Tjäreborgin emoyhtiön taloustilanne on haastava

Suomen kolmanneksi suurimman perinteisiä valmismatkoja myyvän matkatoimiston Tjäreborgin omistavan britti matkailukonserni Thomas Cookin haastava taloustilanne on herättänyt runsaasti huomioita brittilehdistössä yhtiön annettua torstaina kolmannen tulosvaroituksen alle vuoden sisällä.

Thomas Cookin osakekurssi on romahtanut viime torstaisen tulosvaroituksen jälkeen yli 55 % ja viimeisten 12 kuukauden aikana yli 90 %.

Päivitys 23.5.2019: Thomas Cookin luottoluokitusta on alennettu. Yhtiö on saanut erittäin alustavan ostotarjouksen Pohjoismaiden toiminnoista.

Citygroupin mukaan Thomas Cookin osakkeet voivat olla arvottomia

Torstaisen tulosvaroituksen jälkeen Citygroup muutti Thomas Cookin osakkeiden tavoitehinnaksi 0 senttiä. Citygroupin näkemyksen mukaan yhtiön liiketoiminnan arvo on samaa tasoa kuin velkojen määrä. Muiden yhtiötä seuraavien analyytikkojen näkemykset eivät ole yhtä pessimistisiä, mutta Citygroupin myyntisuosituksen jälkeen yhtiön osakekurssi romahti perjantaina 39,8 % ja maanantaina 14 %.

(Osakkeiden mahdollinen arvottomuus ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, lopettaisi toimintansa. Esimerkiksi osakeannin myötä vanhojen osakkeiden markkina-arvo voi lähestyä nollaa.)

Thomas Cookin osakekurssi on laskenut yli 90 % vuoden aikana.

Yhtiön tappiot ovat kasvaneet

Yhtiön operatiivinen tappio maaliskuussa 2019 päättyneella kuuden kuukauden jaksolla oli 282 miljoonaa puntaa, jonka lisäksi yhtiö teki 1,1 miljardin punnan alaskirjauksen vuonna 2007 toteutuneesta yrityskaupasta. Vuonna 2018 päättyneellä kuuden kuukauden jaksolla yhtiön operatiivinen tappio oli 215 miljoonaan puntaan. (Talvikausi on tyypillisesti matkailualalla vuoden hiljaisin kausi, jonka vuoksi talvikauden tunnusluvut ovat huomattavasti heikompia kuin kesäkauden.)

Mistä Thomas Cookin ongelmat johtuvat?

Yhtiön ongelmien taustalla on useita syitä kuten Brexitistä johtuva epävarmuus, kiristynyt kilpailu yhtiön kotimarkkinoilla Iso-Britanniassa, öljyn kallistuminen, omatoimimatkailun yleistyminen ja muut muutokset kuluttajien matkailutottumuksissa.

Yhtiö pyrkii ratkaisemaan ongelmansa kustannuksia leikkaamalla ja myymällä Thomas Cook Airlinesin

Thomas Cook pyrkii ratkaisemaan ongelmia mm. leikkaamalla kustannuksia sulkemalla kivijalkamatkatoimistoja Britanniassa ja vähentämällä pääkonttorin henkilökuntaa. Lisäksi yhtiö pyrkii myymään omistamansa Thomas Cook Airlinesin velkataakkaa, josta yhtiö on saanut useampia tarjouksia. Esimerkiksi Lufthansa on tehnyt tarjouksen Thomas Cook Airlinesin omistamasta saksalaisesta Condor lomalentoyhtiöstä. Lentoyhtiön myymisestä saatavat varat yhtiö aikoo käyttää velkatakan keventämiseen. Thomas Cook Airlinesin myyminen ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta, sillä Condorin myyminen Lufthansalle tai jollekin toiselle lentoyhtiölle vaatii erittäin todennäköisesti kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Lisäksi yhtiö on neuvotellut ensi talven ajan tietyin ehdoin voimassaolevasta 300 miljoonan punnan lainan.

Luottokorttiyhtiöt tiukentavat tilitysehtoja?

Sky Newsin mukaan Thomas Cookin luottokorttimaksuja Pohjoismaissa käsittelevä maksunvälittäjä harkitsee tilitysehtojen tiukentamista. Sky Newsin mukaan maksunvälittäjä harkitsee tilitysviiveen pidentämistä kahdesta päivästä useampaan viikkoon, mikä tyypillisesti vaikuttaa negatiivisesti lyhytaikaiseen kassavirtaan. Sky Newsin mukaan muut maksunvälittäjät ovat palkanneet Deloitten neuvonantajakseen yhtiön tilanteen analysointia varten.

Luottoluokitusta laskettu

Fitch ja S&P Global Ratings ovat laskeneet Thomas Cookin luottoluokitusta torstaina 23.5.2019 syvemmälle roskalainaluokkaan. Uusi luottoluokitus on CCC+. Financial Timesin mukaan Thomas Cookin vuonna 2022 erääntyvien velkakirjojen korkoprosentti jälkimarkkinoilla tiistaina oli lähes 48 % (!!!).

Pohjoismaiden toiminnot ovat voitollisia

Thomas Cookin Britannian toiminnoista poiketen tilinpäätöstietojen ja osavuosikatsauksen mukaan konsernin Pohjoismaiden toiminnot olivat voitollisia myös talvikaudella, joka on matkailualalla pääsääntöisesti vuoden hiljaisin kausi. Thomas Cook Nordiciin kuuluvan Tjäreborgin haasteena on kuitenkin on se miten emoyhtiön ongelmat vaikuttavat Thomas Cook Nordicin kaltaisten (tilinpäätöslukujen perusteella) terveiden osien toimintaan.

Päivitys 23.5.2019: Thomas Cook on saanut tänään Triton Capitalilta erittäin alustavan ostotarjouksen Pohjoismaiden toiminnoista. Ostotarjouksen toteutuminen on tässä vaiheessa epävarmaa.

Yhteenveto

Thomas Cook -konsernin tilanne on tällä hetkellä haastava. Kuluttajien, hotellien ja muiden tavarantoimittajien luottamuksen säilyttäminen ja rahoitusmarkkinoiden luottamuksen palauttaminen edellyttävät nopeita toimenpiteitä. Osakekurssin romahtaminen on heikentänyt yhtiön mahdollisuuksia parantaa likviditeettitilannetta esimerkiksi lisävelkaa nostamalla tai osakeannin avulla.

Haasteista huolimatta matkoja varatessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä se, että Tjäreborg kuuluu valmismatkarekisteriin ja yhtiö on asettanut lakisääteisen vakuuden maksukyvyttömyyden varalle. Kuluttajavirastolle annettu vakuus ei kuitenkaan kata kaikkia mahdollisia ongelmatilanteita kuten matkatavaroiden katoamista Thomas Cookin lomalennoilla ja erikseen varattuja lentoja, joten Tjäreborgin matkojen maksaminen luottokortilla on paremman kuluttajansuojan takia suositeltavaa kunnes tilanne selkeytyy.

Seuraamme tilannetta aktiivisesti ja huomioimme sen julkaistavia tarjouksia valitessa.

Aiheesta lisää

3 kommenttia aiheesta “Tjäreborgin emoyhtiön taloustilanne on haastava

  1. Noin käy, kun haluaa eristäytyä eurooppalaisesta ytimestä. Toivottavasti Brexit ei sittenkään toteudu ja britit jatkavat vanhaan malliin yhteistyötä muun Euroopan kanssa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *