen matkan kulut, kuten peruuntuneet lennot?

  OP-Visa Platinum -kortissa oleva erillinen matkan peruuntumisturva mahdollistaa matkan perumisen ilman erillistä syytä, kun matkasi on maksettu credit-ominaisuudella. Tällöin matkan kustannuksista korvataan 75 prosenttia.

  OP-Visa Gold -kortissa oleva vakuutusturva kattaa matkan peruuntumisen ainoastaan ehdoissa mainituista syistä…

  OP:n muissa korteissa eli OP-Visa Credit/Debit, OP-Visa Debit, OP-Visa Electron ja OP-Mastercard, ei ole erillistä matkavakuutusta tai peruutusturvaa.

  Onko tuo siis totta, että OP:n Visalla ei voi hakea korvauksia?

 37. Minulla oli Seat24 kautta Norwegianin lennot Malagaan 20.3.-25.3.20. Sain yhteyden 20.3. Norwegianin asiakaspalveluun 2 tuntia ennen koneen lähtöä. Tässä vaiheessa paluulentoa ei enää ollut olemassa. Norwegian perui lentoni ja lupasi palauttaa rahani Seat24:lle, josta rahat palautettaisiin minulle. 10 arkipäivää tähän piti kulua.
  En saa yhteyttä Seat24:ään. Netistä löytyvä asiakaspalvelun numero on täynnä erilaisia nauhoitteita ja lopulta puhelu aina katkeaa. Sähköposteihin tulee ainoastaan automaattisia vastauksia.
  En ole myöskään saanut Norwegianilla minkäänlaista todistusta peruutuksestani ja rahojen palautuksesta pyynnöstä huolimatta. Tämän tarvitsisin American Expressille, joilla liput oli maksettu.
  Mitä pitäisi tehdä?

 38. Hei!
  Oon ostanut Kilroyn kautta norwegianin lennot Helsinki-Lontoo-Miami ajalle 8.5-20.5.2020. Lennoista ei oo kuulunu mitään, enkä oikee tiiä miten tässä pitäis toimia. Onko mun mahollista saada rahoja takas, vaikka norwegianilla on talousongelmia. En oo maksanut lentoja luottokortilla

  • Norwegianin lennoista rahojen takaisinsaaminen on erittäin haastavaa, mutta Kilroylta kannattaa hakea rahojen takaisinmaksua.

 39. Expedian kautta varattu Lissabonin pakettimatka on hotellin osalta jo hyvitetty, mutta lentojen hyvitystä odotan edelleen. Lentoyhtiö on TAP Portugal, joka ilmeisesti suostuu hyvittämään vain voucherilla. En halua voucheria vaan rahani takaisin, joten voinko olla tässä vaiheessa yhteydessä luottokorttiyhtiöön?
  Kuinka kauan kannattaa odottaa; nyt on kulunut nelisen viikkoa. Ja jos lentoyhtiö tarjoaa vain vouchereita, onko asia sillä selvä ts en voi sen jälkeen enää reklamoida? Voinko vain olla hyväksymättä niitä ja hakea hyvitystä korttiyhtiöltä?
  Myös matkavakuutukseni korvaisi peruuntuneet lennot, mutta vakuutusyhtiöön en ole vielä aikeissa olla yhteydessä. Expedia hyvittänee lentoyhtiön suosimalla tavalla.
  Kiitos avusta, tarvitsen tässä nyt vähän rautalankaa ymmärtääkseni miten kannattaa menetellä.

  • Hei! Milloin olit lähdössä reissuun? Tällä on mahdollisesti jonkin verran vaikutusta siihen miten kannattaa toimia.

  • Reissu olisi ollut jo maaliskuun viimeisellä viikolla ja peruttu Expedian toimesta. Ovat siis jo hyvittäneet hotellin, mutta lentojen hyvitykset tehdään lentoyhtiön hyvityskäytännön mukaan, eikö niin.

  • Hei! Sinulla ei ole velvollisuutta hyväksyä voucheria hyvityksenä lentoyhtiön perumasta lennosta. Epäselvyyksiä välttämiseksi Expedialle kannattaa mainita kirjallisesti, että haluat hyvityksen rahana.

   Voit valituksen korttiyhtiölle, jos matkatoimisto/lentoyhtiö kieltäytyy palauttamasta lipun hintaa rahana kohtuullisen ajan sisällä ja tarjoaa voucheria ainoana vaihtoehtona. Korttiyhtiön vastuuta käsitellään tarkemmin erillisessä artikkelissa.

   https://www.lentodiilit.fi/2020/04/21/korttiyhtion-vastuu-perutuista-lennoista-ja-matkoista/

 40. Hei,
  minulla on ongelma Travellinkin kanssa koska sinne ilmoitetut puhelinnumerot eivät vastaa.
  Varasin lennon TNF-MAD-BRU-HEL ja lentoyhtiönä Iberia.Lentoyhtiö peruutti lennot jotka olisi olleet 24.04.20.
  Sain Travellinkiltä eilen viestin ja pyysivät ottamaan yhteyttä uudelleen reititystä varten.Puhelinnumero jonka sain selittää tietoturva-asiaa 25 sekuntia ja sen jälkeen puhelu katkeaa.Toinen numero tuuttaa välittömästi.
  Kaikki on maksettu luottokortilla. Firmalle oleva sähköpostiosoite ei toimi joten palauttaa lähetyksen välittömästi.
  Pystyttekö te selvittämään tämän Travellinkin Suomen postiosoitteen tai sellaisen puhelinnumeron josta heidät tavoittaisi?
  En tosin tarvitse heiltä reititystä vaan rahani takaisin.

 41. Meillä oli lennot Hki-Malaga-Hki Norwegianilla maaliskuun lopussa. Maksoin lennot luottokortilla. Lennot peruttiin ja samantien maaliskuun lopulla pyysin rahanpalautusta Norwegianilta.

  8.4. sain pyynnön Norwegianilta vahvistaa toiveeni hyvityksestä (kahdesti) ja tämän teinkin (kahdesti). Melkein heti sen jälkeen Norwegian hakeutui yrityssaneeraukseen ja tein sitten pääsiäisviikonloppuna reklamaation luottokorttiyhtiölle. Sain kuitenkin vielä kehoituksen odottaa ja yrittää suoraan lentoyhtiön kanssa.

  Mutta kun Norwegian on kuitenkin jo saneerauksessa, niin onko sitä kautta edes mahdollista saada rahojaan takaisin? Luottokulut tietenkin tästä koko ajan kertyvät.

  • Mielenkiinnosta minkä pankin kortilla maksoit ostoksen? Vaatimus odottamisesta ei perustu lainsäädäntöön…

  • Maksoin S-pankin Visalla. Ajattelin nyt sitten laittaa vielä kerran postia Norwegianille ja antaa vielä yhden viikon aikaa. Ärsyttävää.

 42. Moikka,

  Onko tietoa voinko vaatia luottokorttiyhtiöltä rahojani takaisin kun AirFrance perui lentoni ja suostuu antamaan vain voucherin, joka on voimassa vuoden, jonka jälkeen käyttämättömänä saisin rahani takaisin? Toisin sanoen minun pitäisi odottaa yli vuosi rahojeni palautusta.

 43. Hei,
  Tilasin syksyllä 2019 lennot Norwegian kautta ja hotellin Kroatiaan Norwegian holidaysin kautta. Maksoin nuo yhdellä laskulla Klarnan kautta. Lähtö olisi kesäkuun 2020 alussa matkalle, mutta oletettavastihan tämä peruuntuu. Hotellista luki, että ei oikeutta rahojen palautukseen, jos haluaa muuttaa tai peruuttaa varausta.
  Mitenkä tämä rahojen palautus tässä korona tilanteessa menee? Olen ymmärtänyt, että myös Kroatia olisi sulkenut rajansa. Norwegian ei ota kantaa kuin varattuihin lentoihin, hotelli ei vastaa sähköpostikyselyihini mitään. Miten pitäisi menetellä?

  • Hei,
   Löytyykö tähän kysymykseeni vastausta?

  • @Kroatia 2020 Norwegianin konkurssi vaikuttaa tällä hetkellä melko todennäköiseltä, joten itse odottelisin tilanteen selkeytymistä vappuun saakka. Jos Norwegian ajautuu konkurssiin, rahoja on oikeastaan helpompi vaatia takaisin Norwegian Holidaysilta kuin tällä hetkellä (tai heidän Norwegian Holidaysin lakisääteisestä vakuudesta, jos myös Norwegian Holidays menee konkurssiin).

 44. Voiko asetukseen EY 261/2004 vedota rahojen takaisin saamiseksi lennoista jos lentoyhtiä on perunut lennot enemmän kuin 14 vuorokautta ennen lentojen alkuperäistä aikataulua?

 45. Ei liity koronaperuutuksiin, vaan jo viime syksynä tulleeseen Wizz Air -ongelman. Lento Turku-Luton peruttiin lokakuussa kun reitti lopetettiin mutta me emme saaneet tietoa siitä mistään kuin vasta lennon online check-inissä jolloin lento oli vaihdettu Riikasta lähteväksi seuraavana päivänä. Soitimme Opodolle josta lennot ostettu, ja sovimme takaisinmaksusta. Sitä ei kuulunut melkein kahteen kuukauteen, jolloin valtuutimme Lentoavun käsittelemään tätä. Sielläkään asia ei ole edennyt, joten voiko vielä ottaa pyynnön luottokorttiyhtiöön vai aiheutuuko Lentoavusta sotku sen suhteen jos luottokorttiyhtiön kautta saisikin rahat takaisin? Tuleeko korvausvelvoite Lentoavulle tms jos vielä itse yritämme saada asian tuota kautta ratkaistua?

  • Ymmärtääkseni Lentoapu auttaa lähinnä lentojen peruutuksiin liittyvien vakiokorvausten kanssa. Rahojen takaisinmaksua perutuista lennoista on yleensä vaadittava omatoimisesti AirHelpin ja Lentoavun kaltaisten firmojen kanssa asioitaessa, joten luottokorttiyhtiölle reklamoimisesta ei pitäisi aiheutua ylimääräistä sotkua.

 46. Hei, miten peruuntuneiden lentojen maksujen palautukset menee open jaw-lentojen osalta?

  Meillä on varattuna Supersaverin kautta Cathay Pacific lennot 23.5. Helsinki – Amsterdam – Hong Kong – Cebu ja takaisin 18.6. Singapore – Hong Kong – Zurich – Helsinki. Kaikki siis samalla varaustunnuksella. Menomatkan lennot peruttu lentoyhtiön toimesta mutta paluulentojen osalta Cathay Pacificin sivulla lukee ”confirmed”.

  Matkatoimisto lähestyi sähköpostilla ja vaihtoehtoina olisi joko ajankohdan vaihto samalle reitille tai peruutus. Onko kuitenkin niin että jos tässä vaiheessa lähtee perumaan paluumatkan osalta ei saa täyttä hyvitystä? Kannattaako odottaa toukokuun puoleenväliin jos lentoyhtiö kuitenkin peruu paluumatkan lentoja? Mitään käyttöähän niille ei ole kun menomatka on jo peruuntunut. Matkat on maksettu luottokortilla.

 47. Onko Lufthansa perunut huhtikuun loppupuolen lentoja? Meillä lennot Helsinki-Munchen-Belgrad 25.4 ja samaa reittiä takaisin 28.4.2020.Yhtiöltä ei ole tullut peruutusta vielä.

  • Lufthansa on ainakin poistanut loppukuun Helsinki-München lennot myynnistä, joten kannattaa tarkistaa lentoyhtiön manage my booking -toiminnon avulla onko lennot virallisesti peruttu vai perutaanko lennot lähempänä lähtöpäivää.

 48. Ois ollut SAS:n lento 29.3 Tukholmaan ja sieltä SAS:lla Edinburghiin.Takaisin KLM 6.4 EDI-Amsterdam, ja sieltä HKI myös KLM:llä. Onko mahdollista saada rahoja takaisin, tai voychereinä? Lennot on ostettu Travellinkin kautta, ja maksettu jo helmikuussa.

  • Hei! Onko lentoyhtiö perunut lentonne? Miten maksoit lennot?

 49. Varasimme alkuvuodesta lentoliput Lufthansalta kesäkuun alkuun Pohjois-Italiaan enkä usko että matka toteutuu/ on järkevää lähteä.
  Olen itse joutumassa isoon leikkaukseen tod näk aikaisintaan syksyllä josta toipuminen kestää 3-4 kk vähintään joten en haluaisi siirtää matkaa vaan perua sen toistaiseksi kokonaan ( myös mieheni matkan)koska leikkausajankohta ei ole varma koronakriisin vuoksi
  Lufthansalla on vaihtoehtoina toistaiseksi vain matkan siirto tai voucher?????

 50. Hei,

  Varasin lentoni Mytrip matkanjärjestäjän kautta. Sieltä on tullut sähköpostia lentojen muutoksesta ja koronatilanteen vaikutuksista lentoihin. Sähköpostissa pyydetään valitsemaan joko lennon päivämäärän muuttaminen lomakkeella tai lennon peruminen lomakkeella. Viestin lopussa on pyyntö reagoida viestiin 24 tunnin aikana. Lentoyhtiö ei ole kuitenkaan perunut lentoja ja lennot ovat vasta 8.6 eteenpäin.

  ”As date changes and cancellations are allowed only before the original date of departure, please make sure to reply to this email no later than 24h after receiving it.”

  Kysymys onkin, voinko olla reagoimatta viesteihin ja odottaa lentojen peruuntumista kesäkuuhun asti? Käsittääkseni lennot voi perua vielä pari päivää ennen lähtöpäivää.

  • Hei,

   lentoyhtiön peruuttaessa alkuperäiset lennot voit pääsääntöisesti EY 261/2004 -asetuksen perusteella vaatia rahojen takaisinmaksua. Minkä lentoyhtiön lento on kyseessä ja minne matkustat?

  • @Maija Jos ymmärsin oikein viestisi, lentoyhtiö on perunut alkuperäiset lennot ja tarjoaa ensisijaisena vaihtoehtona matkapäivien muuttamista. Tämänkaltaisessa tilanteessa voit vaatia rahojen takaisinmaksua EY261/2004 -asetuksen perusteella (sinulla ei ole velvollisuutta hyväksyä korvaavia lentoja eikä voucheria).

 51. Meillä on Lufthansan lennot Helsinki-Munchen – Belgrad 25.4 ja paluu samaa reittiä 28.4.2020.Lentoyhtiöltä ei ole vielä tullut peruutusta. Selvää on, etteivät lennot toteudu. Missä vaiheessa kannattaa olla lentoyhtiöön yhteydessä. Rahat saa takaisin, jos niitä ensisijaisesti vaatii.

 52. IB 14.04.2020
  Tilasin matka Expedian kautta Helsinki – Malaga 17.03.2020 ja paluumatka 02.04.2020 Coronan vuoksi en lähtänyt matkaan, kun katsoo Finnair sivulla löytyy menomatka mutta ei paluumatka ,hyvitys varmasti ei saadan menomatkasta, mutta entäs paluumatka? koska Finnair lopetti lennot Malagasta

 53. Hei,

  meillä olisi ollut lennot Sveitsiin17.5.2020 jääkiekon MM-kisoihin, mutta kisat on peruttu. SAS ilmoitta että lennot voi perua 15.5.2020 asti ja lippurahat palautetaan. Osaatteko sanoa onkohan mitenkään mahdollista saada lennoista lippurahat takaisin? Eihän tuossa olisi kuin kahden päivän ero.

  • Hei! SAS on perunut ainakin huhtikuun loppuun saakka kaikki lennot Helsingistä. Toukokuisten lentojen perumisesta yhtiö ei vielä ole tehnyt virallista päätöstä, mutta yhtiö peruu erittäin todennäköisesti merkittävän osan toukokuisista lennoista lähiaikoina. Itse odottaisin hetken tilanteen selkeytymistä.

   Jos lentoyhtiö peruu lähtöpäivän lähestyessä varaamanne lennot, voitte vaatia EY261/2004 -asetuksen mukaisesti rahoja takaisin.

 54. Moi!

  Ebookers tuntuu pelaavan kieroa peliä kun ohjeet ovat todella epäselkeitä nettisivuilla eikä minkään luokan ohjeistuksia koskien matkapaketteja. Aspa rakennettu niin ettei varmasti saa yhteyttä mitenkään. Meidän matkapaketista Kreikkaan on menolento peruttu, olemmeko oikeutettuja saamaan rahat takaisin koko matkasta?

  Ebookers mainitsee ohjeissaan että lentoyhtiöiltä saa ainoastaan vouchereita eikä peruutuslomake anna sen kummemmin mielenrauhaa mainitsemalla että ”ei takaa hyvityksiä” mutta sen lähettäminen on kuitenkin virallinen vahvistus siitä että ebookers peruu matkan..

  Kiitos avusta!!

  • Lentoni (Finnair) oli peruttu (ensin paluu, sitten meno, josta ei ikinä tullut mitään viestiä mutta oli peruttujen listalla). Ostin lentoliput Ebookersilta ja lähetin peruutuslomakkeen (myönnän, vähän kuin mustaan kaivoon hyppäisi) heti, kun sellainen ilmestyi ebookersin sivulle. Sain kaikki rahani takaisin noin 2 vkossa.
   Jos lentoyhtiön psta yksi suunta peruttu, on oikeus täyteen korvaukseen (luettu Finskin twitter aspasta. Voi tietty olla lentoyhtiöeroja)
   Seurasin keskustelua, otin kuvia eri päätöksistä. En tarvinnut soittoa aspaan. Lopuksi oli kätevä homma.

  • Ihan samanlaiset tunnelmat täällä! Itse peruin maaliskuun lopussa lennot, joista paluulento oli jo Finnairin puolelta peruttu. Mitään aikatauluarviota asian käsittelyyn ei tullut, enkä tiedä nyt yhtään kuinka kauan odotan eBookersilta vastauksia, ennen kuin pitäisi jotain (mitä) tehdä.

   Mutta hienoa Mari, että sulla on hyvä kokemus. Antaa pientä toivoa, että tämä tästä vielä hoituu.

 55. Helmikuussa ostettiin Lufthansan lennot Italiaan kesä-heinäkuulle Supersaverin kautta. Voiko niitä jo nyt perua ja saada rahat takaisin? Jos niin, miten? Mitä kannattaisi tehdä? Kiitos paljon avusta!

  • Hei! Halvimmista tarjouslipuista voi hakea rahojen takaisinmaksua ainoastaan, jos lentoyhtiö peruu lennon. Lufthansa ei vielä ole perunut kesälentoja Suomesta Saksan kautta Italiaa, joten teidän kannattaa odottaa tilanteen selkeytymistä.

 56. Ensin lukee: Matkustajalla ei ole velvollisuutta hyväksyä lahjakorttia (travel voucher) hyvityksenä lentoyhtiön perumista lennoista.

  Ja sen jälkeen joidenkin lentoyhtiöiden kohdalla, että ne tarjoavat voucheria. Onko se siis pakko ottaa vastaan vai ei?

  Ja mikä TAP Portugalin peruutuskanta on?

  • Matkustuajan ei pakko hyväksyä voucheria hyvityksenä lentoyhtiön perumista lennoista. Tietyt lentoyhtiöt kuten Qatar Airways tarjoavat mahdollisuutta perua lennot maksutta, vaikka lentoyhtiö ei olisi perunut lentoa, ja saada hyvityksenä lipun hinnan takaisin travel voucherina.

   TAP Portugal on ymmärtääkseni erittäin hankala tapaus. Lentoyhtiö on kuulemani mukaan kieltäynyt maksamasta rahoja takaisin lentoyhtiön perumista lennoista, vaikka matkustajalla on oikeus vaatia rahojen takaisinmaksua EY 261/2004 -asetuksen perusteella. Tällaisissa tilanteissa luottokortilla lennot maksaneiden asiakkaiden kannattaa reklamoida ja vaatia korttiyhtiötä palauttamaan rahat. Lähipäivinä julkaisemme artikkelin luottokorttiyhtiön vastuusta.

  • Hei
   Onko joku hakenut TAP Portugalilla rahoja takaisin perutusta lennosta? Miten ja onko onnistunut? Tarjoavat ymmärtääkseni vain voucheria…

  • Miten maksoit lennot? TAPin lennoista on erittäin vaikea saada rahoja takaisin, jonka vuoksi olemme tekemässä artikkelia luottokorttiyhtiön vastuusta perutuista lennoista.

  • Ostin ja maksoin liput TAP Portugalille jo ennen joulua, luottokortilla

 57. Hei!

  Ostimme Ebookersin kautta lennot ja majoituksen Nizzaan 30.5.- 5.6.2020. Norwegian perui lennot ja tarjosi hyvityksenä ensisijaisesti heidän lentopisteitään. Emme näitä hyväksyneet vaan täytimme lomakkeen, jossa haemme korvauksena rahoja takaisin. Ebookers ei ole ollut meihin yhteydessä vielä lainkaan. Olemme maksaneet matkan luottokortilla. Mitä vaihtoehtoja meillä on ja mistä meidän kuuluisi hakea rahoja takaisin?

  • Hei!

   Matkasta tulee hakea hyvitystä ebookersilta. Tarvittaessa rahojen takaisinmaksua vaatiessa kannattaa tutustua ebookersin sopimusehtojen kohtaan 3.5.3 Peruuttaminen ja asiakkaan tekemät muutokset, jossa kerrotaan tarkemmin asiakkaan oikeudesta perua matka kuluitta esim. olennaisen ebookersin tekemän muutoksen takia

 58. Hei, meillä on Aegean Airlines lennot Hki – Ateena meno 8.5. ja paluu 18.5. Tietojen mukaan lentoja ei ole (vielä) peruttu. Olemme saaneet viestin että lentoja voi siirtää maaliskuulle 2021 asti ilman lisäkuluja, mutta siirto pitäisi tehdä 10.4.2020 mennessä. Mitä meiltä olette, voivatko he veloittaa lisäkulut myöhemmin? Emme haluaisi nyt lähteä siirtämään koska ei tiedä koska tämä koronakriisi hellittää eli koska olisi hyvä aika mennä. Ollaan menossa purjehdusreissulle ja pitää myös sopia veneen vuokraa uusi meille ja vuokraajalle sopiva ajankohta. Meille olisi myös OK että lento perutaan ja saadaan rahat takaisin (ostetaan sitten uudet liput joskus). Kiitos vinkeistä.

 59. Moi!

  Osaako joku kertoa, että mistä löytäisi ticket.fi sivuston asiakaspalvelun puhelinnumeron? Olen yrittänyt tiedustella hyvityksiä koskien peruttua Norwegianin lentoa Rio de Janeiroon. Norwegianin kautta pyytävät olemaan yhteydessä Ticketiin, koska olen sitä kautta varannut lennon, mutta en löydä mistään heidän puhelinnumeroaan ja sähköposteihin he vain vastaavat, että:

  ”We are very sorry that we haven’t been able to handle your request yet. Due to the extra ordinary circumstances we have an extreme inflow of customer requests. At the moment we need to prioritize to help our customers travelling in the nearest future. Since your travel is more than one month away we ask you to get back to us closer to departure. We are sorry for the situation and thank you for your understanding.”

  Pitääkö tässä vain odottaa vai onko jotakin tehtävissä? Lentoni olisi ollut 22.4.

  • Hei,

   täällä on hyvin samantyylinen tilanne eli Ticketin kautta ostettu Norwegianin lennot 22.4-29.4 Splitiin. Norwegian perui nuo lennot kolmisen viikkoa sitten, mutta Ticket vastaa sähköposteihin tuolla yllä mainitulla automaattivastauksella. Lennot maksettu luottokortilla.

   Tulisiko minun jäädä odottamaan Ticketin yhteydenottoa lentoihin liittyen vai reklamoida asiasta suoraan luottokorttiyhtiölle, täällä mainittuun kuluttajansuojalain kohtaan nojaten? Tarvitseeko minun olla enään yhteydessä Ticketiin mikäli teen tuon reklamaation luottokorttiyhtiölle?

   Samaan viestiin vielä toinen samantyylinen kysymys: Braathens Regional perui luottokortilla ostetut lennot kesäkuulle Malmo-Tukholma välille. Ostin lennot RCG.se:n kautta. Sähköpostitiedusteluihin sain automaattivastauksen, jossa asian käsittelyyn arvioitiin menevän 6-12 viikkoa. Tuleeko minun jäädä odottamaan noin pitkäksi aikaa vai onko mahdollista tässäkin tapauksessa tehdä asiasta reklamaatiota suoraan luottokorttiyhtiölle?

   Kiitos vastauksesta ja mukavaa pääsiäisen aikaa kaikille!

  • BRA on jättänyt velkasaneeraushakemuksen (=maksukyvytön), keskeyttänyt lentonsa ja irtisanonut suurimman osan henkilöstöstänsä, joten Malmön lennoista on syytä reklamoida korttiyhtiölle. Velkasaneeraushakemuksen seurauksena Braathens ei pysty täyttämään EY261/2004 -asetuksen mukaista velvollisuutta palauttaa perumistaan lennoista rahat 7 päivän sisällä. Velkasaaneraushakemuksen seurauksena yhtiö ei saa maksaa velkoja ilman tuomioistuimen lupaa (matkatoimistot palauttavat normaalisti rahat ainoastaan, jos lentoyhtiö on palauttanut rahat matkatoimistolle).

   KKV:n mukaan luottokorttiyhtiö ei voi edellyttää sinun olevan ensisijaisesti yhteydessä lentoyhtiöön, vaan voit itse valita, kumpaan tahoon haluat vaatimuksesi rahojen palautuksesta kohdistaa.

   Korttiyhtiöiden asiakaspalvelu reklamaatioita käsitellessä kysyy oletko ollut yhteydessä Ticketin asiakaspalveluun. Lakisääteisestä oikeudesta huolimatta tehdä reklamaatio suoraan korttiyhtiölle asian käsittely usein onnistuu helpommin, jos lähetät parin rivin valituksen ticketin sivujen kautta ja reklamoit viikon kuluttua korttiyhtiölle (EY261/2004 -asetuksen mukaan rahat on periaatteessa palautettava 7 päivän sisällä lentoyhtiön perumista lennoista, mutta tällä hetkellä asiakaspalvelun ruuhkautumisen takia tämän toteutuminen on käytännössä mahdotonta).

  • Kiitos paljon nopeasta ja kattavasta vastauksesta sekä ylipäätään ystävällisestä avusta tämän kaiken hullunmyllyn keskellä. Tämä selkeytti minun tilannettani kovasti.

  • Moi!

   Maksoin joko Visa electronilla tai sitten suoraan verkkopankin kautta. En muista kummalla.

  • Meillä on ticketin kautta varattu 2 välipysäkin lennot, mutta nyt on osa matkasta peruttu. Laitettiin tänään viestiä ticketille, josta sanottiin että tulee kestää 6-8 viikkoa. Ajateltiin seuraavaksi reklamoida luottokorttiyhtiöltä maksu. Millaisella viestillä kannattaisi lähestyä luottokorttiyhtiötä?

  • Minkä yhtiön lennot muuten varasit ticketin kautta? Laitan mallipohjan kun saan omalta korttiyhtiöltä vastauksen pääsiäisenä lähettämääni reklamaatioon.

  • Meidän tilanne on vähän hankalampi, sillä lipussa taitaa olla muutaman eri lentoyhtiön lentoja. ticketiltä tuli vastaus, että lippujen rahan palautus kestää 6-8 viikkoa. Lento, joka on peruttu on KLM:n ja se oli pisin osa matkaa. Lisäksi ainoastaan menomatka tästä on tällä hetkellä peruttu.

  • Hei! Nopeana kommenttina muita ajatellen. Lentoyhtiön peruessa yksittäisen menolennon voi perua koko lipun EY261/2004 -asetuksen perusteella kuluitta. KLM tietääkseni tällä hetkellä rahojen palauttamisen sijasta antaa matkustajille vouchereita. Jos olet maksanut lennot luottokortilla, reklamoisin suosiolla suoraan korttiyhtiölle (EY 261/2004 -asetuksen perusteella lentoyhtiön perumista lennoista on periaatteessa palautettava rahat viikon sisällä).

 60. Hei! Meillä on varatut lennot kesäkuun 18-25 Helsingistä Thessalonikiin, lentoyhtiönä Air Serbia. Ostimme liput Seat24.fi sivuilta, kun oli halvin lipun myyjä. Maksoimme varauksen yhteydessä peruutusturvan, jolloin esim. mahdollisessa sairaustapauksessa saisimme rahat takaisin. Olisikohan mahdollista peruuttaa lennot jo nyt ja saada rahat takaisin, vedoten koronavirukseen, vaikka lentoja ei vielä ole peruttu?

  • Hei! Seat24 peruutusturva ei ainakaan löytämieni ehtojen mukaan ole voimassa force majeure-, sota- tai terrorismitilanteissa tai muissa vastaavissa tilanteissa, joten siitä tuskin on hyötyä. Se kattaa lähinnä sairaalahoidosta ja vastaavista syistä peruuntuneita matkoja.

   Seuraavaa reissua varatessa matkatoimistojen peruutusturvat ja muut (ylihintaiset) lisäpalvelut kannattaa jättää ostamatta. Suomalaisten vakuutusyhtiöiden (IF, Pohjola jne.) myymien matkavakuutusten ja moniin luottokortteihin sisältävien vakuutusten hinta-laatusuhde on yleensä selkeästi parempi kuin matkatoimistojen myymien vakuutusten.

 61. Hei!
  Liput Hki-phuket ( emirates lentoyhtio) varattu super saver kautta 10/03/2020, lento päivämäärä 23/3, Osa lennoista peruuttu(dubai-phuket), ( hki-dubai) ei tietoa. Super saver ei vastata ja emirates käsky (että olla yhteyttä travel agen only) Miten toimi?

  • Hei! Onko Emirates perunut meno- vai paluulennon? Muutokset on normaalisti tehtävä ensisijaisesti matkatoimiston (Supersaver) kautta.

  • Kyllä ymmärrättävä asia, mutta miten toimi jos super saver ei vastaa ?

 62. Hei! Mitenkäs tuon lakipykälän mukaan edetään jos ei Supersaversiin saa yhteyttä eikä Laudamotioniin minkä koneella piti wieniin lentää toukokuussa? Mihin ilmoitan luottokortilla ostettujen lentojen peruuntumisen että saan edes tuon lakipykälän mukaan rahat takaisin? Korttiyhtiön sivuilla ei hyvitystä tehdä oikaisupyyntönä.

  • Hei! Milloin olet matkustamassa Wieniin? Ryanair/Laudamotion ei vielä virallisesti ole perunut kaikkia toukokuun lentoja Wieniin, vaikka niiden toteutuminen on melko epävarmaa.

  • Hei,toukokuun 22.5 pitäisi markustaa wieniin ja sposti tuli että se takaisintulo lento olisi peruttu,mutta eihän tuossa ole järkeä lähteä sinne jos ei pois pääse? Ainakin spostissa oli että lento Vienna-helsinki on peruttu…

 63. Ostin liput Helsingistä portugaliin 2019 loppupuolella MyTripin kautta. lippu koostui kahdesta yksisuuntaisesta lipusta (TAP ja SAS). Nyt TAP ja SAS ovat molemmat peruneet kyseiset lennot, mutta MyTrip ei ole ilmoittanut minulle varaukseni peruuntumisesta. Menomatkan olisi pitänyt alkaa 9.4.2020. SAS ja TAP molemmat pyytävät tekemään maksujen palautusta koskevat pyynnöt matkatoimiston kautta, mutta MyTrip ei vastaa puheluihin lainkaan. Voinko hakea rahoja takaisin lentojen ajankohdan jälkeen, jos en heihin ennen sitä saa yhteyttä ja vaikka en ole saanut heiltä perumisilmoitusta, vaikka lennot on peruttu jo viikko sitten, enkä itse ole perunut matkaani heidän kauttaan?

  • SuperSaver myy lippuja Portugalin kautta, elikkä jos hlö ostaa lippu pääseekö hän Helsingista-Portugal-Afrika ? Kuulimme, että Afrikassa rajat on suljettu eikä pääse edes bussilla …

  • Meillä myös MyTripin kautta AirBalticin lennot Helsinki-Riika-Malpensa ja takaisin. AirBaltic perunut lennot, MyTrip ei. Asiakaspalvelu ei vastaa. Lähtö huomenna. Mitä voi tehdä?

  • Mytripin sivuita löytyy tarkempia ohjeita takaisinmaksuhakemuksesta. EY261/2004 -asetuksen perusteella sinulla on oikeus vaatia rahojen takaisinmaksua (sinulla ei ole velvollisuutta hyväksyä lahjakorttia hyvityksenä).

   Jos asian kanssa ilmenee ongelmia ja olet maksanut lennot luottokortilla, asiasta kannattaa tarvittaessa reklamoida korttiyhtiölle.

   (Ohessa lainaus kuluttajansuojalaista, johon luottokortilla maksaneet asiakkaat voivat vedota ongelmatilanteissa.

   ”Luotonantajan ja myyjän tai palveluksen suorittajan yhteisvastuu

   Kuluttajalla, jolla on oikeus pidättyä maksusta taikka saada hinnan palautusta, vahingonkorvausta tai muu rahasuoritus myyjältä tai palveluksen suorittajalta tämän sopimusrikkomuksen johdosta, on tämä oikeus myös sitä luotonantajaa kohtaan, joka on rahoittanut kaupan tai palveluksen. Luotonantaja ei ole kuitenkaan velvollinen maksamaan kuluttajalle enempää kuin on tältä saanut maksuina.[…]”

 64. Onko Blue air perunut lennot, ei löytynyt listasta? Meillä on lento 28.4. Hki-Bukarest.
  Ja ymmärsinkö oikein, että eilisen päivityksen mukaan Suomesta ei pääse asti 31.5. ulos? Miten silloin toimin saadakseni rahat takaisin lennoista, on lento peruttu tai ei (ja pakkohan olla peruttu, jos ei kukaan pysty lennolle osallistumaan)? Lennot maksettu aikoja sitten visalla.
  Kiitos avusta!

  • Blue Air on tähän mennessä perunut lennot 20.4.2020 saakka, mutta suhtaudun epäilyksellä kevätlentojen toteutumiseen mm. romahtaneen kysynnän takia. Lentoyhtiön perumista lennoista voit vaatia EY261/2004 -asetuksen perusteella rahojen takaisinmaksua, joten kannattaa odottaa tilanteen selkeytymistä. (Romania ei ole EU-maa, jonka vuoksi asetusta ei sovelleta yhdensuuntaisiin Bukarest-Helsinki lippuihin.)

   https://www.blueairweb.com/en/gb/faq-cov/

  • Kiitos vastauksesta!
   Tarkentaisin vielä kysymystä:
   Voiko tilanne olla se, että lentoja ei peruta, mutta samalla Suomestakaan ei saa poistua, eli yhtälä on mahdoton?
   Kun esim Tui on toistaiseksi perunut vain 3.4. saakka, mutta Uudellemaalle (eli Hki-Vantaallekaan?) ei pääse 19.4. asti, niin miten lennot voivat käytännössä toteutua jos maan sisällä on liikkumisrajoituksia tai maasta ei saa poistua?
   Kiitos vielä tarkentavasta vastauksesta.

 65. Hei,

  lentolipput meno-palu Helsinki-Kiova ostettu travellinkista, syksynä 2019. Maksettu pankkitililta. 26.3.2020 lentoytiö Flyuia perutti lennot ja lupasi anta kuponki korvauksenna. Laitoin kuponkin hakemus lentoyhtiöle. Lentoyhtiö vastasi, että lipput ostetu trvenllinkista ja ne hoita sitä. Travellink EI vasta chatin, saähköpostiä ei tullu, myös ei oo mitä sähköpositä mihin voi laita jotain reklamatioita….

 66. Supersaver ja Mytrip ilmoittivat, että korvausta peruutetusta lennoista ei saa, jos ei ole varattu suoraan SAS: lta. Voiko pitää paikkansa?

  • Onko lentoyhtiö perunut lennot? Miten maksoit lennot?

  • En ole kovin tarkkaan perehtynyt Klarnaan maksutapana, mutta ymmärtääkseni kuluttajansuojalainsäädännön kannalta Klarna on hyvin samankaltainen maksutapa kuin luottokortti. Lentoyhtiön perumista lennoista sinulla on oikeus vaatia takaisinmaksua EY261/2004 -asetuksen perusteella. Tosta kannattaa tarvittaessa reklamoida Klarnalle.

   Jos et vielä ole maksunut Klarnan laskua, laskusta kannattaa reklamoida ennen maksamista.

   EY261/2004 -asetus ja kuluttajansuojalainsäädäntö ovat ns. pakottavia lakeja. Kuluttajansuojalain vastaiset sopimusehdot ovat pääsääntöisesti pätemättömiä.

 67. Norwegian lähetti hieman kryptisen sähköpostin liittyen Malagan-lentoon huhtikuun alussa ja paluu huhtikuun lopussa.
  ”Important update regarding on your Norwegian flight
  We’re contacting you regarding your Norwegian booking. We’re sorry to inform that your flight has been affected by the impact of COVID-19. Due to the uncertainty of this unprecedented event, we ask you to read our travel information for COVID-19 before making any further plans or rebooking your flight.”

  Tuossahan ei suoraan sanota lennon peruuntuneen, vaan ”affected”. Norwegianin ohjeissa on sitten kohta:
  ”How will I be notified if my flight is cancelled?
  Due to the travel restrictions imposed by COVID-19, we’re currently processing a high volume of flight cancellations. If your flight is affected, we will update you as quickly as we can by SMS or email based on the contact information in your booking.”

  Eli otsikossa mainitaan cancelled ja tekstissä taas affected. Eli voiko tästä päätellä, että jos meilissä mainitaan affected, niin ohjeen mukaan se tarkoittaa cancelled?

  Seuraavana sitten toinen ohje:
  ”Can I claim a refund or CashPoints if my flight is cancelled?​
  If you purchased a Flex or PremiumFlex ticket, or you simply want to claim a refund, you can cancel your booking and submit a claim online.​”

  Siinä linkki normaaliin peruutuslomakkeeseen ”Vaadi hyvitystä lipuista”. Lomakkeen lopussa on vielä täppä ”Ymmärrän, että Norwegian peruuttaa valitut lennot”.

  Tässä selkeästi pyöritellään selvää asiaa epämääräisin termein. Ja lomakkeen mukaanhan minä peruutan matkani. Jos täytän lomakkeen, saanko siis rahat takaisin sekä meno- että paluulennoista? Minulla ei ole peruutusturvaa Norwegianilta.

 68. Ebookers ei pelaa kyllä mukavaa pelia, ei voi sanoo että saako hyvitystä vai ei ja puhelin on laitettu kiinni. Vihaks pistää herrojen metkut.

 69. Jos varaus tehty samalla tunnuksella. Menolento peruutettu, mutta paluu lentoa ei. Voinko vaatia rahat takaisin molemmista? Kyseessä Norwegian lento Malagaan, ajankohta 29.4-3.5.

  • Samaa olen miettinyt( minulla sama tilanne JA MYÖS Norwegianin lennoilla) Ainakin Finnair kertoo selkeästi, että jos meno-ja paluulento on samalla varausnumerolla, niin menomatkan peruuntuessa, myös paluumatka on oikeutettu palautukseen.

   TUTKIN NETISTÄ JA tämän DOKUMENTIN löysin:
   EUROPEAN COMMISSION Brussels, 18.3.2020: COMMUNICATION FROM THE COMMISSION
   Commission Notice Interpretative Guidelines on EU passenger rights regulations in the context of the developing situation with Covid-19.
   TÄMÄ ON siis Euroopan komission ohjeet matkustajan oikeuksista( 11 SIVUA TEKSTIÄ)
   OHJEISSA TODETAAN:
   However, if the outbound flight and the return flight are part of the same booking, even if operated by different air carriers, passengers should be offered two options if the outbound flight is cancelled: to be reimbursed for the whole ticket (i.e. both flights) or to be re-routed on another flight for the outbound flight.
   JONKINLAATUINEN SUOMENNOS:
   Jos lähtevä lento ja paluulento ovat kuitenkin osa samaa varausta, vaikka lennot operoitaisiin eri lentoliikenteen harjoittajilla, matkustajille olisi tarjottava kaksi vaihtoehtoa, jos lähtevä lento peruutetaan: korvataan koko lippu (eli molemmista lennoista). tai uudelleen reititetään menolento.

  • Hei,

   Sama dokumentti on julkaistu myös suomeksi, jonka pohjalta julkaisimme artikkelin lentomatkustajan oikeuksista. Luottokortilla maksaneiden matkailijoiden kannattaa tarvittaessa reklamoida korttiyhtiölle, jos rahojen takaisinmaksun kanssa ilmenee ongelmia.

 70. Finnair perunut lennot 3.-5.4. Lennot varattu eBookersin kautta. Heidän sivuilla ei ole sellaista kohtaa, jossa voisi hakea hyvitystä lentoyhtiön perumista lennoista. Voi kyllä itse perua, mutta sitten taas on kommentti, ettei välttämättä ole oikeutettu hyvitykseen. Varaus näkyy edelleen eBookersilla voimassaolevana ja pääsisin peruuttamaan.

  Mistä löytyy eBookersilta paikka, josta voi hakea hyvitystä Finnairin perumista lennoista?

  • Tähän kaipaisin myös itse vastausta. Finnair perui eilen meidän toukokuun lennot Gazipasaan.
   Mistään ebookersin sivuilta ei löydy mahdollisuutta tämän kaltaisen hyvityksen hakemiseen, en myöskään uskalla matkaa ns. perua heidän sivuiltaan ettei he tulkitse asiaa eritavalla.

  • Uskaltauduin lopulta perumaan varauksen, koska alkuperäiseen lähtöpäivään on enää kolme päivää. Kun varauksen peruu, tulee maininta hyvityksistä. Tosin sillä kulmalla, että varoitetaan että ei ole välttämättä oikeutettu hyvityksiin. Mutta ottavat ilmeisesti automaattisesti hyvitykset käsittelyyn sen jälkeen kun peruutus on tehty. Toki varmaan kannattaa odottaa mahdollisimman pitkään, jotta saisi lentoyhtiöltä peruutuksesta tiedon ensin. Itselle se siis tuli joku aika sitten.

   Mutta toinen kysymys tähän liittyen, että onko kukaan saanut hyvityksiä vielä eBookersilta? Tai mitään tietoa hyvitysten käsittelystä? Perumisen yhteydessä tuli vaan kuitti, että älä ota yhteyttä kyselläksesi asian edistymistä, että heiltä ollaan yhteydessä. Mutta ei ollut mitään aikatauluarviota.

  • Myös eBookersilta ostetut lennot Hki-Madrid-Hki. Finski perui jo kuukausi siten kummatkin, jolloin meili eBookersille, ei vastausta. Pari viikkoa sitten laitoin vireille Kuluttajariitalautakuntaan viivästyskorkovaatimuksella. Vaivattomasti rahat heidän suuntaan siirtyivät, mutta palautus ei onnistu millään.

  • Hei! Täsmennyksenä tähän. Lento+hotellipaketin varanneilla on tämänkaltaisessa tilanteessa enemmän oikeuksia kuin pelkät lennot varanneilla. Matkatoimistolla ei ole velvollisuutta palauttaa rahoja pelkistä lentovarauksista ennen kuin lentoyhtiö on käsitellyt rahojen palautuspyynnön. Finnairin takaisinmaksuhakemusten käsittely kestää tällä hetkellä noin 8 viikkoa.

 71. Meillä on Expedian kautta varattu pakettimatka (lennot+hotelli) Venetsiaan 18-25.4 Hotellilta tuli viesti, että tarjoavat voucheria maksunpalautuksen sijaan. Expedian sivuilla sanotaan, etteivät voi peruuttaa lentoja (Norwegian) vaan se on tehtävä kys lentoyhtiön kautta. Eli perunko lennot ja vaadin korvauksia Norwegianilta? Miten tuo hotelli sitten? En halua mitään voucheria, vaan rahat takaisin. Mitenköhän tässä pitäisi toimia?

  • Nosta oikeuteen. Itellä on kanssa Expedian kautta, todella sekavaa tietoa antavat että saako hyvitystä vai ei.

 72. Meillä supersaverin (lentodiilelin kautta) kautta ostettu lento HKI-REYKJAVIK-NEW YORK 25.3 lähtevälle lennolle ja paluu 31.3. Tänään Icelandair ilmoitti että lento on siirretty samalle päivälle Finnairin liikennöimänä Iso-Britanniaan ja sieltä jatko-yhteys British Airwaysilla New Yorkiin. Onks tää siis mahdollista? Kannattaako meidän perua lento itse vai mitä tehdä? Mitä tapahtuu jos jäädään odottamaan? Halutaan siis rahat takaisin eikä siirtää matkaa.

  • Selvitetty jo on, luottokorttiyhtiö ei korvaa jos lentoyhtiö ei mene konkurssiin. Icelandair on puhelimessa vastannut tänään että vain supersaverin lautta voi perua/muuttaa ja hakea korvauksia. Skyscannerin asiakaspalveluun on tänään jonotettu 4h ajan puhelimitse saamatta yhteyttä ja lähetetty yli viikko sitten sähköpostia vastausta saamatta.

  • @Hekuliini Tämä ei pidä täysin paikkaansa. Luottokorttiyhtiölle voi reklamoida myös, jos yhtiö kieltäytyy EY 261/2004 -asetuksen vastaisesti palauttamasta rahoja lentoyhtiön perumasta lennosta tai toimii sopimusehtojen vastaisesti.

  • Voidaanko lentoyhtiössä tai supersaverissa nyt vedota tuohon että se lento on uudelleen reititetty eikä lentoa ole peruttu? Saimme uudet liput siis Yhdysvaltoihin jotka liikennöi muu kuin Icelandair jolle varsinaiset liput olivat. Ei olla peruutettu nyt näitä uusia lippuja.

 73. Peruin Lufthansan pohjois-italiaan suuntautuvan lennon reilu viikko sitten sen jälkeen, kun lentoyhtiö oli ilmoittanut, että osa reitin lennoista on peruttu. Peruutuksen jälkeen sain sähköpostiin vahvistuksen peruutuksista, mutta vahvistuksessa oli vain osa lennoista. Nyt Lufthansan My Bookings osiossa näkyy vahvistuksen ulkopuolelle jääneet lennot myös peruttuina, mutta ei muita lentoja, eikä varaukselle voi tehdä mitään. Eli jotenki koko systeemi on sekaisin. Onko mitään tietoa kuinka kauan näissä peruutuksien käsittelyissä kestää? Kuinka varmasti näistä saa rahat takaisin, kun lentojen peruutukset on kuitenkin lentoyhtiö aloittanut?

 74. Expedian kautta varattu paketti (lennot+hotellli) Pariisiin, lähtö 30.3. Nettisivujen mukaan pakettimatkan voi perua 45 € paruutusmaksusta, mutta nyt omien tietojen kohdalla lukee, ettei voi perua. Finnairin lennot voisi siirtää, mutta ainoastaan Expedian kautta, jonne ei saa yhteyttä. Ilmeisesti rahat siis menetetty. Miten ja minne ilmoitetaan, ettei aio matkalle lähteä? Onko joku päässyt läpi Expedian puhelinpalveluun???

  • Hei Lennu, meillä oli samankaltainen tilanne eli pakettimatka Expedian kautta HEL-LIS-HEL ja TAP Portugalin lennot. Ei peruutusoikeutta. TAP on perunut kaikki lennot 30.4 saakka.

   Lähtö olisi ollut eilen ja paluu lauantaina. Pääsin eilen iltapäivällä n.3h jonotuksen jälkeen läpi.
   Koko matka, sekä hotelli että lennot, hyvitetään eikä peruutusmaksua peritä. Jonotin useana päivänä monta tuntia ennenkuin pääsin läpi. Sain erittäin hyvää asiakaspalvelua; asia hoitui täsmällisesti ja niin nopeasti kuin oli mahdollista. Pyysin ja sain sähköpostiini vahvistuksen, että hyvitysprosessi on aloitettu. Tässä oli myös kaikki maksetut summat eriteltynä.
   Teillä on lähtöön vielä aikaa, ja puhelinviestin perusteella palvelevat ensin niitä joiden lähtö on lähempänä; taisi olla 72h sisällä. Kannattaa siis yrittää vielä rauhassa lähempänä lähtöpäivää.
   Toivottavasti minun kokemuksestani oli apua!

 75. Itselläni sellainen tilanne että alkuperäinen lento Vietnamista Suomeen varattuna 30.3 Iwofly:n kautta (lentoyhtiö aeroflot). Tällä hetkellä olen jumissa Filippiinien palawanilla. Vietnamhan ei myönnä enää viisumeita joten lennolleni en joka tapauksessa pääse vaikka täältä löytäisin pois. Onko kokemusta, Jos lentoa ei peruta niin voiko näiden seikkojen perusteella peruuttaa/saada hyvityksen?

 76. Supersaverilta varattu TAP lennot Lissaboniin neljälle 6.4. joten paljon rahaa kiinni lennoissa.
  Onko kellään tietoa / kokemusta kumpaan oikeasti kuuluu ottaa yhteyttä?
  Supersaver sanoo, että lentoyhtiöön, mutta jostain olin lukevinani että Supersaveriin. Kumpaankaan EN ole toistaiseksi saanut yhteyttä. Eli kumpaan kannattaa jonottaa? Vai onko muuta tapaa olla yhteydessä.
  Ja vaihtavatko lennot vai onko mahdollista saada rahat takaisin?

  • Katsoppa facebookissa supersaversin kansainvälinen sivu, siellä sadat ihmiset kommentoineet että jonottavat 4-6 tuntia ja läpi ei pääse tai jos pääsee niin mitään apua ei saa. Sinne ei ainakaan kannata soittaa, mutta onkohan niin että lentoyhtiökään ei voi auttaa kerran travel agent (supersaver) on välissä. Ottaisin yhteyttä luottokorttifirmaan jos vaan mahdollista ja sitä kautta rahat takas, jos vaan lennot on lentoyhtiön toimesta peruutettu

  • Ainakin Icelandair ilmoitti meille että ainoastaan supersaverin kautta voi tehdä muutokset ja peruutukset ja korvaushakemukset kun sieltä olimme lennot ostaneet.

  • Hei Pia,
   Minulla oli myös supersaversin kautta TAP lennot. Super savers suostui puhelimessa perumaan lennot mutta sanoi TAPin hoitavan hyvityksen. Sain eilen yhteyden TAPiin kotisivujensa chatin kautta ja sanoivat että ”travel agency hoitaa voucherin sinulle, heillä on tähän selkeät ohjeet…” että juu, tosi selkeältä näyttää. Nyt laitoin SS:lle meiliä, katsotaan saanko ikinä rahojani takaisin.

  • @Marika Miten maksoit lennot? Luottokortilla vai jollain muulla maksutavalla?

 77. Norwegian on vain hävittänyt varaukseni ettei näy enää kuin puolet lennosta. Ensin lupaavat vaihtaa lennon sitten lentotiedot hävitetty. Miten vaihdat lentoa jota ei enää näy lento tilassa. Onneksi on kuitti tallella .kelleen käynyt näin??

 78. Olimme varanneet puolisoni kanssa lennot Helsinki-Doha-Denpasar (Bali) 7.4-21.4. Haluamme luonnollisesti muuttaa matkan ajankohtaa. Lentoyhtiö on Qatar Airways ja he kertovat että lennot voi muuttaa voycheriksi joka on voimassa vuoden. Olemme ostaneet liput Supersaver välitysfirman kautta ja Qatar neuvoikin, että asia on hoidettava välitysfirman kautta. Supersaveriin ei saa tällä hetkellä yhteyttä eikä Qatarillekaan. Mitä tässä tilanteessa voi tehdä? Supersaver ei ota sähköpostia vastaan koska sen käsittely voi kestää 6-8 viikkoa. Pitääkö nyt vain yrittää soitella vain peruuttaa lento itse? Lentoa ei ole vielä peruttu.

  • Itselläni oli aluksi ongelmia päästä Australiasta Suomeen 5.4. Qatar Airwaysin lennolla koska yhteistyökumppanin lento Brisbanesta Adelaideen oli peruttu. Lennon re-bookaus kuitenkin onnistui helposti kunhan viimein pääsi läpi johonkin Qatar Airwaysin toimistoon. Suomen, Ruotsin ja Qatarin palvelukeskuksiin oli mahdotonta päästä puhelimella läpi mutta Sydneyn toimisto vastasi muutaman yrityksen jälkeen ja asia hoitui mutkattomasti.
   Joten, jos on tarvetta soittaa Qatar Airwaysin toimistoon uudelleenreitityksen takia, kannattaa yrittää soittaa useisiin yhtiön konttoreihin maailmalla. Joissakin pääsee linjalle huomattavasti helpommin kuin muissa. Lista lentöyhtiön konttoreista maailmalla löytyy yhtiön nettisivuilta.

  • Ulkomaan puheluihin liittyen muistutuksena. Suomesta ulkomaille soittaessa säästää usein 80-90 % jonkin halvan operaattorin ulkomaantunnusta käyttämällä ja
   ulkomailta esim. Skypen kautta wifi-yhteyttä hyödyntämällä saa soitettua usein 80-95 % roaming-hintoja halvemmalla.

 79. Meillä varattuna Expedian kautta lento ja hotelli Bukarestiin 10.4.-14.4. Lentoyhtiö on jo peruttanut lennon. Hotellilta tuli viestiä, että alkuperäinen hotelli muuttuu toiseksi koronan takia. Onko meillä oikeus saada kaikki rahamme takaisin?

  • Toi kuulostaa sen verran olennaiselta muutokselta, että matkan perumisen pitäisi onnistua. Tämä toki kannattaa tarkistaa Expedian matkaehdoista.

 80. Itselläni on varattu Qatar Airways lennot Helsinki-Doha-Vietnam 3.4-13.4. Yksi välietappi paluumatkalla on peruttu, mutta varaussivun kautta ei saa peruttua matkaa ilman peruutuskuluja. Enkös kuitenkin ole oikeutettu nyt perumaan koko matkan ja saamaan lipun hinnan kokonaisuudessaam takaisin? Ohjeet on kyllä todella huonot ja yhteyksiä ei yhtiöön saa 🙁

  • Kannattaa lukea Qatarin kuljetusehdot (conditions of carriage) läpi, joista voisi mahdollisesti löytyä tohon peruste. EU-lainsäädäntöä sovelletaan tietyiltä osin Qatarin lentoihin ainoastaan menomatkalla, joten tähän tapaukseen en osaa heti antaa varmaa vastausta.

 81. Edelleen apua tarvitseva on 20.3.2020 at 14:45 said:
  Puhelimella ei Lufthansaan pääse. Pitääkö lennot itse perua netissä, jotta voi saada rahat takaisin, vai menettääkö mahdollisuuden saada rajat takaisin, jos peruu lennot netissä?
  (Lennot yms. vähän aiemmin lähetetty nimim. ”Apua tarvitseva”.)

  • Apua tarvitseva on 19.3.2020 at 12:21 said:
   Meillä on Luftahansan lennot Alicanteen 21.3., takaisin 28.3., kumpaankin suuntaan välilasku Frankfurtissa. Tällä viikolla Lufthansa tarjonnut sähköpostitse lähinnä lentojen upgradea yms.
   Miten tämä nyt menee, jotta saisi rahat takaisina, vai voiko saada, kun meillä ne halvimmat liput (joissa mm. ei vaihto tms. oikeutta)? Eilen tuli sähköposti, jossa lennot muuttuneet; ymmärtääkseni 28.3. lennot peruttu, 29.3. olisi tilalle lento Alicante-Frankfurt, mutta ei enää Frankfurt-Helsinki.
   Lisäys: Paluu lennon osuus on tällä hetkellä 28.3. FRA-HEL, ja siis ALC-FRA 29.3. (tämä pätkä siis muutettu tosta 28.3.).

  • Tutustu tähän sivuun ja ilmoittele, jos et saa ratkaistua ongelmaa. EY261/2004 -asetuksen perusteella sinulla on yleensä oikeus perua lippu, jos lentoyhtiö peruu yksittäisen lennon.

  • Meillä siis halvin lipputyyppi. ”My bookings”-sivulla lukee, että meidän lipputyypillä ei voi saada hyvitystä ”online”, vaan on otettava yhteyttä puhelimitse. On siellä sivulla perumispainike, mutta ymmärtääkseni, jos siitä peruu, ei saa mitään hyvitystä (?). Puhelimella ei siis pääse läpi. Sähköpostiin tai muuten ei ole tullut ilmoitusta kokonaan perumisesta, vain että HEL-FRA aikataulu on muuttunut (vaihtoaika 20 min Frankfurtissa, mikä ei taida olla mahdollinen oikeasti) sekä tosiaan paluulennon yksi pätkä peruttu, ja nyt paluu siis muodossa: 28.3. FRA-HEL ( loppumatka ensin) ja 29.3. ALC-FRA (alkumatkasta seuraavana päivänä). Mitä tässä nyt pitäisi tehdä?

 82. Tiedän, että olette kiireisiä. Vositteko kuitenkin laittaa yleisluontoisen vastauksen lentodiilit.fi/
  kautta tehtyjen matkapakettivarausten (lento+hotelli) peruutuskäytännöstä. Monet tuntuvat kyselevän tehdäänkö majoitusperuutukset hotelliin vai expedia.fi sivuille ja tehdäänkö lentoperuutus lentoyhtiöön vai expedia.fi sivustolle.
  Minulla Finnairin lennot. Finnair mainitsee sivuillaan, että ainoastaan heidän kanavien kautta ostetut lennot voi perua suoraan Finnairilta muut matkanjärjestäjän kautta.

  • Lento+hotellipakettien peruutukset on tehtävä Expedian kautta.

 83. Apua kaivataan! Lennot Malesiaan varattuna ebookersin kautta 29.3.-13.4.20. Miten kauan kannattaa odottaa, peruuko lentoyhtiö (Qatar) lennot? Olen jo aiemmin suostunut siirtämään paluulentoani päivällä eteenpäin, eli 14.4.20. Olen jo saanut sähköpostia, että lentoani on siirretty uudelleen. Olenko oikeutettu korvauksiin jos lentoyhtiö peruu tai siirtää lennot, vai kannattaako ne perua itse jo nyt?

  • Minkälaisen uuden aikataulumuutoksen lentoyhtiö on tehnyt? Meno- vai paluumatkaan? Minkälaisen? Onko lentonumero muuttunut?

  • Ehdottavat uudeksi paluulennoksi 16.4.2020. Lennon numero on muuttunut.

  • Meillä paluumatkan piti siis olla Singapore-Doha-Helsinki. Nyt ehdotuksena on, että lentäisimme 14.4. Singaporea Dohaan, mutta olisimme siellä 2 päivää ja lentäisimme vasta 16.4. Suomeen. Ei kiitos.

 84. Meillä on Luftahansan lennot Alicanteen 21.3., takaisin 28.3., kumpaankin suuntaan välilasku Frankfurtissa. Tällä viikolla Lufthansa tarjonnut sähköpostitse lähinnä lentojen upgradea yms.
  Miten tämä nyt menee, jotta saisi rahat takaisina, vai voiko saada, kun meillä ne halvimmat liput (joissa mm. ei vaihto tms. oikeutta)? Eilen tuli sähköposti, jossa lennot muuttuneet; ymmärtääkseni 28.3. lennot peruttu, 29.3. olisi tilalle lento Alicante-Frankfurt, mutta ei enää Frankfurt-Helsinki.

 85. Matka USA:an varattu Norwegianilta. Lähtö 27.3. ja paluu 5.4. Norwegianilta ei ole vielä tullut peruutusta lennoilta. Norwegian tarjoaa tällä hetkellä viestillään muuttamaan lennot cash point pisteiksi tai siirtämään lennot myöhäisemmäksi. Viestissä pyydetään tekemään valinta 24 tunnin sisällä! Mielestäni yrittävät saada vaihtamaan matkustuspäivät tai muuttamaan cash point pisteiksi ennen kuin peruvat lennot. En tykkää! Suositteletteko olla vastaamatta viestiin ja odottamaan vain lennon peruutusta, jolloin rahojen takaisinsaaminen kenties olisi mahdollista?

  • Mulla sama homma , lähtö olisi 9.3. ensin olisi pitänyt maksaa 120e/hlö per suunta muutoksesta, sitten olisi muutoksen saanut tehdä lipun hintojen erotuksella, (he eivät tietenkään olisi maksaneet erotusta takaisin..) Nyt tyrkyttävät Cash Pointseja jotka pitäisi käyttää 30.11.mennessä.. Tiedustelin heiltä eilen että lentävätkö, vastaus oli
   Hei Sami,
   me joudumme tarkistamaan jokaisen varauksen erikseen ja sinun varauksesi/lentosi ei toistaiseksi ole vielä peruuntunut.
   //Taina.
   Lennonhan sai perua viimeistään 6h ennen lähtöä joten itse ainakin odettelen. En halua 2500eurolla pointseja. Monilta ovat varmaan saaneet rahat tuollaisella pelillä..

  • Norwegian on tänään poistanut myynnistä peruttavat lennot Helsingistä 16.4.2020 saakka. Todennäköisesti lähipäivien aikana yhtiö lähettää tiedon sähköpostitse perutuista lennoista.

  • Juuri tuli tieto että peruuttivat lippuni ja saan vaatia rahani takaisin. Saa nähä koska palautuu.
   Kyllä kauan yrittivät muuta..

 86. Meillä tyttären kanssa paluu Canberra-Helsinki. QATAR Airwaysin lennolla,, 31.3.
  Missä vaiheessa kannattaa muuttaa lentoa aikaisemmaksi, vai lentävätkö ko pv lennon normaalisti?

  • Suosittelen palaamaan mahdollisimman pian Australiasta Suomeen. Esimerkiksi https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/qantas-stands-down-most-employees-and-halts-all-overseas-flights” target=”_blank” rel=”noopener nofollow”>Qantas ja samaan konserniin kuuluva Jetstar halpalentoyhtiö ovat ilmoittanut keskeyttävänsä kaikki mannertenväliset lennot maaliskuun loppuun mennessä. Korvaavien lentojen löytäminen sieltä on erittäin vaikeaa, jos Qatar Airways lopettaa yllättäen lennot Canberrasta Dohaan tai Dohasta Helsinkiin. Paluumatkasta myöhemmin voi tehdä haastavampaa sekin, että mahdollisten välilaskukohteiden maahantulomääräykset voivat muuttua yllättäen.

 87. Lento varattuna Hki-Lontoo Norwegianilta 29.3.-1.4.2020. Norwegian ei ole vieläkään perunut lentoa. Täytyykö se tehdä itse ja saako siinä tapauksessa hyvitystä? Vai odotanko vain päätöstä sieltä. En välttämättä haluaisi siirtää lentoa tai ottaa sitä cash pointseina, koska pelkään Norwegianin tulevaisuutta.
  Toinen asia, hotelli varattu bookingilta ilman peruutusmahdollisuutta, onko mahdollista silti perua kun maahan ei pääse ja keneen täytyy olla yhteydessä?
  Kaikki maksettu Norwegianin luottokortilla.

  • Norwegianin lehdistötiedotteen mukaan yhtiö lentää 25.3.2020 alkaen Helsingistä ainoastaan Ouluun, Kittilään, Rovaniemelle ja Osloon. EY 261/2004 -asetuksen perusteella sinulla on oikeus vaatia lipun hintaa takaisin, jos lentoyhtiö peruu lennon. Itse odottelisin lähtöpäivää edeltävään iltaan saakka ja vasta siinä vaiheessa peruisin omatoimisesti lennon, jos lentoyhtiö ei siihen mennessä ole perunut lentoa. Rahojen takaisinmaksu edellyttää yleensä takaisinmaksuhakemuksen täyttämistä, johon menee pari minuuttia.

   Lipun takaisinmaksuun CashPointseina liittyy useampia riskejä. Tässä vaiheessa on epäselvää kuinka pitkään lentoja perutaan COVID-19 -sopan takia, minne yhtiö lentää syksyllä jne. Luottokortilla maksettujen lentojen kanssa ongelmana on myös se, että luottokorttiyhtiöltä ei välttämättä pysty vaatimaan rahoja takaisin lentoyhtiön konkurssitilanteessa jos lipun hinta on muutettu CashPointseiksi (kanta-asiakaspisteillä ei useimpien lentoyhtiöiden kanta-asiakasohjelmien sääntöjen mukaan ole raha-arvoa konkurssitilanteessa).

  • Booking.comilta oli meilläkin hotellivaraus, Prahaan, ilman peruutusoikeutta, Tässä tapauksessa, he muitta mukinoitta peruuttivat varauksen ja rahat ovat jo tulossa meille.

  • Kiitos vastauksesta juuri näin kävikin eli Norwegian peruutti lennot ja laitoin korvaushakemuksen. Myös bookingille laitoin peruutuspyynnön ja rahat luvattiin palauttaa. Kiitos neuvoista 🙂

  • Lentodiilit: en oikein ymmärrä, miksi lento pitäisi perua omatoimisesti? Eikö korvauksia saa jopa enemmän, jos lentoyhtiö peruu lennon? Minulla on siis samantyyppinen tilanne ja sama lentoyhtiö.

  • Kommenttini liittyi lentoihin, joita lentoyhtiö EI ole perunut. Koronasta huolimatta lentoyhtiöt yhä lentävät joitakin lentoja alkuperäisen aikataulun mukaisesti. EY261/2004 -asetuksen perusteella olet oikeutettu rahojen takaisinmaksuun ainoastaan, jos lentoyhtiö peruu lennon.

 88. TAP lennot HEL – LIS & LIS – FAO, meno 21.3 ja paluu 28.3. Haluamme perua ne matkustuskiellon vuoksi, miten toimimme ?

  • TAPin lennot Helsingistä Portugaliin peruttu 20.3-30.4 välisenä aikana, Kannattaa olla yhteydessä lentoyhtiöön hyvitystä varten.

  • @Mitähäh Kannattaa vaatia luottokorttiyhtiöltä rahojen takaisinmaksua, jos et saa ratkaistua asiaa lentoyhtiön kanssa.

   Reklamaatiossa kannattaa viitata myös TAPin kuljetusehtojen kohtaan Rules on compensation and assistance
   . Kuljetusehtojen mukaan lipun hinnan palauttaminen travel voucherina vaatii sinun suostumuksen.

   1. If your flight has been cancelled, TAP Air Portugal will offer you the following assistance:

   1.1 A choice between:

   a) reimbursement within seven days (in cash, by bank transfer, bank check or, with your written consent, by travel vouchers and/or other services) of the total fare for the part or parts of the journey not travelled and, if the flight is no longer justified in terms of your original travel plan, for the part or parts of the journey already travelled and, in the latter case and if applicable, a return flight (at the first opportunity) to your first point of departure;
   b) rerouting to your final destination under comparable transport conditions at the first opportunity;
   c) rerouting to your final destination under comparable transport conditions on a later date at your convenience, subject to availability of seats.

 89. Lento norwegianilla 21.3 lontooseen peruttu ja siitä on tullut lentoyhtiöltä ilmoitus 16.3 puhelimeen, mutta paluumatkaa 23.3 ei ole vielä peruttu. Paluumatkaa ma 23.3 lontoosta helsinkiin ei löydy norwegianin hintakalenterista ja soitettuani asiakaspalveluun heillä ei ollut tietoa kyseisen paluulennon peruuntumisesta vielä (tai sitten eivät saa kertoa?)

  Kannattaako hakea nyt jo hyvitystä lennoista norwegianin sivuilta, vaikka paluumatkaa ei ole vielä peruttu? Kovasti lähettelevät viestejä lentojen muuttamisesta ilmatteeksi ja cashpointseja tarjoilevat…..

  • Miten Norwegianilta voi hakea hyvitystä? En löytänyt Norwegianin sivuilta tietoa siitä.

 90. Meidän oli tarkoitus lentää Qatar Airwaysilla Helsingistä Maleen 24.3. klo 22.40. Tänään tuli ilmoitus, että he ovat siirtäneet meidät aiemmalle lennolle saman päivänä, joka lähtee klo 9.10. Oikeuttaako noin merkittävä aikataulumuutos perumaan matkan?

  • Lennon numero on tosiaan eri, tarkistin asian. Ja Qatarin sivulla on selvästi mainittu, että alkuperäinen lentomme on peruttu. Järkeilinkin niin, että koska kysymys on 13,5 tunnin aikataulumuutoksesta, niin heidän on pakko palauttaa rahat ja tein pyynnön palautuksesta. Alkoi kuitenkin epäilyttää, että voivatko he siitä jotenkin kieltäytyä. Puhelimen kautta ei tunnu nyt pääsevän läpi asiakaspalveluun. Mutta kiitos, toivottavasti saamme täyden korvauksen lennosta.

 91. Hei,

  Olen varannut ystäväni kanssa lennot Pohjois- Makedonian Turkish airlines:lta.
  Lennot ovat aikavälillä 18.4- 28.4.
  Voimmeko perua lennot kuutta, jos matkuatuskielto jatkuu yli huhtikuun puolenvälin? Toi nyt on aika rajalla. Lentoja ei ole vielä peruttu

 92. Olen seurannut facebookissa SuperSaverin asiakkaiden kirjoituksia SuperSaverin fb sivulla ja siellä on kymmeniä ellei satoja viestejä, ettei kukaan ole saanut kyseiseen firmaan mitään yhteyttä puhelimitse / sähköpostitse /facebookissa. Todella toivoton tilanne päästä perumaan tai siirtämään lentojaan, sillä lentoyhtiöt ei tunnu peruvan / siirtävän lentoja vaan pyytävät ottamaan yhteyttä supersaveriin.

 93. Travellinkin kautta matka lennot + hotelli 15.4.-19.4.2020 Hki-Ateena-Hki. Ilmoitetaanko sieltä jotain, lennot Aegean Airlines ja SAS, maksettu luottokortilla kaikki. Miten pitää menetellä? Travellinkiin ei saa yhteyttä… Odotanko vaan?

 94. Jos puhelimitse ei pääse läpi palveluntarjoajalle, hyväksytäänkö sähköposti-ilmoitus?

  Tällä viikolla roikkunut jonossa jokaisena päivänä useita tunteja, matka alkaisi maanantaina ja lennot kohteeseen peruttu perjantaista alkaen. Kyseessä matkapaketti Expedian kautta, ja peruutus pitää hoitaa heidän kauttaan; lentoyhtiö ei hoida.

  Katsotaanko matka peruuttamatta jättämiseksi jollei saa henk.koht puhelimessa sitä peruttua, vaikka lennot onkin peruutettu? Majoitukseen olen myös ilmoittanut, hekin pyysivät olemaan yhteydessä Expediaan.

  • Kuulostaa tutulle. Mä oon jonottanu tällä viikolla yhteensä 13 tuntia Ebookersin asiakaspalvelussa (joka on sama firma ku Expedia). Lähtö tulevana maanantaina ja ei vieläkään vastausta Ebookersilta. Sähköposteja oon lähettänyt useita ja ilmoittanut että haluan perua matkani, ensimmäisen jo viikko sitten. Mihinkään ei ole vastatattu tähän päivään mennessä. Luulis että jos on kirjallinen todiste, just esim. sähköposti, että on etukäteen perunut niin kai se on ihan pätevä? Peruin kans liput jo lentoyhtiön kautta, mutta rahoja ei saa sieltä takaisin koska liput ostettu Ebookersilta. Hotelliin laitoin myös sähköpostia ja he eivät pysty perumaan varausta, ainoastaan Ebookers pystyy. Oli muuten viimeinen kerta kun tuolta firmalta mitään ostin.

 95. Ostin liput Norwegian lentoyhtiöltä tammikuussa ja heiltä tuli ilmoitus lentojen peruuntumisesta. Ostin hotelliyöpymiset myös Norwegian lentoyhtiön kautta. Pitääkö minun perua hotelliyöpymiset Lontoossa ja jos pitää millä tavalla, vai tuleeko peruuttaminen automaattisesti lentoyhtiön kautta?Tein peruttujen lentojen hyvityksen eilen, mutta haluaisin tietää miten hotelliperuuttaminen tapahtuu? Lähtöpäivä olisi ollut maanantai 23.3. ja paluu 27.3.

 96. Norweigianin lennot oli Malagaan 15.4,mikähän mahdollisuus on saada rahat takaisin kun tyhmänä en maksanut luottokortilla vaan verkkopankossa.Cashpointseja kovasti tarjoavat.

  • Sama tilanne. Barcelonaan lennot 3.4 ja maksettu verkkopankissa. Onkohan tästä mahdollista saada rahoja takaisin?

 97. Heippa,
  Mulla olisi lento New Yorkiin vähän alle parin viikon päästä icelandairilla (keflakin kautta). Ensin peruttiin paluu keflak-helsinki puolitoista viikkoa sitten ja sitten tuli matkustuskielto usahan. Olen ostanut liput supersaverilta. Onko tietoa, voiko rahat saada takaisin, kun ei ole tietoa koska seuraavaksi olisi edes mahdollisuutta matkustaa. Ja jos ei niin kai matkaa voi maksutta sitten siirtää?

 98. Olisi Norwegianilla lähtö 9.4 Helsinki-Lontoo-Denver ja takaisin 21.4 väittävät lentävänsä.. varauskalenterissa lukee täynnä. Haluaisivat vaihtaa liput Cash Pointseiksi mutta ne olisivat voimassa vain 30.11.2020 asti ja mahdollisuus tuollaiselle reissulle on vasta seuraavana vuonna. 2500 euroa sisällä eikä sitä ehdi mitenkään tänä vuonna kuluttaa lentolippuihin saati jos Norski menee konkurssiin. Pitääköhän odottaa viimetinkaan jos vaikka rehdisti ilmoittaisivat että lento on peruttu.

  • Miten maksoit lennot? Luottokortilla vai muuten? Norwegian lentää eilisen tiedotteen mukaan ensi viikosta alkaen ainoastaan Helsingistä Osloo, Kittilään, Rovaniemelle ja Oululle, mutta yhtiö ei vielä ole ehtinyt päivittämään järjestelmiänsä. Rahojen palautusta Cashpointteina EI tule hyväksyä missään tapauksessa.

 99. Onko norwegian ilmoittanut kauanko voi siirtää lentoja? Onko tämä viikko vaan aikaa?

  • Minne matkustanut? Norwegian on eilen ilmoittanut supistavansa lentotarjontaansa 85 %. Helsinki-Oslo on loppukuusta lähtien tiettyjen kotimaan lentojen lisäksi ainoa reitti, jota yhtiö liikennöi Helsingistä.

 100. Hei, onko tietoa Super Saverin kautta varatuista lennoista New Yorkiin Icelandairilla 25.3.2020 lennon osalta, onko lippu korvattavissa takaisin matkustuskiellon vuoksi ?

  • Tällä hetkellä ainoastaan Icelandairin lentojen matkapäiviä voi muuttaa ilman muutosmaksua (yhtiö veloittaa lipputyyppien välisen hintaeron). Itse mahdollisesti odottelisin vielä 1-2 päivää yhtiön päätöstä siitä jatkuvatko lennot Suomen rajojen sulkemisen jälkeen.

   Icelandairin COVID-19 -käytännöistä löytyy tarkempaa tietoa täältä. https://www.icelandair.com/fi-fi/tuki/covid-19/safe-travels/

 101. SAM
  Finnair oulu-hki-oulu. Paluulento peruttu, josta käsittääkseni saa rahat takaisin. Palautetaanko rahat myös menolennosta?

  • Lentoyhtiöt normaalista palauttavat rahat samalla lipulla olevasta meno- ja paluulennosta, kun yhtiö peruu yksittäisen lennon.

 102. Meillä on Ebookersin kautta ostettu Finnairin lennot ja hotelli Lontooseen 21.-24.3.2020. Olen tuntikausia jonottanut puhelimitse asiakaspalveluun, mutta läpi ei pääse! Mitä ihmettä pitäisi tehdä, että pääsee peruuttamaan tai ainakin siirtämään matkansa? Ei kai siihenkään voi luottaa, että Ebookers peruisi matkan, vaikka rajat torstaina suljettaisiinkin, koska ko. lentoja ei ainakaan vielä ole Finnairilta peruutettu.

 103. Travellinkin kautta varattu lento+hotelli Riikaan 30.3. Airbaltic ehkä maksaa lentoliput takaisin, mutat mites tuo hotelli. Hotelli itse ilmoiti, että he eivät ole vielä yhtiötä veloittaneet, joten voisivat meille maksaa rahat takaisin. Vann kun sinne ei ole mitään voimassa olevaa puhennumeroa tai sähköpostisooitetta, vai onko?

 104. Lentoyhtiöni GOL ja TAP ilmoittivat, että lentoja voi siirtää koronan takia maksutta. Harmikseni ostin lennot Super Saversin ja My Tripin kautta ja pitäisi olla heihin yhteydessä mikäli mielii siirtoa. Lennot huomenna ja 20.3.
  Näillä kahdella on sama asiakaspalvelunumero johon pääsin kerran läpi mutta puhelu katkesi kesken kaiken. Olen nyt ulkomailla ja laskin että aspanumeroon jonottaminen maksoi minulle about 200 euroa.
  Super savers ja My Trip ovat poistaneet sivuiltaan e-mailosoitteet. Onko tietoa, voiko olla mitään mahdollisuutta saada hyvitystä lennoista jälkeenpäin?

  Ainakin oppirahat tuli maksettua: ostan lennot vastedes vain suoraan lentoyhtiöiltä.

  • GOL lopettaa kaikki ulkomaan lennot 23.3.2020, joten kannattaa varautua siihen että Brasiliasta Eurooppaan matkustaminen vaikeutuu olennaisesti ensi viikolla. https://passageirodeprimeira.com/gol-reduzira-capacidade-internacional-em-ate-95-para-enfrentar-o-impacto-do-coronavirus/

   Useimpiin asiakaspalvelunumeroihin pystyy soittamaan melko halvalla esim. Skype Out -palvelun kautta wifi-yhteyttä käyttämällä.https://www.skype.com/fi/features/call-phones-and-mobiles/

  • Lentodiilit kiitos paljon vastauksesta ja hyvistä vinkeistä, niistä oli apua! <3
   Sain yhteyden My Tripiin ja Super Saversiin tuon Skypen avulla, tuli edulliseksi.

   Edelleen ihmetyttää että lentoyhtiö vaatii olemaan yhteydessä matkanjärjestäjään refundien ym. takia ja toisin päin. Eikö näillä ole selkeitä sääntöjä? Sain kuitenkin lennot peruttua, vielä on pieni toivo voucherien saantiin TAPilta ja GOLilta jälkikäteen.

  • Jumissa: Kaunko sun piti odottaa sinne super saverin asiakaspalveluun? Sait matkan peruttua mutta kuka korvaa lennot sinulle?

  • Kalle,

   Soitin kahtena päivänä peräkkäin n. Klo 12 Suomen aikaa ja kumpanakin päivänä pääsin ihan vähän alle tunnin jonottamisen jälkeen läpi. Soitin My Tripin sivuilla olevaan suomalaiseen numeroon (sama firma tai ainakin asiakaspalvelu kuin my tripillä) josta vastasi ystävällinen suomalainen asiakaspalvelija joka ei kuitenkaan tiennyt paljon mistään mitään. Suostui perumaan lennot mutta käski kysyä refundia TAPilta. TAPin sivuilla kuitenkin sanotaan, että peruutukset, muutokset ja refut VAIN travel agentin kautta. Molemmat siis ohjaa vastuun toiselle.

   Omassa tapauksessani hämmennystä aiheuttaa vielä se, että olen käyttänyt menolennot (olen atm täällä Brasiliassa.) Kuitenkin kalliit lennot kyseessä joten luulisi saavan paluumatkan arvon takaisin voucherina kuten TAP sivuillaan lupaa. Koska ja keneltä sen voisin saada, sitä en tiedä. Mutta enää en osta lentoja kuin suoraan lentoyhtiöltä.

 105. Onko joku päässyt Expedian puhelinpalveluun?
  Olin eilen jonossa viitisen tuntia ja tänään kolme, ei toivoakaan.

  Onko jollekin tullut ilmoitusta perutuista, Expedian kautta varatuista lennoista?

  • Neljä päivää olen yrittänyt soittaa. Heti klo 8.30 kun linjat aukesivat. Esim eilen 5 tuntia, tänään 4,5 tuntia, kunnes ovat katkaisseet puheluni. Ei ole tullut ilmoituksia. Itse en pääse muuttamaan Finskin lentoja, enkä hotellia, vaikka molemmille sopii siirtäminen 30.11 asti.

  • @Tintti Finnair on muuten ymmärtääkseni perunut tai poistanut myynnistä 30.3.2020 lennon Osakasta Helsinkiin.

  • Ei sinne tunnu pääsevän millään, olen nyt maanantain ja tiistain jonottanut käytännössä koko ajan 8.30-17.30.
   Olen kysynyt myös englanninkielisestä useamman kerran, yhdistävät muka jonnekin, ja katkeaa. Joskus yhdistävät Suomen numeroon, tai antavat sen numeron, jonka itsekin tiedämme. Olen myös kansainvälisestä chatista yrittänyt, eivät voi auttaa.
   Toisinaan sanovat, etteivät voi muissa maissa koskea Suomen varauksiin.
   Tänään olen koko aamun jonottanut kahdella puhelimella.
   Aivan toivotonta.
   Lähtö olisi ollut huomenna torstaina.

 106. Hei, Finnair lentää maaliskuussa suoraan Krabille, varattu menopaluu (peruslippu) lähtö huomenna 18.3. Paluu 2.4. (Finnairin yleistiedotteessa Aasian lennot huhtikuussa Tokiota lukuunottamatta peruttu). Lippuja ei voi siirtää marraskuulle, koska Finnair ei silloin lennä suoraan kohteeseen). Eli koska paluu peruuntunut, pitääkö perua itse vielä huominen meno (lähtö on vielä lähtevissä lennoissa) vai peruuntuuko se automaattisesti ? Finnairiin ei saa yhteyttä, eikä sieltä ole tullut mitään tietoa asiakkaalle.

 107. Meillä matka Los Angelesiin ebookersin kautta varattuna hotellien ja lentojen kera 25.5 – 3.6 mitä mieltä olette kannattaako alkaa hankkia viisumeita yms? Vai onkohan matkan peruminen jo järkevää / onko rahojen saaminen edes tässä vaiheessa mahdollista? Eihän tätä tosiaan tiedä miten tää koronahomma etenee mutta yritän olla ajoissa liikenteessä.

 108. Sain SASilta vahvistuksen, että en voi siirtää supersaverin kautta ostettuja lentoja heidän kauttaan vaan pitää olla yhteydessä supersaveriin. Supersaver ilmoitti ettei heihin pitäisi olla yhteydessä ellei matka ole 10pv sisään.

  • Minne matkustat? SAS lähipäivinä lopettaa useimmat reitit.

  • Lentäisin 5.5 malagasta helsinkiin, mutta haluaisin siirtää lennon loppu kesälle, ei vaan saa mitään yhteyttä super saveriin ja lentoyhtiö ei anna suoraan lentoa muuttaa vain super saverin kautta.

  • SAS on ilmoittanut keskeyttävänsä suurimman osan reiteistä toistaiseksi, joten en ole varma pystyykö noita lentoja muuttamaan.

 109. Minulla olisi ollut SAS:n lennot HEL-ARN-ZRH torstaiaamulle ja takaisin samaareittiä maanantaina aamupäivällä. Varasin liput joulukuun lopussa flightfinderin kautta. Sain äsken viestin, että minulla on mahdollisuus saada hinta takaisin, mutta he ottavat välistä 39 euroa per lippu palvelumaksua. Tähämän ei mene nyt oikein. Matkan peruuntuessa tälläisessä tapauksessa, heidän tulee palauttaa koko summa 14 vuorokauden kuluessa. Onko muilla vastaavia tapauksia?

  • Luottokortilla maksaneita suosittelen vastaavassa tilanteessa tekemään reklamaation korttiyhtiölle palvelumaksun veloittamisesta sen jälkeen kun lennot on peruttu. Reklamaation tekemisessä kannattaa odottaa kuukausi.

 110. Lentoni norwegianilla 21.3 on jo peruttu, mutta paluulentoani 23.3 ei ole vielä peruttu. Kysymykseni nyt on se , että voinko tehdä jo nyt hyvitysvaatimuksen norwegianille rahojen saamiseksi myös paluulennostani vai pitääkö odottaa kunnes norwegian ilmoittaa myös 23.3 paluulennon peruutuksesta?

  • Riippuu siitä ovatko lennot samalla varauksella. Jos lennot ovat jostain syystä eri varauksilla, rahojen palautuksen vaatiminen paluulennosta on huomattavasti hankalampaa.

  • Lennot ovat samalla varauksella ja lennot lontooseen norwegianilla eli ilmeisesti voi hakea jo nyt lentojen hyvitystä vaikka paluu lentoa ei vielä ole peruutettu? (menolento jo peruttu)

 111. Meillä mieheni kanssa varattu lennot (Finnair) ja hotelli Teneriffalle 19.3.- 26.3.2020 ebookersin kautta. Ebookersin asiakaspalvelu ei vastaa vaikka jonottaa tunteja, samoin Finnairin asiakaspalvelu on tukossa. Onko oikeasti lähdettävä reissuun vai mitä tässä pitäisi tehdä? Meidän lentoa ei tiettävästi ole vielä ainakaan peruttu.

 112. Expedian kautta varattu lennot ja majoitus Lissaboniin 23.3.-29.3. Näitä ei voi perua, mutta koska TAP peruu kaikki HEL-LIS -lennot 20.3 alkaen, ollaan siis oikeutettuja hyvitykseen?
  Enää pitäisi päästä Expedian asiakaspalveluun puhelimella.. mutta kannattaako odottaa kun lentojen peruutus tulee voimaan ja olla yhteydessä vasta silloin? Tuleeko Expedialta peruutuksesta ilmoitus; ymmärtääkseni TAPin kautta tätä ei voi hoitaa.

 113. Hei.
  Olen Brasiliassa ja TAP:in lennot (MyTripin kautta ostettu) olisi Saõ Paulosta Lissabonin kautta Helsinkiin 20.3. (21.3 päivän puolella lähtö Lissabonista Helsinkiin.)
  TAP näyttää peruneen lennot Helsinkiin joten voiko olla tilanne, että jään jumiin Lissaboniin vai saanko peruttua koko hela hoidon ja jäädä Brasiliaan?

  MyTrip tai TAP mahdotonta tavoittaa

  • Brasilian rajoja ei ainakaan vielä ole suljettu, mutta monissa muissa Etelä-Amerikan maissa rajojen sulkemisen aikana myös maassa oleskelevien ulkomaalaisten maasta poistuminen on estetty ja maan kansalaisten kotimaahan paluu. En tunne Brasilian lainsäädäntöä, mutta tämä kannattaa pitää mielessä paluumatkaa suunnitellessa.

 114. Onko kukaan saanut yhteyttä supersaverin asiakaspalveluun? Onko lentoja saanut muutettua? Soitin suomen numeroon klo 14 jälkeen, jolloin puhelu kääntyi englanninkieliseen asiakaspalveluun, mutta 30min jälkeen lopetin jonottamisen. Aamulla tänään ei supersaverin suomennumero eikä +44 numero toiminut lainkaan

  • Moi. Meillä finnairin lento Thaimaahan 30.03 ja paluu 28.04.. Lento Finnairilla, mutta varaus tehty super saver.in kautta.. Mitenhän kumpi hoitaa lentojen siirron myöhemmäksi/peruu koko matkan? Olen laittanut viestiä kumpaankin, vielä ei ole mitään kuulunut.

  • Olen lentämässä sas:n kautta malagasta suomeen 5.5. Olen saanut supersaverilta sähköpostia juuri etteivät käsittele muuta kun 10pv sisään lähteviä lentoja. Norwegian oman sivun kautta saa muutettua meno lennon joka olisi 30.4, mutta paluulento ei onnistu muuttaa Sasin sivun kautta, ainoastaan supersaverin kautta.. mutta tukossa mikä tukossa koko pulju. Ei uskalla muuttaa norwegianin meno lentoa ennen kun saisi paluulennosta varmuuden.

 115. Norweigianilla olisi 15.4 lennot Malagaan, oletus on toki että ne perutaan kun Espanjan tilanne on huononemaan päin, mutta jos ei ja ne peruu itse onko mitään mahdollisuutta saada rahoja takaisin?Lentoyhtiön kautta , tai matkavakuutuksesta?

 116. Onkohan Lufthansan ja Copa Airlinesin Helsinki – Panama – Barbados – Helsinki lennot Frankfurtin kautta vielä ajantasalla? Lähtö olis 25.3. ja paluu 8.4.2020. Toteutuuko? Entä kannattaako perua tai siirtää? Lähteäkö vaiko ei?
  Stressi tulee …

 117. Olen ostanut lennot Norwegianilta 18.10.2019 Alicanteen (meno 27.3.2020)ja silloin käsimatkatavarat olleet vanhan säännön alla eli maksuttomia. Onko tämä nyt siirrossa ns. menetetty etu ja ne tulevat maksullisiksi?

 118. Meillä ostettuna TAP:lta lennot 9.4. Hki-Lissabon-Faro ja paluu 18.4. Porto-Lissabon-Hki. Liput ostettu Supersaverin kautta. TAP on perunut lennot Helsingistä 31.5.2020 asti eli myös meidän lennot. Tästä ei kuitenkaan ole tullut mitään tietoa sähköpostitse tai puhelimitse, bongasin vain tiedon heidän nettisivuiltaan. TAP tiedottaa asiasta sivuillaan näin:

  Other TAP destinations:

  No change fee to other TAP destinations not included above, fare differential is charged when applicable;
  Valid for tickets with original travel date until May 31, 2020;
  New travel date to depart until December 31, 2020 or up to 12 months from the original ticket issue date, whichever is earlier;
  Change must be made at least 21 days before the date of the first flight on the original ticket;

  Valid only for flights operated by TAP

  Ilmeisesti minun pitäisi olla yhteydessä Supersaverin asiakaspalveluun asian ratkaisemiseksi (lentojen siirto tai peruutus). Supersaverilla luonnollisesti asiakaspalvelu tukossa. Suomen asiakaspalveluun ei saa yhteyttä. Brittinumerosta annetaan ohjeet, että asian tulee koskea seuraavan 7 päivän lentoja. Meillä on nyt ensimmäisen lennon lähtöön 24 päivää eli lähestyy tuo TAP:n antama 21 päivän raja. Tuleeko minun vain kielloista huolimatta yrittää päästä Supersaverin brittien asiakaspalveluun vai vain odottaa, että tuo 21 päivän raja umpeutuu? Voin tietysti laittaa meiliä asiasta sekä TAP:lle että Supersaverille. Riittääkö tämä riitatilanteessa vai ei? Miten tulisi toimia tässä tilanteessa?

  • Perutuista lennoista voit vaatia EY 261/2004 -asetuksen perusteella rahojen takaisinmaksua. 21 päivän aikaraja EI koske lentoyhtiön perumia lentoja.

 119. Olen varannut lento-hotellipaketin expedia.fi kautta
  -ajankohta 30.3.-3.4.20
  – kohde Pariisi
  – lentoyhtiö Finnair
  Jos perun matkan, kysymykset:
  – missä vaiheessa kannattaa toimia esim. 28.3.?
  – perunko sekä lennot että hotellin expedia.fi sivuilla? vai
  – perunko lennot Finnairin sivuilla ja hotellivarauksen suoraan hotelliin?
  Jos Finnair peruu lennot
  – Finnair esittää vaihtoehdot? Hyvitys/matkustuspäivän siirto
  -perunko hotellivarauksen suoraan hotelliin? Matkaehdoissa ”tätä varausta ei hyvitetä,eikä sitä voi muuttaa tai peruuttaa” ts. kannattanee keskustella hotellin kanssa varauksen siirrosta, josko onnistuisi

 120. Hei, meidän huomenna alkavan loman lentoja Malagaan ei ole peruttu, mutta Finnairilta saa muuttaa lentojen ajankohdan, mikä on ok. Ongelma on nyt hotellivaraus jonka teimme hotelliin (H10) suoraan. Valitsimme hinnan, jossa ei ole varauksen muutosmahdollisiutta. Ajattelimme varausta tehdessä, että sairastuminen on ainoa syy, miksi emme menisi ja sairastapaulsessahan hinnan saa matkavakuutuksesta takaisin. Emme osanneet arvata, että puoli maailmaa sairastaa ja siksi emme pääse reissuun. Eikö tässä tilanteessa rahoja saa mistään takaisin?

  • Saatte varmaan matkavakuutuksestanne jos sen ehdot sen sallivat. Hotelli on peruutettava ja siutä vahvustus vakuutusyhtiölle

 121. Meillä olisi ollut huomenna expedialta ostettu lento-hotelli paketti Berliiniin. Easy Jet antaisi siirtää lentojen ajankohtaa tuonnemmas onlinessa 7 euron maksulla, mutta en voi tehdä sitä koska varaus on tehty expedian kautta. Myös hotelli suostuisi siirtämään ajankohtaa. Ongelma vaan on että expedian puhelinpalvelu on täysin jumissa.
  Jos rahat menee nyt harakoille tän reissun kanssa niin expedialta en mitään tule tulevaisuudessa varaamaan!

 122. Moi! Minulla olisi lennot 17.3 Helsinki Vantaalta Dohan kautta Johannesburgiin. Koska nyt on tämä koronahysteria päällä enkä uskalla lähteä, kysyin lentoyhtiöltä (Qatar Airways) voisinko saada rahani takaisin lennoista. Hän sanoi että olen oikeutettu saamaan rahani takaisin, minun tulisi tiedustella tätä firmalta jolta ostin liput (Ebookers). Ongelma on nyt siinä että Ebookersiin ei saa yhteyttä sillä heidän asiakaspalvelunsa on nähtävästi ollut täysin ylikuormittunut tämän viikonlopun aikana.

  Olenko siis oikeutettu saamaan rahani takaisin Ebookersilta mikäli saan heidät kiinni vielä huomenna ennen lähtöä?

  • Hei…. Samaa Ebookersin asiakaspalvelua koitan tässä tavoittaa… Olen ollut tässä linjoilla nyt 3h…. yhä jonossa, ei ole helppoa… Iso hatunnosto ja tsempit kuitenkin asiakaspalveluun. Ei varmaan kaikki puhelut ole niin kivoja.

 123. Hei
  Lennot Lissaboniin varattu Supersaverin kautta.
  Lähtö 6.4. haluaisimme muuttaa lähtöä, myöhemmäksi esimerkiksi syksyyn, TAP ilmoittaa että lentoa voi muuttaa 21 päivää ennen lähtöä eli tänään, lentomme näkyy sivulla, mutta siinä ei ole mahdollista muuttaa lentojen aikatauluja, myöhemmäksi.
  Asiakas numero ei vastaa.
  Uskaltaako odottaa, että lennot perutaan kokonaan ?. Vai menikö rahat hukkaan ?. Voiko syy olla että varattiin Supersaverin kautta ettei saada Tapin sivuilla matkoja muutettua, rinnastetaanko Supersaver matkatoimistoksi?.

 124. Meillä on KLM:n liput HKI-Amsterdam-HKI 17. ja 20.4. Niissä ei ole peruutus- eikä muutosoikeutta. Onko toivoakaan saada rahoja takaisin, maksettu luottokortilla.

  • KLM:n kevätlennot pystyy tällä hetkellä perumaan siten, että lentoyhtiö palauttaa lentojen hinnan lahjakorttina (travel voucher) kuten listassa on mainittu. Lahjakortti on voimassa 12 kuukautta ja sen voi käyttää Air France-KLM:n ja Virgin Atlanticin operoimien lentojen maksamiseen.

   Ensi viikolla SASin lisäksi todennäköisesti moni muukin lentoyhtiö leikkaa dramaattisesti kapasiteettia, joten itse odottaisin huhtikuisten lentojen osalta hetken tilanteen selkeämistä. KLM maksaa tällä hetkellä perutut lennot rahana takaisin ainoastaan, jos lentoyhtiö on perunut lennon.

 125. Moikka.

  Meillä on lennot Lentodiilien kautta Montrealiin, lentoyhtiö Air France 23.3 ja olen tietoinen tuosta Air Francen lentojen siirtämisestä. Tarkoitus olisi päästä lähtemään vielä ennen 31.5.2020 tuonne matkalle. Hotelli on varattu Hotels.comin kautta ja siinä ei ole peruutusmahdollisuutta. Jos kuitenkin käy nyt niin että Suomi tai Kanada laittaisivat rajat kiinni niin onko tuo hotellivarauksen rahojen saaminen takaisin mahdollinen millään tavalla tai onko varausta mahdollista siirtää uuteen ajankohtaan (+maksaa tästä erotus jos uuden ajankohdan hotelliyöt ovat kalliimpia esim.).

  Kiitos tiedoistanne jo etukäteen.

  • Tapauskohtaista tarkastelua vaativista varauksista on hankala sanoa mitään varmaa. Hotels.com on ainakin osalle asiakkaille palauttanut rahoja USA:n matkustuskiellon takia perutuista varauksista. En ole varma koskeeko käytäntö USA:n osalta kaikkia Hotels.comin asiakkaita.

   ”Hyvä asiakas,

   Kuten olet uutisista jo saattanut kuullakin, Yhdysvaltain hallitus on kieltänyt kaikkia Euroopan unionin Schengenin alueen 26 maasta kotoisin olevia tai niissä viimeisten kahden viikon aikana matkustaneita ei-yhdysvaltalaisia henkilöitä saapumasta Yhdysvaltoihin. Schengenin alueen maihin kuuluvat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekin tasavalta, Unkari ja Viro.

   Tämä uusi Yhdysvaltain hallituksen käytäntö tulee voimaan 13.3.2020 klo 23.59 (Yhdysvaltain itäinen kesäaika). Se ei kuitenkaan koske niitä Yhdysvaltoihin menevällä lennolla olevia henkilöitä, joiden lento lähti ennen 13.3.2020 klo 23.59 (Yhdysvaltain itäinen kesäaika). Yhdysvaltain hallitus on ilmoittanut, että kyseinen käytäntö on voimassa seuraavien 30 päivän ajan.

   Tämä käytäntö ei koske seuraavia henkilöitä:

   Yhdysvaltain kansalaiset, lailliset vakituiset asukkaat ja heidän ydinperheensä
   Yhdysvaltain kansalaisen tai laillisen vakituisen asukkaan lapset, kasvattilapset tai holhokit tai IR-4- tai IH-4-viisumityyppien ehdot täyttävät mahdolliset adoptiolapset
   Yhdysvaltain asevoimien jäsenet sekä heidän puolisonsa ja lapsensa
   Yhdysvaltain hallituksen virusta koskevaan työhön kutsumat henkilöt, tietyt Naton tai Yhdistyneiden kansakuntien hyväksi työskentelevät henkilöt sekä tietyt Yhdysvaltain tautikeskuksen, Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston, Yhdysvaltain ulkoministeriön ja muun viranomaistyön hyväksi työskentelevät henkilöt
   Tietyt lento- ja merihenkilöstön jäsenet
   Ne henkilöt, jotka eivät ole olleet Schengenin alueella viimeisten 14 päivän aikana

   Vaikka yllä mainittuja henkilöitä ei kielletä saapumasta Yhdysvaltoihin, kaikkien Schengenin alueella olleiden matkustajien on kenties palattava Yhdysvaltoihin sellaisten lentokenttien kautta, jotka ovat ottaneet käyttöön tehostetut seulontamenetelmät.

   Mitä seuraavaksi tapahtuu

   Jos tämä uusi käytäntö koskee sinua etkä voi matkustaa Yhdysvaltoihin seuraavien 30 päivän aikana, olethan tietoinen siitä, että teemme nopeasti töitä matkakumppaneidemme kanssa ratkaistaksemme tämän odottamattoman tilanteen ja tukeaksemme sinua.

   Jos olet varannut pelkän majoituksen Hotels.comin kautta, voit peruuttaa sen ja saada hyvityksen. Jos olet varannut lennot tai pakettimatkan, olethan tietoinen siitä, että teemme töitä lentoyhtiökumppaneidemme kanssa saadaksemme käsityksen siitä, miten heidän peruutuskäytäntönsä toimivat.

   Otamme sinuun yhteyttä pian tarjotaksemme sinulle lisätietoja sekä ohjeet siitä, miten voit vahvistaa matkasuunnitelmasi muutokset ja miten peruutusprosessi toimii.

   Koronavirustilanne (COVID-19) muuttuu nopeasti julkisen terveyden näkökulmasta, mutta me sitoudumme pitämään sinut ajan tasalla ja tukemaan sinua Hotels.comin arvokkaana asiakkaana.

   Ystävällisin terveisin

   Hotels.com”

 126. Voiko supersaverin kautta ostettuja (Japan Airlines) lentoja perua? 19.3-4.4.

 127. Hotels.comin kautta varattu Wieniin pääsiäiseksi hotelli 7.-12.4., ehdot eivät salli peruuttamista. Lentoyhtiö (Laudamotion) perui lennot, joten perille on mahdoton päästä. Onkohan mitään mahdollisuutta saada hotellin hinnasta edes osaa takaisin tässä tilanteessa?

  • Huhtikuisten hotellivarausten odottaisin hetken tilanteen selkeytymistä, jos perumisesta aiheutuu kuluja. Muutamissa maissa kuten Espanjassa viranomaiset ovat sulkeneet hotellit.

 128. Olen varannut lennot Supersaverin kautta 11-22.4.20 Malagaan. Lennot Finnaitin koneilla. Voinko peruuttaa lennot tai siirtää?

  • Finnair peruu huhtikuiset Málagan lennot, joten niistä voi hakea rahojen takaisinmaksua.

 129. Moi. Meillä varattu matka Budapestiin 13.4.
  Top 10 kautta. Virkailija kertoi että matkaa ei voi perua mikäli lentoyhtiö eli Ryan Air lentää kohteeseen. Ehdotti myöskin ajankohdan siirtoa josta tulisi lisäkuluja. Ei kait kukaan voi varmuudella kertoa milloin epidemia on taltutettu.

  • Ryanair on tänään ilmoittanut supistavansa huhtikuun lentotarjontaan vähintään 80 prosentilla, joten huhtikuiset Ryanairin lennot todennäköisesti perutaan ja niistä voi vaatia rahojen takaisinmaksua.

 130. Hei! Ostin 11.3. Matkan Phuket 16.3.- 2.4.2020 Ebookersin kautta. Hotellin peruin heti, kun 12.3.tiedote. Miten menetellä? Finnair lento 16.3. suora Phuket 19:45 ja pois 1.4. Asia jet Singapore ja sieltä Finnairilla Helsinkiin 2.4. Ulkoministeriön tiedote: täytyy välttää matkustamista, kun ei edes tiedä milloin pääsee pois??? Ihan pikkusen hirvittää… kuka korvaa lentojen osuuden? Finnair vai Ebookers vai puoliksi???

  • Hei! Maalis-huhtikuisten Finnairin lentojen matkapäiviä pystyy muuttamaan ilman muutosmaksua. Finnairin reittilentoja ei kuitenkaan nykyisen ohjeistuksen mukaan pysty pääsääntöisesti perumaan, jos lentoyhtiö ei ole perunut lentoa.

   Tilanne voi muuttua nopeasti, joten suosittelen tarkistamaan tuoreen tilanteen Finnairin kotisivuilta.

 131. Hei. Varasin Romaniaan matkan 17.03/20.03. Maan ja maailman tilanteen vuoksi meinaan peruuta koko matkan. Blue Airin puhelinpalvelut jumissa, mikä ymmärrettävää, laitoin s-postia…. Ei ole mitään tietoa saatu vielä… Yritin heidän sivuilla vaihtaa päivämäärät myöhemmäksi ajankohdaksi, tuli hirveä summa lisämaksettavaksi, huh huh… Neuvoja kaipaan, kiitos

  • Blue Airin lentoja ei valitettavasti tällä hetkellä pysty perumaan tai muuttamaan kuluitta.

   Yhtiön peruutusehdot ovat muuten lentoyhtiön peruuttamien EU-maista lähtevien lentojen osalta EU-lainsäädännön vastaisia (kuluttajalla on oikeus vaatia rahojen takaisinmaksua, jos lentoyhtiö peruuttaa EU-maasta lähtevän lennon). Jos Blue Air peruu EU-maasta lähtevän lennon ja tarjoaa takaisinmaksuvaihtoehtona ainoastaan travel voucheria, siitä kannattaa reklamoida luottokorttiyhtiöille (chargeback).

 132. Norwegianin lennot Malagaan 17.3-26.3 varattu viime elokuussa. Pystyykö vaihtamaan ilman 65€ muutosmaksua per lippu? Norskin sivulta saa käsityksen ettei pysty..Low Fare lippu!
  Lentodiilien päivityksestä saa käsityksen et pystyy!?

  • Ainakin tämän Norwegianin tiedotteen mukaan kansainvälisten lentojen päiviä ja/tai reittiä pitäisi pystyä muuttaa ilman muutosmaksua.

   ”Guidelines regarding corona virus and waived change fee

   In light of the travel restrictions due to Covid-19, we are waiving the change fee for the following bookings for travel up to and including 30 November 2020:

   All bookings for international flights made up to 22 of March, 2020”

  • Mulla oli 16.3-22.3 Barcelona, siirsin kesäkuulle, hintaa tuli 30 eur lisää. Ilmaisia siirtoja oli yhdelle ajankohdalle, muissa hintahaitari 10-75eur per lippu suunta. Toivotaan että norjalaisten kioski tuolloin vielä auki….

 133. Minulla on lennot New Yorkiin 17.3. Ja paluu 22.3. Tuo 17.3. lennetään, koska Finnair hakee suomalaisia kotiin. En tietenkään nyt halua sinne lentää, kun paluusta ei ole tietoa. En saa peruttua lentoani, kun en saa yhteyttä Kilroyhin, enkä Finnairiin.
  Korvaako joku lentojen hinnat?

  • Finnairin sivujen mukaan New Yorkin matkailijat voivat valita jonkin seuraavista vaihtoehdoista, jos lento on peruttu:

   -Voit siirtää matkasi ajankohtaa 30.11.2020 asti kuluitta. Jos lentoasi ei ole vielä peruttu varaukseltasi ja se näkyy sinulle aktiivisena, voit siirtää matkasi ajankohtaa itse Varaukseni-palvelussa. Kun lento peruttu järjestelmästä, voit siirtää matkan ajankohtaa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.
   -Voit hakea hyvitystä käyttämättömästä lentolipusta tai sen osasta ja etukäteen maksetuista lisäpalveluista.
   -Teemme parhaamme etsiäksemme sinulle vaihtoehtoisen lennon määränpäähäsi. Huomaathan, että vaihtoehtoisia lentoja on tällä hetkellä saatavilla hyvin rajoitetusti.

   Takaisinmaksu edellyttää ainakin normaalisti sitä, että saat lipun peruutettua ennen lennon lähtöä. Jos käytät twitteriä, kannattaa lähettää yksityisviesti Finnairin asiakaspalveluun (@Finnairhelps).

 134. Hei, ebookersin kautta ostamamme/varaamamme lennot Wizzairin kanssa Gdanskiin sekä majoitus hotellissa 13-16.4. Mikähän mahtaa olla tilanne kun lentoyhtiöltä ei mitään tietoa ole tullut ? ( lentodiilit kautta ebookers myyjänä ) kiitos etukäteen vastauksesta

  • Hei! Laitan ebookersin tänään näistä kysymyksen. Matkatoimistojen asiakaspalvelulinjat ovat tällä hetkellä tukossa, joten huhtikuisten matkojen kanssa kannattaa odottaa hetki tilanteen selkeytymistä, jotta matkatoimistot ehtivät palvelemaan ehdottomasti välitöntä huomioita vaativia ongelmatilanteita (lähtö lähipäivinä).

 135. Mistä löytäisin Supersaverin peruutusehdot? Lento tänä iltana Emiraateilla Dubain kautta Sansibarille, varattu Supersaverin kautta. Emirates sanoo että käänny matkatoimiston puoleen. Supersaver sanoi pari päivää sitten, etteivät ole saaneet lentoyhtiöiltä mitään ohjeita, joten normaalit ehdot pätevät. Nyt sinne ei enää saa yhteyttä. Aiomme kaikesta huolimatta lähteä jos lentoa ei ole peruttu, mutta entä jos paluu on peruttu. Onko Supersaver velvollinen antamaan meille uudet lennot vai pitääkö etsiä itse? Emme halua nuorina opiskelijoina menettää rahoja, matka sen verran kallis.

  • Emiratesin kotisivuilla julkaistujen sääntöjen mukaan lippuja pitäisi pystyä muuttamaan ilman muutosmaksua, mutta tämä edellyttäisi sitä että pystyt tavoittamaan lentoyhtiön/matkatoimiston asiakaspalvelun. Jos et onnistu tavoittamaan asiakaspalvelua, valitusten tekemisen kanssa mahdollisesti auttaa se, että laitat muutospyynnön myös kirjallisena ennen lennon lähtöä, jotta pystyt todistamaan olleesi yhteydessä lentoyhtiön ja matkatoimiston asiakaspalveluun.

   https://www.emirates.com/pe/english/book/about-booking-online/book-with-peace-of-mind/?

 136. Minulla on lento huomenaamuna Kööpenhaminan kautta Los Angelesiin, lennot Sasilla, eivät ole peruuttaneet. Lento varattu mytrip kautta. En ole saanut mitään yhteyttä matkatoimistoon enkä SASiin. En voi muuttaa enkä perua matkaa netin kautta, käskevät olemaan yhteydessä matkatoimistoon joka ei vastaa, ei myöskään SAS. Pitääkö oikeasti asiakkaan perua lento, jota ei peruttu, vaikka se ei toteudu

 137. Mikähän on tilanne Wizzairin kohdalla,kun lento on huhtikuun alkupuolella?

 138. 25.3_5.4 maalataan lennot. Norwegian varmaankin venyttää ilmoitusta lentojen peruuntumisesta viimeiseen asti. Odottelenko vaan rauhassa lentojen peruuntumisen, etten itse peru? Visalla maksettu joten rahat saan varmaankin takaisin?

  • Tilanteen selkeytymistä kannattaa odottaa pari päivää. Lentoyhtiöt eivät vielä ole ehtineet perua kaikkia lentoja. Itse peruessa lipuista tuskin saa rahoja takaisin, jos lentoyhtiö ei itse peru alkuperäisiä lentoja ensin.

 139. Olen varannut hotels.comin kautta yöpymisen Hilton Helsinki-Vantaalle, en ole ottanut peruutusturvaa. Aurinkomatkat perui matkamme Lontooseen. Perjantaina soitin Hiltoniin, varauksen päivämääriä ei voi muuttaa heidän kautta. Olenko siis yhteydessä Hotels.comiin? Jos hekään ei päivämääriä suostu vaihtamaan tai maksua palauttamaan, haen korvausta pankilta, yöpyminen maksettu luottokortilla?

  • Peruutuskelpoiset varaukset pitäisi pystyä perumaan Hotels.comin kotisivujen kautta.

 140. Hei! Onko neuvoja Travellinkin kautta lähiviikkojen lentojen siirtämiseen tai perumiseen? Meillä useamman vaihdon lennot maalis-huhtikuulle. Varsinaisia lentoja (SAS + Singapore airlines) ei vielä ole peruttu, mutta maahantulorajoituksia on kahdessa reittimme maassa. Reitti: Hki-Tanska-Singapore-Uusi-Seelanti ja sama takaisin. Travellinkin asiakaspalvelu on aivan tukossa eikä mitään infoa ole tullut. Miten saada rahat elämäni kalleimmista lennoista takaisin? 🙁

  • Milloin matkustat? (Muille infona: SASin matkatoimistosivuston mukaan Tanskan rajojen sulkeminen ei koske tämänhetkisen tiedon mukaan Kööpenhaminan kautta matkustavia transit-matkustajia.)

 141. Huomenta! Meillä varattuna 23.4. Nizzaan lennot Norwegianilla. Nyt tullut onneksi tuo uusi tieto, että lennot voi vaihtaa edemmäksi kuluitta, kuinkahan kauan tämä uusi päätös mahtaa olla voimassa? Kannattaako odotella vielä huhtikuun puoleen väliin asti, josko lennot peruttaisi Norwegianin puolesta vai kannattaako nyt siirtää lentoja syksylle? Voiko lentoyhtiö muuttaa tuon maksuttoman lentojen siirron taas maksulliseksi ihan milloin haluavat?

  • Kun katsoin omaa Norwegianin lentoani, siirron sijaan olisi ollut halvempaa ostaa uusi lento. Tämä siksi että vaikka muutosmaksua ei peritä, lentojen hintaero peritään. Lisäksi korvaavista lennossa ei näyttänyt olevan mitään alennuksia.

  • @Miettiliäs Millä muuten maksoit lennot? Norwegianin rahoitustilanne vaikuttaa tällä hetkellä erittäin haastavalta.

   @Vesku Minne matkustat? Maksuton muutosmahdollisuus ei koske kotimaan lentoja eikä todennäköisesti myöskään Pohjoismaiden sisäisiä lentoja.

  • @lentodiilit Norwegianin luottokortilla maksettu.

 142. Hei matka kreikkaan thassos varattu marraskuun lopulla. Matka ajankohta 16.5….30.5.20 aurinkomatkoilta. Ennakkomaksu maksettu ja loppuerä kuuluisi maksaa 1.4. Mennessä.
  Mitä teen maksanko

 143. Mitäköhän tapahtuu tämmöselle sekalennolle?

  Meno 25.4. Helsinki – Kööpenhamina – Ateena, SAS
  Paluu 28.4. Ateena – Helsinki, Norwegian.

  Matka kokonaisuutena varattu Supersaverilta ilman mitään vakuuksia.

  • Molempiin lentoihin periaatteessa sovelletaan lentoyhtiön omia sääntöjä. Menolentoon SASin ja paluulentoon Norwegianin.

 144. Ma 16.3 (lowfare-liput) iltalennot Norwegianilla Barcelonaan. Lentoa ei ole peruttu vieläkään, lentoyhtiö kyllä tarjonnut 65€ per lippu siirtoa, jolloin yhtä kalliit kuin kokonaan uudet liput.
  Kannattaakohan odottaa maanantaille, jos vaikka peruisivat ja saisi koko rahan takaisin? Jos peruu nyt, vain verot ja lentokenttämaksut voi hakea..?

  • Norwegian on artikkelin julkaisemisen jälkeen muuttanut ulkomaan lentojen sääntöjä joustavammaksi. Päivämääriä muuttaessa lentoyhtiö ei veloita muutosmaksua, mutta yhtiö veloittaa lipputyyppien välisen hintaeron.

   ”Waiver of rebooking fee conditions
   In light of the travel restrictions due to Covid-19, we are currently waiving the change fee for the following bookings for travel up to and including 30 November 2020:

   All bookings for international flights made up to 22 of March, 2020

   Changes can only be made to another flight where there is availability within the same ticket type.
   Destinations can only be changed to another international flight (excl. flights within the Nordic countries).
   The rebooking can be made only once.
   The entire journey (incl. return flight) must be completed by 30 November 2020.
   Any price difference between the existing flight and the new flight will apply. A refund will not be provided for the price difference if a cheaper fare is selected.
   If you have purchased a ticket from a 3rd party or a travel agency, please contact them.”

  • Moi.
   Mulla myös liput Norwegianilla ma 16.3., mutta Lontooseen.
   Yritin muuttaa, ihan saman hintaluokan lipuiksi (Lowfare), mutta muutoksesta olisi pitänyt maksaa 65€/suunta eli juuri tuo hinnastossa mainittu muutosmaksu. Ja tänään sunnuntaina iltapäivällä yritin.
   Asiakaspalvelussa on vain tiedote ja puhelu katkaistaan. Odotan varmaan aikaiseen aamuun ja perun sitten jos eivät peru itse. Nyt nettisivuilla lukee, että Lontoon lennot lennetään koska sitä kautta voidaan reitittää lentoja USAan, joskin toisaalla luki, että USA ei sallisi niitäkään.
   Verot voi hakea takaisin jos peruu, mutta ei ne ole kuin pari kymppiä. Ja tosiaan uudet lennot saisi edullisemmin kuin mitä tuosta muutoksesta pitäisi maksaa.

  • Norwegianin matkatoimistosivustolla olevan tiedotteen mukaan kansainvälisiä lentoja pitäisi pystyä muuttamaan ilman muutosmaksua.
   ”Guidelines regarding corona virus and waived change fee

   In light of the travel restrictions due to Covid-19, we are waiving the change fee for the following bookings for travel up to and including 30 November 2020:

   All bookings for international flights made up to 22 of March, 2020”

 145. ”Voinko muuttaa matkapäiviä tai peruuttaa lentolipun?”

  ”Monet lentoyhtiöt ovat viime päivinä ilmoittaneet supistavansa olennaisesti lähikuukausien lentotarjontaansa ja useat valtiot tiukentaneet maahantulomääräyksiä. Lennon peruuntuessa ja useiden tuntien aikataulumuutosten yhteydessä lentolipun voi pääsääntöisesti perua kuluitta.”

  Tämä vastaus ei vastaa kysymykseen ’kyllä’ tai ’ei’ periaatteella juuri mitenkään. Vastaus: Kyllä kannattaa perua / muuttaa päiviä hetimmiten. Lentoyhtiön tai matkatoimiston kieltäytyessä lääkärintodistuksella ei saa lentää.

  • Tämän artikkelin tarkoituksena on vastata siihen voiko lipun perua tai muuttaa, jos terve matkustaja haluaa perua/siirtää matkan esimerkiksi matkakohteessa vallitsevien olojen takia.

   Hyvin pieni osa viime aikoina perutuista matkoista on peruttu koronavirustartunnan tai karanteenin takia vaan muiden syiden takia. Vapaaehtoisiin muista syistä peruttuihin matkoihin lentoyhtiöt soveltavat pääsääntöisesti alkuperäisiä lippuehtoja, jos yhtiö ei ole julkaissut koronavirusepidemian takia poikkeuksia tai lentoyhtiö ole muuttanut/perunut lentoja.

   Viime päivinä lentoyhtiöt ovat julkaisseet runsaasti poikkeuksia lippuehtoihin ja aikataulumuutoksia, joten lippuja ei kannata perua tai muuttaa liika aikaisin. Esim. eilen artikkelin julkaisemisen jälkeen Norwegian luopui muutosmaksun perimisestä ulkomaan lentojen osalta ja SAS salli maaliskuussa normaalisti lennettävien lippujen perumisen siten, että lipun hinta palautetaan travel voucherina.

 146. Moikka,
  Jos lentoja ei peruta, mutta itse haluaa perua, niin meneekö tuosta perumisesta joku maksu? TAP kyseessä ja lennot ostettu Mytripin kautta. TAP ohjaa asioimaan firman kanssa ja Mytrip lentoyhtiön… Jos menee maksu perumisesta, niin onko vain helpompi jättää tekemättä check-in? Mytripin peruutusturvaa ei ole eikä mitään palvelupakettia, pelkät lennot ostettua sitä kautta.

  Toki tässä vielä kannattaa odotella Suomen ja Portugalin päätöksiä, mutta aikaa ei ole kuin muutama päivä ennen menolentoa.

 147. Moikka!
  Meillä on Ebookersin kautta ostetut Finnairin lennot + hotelli Gdanskiin. Lähtö olisi 23.3.
  Finnairin sivujen mukaan kaikki lennot puolaan on peruttu. Sivuillaan kehottavat olemaan yhteydessä matkan välitysfirmaan. Ebookersiin ei saa kuitenkaan lainkaan yhteyttä. Mikähän neuvoksi? Lennoista varmaankin saa hyvityksen Finnairin ehtojen mukaan mutta mitenköhän hotelli?

  • Itse tulkitsisin ebookersin sopimusehdot siten, että lentojen peruuntuessa olet oikeutettu perumaan koko paketin, jos ebookers ei kykene järjestämään korvaavaa kuljetusta (rajojen sulkemisen takia käytännössä mahdotonta). Sopimusehtojen mukaan peruutus ilmeisesti pitäisi tehdä ennen lennon lähtöä, jotta saisit hyvityksen koko paketista.

   Ebookersin sopimusehtojen kohdan 3.5.3.1 mukaan

   ”[…]sinulla on oikeus peruuttaa varauksesi ennen Matkapaketin alkamista maksamatta peruutusmaksua matkakohteessa tai sen välittömässä läheisyydessä vallitsevien Väistämättömien ja poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi, jos olemme vahvistaneet, että ne vaikuttavat merkittävällä tavalla Matkapaketin toteuttamiseen tai voi merkittävästi vaikuttaa matkustajien kuljetukseen matkakohteeseen. Mikäli teet peruutuksen näissä olosuhteissa, hyvitämme kaikki tekemäsi varaukseen liittyvät maksut, mutta et ole oikeutettu korvaukseen tai mihinkään jäljempänä Artiklassa 3.5.9. mainittuihin oikeuksiin.

   Ellei Asiakas saavu paikalle matkan alkaessa ja/tai jättää käyttämättä joitain tai kaikkia varaamiaan Palveluja, Asiakas saa hyvitystä ainoastaan soveltuvien varausprosessin aikana ilmoitettujen Sääntöjen ja rajoitusten mukaisesti. Lentokuljetuspalveluiden soveltuvat Säännöt ja rajoitukset ovat asiakkaan saatavilla ennen varauksen tekemistä ja niitä voi tarkastella tästä linkistä. Yksityiskohtaiset majoituspalveluiden Säännöt ja rajoitukset ovat Asiakkaan saatavilla ennen varauksen tekemistä. ”

 148. Lennot Hki-Ateena-Hki 21.4. -5.5. Norwegian. Varattu helmikuussa.
  Onkohan näissä peruutus/muutos mahdollisuutta?

  • Norwegian on muuttanut artikkelin julkaisemisen jälkeen sääntöjä. Maaliskuun 22. päivä mennessä varattujen lentojen matkapäiviä ja/tai reittiä voi muuttaa ilman muutosmaksua.

   ”Waiver of rebooking fee conditions
   In light of the travel restrictions due to Covid-19, we are currently waiving the change fee for the following bookings for travel up to and including 30 November 2020:

   All bookings for international flights made up to 22 of March, 2020

   Changes can only be made to another flight where there is availability within the same ticket type.
   Destinations can only be changed to another international flight (excl. flights within the Nordic countries).
   The rebooking can be made only once.
   The entire journey (incl. return flight) must be completed by 30 November 2020.
   Any price difference between the existing flight and the new flight will apply. A refund will not be provided for the price difference if a cheaper fare is selected.
   If you have purchased a ticket from a 3rd party or a travel agency, please contact them.”

 149. KLM veloitti lentopäivän aikaistamisesta 556 euroa vedoten siihen, ettei minimiperilläolopäivien määrä ollut täyttynyt. Matkustusluokka ja matkatavaramäärä pysyivät samana. Tuollaisesta en itse löytänyt noissa uusissa säännöissä mainintaa. Ehkä normaalitilanteessa perusteltua, mutta nyt vaikuttaa mielestäni oudolta.

 150. Turisti:Latvia sulkee tiistaina rajat. Olemme varanneet lennot Turku – Riika – Turku 17.- 22.4. AirBalticilla.
  Onkohan lentoja mahdollista peruuttaa tai muuttaa veloituksetta?

 151. Varattu 8/2019 matka Helsinki-Vancouver 7.5.-24.5.2020 Lufthansalla, vaihdot Munchenin ja Frankfurtin kautta, ns. joustava lippu Mytrip. Voinko perua matkan ja saada rahat takaisin tai siirtää matkaa esim. syksyyn?

 152. Mulla on hotelli ja meno-paluulento ostettu marraskuussa jo Rodokselle Expedian kautta huhtikuun lopulla. Lasketaanko kyseinen matka matkapaketiksi ja onko siitä mahdollisuus saada korvauksia, jos lento peruuntuu tai norrikka kaatuu konkkaan? Expedian aspalvelu ei vastaa, eikä sivuilta löydy kunnon tietoa…

  • Tämä kiinnostaa myös. Itsellä olisi toukokuussa Santorinin reissu expedian kautta varattuna.

 153. Voi lisätä listaan että Scandic hotelli Ruotsin Karlstadissa on sitä mieltä että mennään samoilla ehdoilla kun normaalina aikana ja hotelliin saapumis päivämääriä ei saa muuttaa myöhemmäksi. Suhteellisen nihkeää toimintaa nyt tänä aikana.

  • Scandicin toiminta vaikuttaa kieltämättä nihkeältä. Esim. Hiltonin, IHG:n ja Marriottin maalis-huhtikuulle tehdyt normaalisti takaisinmaksukelvottomat varaukset voi perua poikkeuksellisesti kuluitta. Omena Hotelsin muutoskelvottomia 13.3. mennessä tehtyjä varauksia pystyy muuttamaan poikkeuksellisesti.

   Lähikuukaudet ovat hotelleille varmasti haastavia, joten suhtaudun epäillen siihen että maksuttomasta muutosmahdollisuudesta poikkeuksellisessa tilanteessa aiheutuisi taloudellisia menetyksiä jos tämä toteutetaan järkevästi.

  • Olisimme lähdössä Ruotsiin pääsiäiseksi ja kaikki muut hotellit ilmoittivat heti sähköpostilla kun kysyimme että muutokset onnistuvat ilman muuta kesälle tässä tilanteessa. No tietää mitä firmaa ei käytä tulevaisuudessa.

 154. Olen tilannut Norwegianilta lennot Helsinki- Malaga-Helsinki 31.3-4.4, joskus loppu vuonna. Onko matkoja mahdollista siirtää tai perua tässä tilanteessa?

 155. Olen lentämässä 24.3. Qatar Airwaysilla Maleen Malediiveille Dohan kautta. Lentoyhtiö siis antaa mahdollisuuden vaihtaa lentojen ajankohtaa tai vaihtoehtoisesti voi valita voucherin. Sivuilla puhutaan kuitenkin tietyistä ehdoista. Mitähän ne mahtavat olla? Onnistuukohan esimerkiksi lentojen vaihtaminen toiseen ajankohtaan oikeasti maksutta, vaikka uudet lennot olisivat kalliimmat kuin mitä alkuperäiset lennot olivat?

  • Meillä sama tilanne eli lennot varattu Maleen 26.3. Liput ostettu Ticketin kautta Qatar Airwaysille, niin pohdimme, että otetaanko yhteyttä Ticketiin vai suoraan Qatariin. Ticket ohjaa ottamaan suoraan yhteyttä lentoyhtiöön ja lentoyhtiö matkatoimistoon. Haluaisimme nimenomaan Ensisijaisesti vaihtaa päivämääriä, mutta Qatarin sivuilta en löytänyt vaihtomahdollisuutta.

  • Meillä on myös varaus Ticketin kautta. Nyt näyttää siltä, että matkalle ei ole järkevää lähteä, vaikka se ei varsinaisesti peruuntuisikaan. Edelleen minua kiinnostaa, mitä nuo tietyt ehdot ovat, jos matkapäiviä muuttaa tai ottaa hyvitykseksi voucherin? Mietin myös, kumpaa kautta asiaa pitäisi lähteä selvittämään?

  • Kiinnostaa kyllä miten teidän ticket:tiläisten lentojen kanssa käy… Mulla on kylläkin vasta 5.5. Jenkkeihin lennot ja Ticket lähetti sähköpostin, jossa käskettiin olla yhteydessä lentoyhtiöön. Liput on Iberian alla, vaikka ensimmäisen lennon operoi Finnair. Iberian sivuilla käskettiin olla yhteydessä matkatoimistoon… Eli kummatkin heittää toisilleen pallon. Ja tosiaan olen ottanut ne halvimmat liput ilman peruutus- ja muutosoikeuksia.

  • Täällä sama juttu eli lennot Ticketin kautta. Lähtö olisi 26.3. Dohan kautta Phukettiin. Tarkastin Qatarilta niin he ohjaavat tosiaan ottamaan yhteyden Ticketiin ja Ticket taas lentoyhtiöön. Täytyy huomenna alkaa selvittämään tarkemmin. Oliko teidän lennot selvinneet?

  • Meillä ei ole tilanne vielä selvinnyt. Ticketin as.palvelusta sanotaan, että eivät pysty hoitamaan peruutuksia ja pyydetään olemaan yhteydessä lentoyhtiöön. Qatarilla tyssää, kun klikkaa travel agency, niin ei pysty jatkamaan. Jos joku keksii keinon, niin mielelläni kuulen neuvoja kuinka toimia tässä tilanteessa.

  • Milloin matkustat? Tällä hetkellä liikkuu huhuja siitä, että Qatar aikoisi leikata lentotarjontaansa olennaisesti.

  • Meillä lennot 26.3.-10.4. Hki-male-Hki. Eli nyt kannattaa odottaa mitä Qatar tekee?

  • Suomen rajojen sulkeminen tarkoittaa todennäköisesti sitä, että Qatar keskeyttää Helsingin lennot. Lentoyhtiön peruessa lennot lipun voi perua yleensä kuluitta.

 156. Olen matkustamassa Osakaan 21.3-30.3. Finnairin lennot ja hotellivaraus on tehty Expedian kautta. Varauksessani sanotaan ’ei peruutusoikeutta’. Haluaisin kuitenkin tässä tilanteessa siirtää matkan ajankohtaa esim syksyyn, jollei matkaa voi peruuttaa.

  Finnairin mukaan lentoja saa siirtää/peruuttaa, matkustusaika 30.11 asti, -mutta vain Expedian kautta. Olen ollut hotelliin yhteydessä, siellä ollaan valmiita peruuttamaan tai siirtämään varausta, mutta eivät voi tehdä sitä vaan kehottivat olemaan Expediaan yhteydessä.

  Ongelma on, etten saa yhteyttä Expediaan tuntikausien yrittämisen jälkeen.

  Menetänkö rahat…. lähtisinkö kuitenkin matkaan..kinkkinen tilanne.
  -Tintti

  • Matkatoimistojen asiakaspalvelut ovat tällä hetkellä ylikuormittuneita puhelumäärän takia. Jos et saa yhteyttä matkatoimistoon ruuhkan takia, tarvittaessa kannattaa olla yhteydessä Finnairin asiakaspalveluun ja selittää tilanne. Ainakin tietojärjestelmien puitteissa Finnairin pitäisi pystyä tekemään päivämäärämuutoksia matkatoimistojen myymiin reittilentoihin, vaikka muutokset onkin tehtävä ensisijaisesti matkatoimiston kautta. Hotellivarauksen peruminen/muuttaminen onnistuu ainoastaan Expedian kautta.

 157. Mitenköhän KLM:n lennot Amsterdamiin huhtikuussa, jotka on ostettu Expedialta (lennot+hotelli) kautta ilman maksullista peruutusturvaa? Expedia kun ei vastaa mihinkään.

  • Huhtikuisten matkojen kanssa odottaisin hetken tilanteen selkeytymistä. Matkatoimistojen ja lentoyhtiöiden asiakaspalvelut ovat tällä hetkellä erittäin ruuhkautuneita ja käsittelevät ensisijaisesti ensi viikolla matkustavien matkailijoiden kysymyksiä.

 158. Lufthansan välilaskullisesta lennosta pohjois-italiaan on menolennosta perutta Saksa – Italia osuus. Voiko koko lennon perua ja saada koko matkan hinnan takaisin?

 159. Hei!
  Ja eikö niin, että kun on ostanut Supersaverin kautta Finnairin liput, niin niitä ei voi peruuttaa tai siirtää, ellei ole ostanut Supersaverin omaa peruutus/muutos -tuotetta?

  • Milloin ja minne matkustat? Finnairin koronavirus-käytännöt ovat poikkeuksia normaaleista säännöistä, joiden perusteella lippuun pystyy tekemään muutoksia vaikka alkuperäiset ehdot eivät sallisi muutoksia.

   Normaalisti muutokset pitäisi tehdä ensisijaisesti liput myyneen matkatoimiston kautta, mutta kohteesta ja reitistä riippuen lippujen muuttaminen saattaa onnistua myös lentoyhtiön kotisivujen kautta.

  • Kyseessä Pariisi 20.-23.3. Ja itseasiassa juuri nyt teksti oma varaukseni-sivulla on hieman muuttunut ja siellä käsketään olla yhteydessä matkatoimistoon, josta matkan on varannut. Supersaver varmaan tulkitaan tässä matkatoimistoksi.

 160. moi. onkohan tos KLM joku näpyttelyvihre? noi päiväämäärät ei jotenki mielestäni täsmää?

  • Moikka! En heti ainakaan löytänyt virhettä tekstistä, mutta ohessa KLM:n sivuilta löytyvät alkuperäiset säännöt.

   Rebook your flight

   If you have a KLM ticket starting with 074, issued on or before Tuesday 31 March 2020, and valid for travel between Wednesday 4 March 2020 and Sunday 31 May 2020, regardless of the destination, you can postpone your trip at no extra cost. View your flight details or change your booking directly in My Trip.

   Your new departure date should be no later than Sunday 31 May 2020. Please see below options and rules:
   1. Change your travel dates

   You can only change your travel dates if the same fare type as mentioned in your original ticket is available. If you change to a higher fare type, you may need to pay the fare difference. This applies to any AF/KL/DL and partner operated flight
   You will not have to pay the change fee. If you change to a higher fare type, you will need to pay the fare difference.

   2. Change your destination

   You may use the full value of your original tickets for new tickets on KLM, Air France, Delta Air Lines and/ or Virgin.
   You will not have to pay the change fee. If you change to a higher fare type, you will need to pay the fare difference.

   3. Request a voucher

   You can also choose to postpone your departure to a date after 31 May 2020. In this case, we will provide you with a voucher that will be valid for 1 year and can be used on KLM, Air France, Delta, and Virgin Atlantic flights. This voucher will be non-refundable.
   How to rebook
   Log in to My Trip and change your travel dates or destination yourself if:

   you have a KLM, Air France or Delta Air Lines ticket,
   your journey has not started yet,
   you are not travelling with a baby (0-1 years),
   you did not request a special service (e.g. ordered a special meal, are travelling as an unaccompanied minor, have requested transportation of a wheelchair or pet).

   If you don’t want to arrange the rebooking online or if you need assistance, contact the KLM Customer Contact Centre. Please note that we are doing what we can to help you as quickly as possible, but waiting times are longer than usual. Did you book your ticket via a travel agent? Please contact them directly to rebook.

  • ”Korvaavien lentojen lähtöpäivän on oltava 31.5.2020 mennessä.”
   nii toi että korvaavan lähtöpv pitäs olla ennen, ennen kuin tuo alussa mainittu ”joiden lähtöpäivä on 31.5.2020 mennessä” rajoite päättyy?

  • Air France-KLM:n maalis-toukokuisia matkoja pystyy siirtämään myöhemmäksi, mutta siinä tapauksessa matkapäivien muuttamisen sijasta aiempi varaus pitää peruuttaa ja lentoyhtiö palauttaa aiemman varauksen hinnan 12 kuukautta voimassa olevana travel voucherina, jonka voi käyttää uuden matkan varaamiseen.

   ”You can also choose to postpone your departure to a date after 31 May 2020. In this case, we will provide you with a voucher that will be valid for 1 year and can be used on KLM, Air France, Delta, and Virgin Atlantic flights. This voucher will be non-refundable.”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *