Koronavirus: voinko muuttaa matkapäiviä tai perua lennot?

Viime päivinä lentoyhtiöt ja matkanjärjestäjät ovat supistaneet olennaisesti lentotarjontaansa koronavirusepidemian takia. Tälle sivulle kokoamme tietoa lentoyhtiöiden ja matkanjärjestäjien poikkeuksellisista muutos- ja peruutuskäytännöistä (Halutessasi voit tehdä lippuun muutoksia ja/tai perua varauksen myös lippuehtojen mukaisesti.)

Aiheeseen liittyvät kysymykset pyydämme esittämään tämän artikkelin yhteydessä. Täydennämme ja päivitämme artikkelia säännöllisesti.

Perutut lennot voi yleensä perua kuluitta

Lennon peruuntuessa ja suurten aikataulumuutosten yhteydessä lipun voi pääsääntöisesti valintasi mukaan joko perua kuluitta tai siirtää toiselle sinulle sopivalle ajankohdalle paikkatilanteen puitteissa.

Lentoani ei vielä ole peruttu. Voinko muuttaa matkapäiviä ilman muutosmaksua?

Monien lentoyhtiöiden maalis-huhtikuun lentojen matkapäiviä ja/tai reittiä voi muuttaa ilman muutosmaksua, vaikka lentoa ei vielä olisi peruttu. Olemme koonneet alle listan lentoyhtiöiden peruutus- ja muutoskäytännöistä. Monet lentoyhtiöt veloittavat vapaaehtoisia muutoksia tehtäessä mahdollisen lipputyyppien välisen hintaeron.

Useimpien lentoyhtiöiden lentoja ei pysty perumaan kuluitta, jos lentoa ei ole peruttu. Joidenkin lentoyhtiöiden kuten Qatar Airwaysin lentolipun arvon pystyy kuitenkin muuttamaan tietyin rajoituksin travel voucheriksi, jonka voi käyttää myöhemmin lentovarauksen maksamiseen samaan tapaan kuin lahjakortin.

Lentoyhtiöiden säännöt muuttuvat säännöllisesti ja niihin voi liittyä poikkeuksia , joten suosittelemme tarkistamaan yksityiskohtaiset peruutus- ja muutosehdot ennen lipun muuttamista ja/tai perumista (codeshare-lennot, matkanjärjestäjien charter-lennot jne.).

Lentoani ei vielä ole peruttu. Kannattaako lippua vielä perua?

Monet lentoyhtiöt ovat viime päivinä ilmoittaneet supistavansa olennaisesti lähikuukausien lentotarjontaansa ja useat valtiot tiukentaneet maahantulomääräyksiä. Lennon peruuntuessa ja useiden tuntien aikataulumuutosten yhteydessä lentolipun voi pääsääntöisesti perua kuluitta.

Pääsääntöisesti peruutusmaksu on sama riippumatta siitä onko lento peruttu kuukautta aiemmin vai lähtöpäivää edeltävänä päivänä. Siksi ennen lipun perumista kannattaa pääsääntöisesti odottaa peruuko lentoyhtiö lennon ja perua lippu vasta 2-3 päivää ennen lennon lähtöä. (Peruutusehdoissa voi olla lentoyhtiökohtaisia poikkeuksia, joten suosittelemme tutustumaan peruutusehtoihin.)

Finnair

Lisätietoa Finnairin muutoskäytännöistä löytyy täältä. Mm. maalis-huhtikuussa tehtyjen uusien varauksien matkapäiviä voi muuttaa ilman muutosmaksua.

Finnair Holiday

Finnair Holidays on perunut kaikki matkat, joiden lähtöpäivä on 13.3.–14.5.2020 ja palauttaa matkan hinnan asiakkailleen.

Aegean Airlines

Aegean Airlinesin 9.3.2020 mennessä maalis-huhtikuulle varattuja lentoja voi muuttaa ilman muutosmaksua. 10.-31.3.2020 varattujen lentoja voi muuttaa ilman muutosmaksua. Matkan on päätyttyvä 20.10.2020 mennessä.

AirBaltic

AirBaltic peruu kaikki lennot aikavälillä 17.3.-14.4.2020. Aikavälillä 10.-31.3.2020 varattujen airBalticin lippujen matkapäiviä voi muuttaa kerran ilman muutosmaksua.

Air France

Air Francen 31.3.2020 mennessä varattujen lentojen lähtöpäivää on mahdollista lykätä 31.5.2020 saakka ilman muutosmaksua (lentoyhtiö veloittaa mahdollisen varausluokkien välisen hintaeron). Vaihtoehtoisesti 31.3.2020 mennessä varatun takaisinmaksukelvottoman lipun voi perua ja Air France palauttaa lipun arvon tietyin rajoituksin travel voucherina, jonka voi käyttää Air France-KLM:n ja tiettyjen yhteistyökumppanien lentoihin.

Aurinkomatkat

Aurinkomatkat on perunut kaikki lomamatkat Suomesta 14.5.2020 saakka. Lisäksi 12.3.2020 tai sen jälkeen varatun Aurinkomatka-paketin voi muuttaa toiseen normaalihintaiseen Aurinkomatka-pakettiin kerran kuluitta, kun matkan alkuun on vähintään 21 vuorokautta. 12.3.2020 tai sen jälkeen Aurinkomatka-pakettivarauksen voi perua toimistokuluin, kun matkan alkuun on vähintään 21 vuorokautta.

British Airways

British Airwaysin lennot aikavälillä 14.3.-31.5.2020 voi perua kuluitta ja lentoyhtiö palauttaa lipun hinnan travel voucherina, jonka voi käyttää tietyin rajoituksin British Airwaysin lentojen maksamiseen.

Lisäksi aikavälillä 3.-31.3.2020 varattujen British Airwaysin lentojen matkapäiviä voi muuttaa ilman muutosmaksua (BA veloittaa mahdollisen varausluokkien välisen hintaeron). Vaihtoehtoisesti aikavälillä 3.-31.3.2020 varatun lipun voi perua ja BA palauttaa lipun hinnan travel voucherina, jonka voi käyttää tietyin rajoituksin uusiin British Airwaysin lentovarauksiin.

easyJet

EasyJetin lentoja voi muuttaa ilman muutosmaksua tietyin rajoituksin toistaiseksi (lentoyhtiö veloittaa mahdollisen lipputyyppien välisen hintaeron).

Ebookers

Lisätietoa ebookersin käytännöistä löytyy täältä.

Emirates

Emirates keskeyttää lennot 25.3.2020 alkaen. Huhtikuisten lentojen perumisen kanssa kannattaa odottaa siihen asti, että lentoyhtiö peruu lennot (rahojen takaisinmaksu onnistuu paremmin ehdoin, jos lentoyhtiö peruu lennon).

Hilton Hotels

Hiltonin kotisivujen kautta varatut normaalisti takaisinmaksukelvottomat hotellivaraukset maalis-huhtikuulle voi perua kuluitta edellyttäen, että peruutus on vähintään 24 tuntia etukäteen.

Iberia

Maalis-huhtikuulle 11.3.2020 mennessä varattujen Iberian lentojen matkapäiviä voi muuttaa ilman muutosmaksua tai vaihtoehtoisesti alkuperäisen lipun arvon voi muuttaa travel voucheriksi, jonka voi käyttää lentojen maksamiseen (travel voucheria ei todennäköisesti voi käyttää osittain Finnairin operoimien lentojen maksamiseen).

Icelandair

Icelandairin lentoihin 15.4.2020 mennessä voi tehdä yhden päivämäärämuutoksen ilman muutosmaksua tietyin rajoituksin (lentoyhtiö veloittaa mahdollisen varausluokkien välisen hintaeron). Korvaavien lentojen on oltava 1.1.2021 mennessä.

KLM

KLM:n 31.3.3020 mennessä varattujen, joiden lähtöpäivä on 31.5.2020 mennessä, matkapäiviä ja kohdetta voi muuttaa ilman muutosmaksua (lentoyhtiö veloittaa mahdollisen varausluokkien välisen hintaeron). Korvaavien lentojen lähtöpäivän on oltava 31.5.2020 mennessä. Vaihtoehtoisesti 31.3.2020 mennessä varatun takaisinmaksukelvottoman lipun voi perua ja KLM palauttaa lipun arvon tietyin rajoituksin travel voucherina, jonka voi käyttää Air France-KLM:n, Deltan ja Virgin Atlanticin lentoihin.

LOT

Puolainen lentoyhtiö LOT keskeyttää lennot aikavälillä 15.-28.3.2020.

Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, Euro

Lufthansan 5.3.2020 mennessä maalis-huhtikuulle varattujen lentojen matkapäiviä voi muuttaa kerran maksutta. Lisäksi uusien 31.3.2020 mennessä tehtyjen lentovarausten matkapäiviä voi muuttaa kerran maksutta. Korvaavien lentojen on oltava 31.12.2020 mennessä. Uusien lentopäivien matkapäiviä ei ole pakko päättää lentoja perutessa.

Norwegian

Norwegianin 22.3.2020 mennessä varattujen ulkomaan lentojen matkapäiviä ja/tai reittiä voi muuttaa kerran ilman muutosmaksua. Korvaavien lentojen on oltava 30.11.2020 mennessä.

Päivitys 19.3: Norwegian peruu 85 % prosenttia lennoistansa. Maalis-toukokuun lennon on mahdollista perua tietyin rajoituksin ja lentoyhtiö palauttaa lipun hinnan CashPoints -lentopisteinä. Lentohtiön perumista lennoista lentoyhtiöllä EU:n tulkinnan mukaan velvollisuus palauttaa rahat takaisin kuluttajan pyynnöstä. (Norwegianin haastavan taloustilanteen takia suosittelemme vaatimaan rahojen takaisinmaksua lentoyhtiön perumista lennoista)

Qatar Airways

Qatar Airwaysin lentoihin maalis-kesäkuussa voi tehdä päivämäärämuutoksen ilman muutosmaksua tietyin rajoituksin edellyttäen, että päivämäärämuutos on tehty vähintään kolme päivää ennen lentoa. Vaihtoehtoisesti 30.9.2020 mennessä olevat lennot voi perua vähintään kolme päivää ennen menolentoa ja lentoyhtiö palauttaa lipun hinnan travel voucherina, jonka voi käyttää Qatar Airwaysin lentoihin tietyin rajoituksin.

Radisson

Suoraan Radissonin kotisivujen kautta varatut 30.4.2020 mennessä olevat hotelliyöt voi perua kuluitta tietyin rajoituksin.

Ryanair

Ryanairin vanhoja ja uusia varauksia voi muuttaa ilman muutosmaksua 13.-31.3.2020. Lentoyhtiö veloittaa mahdollisen lipputyyppien välisen hintaeron.

Päivitys: Ryanair peruu lähes kaikki lennot 24.3.2020 alkaen.

SAS

SASin lentoihin aikavälillä 12.3.-30.4.2020 voi tehdä kerran päivämäärämuutoksen ilman muutosmaksua. Lisäksi aikavälillä 5.-19.3.2020 varattujen lentojen matkapäiviä voi muuttaa kerran maksutta. Uusien matkapäivien on oltava aikavälillä 5.3.-30.11.2020. Lentoyhtiö veloittaa mahdollisen varausluokkien välisen hintaeron.

Päivitys 15.3.2020: SASin maaliskuiset lennot voi perua, vaikka lentoyhtiö ei olisi perunut lentoa. Lentoyhtiö palauttaa lipun hinnan travel voucherina, jonka voi käyttää SASin lentojen maksamiseen.

Tjäreborg

Tjäreborg on perunut lomamatkat Suomesta aikavälillä 14.3.-13.5.2020. Päätökset lähdöistä 14.5.2020 ja sen jälkeen tehdään myöhemmin.

TUI

TUI on perunut kaikki lomamatkat Suomesta 3.4.2020 saakka. Lisäksi TUI:n uusiin kesän ja talven tilauslennoilla toteutettaviin matkapaketteihin ajalla 1.4.2020–31.3.2021 matkavarauksiin voi tehdä maksuttoman muutoksen vähintään 14 vuorokautta ennen matkaa tietyin rajoituksin.

Turkish Airlines

Turkish Airlinesin aikavälillä 6.-24.3.2020 varattuja kansainvälisiä lentoja voi muuttaa kerran ilman muutosmaksua. Lisäksi 5.3.2020 mennessä varattuja kansainvälisiä lentoja voi muutta 16.3.2020 saakka kerran ilman muutosmaksua 16.3.2020 saakka. Korvaavien lentojen on oltava 31.12.2020 mennessä.

 

250 kommenttia aiheesta “Koronavirus: voinko muuttaa matkapäiviä tai perua lennot?

 1. Ostin liput Helsingistä portugaliin 2019 loppupuolella MyTripin kautta. lippu koostui kahdesta yksisuuntaisesta lipusta (TAP ja SAS). Nyt TAP ja SAS ovat molemmat peruneet kyseiset lennot, mutta MyTrip ei ole ilmoittanut minulle varaukseni peruuntumisesta. Menomatkan olisi pitänyt alkaa 9.4.2020. SAS ja TAP molemmat pyytävät tekemään maksujen palautusta koskevat pyynnöt matkatoimiston kautta, mutta MyTrip ei vastaa puheluihin lainkaan. Voinko hakea rahoja takaisin lentojen ajankohdan jälkeen, jos en heihin ennen sitä saa yhteyttä ja vaikka en ole saanut heiltä perumisilmoitusta, vaikka lennot on peruttu jo viikko sitten, enkä itse ole perunut matkaani heidän kauttaan?

  • SuperSaver myy lippuja Portugalin kautta, elikkä jos hlö ostaa lippu pääseekö hän Helsingista-Portugal-Afrika ? Kuulimme, että Afrikassa rajat on suljettu eikä pääse edes bussilla …

  • Meillä myös MyTripin kautta AirBalticin lennot Helsinki-Riika-Malpensa ja takaisin. AirBaltic perunut lennot, MyTrip ei. Asiakaspalvelu ei vastaa. Lähtö huomenna. Mitä voi tehdä?

  • Mytripin sivuita löytyy tarkempia ohjeita takaisinmaksuhakemuksesta. EY261/2004 -asetuksen perusteella sinulla on oikeus vaatia rahojen takaisinmaksua (sinulla ei ole velvollisuutta hyväksyä lahjakorttia hyvityksenä).

   Jos asian kanssa ilmenee ongelmia ja olet maksanut lennot luottokortilla, asiasta kannattaa tarvittaessa reklamoida korttiyhtiölle.

   (Ohessa lainaus kuluttajansuojalaista, johon luottokortilla maksaneet asiakkaat voivat vedota ongelmatilanteissa.

   ”Luotonantajan ja myyjän tai palveluksen suorittajan yhteisvastuu

   Kuluttajalla, jolla on oikeus pidättyä maksusta taikka saada hinnan palautusta, vahingonkorvausta tai muu rahasuoritus myyjältä tai palveluksen suorittajalta tämän sopimusrikkomuksen johdosta, on tämä oikeus myös sitä luotonantajaa kohtaan, joka on rahoittanut kaupan tai palveluksen. Luotonantaja ei ole kuitenkaan velvollinen maksamaan kuluttajalle enempää kuin on tältä saanut maksuina.[…]”

 2. Onko Blue air perunut lennot, ei löytynyt listasta? Meillä on lento 28.4. Hki-Bukarest.
  Ja ymmärsinkö oikein, että eilisen päivityksen mukaan Suomesta ei pääse asti 31.5. ulos? Miten silloin toimin saadakseni rahat takaisin lennoista, on lento peruttu tai ei (ja pakkohan olla peruttu, jos ei kukaan pysty lennolle osallistumaan)? Lennot maksettu aikoja sitten visalla.
  Kiitos avusta!

  • Blue Air on tähän mennessä perunut lennot 20.4.2020 saakka, mutta suhtaudun epäilyksellä kevätlentojen toteutumiseen mm. romahtaneen kysynnän takia. Lentoyhtiön perumista lennoista voit vaatia EY261/2004 -asetuksen perusteella rahojen takaisinmaksua, joten kannattaa odottaa tilanteen selkeytymistä. (Romania ei ole EU-maa, jonka vuoksi asetusta ei sovelleta yhdensuuntaisiin Bukarest-Helsinki lippuihin.)

   https://www.blueairweb.com/en/gb/faq-cov/

  • Kiitos vastauksesta!
   Tarkentaisin vielä kysymystä:
   Voiko tilanne olla se, että lentoja ei peruta, mutta samalla Suomestakaan ei saa poistua, eli yhtälä on mahdoton?
   Kun esim Tui on toistaiseksi perunut vain 3.4. saakka, mutta Uudellemaalle (eli Hki-Vantaallekaan?) ei pääse 19.4. asti, niin miten lennot voivat käytännössä toteutua jos maan sisällä on liikkumisrajoituksia tai maasta ei saa poistua?
   Kiitos vielä tarkentavasta vastauksesta.

 3. Hei,

  lentolipput meno-palu Helsinki-Kiova ostettu travellinkista, syksynä 2019. Maksettu pankkitililta. 26.3.2020 lentoytiö Flyuia perutti lennot ja lupasi anta kuponki korvauksenna. Laitoin kuponkin hakemus lentoyhtiöle. Lentoyhtiö vastasi, että lipput ostetu trvenllinkista ja ne hoita sitä. Travellink EI vasta chatin, saähköpostiä ei tullu, myös ei oo mitä sähköpositä mihin voi laita jotain reklamatioita….

 4. Supersaver ja Mytrip ilmoittivat, että korvausta peruutetusta lennoista ei saa, jos ei ole varattu suoraan SAS: lta. Voiko pitää paikkansa?

  • Onko lentoyhtiö perunut lennot? Miten maksoit lennot?

  • En ole kovin tarkkaan perehtynyt Klarnaan maksutapana, mutta ymmärtääkseni kuluttajansuojalainsäädännön kannalta Klarna on hyvin samankaltainen maksutapa kuin luottokortti. Lentoyhtiön perumista lennoista sinulla on oikeus vaatia takaisinmaksua EY261/2004 -asetuksen perusteella. Tosta kannattaa tarvittaessa reklamoida Klarnalle.

   Jos et vielä ole maksunut Klarnan laskua, laskusta kannattaa reklamoida ennen maksamista.

   EY261/2004 -asetus ja kuluttajansuojalainsäädäntö ovat ns. pakottavia lakeja. Kuluttajansuojalain vastaiset sopimusehdot ovat pääsääntöisesti pätemättömiä.

 5. Norwegian lähetti hieman kryptisen sähköpostin liittyen Malagan-lentoon huhtikuun alussa ja paluu huhtikuun lopussa.
  ”Important update regarding on your Norwegian flight
  We’re contacting you regarding your Norwegian booking. We’re sorry to inform that your flight has been affected by the impact of COVID-19. Due to the uncertainty of this unprecedented event, we ask you to read our travel information for COVID-19 before making any further plans or rebooking your flight.”

  Tuossahan ei suoraan sanota lennon peruuntuneen, vaan ”affected”. Norwegianin ohjeissa on sitten kohta:
  ”How will I be notified if my flight is cancelled?
  Due to the travel restrictions imposed by COVID-19, we’re currently processing a high volume of flight cancellations. If your flight is affected, we will update you as quickly as we can by SMS or email based on the contact information in your booking.”

  Eli otsikossa mainitaan cancelled ja tekstissä taas affected. Eli voiko tästä päätellä, että jos meilissä mainitaan affected, niin ohjeen mukaan se tarkoittaa cancelled?

  Seuraavana sitten toinen ohje:
  ”Can I claim a refund or CashPoints if my flight is cancelled?​
  If you purchased a Flex or PremiumFlex ticket, or you simply want to claim a refund, you can cancel your booking and submit a claim online.​”

  Siinä linkki normaaliin peruutuslomakkeeseen ”Vaadi hyvitystä lipuista”. Lomakkeen lopussa on vielä täppä ”Ymmärrän, että Norwegian peruuttaa valitut lennot”.

  Tässä selkeästi pyöritellään selvää asiaa epämääräisin termein. Ja lomakkeen mukaanhan minä peruutan matkani. Jos täytän lomakkeen, saanko siis rahat takaisin sekä meno- että paluulennoista? Minulla ei ole peruutusturvaa Norwegianilta.

 6. Ebookers ei pelaa kyllä mukavaa pelia, ei voi sanoo että saako hyvitystä vai ei ja puhelin on laitettu kiinni. Vihaks pistää herrojen metkut.

 7. Jos varaus tehty samalla tunnuksella. Menolento peruutettu, mutta paluu lentoa ei. Voinko vaatia rahat takaisin molemmista? Kyseessä Norwegian lento Malagaan, ajankohta 29.4-3.5.

  • Samaa olen miettinyt( minulla sama tilanne JA MYÖS Norwegianin lennoilla) Ainakin Finnair kertoo selkeästi, että jos meno-ja paluulento on samalla varausnumerolla, niin menomatkan peruuntuessa, myös paluumatka on oikeutettu palautukseen.

   TUTKIN NETISTÄ JA tämän DOKUMENTIN löysin:
   EUROPEAN COMMISSION Brussels, 18.3.2020: COMMUNICATION FROM THE COMMISSION
   Commission Notice Interpretative Guidelines on EU passenger rights regulations in the context of the developing situation with Covid-19.
   TÄMÄ ON siis Euroopan komission ohjeet matkustajan oikeuksista( 11 SIVUA TEKSTIÄ)
   OHJEISSA TODETAAN:
   However, if the outbound flight and the return flight are part of the same booking, even if operated by different air carriers, passengers should be offered two options if the outbound flight is cancelled: to be reimbursed for the whole ticket (i.e. both flights) or to be re-routed on another flight for the outbound flight.
   JONKINLAATUINEN SUOMENNOS:
   Jos lähtevä lento ja paluulento ovat kuitenkin osa samaa varausta, vaikka lennot operoitaisiin eri lentoliikenteen harjoittajilla, matkustajille olisi tarjottava kaksi vaihtoehtoa, jos lähtevä lento peruutetaan: korvataan koko lippu (eli molemmista lennoista). tai uudelleen reititetään menolento.

  • Hei,

   Sama dokumentti on julkaistu myös suomeksi, jonka pohjalta julkaisimme artikkelin lentomatkustajan oikeuksista. Luottokortilla maksaneiden matkailijoiden kannattaa tarvittaessa reklamoida korttiyhtiölle, jos rahojen takaisinmaksun kanssa ilmenee ongelmia.

 8. Finnair perunut lennot 3.-5.4. Lennot varattu eBookersin kautta. Heidän sivuilla ei ole sellaista kohtaa, jossa voisi hakea hyvitystä lentoyhtiön perumista lennoista. Voi kyllä itse perua, mutta sitten taas on kommentti, ettei välttämättä ole oikeutettu hyvitykseen. Varaus näkyy edelleen eBookersilla voimassaolevana ja pääsisin peruuttamaan.

  Mistä löytyy eBookersilta paikka, josta voi hakea hyvitystä Finnairin perumista lennoista?

  • Tähän kaipaisin myös itse vastausta. Finnair perui eilen meidän toukokuun lennot Gazipasaan.
   Mistään ebookersin sivuilta ei löydy mahdollisuutta tämän kaltaisen hyvityksen hakemiseen, en myöskään uskalla matkaa ns. perua heidän sivuiltaan ettei he tulkitse asiaa eritavalla.

  • Uskaltauduin lopulta perumaan varauksen, koska alkuperäiseen lähtöpäivään on enää kolme päivää. Kun varauksen peruu, tulee maininta hyvityksistä. Tosin sillä kulmalla, että varoitetaan että ei ole välttämättä oikeutettu hyvityksiin. Mutta ottavat ilmeisesti automaattisesti hyvitykset käsittelyyn sen jälkeen kun peruutus on tehty. Toki varmaan kannattaa odottaa mahdollisimman pitkään, jotta saisi lentoyhtiöltä peruutuksesta tiedon ensin. Itselle se siis tuli joku aika sitten.

   Mutta toinen kysymys tähän liittyen, että onko kukaan saanut hyvityksiä vielä eBookersilta? Tai mitään tietoa hyvitysten käsittelystä? Perumisen yhteydessä tuli vaan kuitti, että älä ota yhteyttä kyselläksesi asian edistymistä, että heiltä ollaan yhteydessä. Mutta ei ollut mitään aikatauluarviota.

 9. Meillä on Expedian kautta varattu pakettimatka (lennot+hotelli) Venetsiaan 18-25.4 Hotellilta tuli viesti, että tarjoavat voucheria maksunpalautuksen sijaan. Expedian sivuilla sanotaan, etteivät voi peruuttaa lentoja (Norwegian) vaan se on tehtävä kys lentoyhtiön kautta. Eli perunko lennot ja vaadin korvauksia Norwegianilta? Miten tuo hotelli sitten? En halua mitään voucheria, vaan rahat takaisin. Mitenköhän tässä pitäisi toimia?

  • Nosta oikeuteen. Itellä on kanssa Expedian kautta, todella sekavaa tietoa antavat että saako hyvitystä vai ei.

 10. Meillä supersaverin (lentodiilelin kautta) kautta ostettu lento HKI-REYKJAVIK-NEW YORK 25.3 lähtevälle lennolle ja paluu 31.3. Tänään Icelandair ilmoitti että lento on siirretty samalle päivälle Finnairin liikennöimänä Iso-Britanniaan ja sieltä jatko-yhteys British Airwaysilla New Yorkiin. Onks tää siis mahdollista? Kannattaako meidän perua lento itse vai mitä tehdä? Mitä tapahtuu jos jäädään odottamaan? Halutaan siis rahat takaisin eikä siirtää matkaa.

  • Selvitetty jo on, luottokorttiyhtiö ei korvaa jos lentoyhtiö ei mene konkurssiin. Icelandair on puhelimessa vastannut tänään että vain supersaverin lautta voi perua/muuttaa ja hakea korvauksia. Skyscannerin asiakaspalveluun on tänään jonotettu 4h ajan puhelimitse saamatta yhteyttä ja lähetetty yli viikko sitten sähköpostia vastausta saamatta.

  • @Hekuliini Tämä ei pidä täysin paikkaansa. Luottokorttiyhtiölle voi reklamoida myös, jos yhtiö kieltäytyy EY 261/2004 -asetuksen vastaisesti palauttamasta rahoja lentoyhtiön perumasta lennosta tai toimii sopimusehtojen vastaisesti.

  • Voidaanko lentoyhtiössä tai supersaverissa nyt vedota tuohon että se lento on uudelleen reititetty eikä lentoa ole peruttu? Saimme uudet liput siis Yhdysvaltoihin jotka liikennöi muu kuin Icelandair jolle varsinaiset liput olivat. Ei olla peruutettu nyt näitä uusia lippuja.

 11. Peruin Lufthansan pohjois-italiaan suuntautuvan lennon reilu viikko sitten sen jälkeen, kun lentoyhtiö oli ilmoittanut, että osa reitin lennoista on peruttu. Peruutuksen jälkeen sain sähköpostiin vahvistuksen peruutuksista, mutta vahvistuksessa oli vain osa lennoista. Nyt Lufthansan My Bookings osiossa näkyy vahvistuksen ulkopuolelle jääneet lennot myös peruttuina, mutta ei muita lentoja, eikä varaukselle voi tehdä mitään. Eli jotenki koko systeemi on sekaisin. Onko mitään tietoa kuinka kauan näissä peruutuksien käsittelyissä kestää? Kuinka varmasti näistä saa rahat takaisin, kun lentojen peruutukset on kuitenkin lentoyhtiö aloittanut?

 12. Expedian kautta varattu paketti (lennot+hotellli) Pariisiin, lähtö 30.3. Nettisivujen mukaan pakettimatkan voi perua 45 € paruutusmaksusta, mutta nyt omien tietojen kohdalla lukee, ettei voi perua. Finnairin lennot voisi siirtää, mutta ainoastaan Expedian kautta, jonne ei saa yhteyttä. Ilmeisesti rahat siis menetetty. Miten ja minne ilmoitetaan, ettei aio matkalle lähteä? Onko joku päässyt läpi Expedian puhelinpalveluun???

  • Hei Lennu, meillä oli samankaltainen tilanne eli pakettimatka Expedian kautta HEL-LIS-HEL ja TAP Portugalin lennot. Ei peruutusoikeutta. TAP on perunut kaikki lennot 30.4 saakka.

   Lähtö olisi ollut eilen ja paluu lauantaina. Pääsin eilen iltapäivällä n.3h jonotuksen jälkeen läpi.
   Koko matka, sekä hotelli että lennot, hyvitetään eikä peruutusmaksua peritä. Jonotin useana päivänä monta tuntia ennenkuin pääsin läpi. Sain erittäin hyvää asiakaspalvelua; asia hoitui täsmällisesti ja niin nopeasti kuin oli mahdollista. Pyysin ja sain sähköpostiini vahvistuksen, että hyvitysprosessi on aloitettu. Tässä oli myös kaikki maksetut summat eriteltynä.
   Teillä on lähtöön vielä aikaa, ja puhelinviestin perusteella palvelevat ensin niitä joiden lähtö on lähempänä; taisi olla 72h sisällä. Kannattaa siis yrittää vielä rauhassa lähempänä lähtöpäivää.
   Toivottavasti minun kokemuksestani oli apua!

 13. Itselläni sellainen tilanne että alkuperäinen lento Vietnamista Suomeen varattuna 30.3 Iwofly:n kautta (lentoyhtiö aeroflot). Tällä hetkellä olen jumissa Filippiinien palawanilla. Vietnamhan ei myönnä enää viisumeita joten lennolleni en joka tapauksessa pääse vaikka täältä löytäisin pois. Onko kokemusta, Jos lentoa ei peruta niin voiko näiden seikkojen perusteella peruuttaa/saada hyvityksen?

 14. Supersaverilta varattu TAP lennot Lissaboniin neljälle 6.4. joten paljon rahaa kiinni lennoissa.
  Onko kellään tietoa / kokemusta kumpaan oikeasti kuuluu ottaa yhteyttä?
  Supersaver sanoo, että lentoyhtiöön, mutta jostain olin lukevinani että Supersaveriin. Kumpaankaan EN ole toistaiseksi saanut yhteyttä. Eli kumpaan kannattaa jonottaa? Vai onko muuta tapaa olla yhteydessä.
  Ja vaihtavatko lennot vai onko mahdollista saada rahat takaisin?

  • Katsoppa facebookissa supersaversin kansainvälinen sivu, siellä sadat ihmiset kommentoineet että jonottavat 4-6 tuntia ja läpi ei pääse tai jos pääsee niin mitään apua ei saa. Sinne ei ainakaan kannata soittaa, mutta onkohan niin että lentoyhtiökään ei voi auttaa kerran travel agent (supersaver) on välissä. Ottaisin yhteyttä luottokorttifirmaan jos vaan mahdollista ja sitä kautta rahat takas, jos vaan lennot on lentoyhtiön toimesta peruutettu

  • Ainakin Icelandair ilmoitti meille että ainoastaan supersaverin kautta voi tehdä muutokset ja peruutukset ja korvaushakemukset kun sieltä olimme lennot ostaneet.

  • Hei Pia,
   Minulla oli myös supersaversin kautta TAP lennot. Super savers suostui puhelimessa perumaan lennot mutta sanoi TAPin hoitavan hyvityksen. Sain eilen yhteyden TAPiin kotisivujensa chatin kautta ja sanoivat että ”travel agency hoitaa voucherin sinulle, heillä on tähän selkeät ohjeet…” että juu, tosi selkeältä näyttää. Nyt laitoin SS:lle meiliä, katsotaan saanko ikinä rahojani takaisin.

  • @Marika Miten maksoit lennot? Luottokortilla vai jollain muulla maksutavalla?

 15. Norwegian on vain hävittänyt varaukseni ettei näy enää kuin puolet lennosta. Ensin lupaavat vaihtaa lennon sitten lentotiedot hävitetty. Miten vaihdat lentoa jota ei enää näy lento tilassa. Onneksi on kuitti tallella .kelleen käynyt näin??

 16. Olimme varanneet puolisoni kanssa lennot Helsinki-Doha-Denpasar (Bali) 7.4-21.4. Haluamme luonnollisesti muuttaa matkan ajankohtaa. Lentoyhtiö on Qatar Airways ja he kertovat että lennot voi muuttaa voycheriksi joka on voimassa vuoden. Olemme ostaneet liput Supersaver välitysfirman kautta ja Qatar neuvoikin, että asia on hoidettava välitysfirman kautta. Supersaveriin ei saa tällä hetkellä yhteyttä eikä Qatarillekaan. Mitä tässä tilanteessa voi tehdä? Supersaver ei ota sähköpostia vastaan koska sen käsittely voi kestää 6-8 viikkoa. Pitääkö nyt vain yrittää soitella vain peruuttaa lento itse? Lentoa ei ole vielä peruttu.

 17. Meillä varattuna Expedian kautta lento ja hotelli Bukarestiin 10.4.-14.4. Lentoyhtiö on jo peruttanut lennon. Hotellilta tuli viestiä, että alkuperäinen hotelli muuttuu toiseksi koronan takia. Onko meillä oikeus saada kaikki rahamme takaisin?

  • Toi kuulostaa sen verran olennaiselta muutokselta, että matkan perumisen pitäisi onnistua. Tämä toki kannattaa tarkistaa Expedian matkaehdoista.

 18. Itselläni on varattu Qatar Airways lennot Helsinki-Doha-Vietnam 3.4-13.4. Yksi välietappi paluumatkalla on peruttu, mutta varaussivun kautta ei saa peruttua matkaa ilman peruutuskuluja. Enkös kuitenkin ole oikeutettu nyt perumaan koko matkan ja saamaan lipun hinnan kokonaisuudessaam takaisin? Ohjeet on kyllä todella huonot ja yhteyksiä ei yhtiöön saa 🙁

  • Kannattaa lukea Qatarin kuljetusehdot (conditions of carriage) läpi, joista voisi mahdollisesti löytyä tohon peruste. EU-lainsäädäntöä sovelletaan tietyiltä osin Qatarin lentoihin ainoastaan menomatkalla, joten tähän tapaukseen en osaa heti antaa varmaa vastausta.

 19. Edelleen apua tarvitseva on 20.3.2020 at 14:45 said:
  Puhelimella ei Lufthansaan pääse. Pitääkö lennot itse perua netissä, jotta voi saada rahat takaisin, vai menettääkö mahdollisuuden saada rajat takaisin, jos peruu lennot netissä?
  (Lennot yms. vähän aiemmin lähetetty nimim. ”Apua tarvitseva”.)

  • Apua tarvitseva on 19.3.2020 at 12:21 said:
   Meillä on Luftahansan lennot Alicanteen 21.3., takaisin 28.3., kumpaankin suuntaan välilasku Frankfurtissa. Tällä viikolla Lufthansa tarjonnut sähköpostitse lähinnä lentojen upgradea yms.
   Miten tämä nyt menee, jotta saisi rahat takaisina, vai voiko saada, kun meillä ne halvimmat liput (joissa mm. ei vaihto tms. oikeutta)? Eilen tuli sähköposti, jossa lennot muuttuneet; ymmärtääkseni 28.3. lennot peruttu, 29.3. olisi tilalle lento Alicante-Frankfurt, mutta ei enää Frankfurt-Helsinki.
   Lisäys: Paluu lennon osuus on tällä hetkellä 28.3. FRA-HEL, ja siis ALC-FRA 29.3. (tämä pätkä siis muutettu tosta 28.3.).

  • Tutustu tähän sivuun ja ilmoittele, jos et saa ratkaistua ongelmaa. EY261/2004 -asetuksen perusteella sinulla on yleensä oikeus perua lippu, jos lentoyhtiö peruu yksittäisen lennon.

  • Meillä siis halvin lipputyyppi. ”My bookings”-sivulla lukee, että meidän lipputyypillä ei voi saada hyvitystä ”online”, vaan on otettava yhteyttä puhelimitse. On siellä sivulla perumispainike, mutta ymmärtääkseni, jos siitä peruu, ei saa mitään hyvitystä (?). Puhelimella ei siis pääse läpi. Sähköpostiin tai muuten ei ole tullut ilmoitusta kokonaan perumisesta, vain että HEL-FRA aikataulu on muuttunut (vaihtoaika 20 min Frankfurtissa, mikä ei taida olla mahdollinen oikeasti) sekä tosiaan paluulennon yksi pätkä peruttu, ja nyt paluu siis muodossa: 28.3. FRA-HEL ( loppumatka ensin) ja 29.3. ALC-FRA (alkumatkasta seuraavana päivänä). Mitä tässä nyt pitäisi tehdä?

 20. Tiedän, että olette kiireisiä. Vositteko kuitenkin laittaa yleisluontoisen vastauksen lentodiilit.fi/
  kautta tehtyjen matkapakettivarausten (lento+hotelli) peruutuskäytännöstä. Monet tuntuvat kyselevän tehdäänkö majoitusperuutukset hotelliin vai expedia.fi sivuille ja tehdäänkö lentoperuutus lentoyhtiöön vai expedia.fi sivustolle.
  Minulla Finnairin lennot. Finnair mainitsee sivuillaan, että ainoastaan heidän kanavien kautta ostetut lennot voi perua suoraan Finnairilta muut matkanjärjestäjän kautta.

  • Lento+hotellipakettien peruutukset on tehtävä Expedian kautta.

 21. Apua kaivataan! Lennot Malesiaan varattuna ebookersin kautta 29.3.-13.4.20. Miten kauan kannattaa odottaa, peruuko lentoyhtiö (Qatar) lennot? Olen jo aiemmin suostunut siirtämään paluulentoani päivällä eteenpäin, eli 14.4.20. Olen jo saanut sähköpostia, että lentoani on siirretty uudelleen. Olenko oikeutettu korvauksiin jos lentoyhtiö peruu tai siirtää lennot, vai kannattaako ne perua itse jo nyt?

  • Minkälaisen uuden aikataulumuutoksen lentoyhtiö on tehnyt? Meno- vai paluumatkaan? Minkälaisen? Onko lentonumero muuttunut?

  • Ehdottavat uudeksi paluulennoksi 16.4.2020. Lennon numero on muuttunut.

  • Meillä paluumatkan piti siis olla Singapore-Doha-Helsinki. Nyt ehdotuksena on, että lentäisimme 14.4. Singaporea Dohaan, mutta olisimme siellä 2 päivää ja lentäisimme vasta 16.4. Suomeen. Ei kiitos.

 22. Meillä on Luftahansan lennot Alicanteen 21.3., takaisin 28.3., kumpaankin suuntaan välilasku Frankfurtissa. Tällä viikolla Lufthansa tarjonnut sähköpostitse lähinnä lentojen upgradea yms.
  Miten tämä nyt menee, jotta saisi rahat takaisina, vai voiko saada, kun meillä ne halvimmat liput (joissa mm. ei vaihto tms. oikeutta)? Eilen tuli sähköposti, jossa lennot muuttuneet; ymmärtääkseni 28.3. lennot peruttu, 29.3. olisi tilalle lento Alicante-Frankfurt, mutta ei enää Frankfurt-Helsinki.

 23. Matka USA:an varattu Norwegianilta. Lähtö 27.3. ja paluu 5.4. Norwegianilta ei ole vielä tullut peruutusta lennoilta. Norwegian tarjoaa tällä hetkellä viestillään muuttamaan lennot cash point pisteiksi tai siirtämään lennot myöhäisemmäksi. Viestissä pyydetään tekemään valinta 24 tunnin sisällä! Mielestäni yrittävät saada vaihtamaan matkustuspäivät tai muuttamaan cash point pisteiksi ennen kuin peruvat lennot. En tykkää! Suositteletteko olla vastaamatta viestiin ja odottamaan vain lennon peruutusta, jolloin rahojen takaisinsaaminen kenties olisi mahdollista?

  • Mulla sama homma , lähtö olisi 9.3. ensin olisi pitänyt maksaa 120e/hlö per suunta muutoksesta, sitten olisi muutoksen saanut tehdä lipun hintojen erotuksella, (he eivät tietenkään olisi maksaneet erotusta takaisin..) Nyt tyrkyttävät Cash Pointseja jotka pitäisi käyttää 30.11.mennessä.. Tiedustelin heiltä eilen että lentävätkö, vastaus oli
   Hei Sami,
   me joudumme tarkistamaan jokaisen varauksen erikseen ja sinun varauksesi/lentosi ei toistaiseksi ole vielä peruuntunut.
   //Taina.
   Lennonhan sai perua viimeistään 6h ennen lähtöä joten itse ainakin odettelen. En halua 2500eurolla pointseja. Monilta ovat varmaan saaneet rahat tuollaisella pelillä..

  • Norwegian on tänään poistanut myynnistä peruttavat lennot Helsingistä 16.4.2020 saakka. Todennäköisesti lähipäivien aikana yhtiö lähettää tiedon sähköpostitse perutuista lennoista.

  • Juuri tuli tieto että peruuttivat lippuni ja saan vaatia rahani takaisin. Saa nähä koska palautuu.
   Kyllä kauan yrittivät muuta..

 24. Meillä tyttären kanssa paluu Canberra-Helsinki. QATAR Airwaysin lennolla,, 31.3.
  Missä vaiheessa kannattaa muuttaa lentoa aikaisemmaksi, vai lentävätkö ko pv lennon normaalisti?

  • Suosittelen palaamaan mahdollisimman pian Australiasta Suomeen. Esimerkiksi https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/qantas-stands-down-most-employees-and-halts-all-overseas-flights” target=”_blank” rel=”noopener nofollow”>Qantas ja samaan konserniin kuuluva Jetstar halpalentoyhtiö ovat ilmoittanut keskeyttävänsä kaikki mannertenväliset lennot maaliskuun loppuun mennessä. Korvaavien lentojen löytäminen sieltä on erittäin vaikeaa, jos Qatar Airways lopettaa yllättäen lennot Canberrasta Dohaan tai Dohasta Helsinkiin. Paluumatkasta myöhemmin voi tehdä haastavampaa sekin, että mahdollisten välilaskukohteiden maahantulomääräykset voivat muuttua yllättäen.

 25. Lento varattuna Hki-Lontoo Norwegianilta 29.3.-1.4.2020. Norwegian ei ole vieläkään perunut lentoa. Täytyykö se tehdä itse ja saako siinä tapauksessa hyvitystä? Vai odotanko vain päätöstä sieltä. En välttämättä haluaisi siirtää lentoa tai ottaa sitä cash pointseina, koska pelkään Norwegianin tulevaisuutta.
  Toinen asia, hotelli varattu bookingilta ilman peruutusmahdollisuutta, onko mahdollista silti perua kun maahan ei pääse ja keneen täytyy olla yhteydessä?
  Kaikki maksettu Norwegianin luottokortilla.

  • Norwegianin lehdistötiedotteen mukaan yhtiö lentää 25.3.2020 alkaen Helsingistä ainoastaan Ouluun, Kittilään, Rovaniemelle ja Osloon. EY 261/2004 -asetuksen perusteella sinulla on oikeus vaatia lipun hintaa takaisin, jos lentoyhtiö peruu lennon. Itse odottelisin lähtöpäivää edeltävään iltaan saakka ja vasta siinä vaiheessa peruisin omatoimisesti lennon, jos lentoyhtiö ei siihen mennessä ole perunut lentoa. Rahojen takaisinmaksu edellyttää yleensä takaisinmaksuhakemuksen täyttämistä, johon menee pari minuuttia.

   Lipun takaisinmaksuun CashPointseina liittyy useampia riskejä. Tässä vaiheessa on epäselvää kuinka pitkään lentoja perutaan COVID-19 -sopan takia, minne yhtiö lentää syksyllä jne. Luottokortilla maksettujen lentojen kanssa ongelmana on myös se, että luottokorttiyhtiöltä ei välttämättä pysty vaatimaan rahoja takaisin lentoyhtiön konkurssitilanteessa jos lipun hinta on muutettu CashPointseiksi (kanta-asiakaspisteillä ei useimpien lentoyhtiöiden kanta-asiakasohjelmien sääntöjen mukaan ole raha-arvoa konkurssitilanteessa).

  • Booking.comilta oli meilläkin hotellivaraus, Prahaan, ilman peruutusoikeutta, Tässä tapauksessa, he muitta mukinoitta peruuttivat varauksen ja rahat ovat jo tulossa meille.

  • Kiitos vastauksesta juuri näin kävikin eli Norwegian peruutti lennot ja laitoin korvaushakemuksen. Myös bookingille laitoin peruutuspyynnön ja rahat luvattiin palauttaa. Kiitos neuvoista 🙂

  • Lentodiilit: en oikein ymmärrä, miksi lento pitäisi perua omatoimisesti? Eikö korvauksia saa jopa enemmän, jos lentoyhtiö peruu lennon? Minulla on siis samantyyppinen tilanne ja sama lentoyhtiö.

  • Kommenttini liittyi lentoihin, joita lentoyhtiö EI ole perunut. Koronasta huolimatta lentoyhtiöt yhä lentävät joitakin lentoja alkuperäisen aikataulun mukaisesti. EY261/2004 -asetuksen perusteella olet oikeutettu rahojen takaisinmaksuun ainoastaan, jos lentoyhtiö peruu lennon.

 26. TAP lennot HEL – LIS & LIS – FAO, meno 21.3 ja paluu 28.3. Haluamme perua ne matkustuskiellon vuoksi, miten toimimme ?

  • TAPin lennot Helsingistä Portugaliin peruttu 20.3-30.4 välisenä aikana, Kannattaa olla yhteydessä lentoyhtiöön hyvitystä varten.

  • @Mitähäh Kannattaa vaatia luottokorttiyhtiöltä rahojen takaisinmaksua, jos et saa ratkaistua asiaa lentoyhtiön kanssa.

   Reklamaatiossa kannattaa viitata myös TAPin kuljetusehtojen kohtaan Rules on compensation and assistance
   . Kuljetusehtojen mukaan lipun hinnan palauttaminen travel voucherina vaatii sinun suostumuksen.

   1. If your flight has been cancelled, TAP Air Portugal will offer you the following assistance:

   1.1 A choice between:

   a) reimbursement within seven days (in cash, by bank transfer, bank check or, with your written consent, by travel vouchers and/or other services) of the total fare for the part or parts of the journey not travelled and, if the flight is no longer justified in terms of your original travel plan, for the part or parts of the journey already travelled and, in the latter case and if applicable, a return flight (at the first opportunity) to your first point of departure;
   b) rerouting to your final destination under comparable transport conditions at the first opportunity;
   c) rerouting to your final destination under comparable transport conditions on a later date at your convenience, subject to availability of seats.

 27. Lento norwegianilla 21.3 lontooseen peruttu ja siitä on tullut lentoyhtiöltä ilmoitus 16.3 puhelimeen, mutta paluumatkaa 23.3 ei ole vielä peruttu. Paluumatkaa ma 23.3 lontoosta helsinkiin ei löydy norwegianin hintakalenterista ja soitettuani asiakaspalveluun heillä ei ollut tietoa kyseisen paluulennon peruuntumisesta vielä (tai sitten eivät saa kertoa?)

  Kannattaako hakea nyt jo hyvitystä lennoista norwegianin sivuilta, vaikka paluumatkaa ei ole vielä peruttu? Kovasti lähettelevät viestejä lentojen muuttamisesta ilmatteeksi ja cashpointseja tarjoilevat…..

  • Miten Norwegianilta voi hakea hyvitystä? En löytänyt Norwegianin sivuilta tietoa siitä.

 28. Meidän oli tarkoitus lentää Qatar Airwaysilla Helsingistä Maleen 24.3. klo 22.40. Tänään tuli ilmoitus, että he ovat siirtäneet meidät aiemmalle lennolle saman päivänä, joka lähtee klo 9.10. Oikeuttaako noin merkittävä aikataulumuutos perumaan matkan?

  • Lennon numero on tosiaan eri, tarkistin asian. Ja Qatarin sivulla on selvästi mainittu, että alkuperäinen lentomme on peruttu. Järkeilinkin niin, että koska kysymys on 13,5 tunnin aikataulumuutoksesta, niin heidän on pakko palauttaa rahat ja tein pyynnön palautuksesta. Alkoi kuitenkin epäilyttää, että voivatko he siitä jotenkin kieltäytyä. Puhelimen kautta ei tunnu nyt pääsevän läpi asiakaspalveluun. Mutta kiitos, toivottavasti saamme täyden korvauksen lennosta.

 29. Hei,

  Olen varannut ystäväni kanssa lennot Pohjois- Makedonian Turkish airlines:lta.
  Lennot ovat aikavälillä 18.4- 28.4.
  Voimmeko perua lennot kuutta, jos matkuatuskielto jatkuu yli huhtikuun puolenvälin? Toi nyt on aika rajalla. Lentoja ei ole vielä peruttu

 30. Olen seurannut facebookissa SuperSaverin asiakkaiden kirjoituksia SuperSaverin fb sivulla ja siellä on kymmeniä ellei satoja viestejä, ettei kukaan ole saanut kyseiseen firmaan mitään yhteyttä puhelimitse / sähköpostitse /facebookissa. Todella toivoton tilanne päästä perumaan tai siirtämään lentojaan, sillä lentoyhtiöt ei tunnu peruvan / siirtävän lentoja vaan pyytävät ottamaan yhteyttä supersaveriin.

 31. Travellinkin kautta matka lennot + hotelli 15.4.-19.4.2020 Hki-Ateena-Hki. Ilmoitetaanko sieltä jotain, lennot Aegean Airlines ja SAS, maksettu luottokortilla kaikki. Miten pitää menetellä? Travellinkiin ei saa yhteyttä… Odotanko vaan?

 32. Jos puhelimitse ei pääse läpi palveluntarjoajalle, hyväksytäänkö sähköposti-ilmoitus?

  Tällä viikolla roikkunut jonossa jokaisena päivänä useita tunteja, matka alkaisi maanantaina ja lennot kohteeseen peruttu perjantaista alkaen. Kyseessä matkapaketti Expedian kautta, ja peruutus pitää hoitaa heidän kauttaan; lentoyhtiö ei hoida.

  Katsotaanko matka peruuttamatta jättämiseksi jollei saa henk.koht puhelimessa sitä peruttua, vaikka lennot onkin peruutettu? Majoitukseen olen myös ilmoittanut, hekin pyysivät olemaan yhteydessä Expediaan.

  • Kuulostaa tutulle. Mä oon jonottanu tällä viikolla yhteensä 13 tuntia Ebookersin asiakaspalvelussa (joka on sama firma ku Expedia). Lähtö tulevana maanantaina ja ei vieläkään vastausta Ebookersilta. Sähköposteja oon lähettänyt useita ja ilmoittanut että haluan perua matkani, ensimmäisen jo viikko sitten. Mihinkään ei ole vastatattu tähän päivään mennessä. Luulis että jos on kirjallinen todiste, just esim. sähköposti, että on etukäteen perunut niin kai se on ihan pätevä? Peruin kans liput jo lentoyhtiön kautta, mutta rahoja ei saa sieltä takaisin koska liput ostettu Ebookersilta. Hotelliin laitoin myös sähköpostia ja he eivät pysty perumaan varausta, ainoastaan Ebookers pystyy. Oli muuten viimeinen kerta kun tuolta firmalta mitään ostin.

 33. Ostin liput Norwegian lentoyhtiöltä tammikuussa ja heiltä tuli ilmoitus lentojen peruuntumisesta. Ostin hotelliyöpymiset myös Norwegian lentoyhtiön kautta. Pitääkö minun perua hotelliyöpymiset Lontoossa ja jos pitää millä tavalla, vai tuleeko peruuttaminen automaattisesti lentoyhtiön kautta?Tein peruttujen lentojen hyvityksen eilen, mutta haluaisin tietää miten hotelliperuuttaminen tapahtuu? Lähtöpäivä olisi ollut maanantai 23.3. ja paluu 27.3.

 34. Norweigianin lennot oli Malagaan 15.4,mikähän mahdollisuus on saada rahat takaisin kun tyhmänä en maksanut luottokortilla vaan verkkopankossa.Cashpointseja kovasti tarjoavat.

  • Sama tilanne. Barcelonaan lennot 3.4 ja maksettu verkkopankissa. Onkohan tästä mahdollista saada rahoja takaisin?

 35. Heippa,
  Mulla olisi lento New Yorkiin vähän alle parin viikon päästä icelandairilla (keflakin kautta). Ensin peruttiin paluu keflak-helsinki puolitoista viikkoa sitten ja sitten tuli matkustuskielto usahan. Olen ostanut liput supersaverilta. Onko tietoa, voiko rahat saada takaisin, kun ei ole tietoa koska seuraavaksi olisi edes mahdollisuutta matkustaa. Ja jos ei niin kai matkaa voi maksutta sitten siirtää?

 36. Olisi Norwegianilla lähtö 9.4 Helsinki-Lontoo-Denver ja takaisin 21.4 väittävät lentävänsä.. varauskalenterissa lukee täynnä. Haluaisivat vaihtaa liput Cash Pointseiksi mutta ne olisivat voimassa vain 30.11.2020 asti ja mahdollisuus tuollaiselle reissulle on vasta seuraavana vuonna. 2500 euroa sisällä eikä sitä ehdi mitenkään tänä vuonna kuluttaa lentolippuihin saati jos Norski menee konkurssiin. Pitääköhän odottaa viimetinkaan jos vaikka rehdisti ilmoittaisivat että lento on peruttu.

  • Miten maksoit lennot? Luottokortilla vai muuten? Norwegian lentää eilisen tiedotteen mukaan ensi viikosta alkaen ainoastaan Helsingistä Osloo, Kittilään, Rovaniemelle ja Oululle, mutta yhtiö ei vielä ole ehtinyt päivittämään järjestelmiänsä. Rahojen palautusta Cashpointteina EI tule hyväksyä missään tapauksessa.

 37. Onko norwegian ilmoittanut kauanko voi siirtää lentoja? Onko tämä viikko vaan aikaa?

  • Minne matkustanut? Norwegian on eilen ilmoittanut supistavansa lentotarjontaansa 85 %. Helsinki-Oslo on loppukuusta lähtien tiettyjen kotimaan lentojen lisäksi ainoa reitti, jota yhtiö liikennöi Helsingistä.

 38. Hei, onko tietoa Super Saverin kautta varatuista lennoista New Yorkiin Icelandairilla 25.3.2020 lennon osalta, onko lippu korvattavissa takaisin matkustuskiellon vuoksi ?

  • Tällä hetkellä ainoastaan Icelandairin lentojen matkapäiviä voi muuttaa ilman muutosmaksua (yhtiö veloittaa lipputyyppien välisen hintaeron). Itse mahdollisesti odottelisin vielä 1-2 päivää yhtiön päätöstä siitä jatkuvatko lennot Suomen rajojen sulkemisen jälkeen.

   Icelandairin COVID-19 -käytännöistä löytyy tarkempaa tietoa täältä. https://www.icelandair.com/fi-fi/tuki/covid-19/safe-travels/

 39. SAM
  Finnair oulu-hki-oulu. Paluulento peruttu, josta käsittääkseni saa rahat takaisin. Palautetaanko rahat myös menolennosta?

  • Lentoyhtiöt normaalista palauttavat rahat samalla lipulla olevasta meno- ja paluulennosta, kun yhtiö peruu yksittäisen lennon.

 40. Meillä on Ebookersin kautta ostettu Finnairin lennot ja hotelli Lontooseen 21.-24.3.2020. Olen tuntikausia jonottanut puhelimitse asiakaspalveluun, mutta läpi ei pääse! Mitä ihmettä pitäisi tehdä, että pääsee peruuttamaan tai ainakin siirtämään matkansa? Ei kai siihenkään voi luottaa, että Ebookers peruisi matkan, vaikka rajat torstaina suljettaisiinkin, koska ko. lentoja ei ainakaan vielä ole Finnairilta peruutettu.

 41. Travellinkin kautta varattu lento+hotelli Riikaan 30.3. Airbaltic ehkä maksaa lentoliput takaisin, mutat mites tuo hotelli. Hotelli itse ilmoiti, että he eivät ole vielä yhtiötä veloittaneet, joten voisivat meille maksaa rahat takaisin. Vann kun sinne ei ole mitään voimassa olevaa puhennumeroa tai sähköpostisooitetta, vai onko?

 42. Lentoyhtiöni GOL ja TAP ilmoittivat, että lentoja voi siirtää koronan takia maksutta. Harmikseni ostin lennot Super Saversin ja My Tripin kautta ja pitäisi olla heihin yhteydessä mikäli mielii siirtoa. Lennot huomenna ja 20.3.
  Näillä kahdella on sama asiakaspalvelunumero johon pääsin kerran läpi mutta puhelu katkesi kesken kaiken. Olen nyt ulkomailla ja laskin että aspanumeroon jonottaminen maksoi minulle about 200 euroa.
  Super savers ja My Trip ovat poistaneet sivuiltaan e-mailosoitteet. Onko tietoa, voiko olla mitään mahdollisuutta saada hyvitystä lennoista jälkeenpäin?

  Ainakin oppirahat tuli maksettua: ostan lennot vastedes vain suoraan lentoyhtiöiltä.

  • GOL lopettaa kaikki ulkomaan lennot 23.3.2020, joten kannattaa varautua siihen että Brasiliasta Eurooppaan matkustaminen vaikeutuu olennaisesti ensi viikolla. https://passageirodeprimeira.com/gol-reduzira-capacidade-internacional-em-ate-95-para-enfrentar-o-impacto-do-coronavirus/

   Useimpiin asiakaspalvelunumeroihin pystyy soittamaan melko halvalla esim. Skype Out -palvelun kautta wifi-yhteyttä käyttämällä.https://www.skype.com/fi/features/call-phones-and-mobiles/

  • Lentodiilit kiitos paljon vastauksesta ja hyvistä vinkeistä, niistä oli apua! <3
   Sain yhteyden My Tripiin ja Super Saversiin tuon Skypen avulla, tuli edulliseksi.

   Edelleen ihmetyttää että lentoyhtiö vaatii olemaan yhteydessä matkanjärjestäjään refundien ym. takia ja toisin päin. Eikö näillä ole selkeitä sääntöjä? Sain kuitenkin lennot peruttua, vielä on pieni toivo voucherien saantiin TAPilta ja GOLilta jälkikäteen.

  • Jumissa: Kaunko sun piti odottaa sinne super saverin asiakaspalveluun? Sait matkan peruttua mutta kuka korvaa lennot sinulle?

  • Kalle,

   Soitin kahtena päivänä peräkkäin n. Klo 12 Suomen aikaa ja kumpanakin päivänä pääsin ihan vähän alle tunnin jonottamisen jälkeen läpi. Soitin My Tripin sivuilla olevaan suomalaiseen numeroon (sama firma tai ainakin asiakaspalvelu kuin my tripillä) josta vastasi ystävällinen suomalainen asiakaspalvelija joka ei kuitenkaan tiennyt paljon mistään mitään. Suostui perumaan lennot mutta käski kysyä refundia TAPilta. TAPin sivuilla kuitenkin sanotaan, että peruutukset, muutokset ja refut VAIN travel agentin kautta. Molemmat siis ohjaa vastuun toiselle.

   Omassa tapauksessani hämmennystä aiheuttaa vielä se, että olen käyttänyt menolennot (olen atm täällä Brasiliassa.) Kuitenkin kalliit lennot kyseessä joten luulisi saavan paluumatkan arvon takaisin voucherina kuten TAP sivuillaan lupaa. Koska ja keneltä sen voisin saada, sitä en tiedä. Mutta enää en osta lentoja kuin suoraan lentoyhtiöltä.

 43. Onko joku päässyt Expedian puhelinpalveluun?
  Olin eilen jonossa viitisen tuntia ja tänään kolme, ei toivoakaan.

  Onko jollekin tullut ilmoitusta perutuista, Expedian kautta varatuista lennoista?

  • Neljä päivää olen yrittänyt soittaa. Heti klo 8.30 kun linjat aukesivat. Esim eilen 5 tuntia, tänään 4,5 tuntia, kunnes ovat katkaisseet puheluni. Ei ole tullut ilmoituksia. Itse en pääse muuttamaan Finskin lentoja, enkä hotellia, vaikka molemmille sopii siirtäminen 30.11 asti.

  • @Tintti Finnair on muuten ymmärtääkseni perunut tai poistanut myynnistä 30.3.2020 lennon Osakasta Helsinkiin.

  • Ei sinne tunnu pääsevän millään, olen nyt maanantain ja tiistain jonottanut käytännössä koko ajan 8.30-17.30.
   Olen kysynyt myös englanninkielisestä useamman kerran, yhdistävät muka jonnekin, ja katkeaa. Joskus yhdistävät Suomen numeroon, tai antavat sen numeron, jonka itsekin tiedämme. Olen myös kansainvälisestä chatista yrittänyt, eivät voi auttaa.
   Toisinaan sanovat, etteivät voi muissa maissa koskea Suomen varauksiin.
   Tänään olen koko aamun jonottanut kahdella puhelimella.
   Aivan toivotonta.
   Lähtö olisi ollut huomenna torstaina.

 44. Hei, Finnair lentää maaliskuussa suoraan Krabille, varattu menopaluu (peruslippu) lähtö huomenna 18.3. Paluu 2.4. (Finnairin yleistiedotteessa Aasian lennot huhtikuussa Tokiota lukuunottamatta peruttu). Lippuja ei voi siirtää marraskuulle, koska Finnair ei silloin lennä suoraan kohteeseen). Eli koska paluu peruuntunut, pitääkö perua itse vielä huominen meno (lähtö on vielä lähtevissä lennoissa) vai peruuntuuko se automaattisesti ? Finnairiin ei saa yhteyttä, eikä sieltä ole tullut mitään tietoa asiakkaalle.

 45. Meillä matka Los Angelesiin ebookersin kautta varattuna hotellien ja lentojen kera 25.5 – 3.6 mitä mieltä olette kannattaako alkaa hankkia viisumeita yms? Vai onkohan matkan peruminen jo järkevää / onko rahojen saaminen edes tässä vaiheessa mahdollista? Eihän tätä tosiaan tiedä miten tää koronahomma etenee mutta yritän olla ajoissa liikenteessä.

 46. Sain SASilta vahvistuksen, että en voi siirtää supersaverin kautta ostettuja lentoja heidän kauttaan vaan pitää olla yhteydessä supersaveriin. Supersaver ilmoitti ettei heihin pitäisi olla yhteydessä ellei matka ole 10pv sisään.

  • Minne matkustat? SAS lähipäivinä lopettaa useimmat reitit.

  • Lentäisin 5.5 malagasta helsinkiin, mutta haluaisin siirtää lennon loppu kesälle, ei vaan saa mitään yhteyttä super saveriin ja lentoyhtiö ei anna suoraan lentoa muuttaa vain super saverin kautta.

  • SAS on ilmoittanut keskeyttävänsä suurimman osan reiteistä toistaiseksi, joten en ole varma pystyykö noita lentoja muuttamaan.

 47. Minulla olisi ollut SAS:n lennot HEL-ARN-ZRH torstaiaamulle ja takaisin samaareittiä maanantaina aamupäivällä. Varasin liput joulukuun lopussa flightfinderin kautta. Sain äsken viestin, että minulla on mahdollisuus saada hinta takaisin, mutta he ottavat välistä 39 euroa per lippu palvelumaksua. Tähämän ei mene nyt oikein. Matkan peruuntuessa tälläisessä tapauksessa, heidän tulee palauttaa koko summa 14 vuorokauden kuluessa. Onko muilla vastaavia tapauksia?

  • Luottokortilla maksaneita suosittelen vastaavassa tilanteessa tekemään reklamaation korttiyhtiölle palvelumaksun veloittamisesta sen jälkeen kun lennot on peruttu. Reklamaation tekemisessä kannattaa odottaa kuukausi.

 48. Lentoni norwegianilla 21.3 on jo peruttu, mutta paluulentoani 23.3 ei ole vielä peruttu. Kysymykseni nyt on se , että voinko tehdä jo nyt hyvitysvaatimuksen norwegianille rahojen saamiseksi myös paluulennostani vai pitääkö odottaa kunnes norwegian ilmoittaa myös 23.3 paluulennon peruutuksesta?

  • Riippuu siitä ovatko lennot samalla varauksella. Jos lennot ovat jostain syystä eri varauksilla, rahojen palautuksen vaatiminen paluulennosta on huomattavasti hankalampaa.

  • Lennot ovat samalla varauksella ja lennot lontooseen norwegianilla eli ilmeisesti voi hakea jo nyt lentojen hyvitystä vaikka paluu lentoa ei vielä ole peruutettu? (menolento jo peruttu)

 49. Meillä mieheni kanssa varattu lennot (Finnair) ja hotelli Teneriffalle 19.3.- 26.3.2020 ebookersin kautta. Ebookersin asiakaspalvelu ei vastaa vaikka jonottaa tunteja, samoin Finnairin asiakaspalvelu on tukossa. Onko oikeasti lähdettävä reissuun vai mitä tässä pitäisi tehdä? Meidän lentoa ei tiettävästi ole vielä ainakaan peruttu.

 50. Expedian kautta varattu lennot ja majoitus Lissaboniin 23.3.-29.3. Näitä ei voi perua, mutta koska TAP peruu kaikki HEL-LIS -lennot 20.3 alkaen, ollaan siis oikeutettuja hyvitykseen?
  Enää pitäisi päästä Expedian asiakaspalveluun puhelimella.. mutta kannattaako odottaa kun lentojen peruutus tulee voimaan ja olla yhteydessä vasta silloin? Tuleeko Expedialta peruutuksesta ilmoitus; ymmärtääkseni TAPin kautta tätä ei voi hoitaa.

 51. Hei.
  Olen Brasiliassa ja TAP:in lennot (MyTripin kautta ostettu) olisi Saõ Paulosta Lissabonin kautta Helsinkiin 20.3. (21.3 päivän puolella lähtö Lissabonista Helsinkiin.)
  TAP näyttää peruneen lennot Helsinkiin joten voiko olla tilanne, että jään jumiin Lissaboniin vai saanko peruttua koko hela hoidon ja jäädä Brasiliaan?

  MyTrip tai TAP mahdotonta tavoittaa

  • Brasilian rajoja ei ainakaan vielä ole suljettu, mutta monissa muissa Etelä-Amerikan maissa rajojen sulkemisen aikana myös maassa oleskelevien ulkomaalaisten maasta poistuminen on estetty ja maan kansalaisten kotimaahan paluu. En tunne Brasilian lainsäädäntöä, mutta tämä kannattaa pitää mielessä paluumatkaa suunnitellessa.

 52. Onko kukaan saanut yhteyttä supersaverin asiakaspalveluun? Onko lentoja saanut muutettua? Soitin suomen numeroon klo 14 jälkeen, jolloin puhelu kääntyi englanninkieliseen asiakaspalveluun, mutta 30min jälkeen lopetin jonottamisen. Aamulla tänään ei supersaverin suomennumero eikä +44 numero toiminut lainkaan

  • Moi. Meillä finnairin lento Thaimaahan 30.03 ja paluu 28.04.. Lento Finnairilla, mutta varaus tehty super saver.in kautta.. Mitenhän kumpi hoitaa lentojen siirron myöhemmäksi/peruu koko matkan? Olen laittanut viestiä kumpaankin, vielä ei ole mitään kuulunut.

  • Olen lentämässä sas:n kautta malagasta suomeen 5.5. Olen saanut supersaverilta sähköpostia juuri etteivät käsittele muuta kun 10pv sisään lähteviä lentoja. Norwegian oman sivun kautta saa muutettua meno lennon joka olisi 30.4, mutta paluulento ei onnistu muuttaa Sasin sivun kautta, ainoastaan supersaverin kautta.. mutta tukossa mikä tukossa koko pulju. Ei uskalla muuttaa norwegianin meno lentoa ennen kun saisi paluulennosta varmuuden.

 53. Norweigianilla olisi 15.4 lennot Malagaan, oletus on toki että ne perutaan kun Espanjan tilanne on huononemaan päin, mutta jos ei ja ne peruu itse onko mitään mahdollisuutta saada rahoja takaisin?Lentoyhtiön kautta , tai matkavakuutuksesta?

 54. Onkohan Lufthansan ja Copa Airlinesin Helsinki – Panama – Barbados – Helsinki lennot Frankfurtin kautta vielä ajantasalla? Lähtö olis 25.3. ja paluu 8.4.2020. Toteutuuko? Entä kannattaako perua tai siirtää? Lähteäkö vaiko ei?
  Stressi tulee …

 55. Olen ostanut lennot Norwegianilta 18.10.2019 Alicanteen (meno 27.3.2020)ja silloin käsimatkatavarat olleet vanhan säännön alla eli maksuttomia. Onko tämä nyt siirrossa ns. menetetty etu ja ne tulevat maksullisiksi?

 56. Meillä ostettuna TAP:lta lennot 9.4. Hki-Lissabon-Faro ja paluu 18.4. Porto-Lissabon-Hki. Liput ostettu Supersaverin kautta. TAP on perunut lennot Helsingistä 31.5.2020 asti eli myös meidän lennot. Tästä ei kuitenkaan ole tullut mitään tietoa sähköpostitse tai puhelimitse, bongasin vain tiedon heidän nettisivuiltaan. TAP tiedottaa asiasta sivuillaan näin:

  Other TAP destinations:

  No change fee to other TAP destinations not included above, fare differential is charged when applicable;
  Valid for tickets with original travel date until May 31, 2020;
  New travel date to depart until December 31, 2020 or up to 12 months from the original ticket issue date, whichever is earlier;
  Change must be made at least 21 days before the date of the first flight on the original ticket;

  Valid only for flights operated by TAP

  Ilmeisesti minun pitäisi olla yhteydessä Supersaverin asiakaspalveluun asian ratkaisemiseksi (lentojen siirto tai peruutus). Supersaverilla luonnollisesti asiakaspalvelu tukossa. Suomen asiakaspalveluun ei saa yhteyttä. Brittinumerosta annetaan ohjeet, että asian tulee koskea seuraavan 7 päivän lentoja. Meillä on nyt ensimmäisen lennon lähtöön 24 päivää eli lähestyy tuo TAP:n antama 21 päivän raja. Tuleeko minun vain kielloista huolimatta yrittää päästä Supersaverin brittien asiakaspalveluun vai vain odottaa, että tuo 21 päivän raja umpeutuu? Voin tietysti laittaa meiliä asiasta sekä TAP:lle että Supersaverille. Riittääkö tämä riitatilanteessa vai ei? Miten tulisi toimia tässä tilanteessa?

  • Perutuista lennoista voit vaatia EY 261/2004 -asetuksen perusteella rahojen takaisinmaksua. 21 päivän aikaraja EI koske lentoyhtiön perumia lentoja.

 57. Olen varannut lento-hotellipaketin expedia.fi kautta
  -ajankohta 30.3.-3.4.20
  – kohde Pariisi
  – lentoyhtiö Finnair
  Jos perun matkan, kysymykset:
  – missä vaiheessa kannattaa toimia esim. 28.3.?
  – perunko sekä lennot että hotellin expedia.fi sivuilla? vai
  – perunko lennot Finnairin sivuilla ja hotellivarauksen suoraan hotelliin?
  Jos Finnair peruu lennot
  – Finnair esittää vaihtoehdot? Hyvitys/matkustuspäivän siirto
  -perunko hotellivarauksen suoraan hotelliin? Matkaehdoissa ”tätä varausta ei hyvitetä,eikä sitä voi muuttaa tai peruuttaa” ts. kannattanee keskustella hotellin kanssa varauksen siirrosta, josko onnistuisi

 58. Hei, meidän huomenna alkavan loman lentoja Malagaan ei ole peruttu, mutta Finnairilta saa muuttaa lentojen ajankohdan, mikä on ok. Ongelma on nyt hotellivaraus jonka teimme hotelliin (H10) suoraan. Valitsimme hinnan, jossa ei ole varauksen muutosmahdollisiutta. Ajattelimme varausta tehdessä, että sairastuminen on ainoa syy, miksi emme menisi ja sairastapaulsessahan hinnan saa matkavakuutuksesta takaisin. Emme osanneet arvata, että puoli maailmaa sairastaa ja siksi emme pääse reissuun. Eikö tässä tilanteessa rahoja saa mistään takaisin?

  • Saatte varmaan matkavakuutuksestanne jos sen ehdot sen sallivat. Hotelli on peruutettava ja siutä vahvustus vakuutusyhtiölle

 59. Meillä olisi ollut huomenna expedialta ostettu lento-hotelli paketti Berliiniin. Easy Jet antaisi siirtää lentojen ajankohtaa tuonnemmas onlinessa 7 euron maksulla, mutta en voi tehdä sitä koska varaus on tehty expedian kautta. Myös hotelli suostuisi siirtämään ajankohtaa. Ongelma vaan on että expedian puhelinpalvelu on täysin jumissa.
  Jos rahat menee nyt harakoille tän reissun kanssa niin expedialta en mitään tule tulevaisuudessa varaamaan!

 60. Moi! Minulla olisi lennot 17.3 Helsinki Vantaalta Dohan kautta Johannesburgiin. Koska nyt on tämä koronahysteria päällä enkä uskalla lähteä, kysyin lentoyhtiöltä (Qatar Airways) voisinko saada rahani takaisin lennoista. Hän sanoi että olen oikeutettu saamaan rahani takaisin, minun tulisi tiedustella tätä firmalta jolta ostin liput (Ebookers). Ongelma on nyt siinä että Ebookersiin ei saa yhteyttä sillä heidän asiakaspalvelunsa on nähtävästi ollut täysin ylikuormittunut tämän viikonlopun aikana.

  Olenko siis oikeutettu saamaan rahani takaisin Ebookersilta mikäli saan heidät kiinni vielä huomenna ennen lähtöä?

  • Hei…. Samaa Ebookersin asiakaspalvelua koitan tässä tavoittaa… Olen ollut tässä linjoilla nyt 3h…. yhä jonossa, ei ole helppoa… Iso hatunnosto ja tsempit kuitenkin asiakaspalveluun. Ei varmaan kaikki puhelut ole niin kivoja.

 61. Hei
  Lennot Lissaboniin varattu Supersaverin kautta.
  Lähtö 6.4. haluaisimme muuttaa lähtöä, myöhemmäksi esimerkiksi syksyyn, TAP ilmoittaa että lentoa voi muuttaa 21 päivää ennen lähtöä eli tänään, lentomme näkyy sivulla, mutta siinä ei ole mahdollista muuttaa lentojen aikatauluja, myöhemmäksi.
  Asiakas numero ei vastaa.
  Uskaltaako odottaa, että lennot perutaan kokonaan ?. Vai menikö rahat hukkaan ?. Voiko syy olla että varattiin Supersaverin kautta ettei saada Tapin sivuilla matkoja muutettua, rinnastetaanko Supersaver matkatoimistoksi?.

 62. Meillä on KLM:n liput HKI-Amsterdam-HKI 17. ja 20.4. Niissä ei ole peruutus- eikä muutosoikeutta. Onko toivoakaan saada rahoja takaisin, maksettu luottokortilla.

  • KLM:n kevätlennot pystyy tällä hetkellä perumaan siten, että lentoyhtiö palauttaa lentojen hinnan lahjakorttina (travel voucher) kuten listassa on mainittu. Lahjakortti on voimassa 12 kuukautta ja sen voi käyttää Air France-KLM:n ja Virgin Atlanticin operoimien lentojen maksamiseen.

   Ensi viikolla SASin lisäksi todennäköisesti moni muukin lentoyhtiö leikkaa dramaattisesti kapasiteettia, joten itse odottaisin huhtikuisten lentojen osalta hetken tilanteen selkeämistä. KLM maksaa tällä hetkellä perutut lennot rahana takaisin ainoastaan, jos lentoyhtiö on perunut lennon.

 63. Moikka.

  Meillä on lennot Lentodiilien kautta Montrealiin, lentoyhtiö Air France 23.3 ja olen tietoinen tuosta Air Francen lentojen siirtämisestä. Tarkoitus olisi päästä lähtemään vielä ennen 31.5.2020 tuonne matkalle. Hotelli on varattu Hotels.comin kautta ja siinä ei ole peruutusmahdollisuutta. Jos kuitenkin käy nyt niin että Suomi tai Kanada laittaisivat rajat kiinni niin onko tuo hotellivarauksen rahojen saaminen takaisin mahdollinen millään tavalla tai onko varausta mahdollista siirtää uuteen ajankohtaan (+maksaa tästä erotus jos uuden ajankohdan hotelliyöt ovat kalliimpia esim.).

  Kiitos tiedoistanne jo etukäteen.

  • Tapauskohtaista tarkastelua vaativista varauksista on hankala sanoa mitään varmaa. Hotels.com on ainakin osalle asiakkaille palauttanut rahoja USA:n matkustuskiellon takia perutuista varauksista. En ole varma koskeeko käytäntö USA:n osalta kaikkia Hotels.comin asiakkaita.

   ”Hyvä asiakas,

   Kuten olet uutisista jo saattanut kuullakin, Yhdysvaltain hallitus on kieltänyt kaikkia Euroopan unionin Schengenin alueen 26 maasta kotoisin olevia tai niissä viimeisten kahden viikon aikana matkustaneita ei-yhdysvaltalaisia henkilöitä saapumasta Yhdysvaltoihin. Schengenin alueen maihin kuuluvat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekin tasavalta, Unkari ja Viro.

   Tämä uusi Yhdysvaltain hallituksen käytäntö tulee voimaan 13.3.2020 klo 23.59 (Yhdysvaltain itäinen kesäaika). Se ei kuitenkaan koske niitä Yhdysvaltoihin menevällä lennolla olevia henkilöitä, joiden lento lähti ennen 13.3.2020 klo 23.59 (Yhdysvaltain itäinen kesäaika). Yhdysvaltain hallitus on ilmoittanut, että kyseinen käytäntö on voimassa seuraavien 30 päivän ajan.

   Tämä käytäntö ei koske seuraavia henkilöitä:

   Yhdysvaltain kansalaiset, lailliset vakituiset asukkaat ja heidän ydinperheensä
   Yhdysvaltain kansalaisen tai laillisen vakituisen asukkaan lapset, kasvattilapset tai holhokit tai IR-4- tai IH-4-viisumityyppien ehdot täyttävät mahdolliset adoptiolapset
   Yhdysvaltain asevoimien jäsenet sekä heidän puolisonsa ja lapsensa
   Yhdysvaltain hallituksen virusta koskevaan työhön kutsumat henkilöt, tietyt Naton tai Yhdistyneiden kansakuntien hyväksi työskentelevät henkilöt sekä tietyt Yhdysvaltain tautikeskuksen, Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston, Yhdysvaltain ulkoministeriön ja muun viranomaistyön hyväksi työskentelevät henkilöt
   Tietyt lento- ja merihenkilöstön jäsenet
   Ne henkilöt, jotka eivät ole olleet Schengenin alueella viimeisten 14 päivän aikana

   Vaikka yllä mainittuja henkilöitä ei kielletä saapumasta Yhdysvaltoihin, kaikkien Schengenin alueella olleiden matkustajien on kenties palattava Yhdysvaltoihin sellaisten lentokenttien kautta, jotka ovat ottaneet käyttöön tehostetut seulontamenetelmät.

   Mitä seuraavaksi tapahtuu

   Jos tämä uusi käytäntö koskee sinua etkä voi matkustaa Yhdysvaltoihin seuraavien 30 päivän aikana, olethan tietoinen siitä, että teemme nopeasti töitä matkakumppaneidemme kanssa ratkaistaksemme tämän odottamattoman tilanteen ja tukeaksemme sinua.

   Jos olet varannut pelkän majoituksen Hotels.comin kautta, voit peruuttaa sen ja saada hyvityksen. Jos olet varannut lennot tai pakettimatkan, olethan tietoinen siitä, että teemme töitä lentoyhtiökumppaneidemme kanssa saadaksemme käsityksen siitä, miten heidän peruutuskäytäntönsä toimivat.

   Otamme sinuun yhteyttä pian tarjotaksemme sinulle lisätietoja sekä ohjeet siitä, miten voit vahvistaa matkasuunnitelmasi muutokset ja miten peruutusprosessi toimii.

   Koronavirustilanne (COVID-19) muuttuu nopeasti julkisen terveyden näkökulmasta, mutta me sitoudumme pitämään sinut ajan tasalla ja tukemaan sinua Hotels.comin arvokkaana asiakkaana.

   Ystävällisin terveisin

   Hotels.com”

 64. Voiko supersaverin kautta ostettuja (Japan Airlines) lentoja perua? 19.3-4.4.

 65. Hotels.comin kautta varattu Wieniin pääsiäiseksi hotelli 7.-12.4., ehdot eivät salli peruuttamista. Lentoyhtiö (Laudamotion) perui lennot, joten perille on mahdoton päästä. Onkohan mitään mahdollisuutta saada hotellin hinnasta edes osaa takaisin tässä tilanteessa?

  • Huhtikuisten hotellivarausten odottaisin hetken tilanteen selkeytymistä, jos perumisesta aiheutuu kuluja. Muutamissa maissa kuten Espanjassa viranomaiset ovat sulkeneet hotellit.

 66. Olen varannut lennot Supersaverin kautta 11-22.4.20 Malagaan. Lennot Finnaitin koneilla. Voinko peruuttaa lennot tai siirtää?

  • Finnair peruu huhtikuiset Málagan lennot, joten niistä voi hakea rahojen takaisinmaksua.

 67. Moi. Meillä varattu matka Budapestiin 13.4.
  Top 10 kautta. Virkailija kertoi että matkaa ei voi perua mikäli lentoyhtiö eli Ryan Air lentää kohteeseen. Ehdotti myöskin ajankohdan siirtoa josta tulisi lisäkuluja. Ei kait kukaan voi varmuudella kertoa milloin epidemia on taltutettu.

  • Ryanair on tänään ilmoittanut supistavansa huhtikuun lentotarjontaan vähintään 80 prosentilla, joten huhtikuiset Ryanairin lennot todennäköisesti perutaan ja niistä voi vaatia rahojen takaisinmaksua.

 68. Hei! Ostin 11.3. Matkan Phuket 16.3.- 2.4.2020 Ebookersin kautta. Hotellin peruin heti, kun 12.3.tiedote. Miten menetellä? Finnair lento 16.3. suora Phuket 19:45 ja pois 1.4. Asia jet Singapore ja sieltä Finnairilla Helsinkiin 2.4. Ulkoministeriön tiedote: täytyy välttää matkustamista, kun ei edes tiedä milloin pääsee pois??? Ihan pikkusen hirvittää… kuka korvaa lentojen osuuden? Finnair vai Ebookers vai puoliksi???

  • Hei! Maalis-huhtikuisten Finnairin lentojen matkapäiviä pystyy muuttamaan ilman muutosmaksua. Finnairin reittilentoja ei kuitenkaan nykyisen ohjeistuksen mukaan pysty pääsääntöisesti perumaan, jos lentoyhtiö ei ole perunut lentoa.

   Tilanne voi muuttua nopeasti, joten suosittelen tarkistamaan tuoreen tilanteen Finnairin kotisivuilta.

 69. Hei. Varasin Romaniaan matkan 17.03/20.03. Maan ja maailman tilanteen vuoksi meinaan peruuta koko matkan. Blue Airin puhelinpalvelut jumissa, mikä ymmärrettävää, laitoin s-postia…. Ei ole mitään tietoa saatu vielä… Yritin heidän sivuilla vaihtaa päivämäärät myöhemmäksi ajankohdaksi, tuli hirveä summa lisämaksettavaksi, huh huh… Neuvoja kaipaan, kiitos

  • Blue Airin lentoja ei valitettavasti tällä hetkellä pysty perumaan tai muuttamaan kuluitta.

   Yhtiön peruutusehdot ovat muuten lentoyhtiön peruuttamien EU-maista lähtevien lentojen osalta EU-lainsäädännön vastaisia (kuluttajalla on oikeus vaatia rahojen takaisinmaksua, jos lentoyhtiö peruuttaa EU-maasta lähtevän lennon). Jos Blue Air peruu EU-maasta lähtevän lennon ja tarjoaa takaisinmaksuvaihtoehtona ainoastaan travel voucheria, siitä kannattaa reklamoida luottokorttiyhtiöille (chargeback).

 70. Norwegianin lennot Malagaan 17.3-26.3 varattu viime elokuussa. Pystyykö vaihtamaan ilman 65€ muutosmaksua per lippu? Norskin sivulta saa käsityksen ettei pysty..Low Fare lippu!
  Lentodiilien päivityksestä saa käsityksen et pystyy!?

  • Ainakin tämän Norwegianin tiedotteen mukaan kansainvälisten lentojen päiviä ja/tai reittiä pitäisi pystyä muuttaa ilman muutosmaksua.

   ”Guidelines regarding corona virus and waived change fee

   In light of the travel restrictions due to Covid-19, we are waiving the change fee for the following bookings for travel up to and including 30 November 2020:

   All bookings for international flights made up to 22 of March, 2020”

  • Mulla oli 16.3-22.3 Barcelona, siirsin kesäkuulle, hintaa tuli 30 eur lisää. Ilmaisia siirtoja oli yhdelle ajankohdalle, muissa hintahaitari 10-75eur per lippu suunta. Toivotaan että norjalaisten kioski tuolloin vielä auki….

 71. Minulla on lennot New Yorkiin 17.3. Ja paluu 22.3. Tuo 17.3. lennetään, koska Finnair hakee suomalaisia kotiin. En tietenkään nyt halua sinne lentää, kun paluusta ei ole tietoa. En saa peruttua lentoani, kun en saa yhteyttä Kilroyhin, enkä Finnairiin.
  Korvaako joku lentojen hinnat?

  • Finnairin sivujen mukaan New Yorkin matkailijat voivat valita jonkin seuraavista vaihtoehdoista, jos lento on peruttu:

   -Voit siirtää matkasi ajankohtaa 30.11.2020 asti kuluitta. Jos lentoasi ei ole vielä peruttu varaukseltasi ja se näkyy sinulle aktiivisena, voit siirtää matkasi ajankohtaa itse Varaukseni-palvelussa. Kun lento peruttu järjestelmästä, voit siirtää matkan ajankohtaa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.
   -Voit hakea hyvitystä käyttämättömästä lentolipusta tai sen osasta ja etukäteen maksetuista lisäpalveluista.
   -Teemme parhaamme etsiäksemme sinulle vaihtoehtoisen lennon määränpäähäsi. Huomaathan, että vaihtoehtoisia lentoja on tällä hetkellä saatavilla hyvin rajoitetusti.

   Takaisinmaksu edellyttää ainakin normaalisti sitä, että saat lipun peruutettua ennen lennon lähtöä. Jos käytät twitteriä, kannattaa lähettää yksityisviesti Finnairin asiakaspalveluun (@Finnairhelps).

 72. Hei, ebookersin kautta ostamamme/varaamamme lennot Wizzairin kanssa Gdanskiin sekä majoitus hotellissa 13-16.4. Mikähän mahtaa olla tilanne kun lentoyhtiöltä ei mitään tietoa ole tullut ? ( lentodiilit kautta ebookers myyjänä ) kiitos etukäteen vastauksesta

  • Hei! Laitan ebookersin tänään näistä kysymyksen. Matkatoimistojen asiakaspalvelulinjat ovat tällä hetkellä tukossa, joten huhtikuisten matkojen kanssa kannattaa odottaa hetki tilanteen selkeytymistä, jotta matkatoimistot ehtivät palvelemaan ehdottomasti välitöntä huomioita vaativia ongelmatilanteita (lähtö lähipäivinä).

 73. Mistä löytäisin Supersaverin peruutusehdot? Lento tänä iltana Emiraateilla Dubain kautta Sansibarille, varattu Supersaverin kautta. Emirates sanoo että käänny matkatoimiston puoleen. Supersaver sanoi pari päivää sitten, etteivät ole saaneet lentoyhtiöiltä mitään ohjeita, joten normaalit ehdot pätevät. Nyt sinne ei enää saa yhteyttä. Aiomme kaikesta huolimatta lähteä jos lentoa ei ole peruttu, mutta entä jos paluu on peruttu. Onko Supersaver velvollinen antamaan meille uudet lennot vai pitääkö etsiä itse? Emme halua nuorina opiskelijoina menettää rahoja, matka sen verran kallis.

  • Emiratesin kotisivuilla julkaistujen sääntöjen mukaan lippuja pitäisi pystyä muuttamaan ilman muutosmaksua, mutta tämä edellyttäisi sitä että pystyt tavoittamaan lentoyhtiön/matkatoimiston asiakaspalvelun. Jos et onnistu tavoittamaan asiakaspalvelua, valitusten tekemisen kanssa mahdollisesti auttaa se, että laitat muutospyynnön myös kirjallisena ennen lennon lähtöä, jotta pystyt todistamaan olleesi yhteydessä lentoyhtiön ja matkatoimiston asiakaspalveluun.

   https://www.emirates.com/pe/english/book/about-booking-online/book-with-peace-of-mind/?

 74. Minulla on lento huomenaamuna Kööpenhaminan kautta Los Angelesiin, lennot Sasilla, eivät ole peruuttaneet. Lento varattu mytrip kautta. En ole saanut mitään yhteyttä matkatoimistoon enkä SASiin. En voi muuttaa enkä perua matkaa netin kautta, käskevät olemaan yhteydessä matkatoimistoon joka ei vastaa, ei myöskään SAS. Pitääkö oikeasti asiakkaan perua lento, jota ei peruttu, vaikka se ei toteudu

 75. Mikähän on tilanne Wizzairin kohdalla,kun lento on huhtikuun alkupuolella?

 76. 25.3_5.4 maalataan lennot. Norwegian varmaankin venyttää ilmoitusta lentojen peruuntumisesta viimeiseen asti. Odottelenko vaan rauhassa lentojen peruuntumisen, etten itse peru? Visalla maksettu joten rahat saan varmaankin takaisin?

  • Tilanteen selkeytymistä kannattaa odottaa pari päivää. Lentoyhtiöt eivät vielä ole ehtineet perua kaikkia lentoja. Itse peruessa lipuista tuskin saa rahoja takaisin, jos lentoyhtiö ei itse peru alkuperäisiä lentoja ensin.

 77. Olen varannut hotels.comin kautta yöpymisen Hilton Helsinki-Vantaalle, en ole ottanut peruutusturvaa. Aurinkomatkat perui matkamme Lontooseen. Perjantaina soitin Hiltoniin, varauksen päivämääriä ei voi muuttaa heidän kautta. Olenko siis yhteydessä Hotels.comiin? Jos hekään ei päivämääriä suostu vaihtamaan tai maksua palauttamaan, haen korvausta pankilta, yöpyminen maksettu luottokortilla?

  • Peruutuskelpoiset varaukset pitäisi pystyä perumaan Hotels.comin kotisivujen kautta.

 78. Hei! Onko neuvoja Travellinkin kautta lähiviikkojen lentojen siirtämiseen tai perumiseen? Meillä useamman vaihdon lennot maalis-huhtikuulle. Varsinaisia lentoja (SAS + Singapore airlines) ei vielä ole peruttu, mutta maahantulorajoituksia on kahdessa reittimme maassa. Reitti: Hki-Tanska-Singapore-Uusi-Seelanti ja sama takaisin. Travellinkin asiakaspalvelu on aivan tukossa eikä mitään infoa ole tullut. Miten saada rahat elämäni kalleimmista lennoista takaisin? 🙁

  • Milloin matkustat? (Muille infona: SASin matkatoimistosivuston mukaan Tanskan rajojen sulkeminen ei koske tämänhetkisen tiedon mukaan Kööpenhaminan kautta matkustavia transit-matkustajia.)

 79. Huomenta! Meillä varattuna 23.4. Nizzaan lennot Norwegianilla. Nyt tullut onneksi tuo uusi tieto, että lennot voi vaihtaa edemmäksi kuluitta, kuinkahan kauan tämä uusi päätös mahtaa olla voimassa? Kannattaako odotella vielä huhtikuun puoleen väliin asti, josko lennot peruttaisi Norwegianin puolesta vai kannattaako nyt siirtää lentoja syksylle? Voiko lentoyhtiö muuttaa tuon maksuttoman lentojen siirron taas maksulliseksi ihan milloin haluavat?

  • Kun katsoin omaa Norwegianin lentoani, siirron sijaan olisi ollut halvempaa ostaa uusi lento. Tämä siksi että vaikka muutosmaksua ei peritä, lentojen hintaero peritään. Lisäksi korvaavista lennossa ei näyttänyt olevan mitään alennuksia.

  • @Miettiliäs Millä muuten maksoit lennot? Norwegianin rahoitustilanne vaikuttaa tällä hetkellä erittäin haastavalta.

   @Vesku Minne matkustat? Maksuton muutosmahdollisuus ei koske kotimaan lentoja eikä todennäköisesti myöskään Pohjoismaiden sisäisiä lentoja.

  • @lentodiilit Norwegianin luottokortilla maksettu.

 80. Hei matka kreikkaan thassos varattu marraskuun lopulla. Matka ajankohta 16.5….30.5.20 aurinkomatkoilta. Ennakkomaksu maksettu ja loppuerä kuuluisi maksaa 1.4. Mennessä.
  Mitä teen maksanko

 81. Mitäköhän tapahtuu tämmöselle sekalennolle?

  Meno 25.4. Helsinki – Kööpenhamina – Ateena, SAS
  Paluu 28.4. Ateena – Helsinki, Norwegian.

  Matka kokonaisuutena varattu Supersaverilta ilman mitään vakuuksia.

  • Molempiin lentoihin periaatteessa sovelletaan lentoyhtiön omia sääntöjä. Menolentoon SASin ja paluulentoon Norwegianin.

 82. Ma 16.3 (lowfare-liput) iltalennot Norwegianilla Barcelonaan. Lentoa ei ole peruttu vieläkään, lentoyhtiö kyllä tarjonnut 65€ per lippu siirtoa, jolloin yhtä kalliit kuin kokonaan uudet liput.
  Kannattaakohan odottaa maanantaille, jos vaikka peruisivat ja saisi koko rahan takaisin? Jos peruu nyt, vain verot ja lentokenttämaksut voi hakea..?

  • Norwegian on artikkelin julkaisemisen jälkeen muuttanut ulkomaan lentojen sääntöjä joustavammaksi. Päivämääriä muuttaessa lentoyhtiö ei veloita muutosmaksua, mutta yhtiö veloittaa lipputyyppien välisen hintaeron.

   ”Waiver of rebooking fee conditions
   In light of the travel restrictions due to Covid-19, we are currently waiving the change fee for the following bookings for travel up to and including 30 November 2020:

   All bookings for international flights made up to 22 of March, 2020

   Changes can only be made to another flight where there is availability within the same ticket type.
   Destinations can only be changed to another international flight (excl. flights within the Nordic countries).
   The rebooking can be made only once.
   The entire journey (incl. return flight) must be completed by 30 November 2020.
   Any price difference between the existing flight and the new flight will apply. A refund will not be provided for the price difference if a cheaper fare is selected.
   If you have purchased a ticket from a 3rd party or a travel agency, please contact them.”

  • Moi.
   Mulla myös liput Norwegianilla ma 16.3., mutta Lontooseen.
   Yritin muuttaa, ihan saman hintaluokan lipuiksi (Lowfare), mutta muutoksesta olisi pitänyt maksaa 65€/suunta eli juuri tuo hinnastossa mainittu muutosmaksu. Ja tänään sunnuntaina iltapäivällä yritin.
   Asiakaspalvelussa on vain tiedote ja puhelu katkaistaan. Odotan varmaan aikaiseen aamuun ja perun sitten jos eivät peru itse. Nyt nettisivuilla lukee, että Lontoon lennot lennetään koska sitä kautta voidaan reitittää lentoja USAan, joskin toisaalla luki, että USA ei sallisi niitäkään.
   Verot voi hakea takaisin jos peruu, mutta ei ne ole kuin pari kymppiä. Ja tosiaan uudet lennot saisi edullisemmin kuin mitä tuosta muutoksesta pitäisi maksaa.

  • Norwegianin matkatoimistosivustolla olevan tiedotteen mukaan kansainvälisiä lentoja pitäisi pystyä muuttamaan ilman muutosmaksua.
   ”Guidelines regarding corona virus and waived change fee

   In light of the travel restrictions due to Covid-19, we are waiving the change fee for the following bookings for travel up to and including 30 November 2020:

   All bookings for international flights made up to 22 of March, 2020”

 83. ”Voinko muuttaa matkapäiviä tai peruuttaa lentolipun?”

  ”Monet lentoyhtiöt ovat viime päivinä ilmoittaneet supistavansa olennaisesti lähikuukausien lentotarjontaansa ja useat valtiot tiukentaneet maahantulomääräyksiä. Lennon peruuntuessa ja useiden tuntien aikataulumuutosten yhteydessä lentolipun voi pääsääntöisesti perua kuluitta.”

  Tämä vastaus ei vastaa kysymykseen ’kyllä’ tai ’ei’ periaatteella juuri mitenkään. Vastaus: Kyllä kannattaa perua / muuttaa päiviä hetimmiten. Lentoyhtiön tai matkatoimiston kieltäytyessä lääkärintodistuksella ei saa lentää.

  • Tämän artikkelin tarkoituksena on vastata siihen voiko lipun perua tai muuttaa, jos terve matkustaja haluaa perua/siirtää matkan esimerkiksi matkakohteessa vallitsevien olojen takia.

   Hyvin pieni osa viime aikoina perutuista matkoista on peruttu koronavirustartunnan tai karanteenin takia vaan muiden syiden takia. Vapaaehtoisiin muista syistä peruttuihin matkoihin lentoyhtiöt soveltavat pääsääntöisesti alkuperäisiä lippuehtoja, jos yhtiö ei ole julkaissut koronavirusepidemian takia poikkeuksia tai lentoyhtiö ole muuttanut/perunut lentoja.

   Viime päivinä lentoyhtiöt ovat julkaisseet runsaasti poikkeuksia lippuehtoihin ja aikataulumuutoksia, joten lippuja ei kannata perua tai muuttaa liika aikaisin. Esim. eilen artikkelin julkaisemisen jälkeen Norwegian luopui muutosmaksun perimisestä ulkomaan lentojen osalta ja SAS salli maaliskuussa normaalisti lennettävien lippujen perumisen siten, että lipun hinta palautetaan travel voucherina.

 84. Moikka,
  Jos lentoja ei peruta, mutta itse haluaa perua, niin meneekö tuosta perumisesta joku maksu? TAP kyseessä ja lennot ostettu Mytripin kautta. TAP ohjaa asioimaan firman kanssa ja Mytrip lentoyhtiön… Jos menee maksu perumisesta, niin onko vain helpompi jättää tekemättä check-in? Mytripin peruutusturvaa ei ole eikä mitään palvelupakettia, pelkät lennot ostettua sitä kautta.

  Toki tässä vielä kannattaa odotella Suomen ja Portugalin päätöksiä, mutta aikaa ei ole kuin muutama päivä ennen menolentoa.

 85. Moikka!
  Meillä on Ebookersin kautta ostetut Finnairin lennot + hotelli Gdanskiin. Lähtö olisi 23.3.
  Finnairin sivujen mukaan kaikki lennot puolaan on peruttu. Sivuillaan kehottavat olemaan yhteydessä matkan välitysfirmaan. Ebookersiin ei saa kuitenkaan lainkaan yhteyttä. Mikähän neuvoksi? Lennoista varmaankin saa hyvityksen Finnairin ehtojen mukaan mutta mitenköhän hotelli?

  • Itse tulkitsisin ebookersin sopimusehdot siten, että lentojen peruuntuessa olet oikeutettu perumaan koko paketin, jos ebookers ei kykene järjestämään korvaavaa kuljetusta (rajojen sulkemisen takia käytännössä mahdotonta). Sopimusehtojen mukaan peruutus ilmeisesti pitäisi tehdä ennen lennon lähtöä, jotta saisit hyvityksen koko paketista.

   Ebookersin sopimusehtojen kohdan 3.5.3.1 mukaan

   ”[…]sinulla on oikeus peruuttaa varauksesi ennen Matkapaketin alkamista maksamatta peruutusmaksua matkakohteessa tai sen välittömässä läheisyydessä vallitsevien Väistämättömien ja poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi, jos olemme vahvistaneet, että ne vaikuttavat merkittävällä tavalla Matkapaketin toteuttamiseen tai voi merkittävästi vaikuttaa matkustajien kuljetukseen matkakohteeseen. Mikäli teet peruutuksen näissä olosuhteissa, hyvitämme kaikki tekemäsi varaukseen liittyvät maksut, mutta et ole oikeutettu korvaukseen tai mihinkään jäljempänä Artiklassa 3.5.9. mainittuihin oikeuksiin.

   Ellei Asiakas saavu paikalle matkan alkaessa ja/tai jättää käyttämättä joitain tai kaikkia varaamiaan Palveluja, Asiakas saa hyvitystä ainoastaan soveltuvien varausprosessin aikana ilmoitettujen Sääntöjen ja rajoitusten mukaisesti. Lentokuljetuspalveluiden soveltuvat Säännöt ja rajoitukset ovat asiakkaan saatavilla ennen varauksen tekemistä ja niitä voi tarkastella tästä linkistä. Yksityiskohtaiset majoituspalveluiden Säännöt ja rajoitukset ovat Asiakkaan saatavilla ennen varauksen tekemistä. ”

 86. Lennot Hki-Ateena-Hki 21.4. -5.5. Norwegian. Varattu helmikuussa.
  Onkohan näissä peruutus/muutos mahdollisuutta?

  • Norwegian on muuttanut artikkelin julkaisemisen jälkeen sääntöjä. Maaliskuun 22. päivä mennessä varattujen lentojen matkapäiviä ja/tai reittiä voi muuttaa ilman muutosmaksua.

   ”Waiver of rebooking fee conditions
   In light of the travel restrictions due to Covid-19, we are currently waiving the change fee for the following bookings for travel up to and including 30 November 2020:

   All bookings for international flights made up to 22 of March, 2020

   Changes can only be made to another flight where there is availability within the same ticket type.
   Destinations can only be changed to another international flight (excl. flights within the Nordic countries).
   The rebooking can be made only once.
   The entire journey (incl. return flight) must be completed by 30 November 2020.
   Any price difference between the existing flight and the new flight will apply. A refund will not be provided for the price difference if a cheaper fare is selected.
   If you have purchased a ticket from a 3rd party or a travel agency, please contact them.”

 87. KLM veloitti lentopäivän aikaistamisesta 556 euroa vedoten siihen, ettei minimiperilläolopäivien määrä ollut täyttynyt. Matkustusluokka ja matkatavaramäärä pysyivät samana. Tuollaisesta en itse löytänyt noissa uusissa säännöissä mainintaa. Ehkä normaalitilanteessa perusteltua, mutta nyt vaikuttaa mielestäni oudolta.

 88. Turisti:Latvia sulkee tiistaina rajat. Olemme varanneet lennot Turku – Riika – Turku 17.- 22.4. AirBalticilla.
  Onkohan lentoja mahdollista peruuttaa tai muuttaa veloituksetta?

 89. Varattu 8/2019 matka Helsinki-Vancouver 7.5.-24.5.2020 Lufthansalla, vaihdot Munchenin ja Frankfurtin kautta, ns. joustava lippu Mytrip. Voinko perua matkan ja saada rahat takaisin tai siirtää matkaa esim. syksyyn?

 90. Mulla on hotelli ja meno-paluulento ostettu marraskuussa jo Rodokselle Expedian kautta huhtikuun lopulla. Lasketaanko kyseinen matka matkapaketiksi ja onko siitä mahdollisuus saada korvauksia, jos lento peruuntuu tai norrikka kaatuu konkkaan? Expedian aspalvelu ei vastaa, eikä sivuilta löydy kunnon tietoa…

  • Tämä kiinnostaa myös. Itsellä olisi toukokuussa Santorinin reissu expedian kautta varattuna.

 91. Voi lisätä listaan että Scandic hotelli Ruotsin Karlstadissa on sitä mieltä että mennään samoilla ehdoilla kun normaalina aikana ja hotelliin saapumis päivämääriä ei saa muuttaa myöhemmäksi. Suhteellisen nihkeää toimintaa nyt tänä aikana.

  • Scandicin toiminta vaikuttaa kieltämättä nihkeältä. Esim. Hiltonin, IHG:n ja Marriottin maalis-huhtikuulle tehdyt normaalisti takaisinmaksukelvottomat varaukset voi perua poikkeuksellisesti kuluitta. Omena Hotelsin muutoskelvottomia 13.3. mennessä tehtyjä varauksia pystyy muuttamaan poikkeuksellisesti.

   Lähikuukaudet ovat hotelleille varmasti haastavia, joten suhtaudun epäillen siihen että maksuttomasta muutosmahdollisuudesta poikkeuksellisessa tilanteessa aiheutuisi taloudellisia menetyksiä jos tämä toteutetaan järkevästi.

  • Olisimme lähdössä Ruotsiin pääsiäiseksi ja kaikki muut hotellit ilmoittivat heti sähköpostilla kun kysyimme että muutokset onnistuvat ilman muuta kesälle tässä tilanteessa. No tietää mitä firmaa ei käytä tulevaisuudessa.

 92. Olen tilannut Norwegianilta lennot Helsinki- Malaga-Helsinki 31.3-4.4, joskus loppu vuonna. Onko matkoja mahdollista siirtää tai perua tässä tilanteessa?

 93. Olen lentämässä 24.3. Qatar Airwaysilla Maleen Malediiveille Dohan kautta. Lentoyhtiö siis antaa mahdollisuuden vaihtaa lentojen ajankohtaa tai vaihtoehtoisesti voi valita voucherin. Sivuilla puhutaan kuitenkin tietyistä ehdoista. Mitähän ne mahtavat olla? Onnistuukohan esimerkiksi lentojen vaihtaminen toiseen ajankohtaan oikeasti maksutta, vaikka uudet lennot olisivat kalliimmat kuin mitä alkuperäiset lennot olivat?

  • Meillä sama tilanne eli lennot varattu Maleen 26.3. Liput ostettu Ticketin kautta Qatar Airwaysille, niin pohdimme, että otetaanko yhteyttä Ticketiin vai suoraan Qatariin. Ticket ohjaa ottamaan suoraan yhteyttä lentoyhtiöön ja lentoyhtiö matkatoimistoon. Haluaisimme nimenomaan Ensisijaisesti vaihtaa päivämääriä, mutta Qatarin sivuilta en löytänyt vaihtomahdollisuutta.

  • Meillä on myös varaus Ticketin kautta. Nyt näyttää siltä, että matkalle ei ole järkevää lähteä, vaikka se ei varsinaisesti peruuntuisikaan. Edelleen minua kiinnostaa, mitä nuo tietyt ehdot ovat, jos matkapäiviä muuttaa tai ottaa hyvitykseksi voucherin? Mietin myös, kumpaa kautta asiaa pitäisi lähteä selvittämään?

  • Kiinnostaa kyllä miten teidän ticket:tiläisten lentojen kanssa käy… Mulla on kylläkin vasta 5.5. Jenkkeihin lennot ja Ticket lähetti sähköpostin, jossa käskettiin olla yhteydessä lentoyhtiöön. Liput on Iberian alla, vaikka ensimmäisen lennon operoi Finnair. Iberian sivuilla käskettiin olla yhteydessä matkatoimistoon… Eli kummatkin heittää toisilleen pallon. Ja tosiaan olen ottanut ne halvimmat liput ilman peruutus- ja muutosoikeuksia.

  • Täällä sama juttu eli lennot Ticketin kautta. Lähtö olisi 26.3. Dohan kautta Phukettiin. Tarkastin Qatarilta niin he ohjaavat tosiaan ottamaan yhteyden Ticketiin ja Ticket taas lentoyhtiöön. Täytyy huomenna alkaa selvittämään tarkemmin. Oliko teidän lennot selvinneet?

  • Meillä ei ole tilanne vielä selvinnyt. Ticketin as.palvelusta sanotaan, että eivät pysty hoitamaan peruutuksia ja pyydetään olemaan yhteydessä lentoyhtiöön. Qatarilla tyssää, kun klikkaa travel agency, niin ei pysty jatkamaan. Jos joku keksii keinon, niin mielelläni kuulen neuvoja kuinka toimia tässä tilanteessa.

  • Milloin matkustat? Tällä hetkellä liikkuu huhuja siitä, että Qatar aikoisi leikata lentotarjontaansa olennaisesti.

  • Meillä lennot 26.3.-10.4. Hki-male-Hki. Eli nyt kannattaa odottaa mitä Qatar tekee?

  • Suomen rajojen sulkeminen tarkoittaa todennäköisesti sitä, että Qatar keskeyttää Helsingin lennot. Lentoyhtiön peruessa lennot lipun voi perua yleensä kuluitta.

 94. Olen matkustamassa Osakaan 21.3-30.3. Finnairin lennot ja hotellivaraus on tehty Expedian kautta. Varauksessani sanotaan ’ei peruutusoikeutta’. Haluaisin kuitenkin tässä tilanteessa siirtää matkan ajankohtaa esim syksyyn, jollei matkaa voi peruuttaa.

  Finnairin mukaan lentoja saa siirtää/peruuttaa, matkustusaika 30.11 asti, -mutta vain Expedian kautta. Olen ollut hotelliin yhteydessä, siellä ollaan valmiita peruuttamaan tai siirtämään varausta, mutta eivät voi tehdä sitä vaan kehottivat olemaan Expediaan yhteydessä.

  Ongelma on, etten saa yhteyttä Expediaan tuntikausien yrittämisen jälkeen.

  Menetänkö rahat…. lähtisinkö kuitenkin matkaan..kinkkinen tilanne.
  -Tintti

  • Matkatoimistojen asiakaspalvelut ovat tällä hetkellä ylikuormittuneita puhelumäärän takia. Jos et saa yhteyttä matkatoimistoon ruuhkan takia, tarvittaessa kannattaa olla yhteydessä Finnairin asiakaspalveluun ja selittää tilanne. Ainakin tietojärjestelmien puitteissa Finnairin pitäisi pystyä tekemään päivämäärämuutoksia matkatoimistojen myymiin reittilentoihin, vaikka muutokset onkin tehtävä ensisijaisesti matkatoimiston kautta. Hotellivarauksen peruminen/muuttaminen onnistuu ainoastaan Expedian kautta.

 95. Mitenköhän KLM:n lennot Amsterdamiin huhtikuussa, jotka on ostettu Expedialta (lennot+hotelli) kautta ilman maksullista peruutusturvaa? Expedia kun ei vastaa mihinkään.

  • Huhtikuisten matkojen kanssa odottaisin hetken tilanteen selkeytymistä. Matkatoimistojen ja lentoyhtiöiden asiakaspalvelut ovat tällä hetkellä erittäin ruuhkautuneita ja käsittelevät ensisijaisesti ensi viikolla matkustavien matkailijoiden kysymyksiä.

 96. Lufthansan välilaskullisesta lennosta pohjois-italiaan on menolennosta perutta Saksa – Italia osuus. Voiko koko lennon perua ja saada koko matkan hinnan takaisin?

 97. Hei!
  Ja eikö niin, että kun on ostanut Supersaverin kautta Finnairin liput, niin niitä ei voi peruuttaa tai siirtää, ellei ole ostanut Supersaverin omaa peruutus/muutos -tuotetta?

  • Milloin ja minne matkustat? Finnairin koronavirus-käytännöt ovat poikkeuksia normaaleista säännöistä, joiden perusteella lippuun pystyy tekemään muutoksia vaikka alkuperäiset ehdot eivät sallisi muutoksia.

   Normaalisti muutokset pitäisi tehdä ensisijaisesti liput myyneen matkatoimiston kautta, mutta kohteesta ja reitistä riippuen lippujen muuttaminen saattaa onnistua myös lentoyhtiön kotisivujen kautta.

  • Kyseessä Pariisi 20.-23.3. Ja itseasiassa juuri nyt teksti oma varaukseni-sivulla on hieman muuttunut ja siellä käsketään olla yhteydessä matkatoimistoon, josta matkan on varannut. Supersaver varmaan tulkitaan tässä matkatoimistoksi.

 98. moi. onkohan tos KLM joku näpyttelyvihre? noi päiväämäärät ei jotenki mielestäni täsmää?

  • Moikka! En heti ainakaan löytänyt virhettä tekstistä, mutta ohessa KLM:n sivuilta löytyvät alkuperäiset säännöt.

   Rebook your flight

   If you have a KLM ticket starting with 074, issued on or before Tuesday 31 March 2020, and valid for travel between Wednesday 4 March 2020 and Sunday 31 May 2020, regardless of the destination, you can postpone your trip at no extra cost. View your flight details or change your booking directly in My Trip.

   Your new departure date should be no later than Sunday 31 May 2020. Please see below options and rules:
   1. Change your travel dates

   You can only change your travel dates if the same fare type as mentioned in your original ticket is available. If you change to a higher fare type, you may need to pay the fare difference. This applies to any AF/KL/DL and partner operated flight
   You will not have to pay the change fee. If you change to a higher fare type, you will need to pay the fare difference.

   2. Change your destination

   You may use the full value of your original tickets for new tickets on KLM, Air France, Delta Air Lines and/ or Virgin.
   You will not have to pay the change fee. If you change to a higher fare type, you will need to pay the fare difference.

   3. Request a voucher

   You can also choose to postpone your departure to a date after 31 May 2020. In this case, we will provide you with a voucher that will be valid for 1 year and can be used on KLM, Air France, Delta, and Virgin Atlantic flights. This voucher will be non-refundable.
   How to rebook
   Log in to My Trip and change your travel dates or destination yourself if:

   you have a KLM, Air France or Delta Air Lines ticket,
   your journey has not started yet,
   you are not travelling with a baby (0-1 years),
   you did not request a special service (e.g. ordered a special meal, are travelling as an unaccompanied minor, have requested transportation of a wheelchair or pet).

   If you don’t want to arrange the rebooking online or if you need assistance, contact the KLM Customer Contact Centre. Please note that we are doing what we can to help you as quickly as possible, but waiting times are longer than usual. Did you book your ticket via a travel agent? Please contact them directly to rebook.

  • ”Korvaavien lentojen lähtöpäivän on oltava 31.5.2020 mennessä.”
   nii toi että korvaavan lähtöpv pitäs olla ennen, ennen kuin tuo alussa mainittu ”joiden lähtöpäivä on 31.5.2020 mennessä” rajoite päättyy?

  • Air France-KLM:n maalis-toukokuisia matkoja pystyy siirtämään myöhemmäksi, mutta siinä tapauksessa matkapäivien muuttamisen sijasta aiempi varaus pitää peruuttaa ja lentoyhtiö palauttaa aiemman varauksen hinnan 12 kuukautta voimassa olevana travel voucherina, jonka voi käyttää uuden matkan varaamiseen.

   ”You can also choose to postpone your departure to a date after 31 May 2020. In this case, we will provide you with a voucher that will be valid for 1 year and can be used on KLM, Air France, Delta, and Virgin Atlantic flights. This voucher will be non-refundable.”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *