Tjäreborgin emoyhtiö neuvottelee 750 miljoonan punnan pelastuspaketista

Suomen kolmanneksi suurimman perinteisiä valmismatkoja myyvän matkajärjestäjän Tjäreborgin omistavan britti matkailukonserni Thomas Cookin pörssikurssi on eilen perjantaina romahtanut 59,5 prosenttia yhtiön ilmoitettua neuvottelevan 750 miljoonan punnan eli noin 835 miljoonan euron pelastuspaketista pankkien ja kiinalaisen Fosun Tourism Gropin kanssa, joka on yhtiön suurin omistaja.

Thomas Cook samalla varoitti vuoden toisen puoliskon tuloksen jäävän viime vuotista heikommaksi.

Neuvottelupöydässä olevan ehdotuksen mukaan Fosun pääomittaisi yhtiötä 750 miljoonan punnalla taaten Thomas Cookin maksuvalmiuden talvikauden 2019-2020 ajaksi ja merkittävä osa yhtiön lainoista ja velkakirjoista muutetaan pääomasijoituksiksi. Suunnitelman mukaan nykyisten Fosun nousisi Thomas Cookin matkanjärjestäjätoimintojen suurimmaksi omistajaksi ja Thomas Cook Airlinesin merkittäväksi vähemmistöomistajaksi, joka pienentäisi nykyisten osakkeenomistajien omistusosuutta merkittävästi.

Toukokuussa kerroimme yhtiön menettäneen viimeisen vuoden aikana yli 90 prosenttia markkina-arvostaan, Citygroupin pitävän yhtiön osakkeita arvottomina, yhtiön luottoluokituksen laskeneen syvemmälle roskalainaluokkaan ja suosittelimme maksamaan Tjäreborgin matkat luottokortilla paremman kuluttajansuojan takia.

Pelastuspaketin toteutuminen ei ole varmaa

Pörssitiedotteen mukaan pelastuspaketin toteutuminen edellyttää mm. due diligence -tarkastusta, Fosunin osakkeenomistajien, pankkien,  muiden velkojien ja mahdollisesti kilpailuviranomaisten hyväksyntää, joten pelastuspaketin toteutuminen ei täysin ole varmaa.

Pahoissa vaikeuksissa myös vuosina 2003 ja 2011

Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook on ollut pahoissa talousvaikeuksissa myös vuonna 2011 ja Thomas Cookin kanssa vuonna 2007 yhdistynyt Tjäreborgin entinen emoyhtiö MyTravel Group vuonna 2003 mm. kirjanpitoepäselvyyksien vuoksi.

Pohjoismaiden toiminnot ovat voitollisia

Thomas Cookin Britannian toiminnoista poiketen tilinpäätöstietojen ja tuoreimman osavuosikatsauksen yhtiön Pohjoismaiden toiminnot ovat olleen viime vuosina voitollisia. Thomas Cook Nordicin haasteena on kuitenkin se miten emoyhtiön ongelmat vaikuttavat Pohjoismaiden toimintoihin. Sky Newsin mukaan Thomas Cook Nordicin luottokorttimaksuja käsittelevä maksunvälittäjä on harkinnut tilitysehtojen tiukentamista.

Yhteenveto

Thomas Cook -konsernin tilanne on tällä hetkellä erittäin haastava. Kuluttajien, hotellien ja muiden yhteistyökumppanien luottamuksen säilyttäminen ja rahoitusmarkkinoiden luottamuksen palauttaminen edellyttävät nopeita toimenpiteitä.

Pelkkä lisärahoitus tuskin ratkaisee kaikkia yhtiön pidemmän aikavälin haasteita kuten muutoksia kuluttajien matkustustottumuksissa ja kiristynyttä kilpailua, joten saneerausohjelman onnistuminen edellyttää kulukuurin lisäksi todennäköisesti myös liiketoimintamallin uudistamista.

Matkoja varatessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä se, että Tjäreborg kuuluu valmismatkarekisteriin ja yhtiö on asettanut lakisääteisen vakuuden maksukyvyttömyyden varalle. Kuluttajavirastolle annettu vakuus ei kuitenkaan kata kaikkia mahdollisia ongelmatilanteita kuten matkatavaroiden katoamista Thomas Cookin lomalennoilla ja erikseen varattuja lentoja, joten Tjäreborgin matkojen maksaminen luottokortilla on paremman kuluttajansuojan takia erittäin suositeltavaa kunnes tilanne selkeytyy.

Seuraamme tilannetta aktiivisesti.

Aiheesta lisää

Kommentti aiheesta “Tjäreborgin emoyhtiö neuvottelee 750 miljoonan punnan pelastuspaketista

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *