Tukholman ilmaiset museot ja nähtävyydet

Tukholmasta löytyy paljon ilmaista nähtävää. Esimerkiksi useimmissa Ruotsin valtion omistamissa museoissa kuten nykytaiteen museossa, kansallismuseossa ja luonnonhistoriallisen museossa voi vierailla maksutta. Tukholman matkaa suunnitteleville lukijoille kokosimme päivitetyn listan kaupungin ilmaisista museoista ja muista nähtävyyksistä.

Museoiden aukioloajoissa ja ilmaispäivissä voi olla poikkeuksia esimerkiksi erikoisnäyttelyiden ja pyhien aikana, joten suosittelemme tarkistamaan tiedot ennen matkaa.

Armémuseum

Ilmainen armeijamuseo on avoinna maanantaista torstaihin ja lauantaista sunnuntaihin klo 11-17. Riddargatan 13.

Arkitektur – och designcentrum

Moderna museetin kanssa samassa rakennuksessa sijaitseva Ruotsin arkkitehtuurin ja muotoilun keskukseen on koottu tietoa ruotsalaisesta arkkitehtuurista ja rakentamisesta 1800-luvulta nykypäivään. Arkkitehtuurikeskus on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18 (keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11-20). Osa keskuksen näyttelyistä maksullisia. Exercisplan 4.

Djurgården

20-30 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta sijaitseva Djurgården on yksi Tukholman suurimmista ja suosituimmista saarista. Monet kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet kuten Gröna Lundin huvipuisto, Skansenin ulkoilmamuseo, Vasa-museo (Vasamuseet) ja Junibacken sijaitsevat Djurgårdenissa. Puistoalueen ja maksullisten nähtävyyksien lisäksi saarella on myös muutamia maksuttomia museoita kuten etnologinen ja merihistoriallinen museo.

Etnografiska museet

Maailman kansoja ja kulttuureja esittelevässä etnografisessa museossa on esillä esineitä Amerikasta, Afrikasta, Aasiasta, Australiasta ja Oseaniasta. Ilmainen museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-17 (keskiviikkoisin klo 11-20). Djurgårdsbrunnsvägen 34.

Gamla stan

Kävelykierros kapeista ja tunnelmallisista kaduista tunnetussa Gamla stanissa eli Tukholman vanhassakaupungissa on hyvä tapa aloittaa Tukholman matka. Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. Kuninkaan linna (Kungliga slottet), Ruotsin valtiopäivätalo (Riksdagen), Storkyrkan ja museot.

Hallwylska museet

Von Hallwyllin perheen historiaa esittelevä museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin (tarkista aukioloajat museon kotisivulta). Museo on joitain erikoisnäyttelyitä lukuun ottamatta maksuton. Hamngatan 4.

Historiska museet

Ruotsin historiaa esittelevä maksuton museo on avoinna syys-toukokuussa tiistaista sunnuntaihin klo 11-17 (keskiviikkoisin klo 11-20) ja kesä-elokuussa maanantaista sunnuntaihin klo 10-17. Narvavägen 12.

Kungliga Myntkabinettet (museo on väliaikaisesti suljettu)

Kuninkaanlinnan vieressä sijaitseva rahatalouden historiaan erikoistunut museo on avoinna päivittäin klo 11-17.  Slottsbacken 6.

Kuninkaanlinnan vahdinvaihto

Kuninkaanlinnan pihalla suoritettava 40 minuuttia kestävä vahdinvaihto tapahtuu päivittäin klo 12.15 (sunnuntaisin ja pyhinä klo 13.15).

Livsrustkammaren

Kuninkaallisessa varusvarastossa on esillä mm. kuninkaallisissa häissä ja hautajaisissa käytettyjä pukuja ja vaunuja. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-17. Slottsbacken 3.

Medelhavsmuseet

Maksuton Välimeren ja Lähi-idän muinaisesineiden museo on tiistaista perjantaihin klo 12-20 ja viikonloppuisin klo 12-17. Fredsgatan 2.

Medeltidsmuseum

Keskiaikaista Tukholmaa esittelevä maksuton museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-17 (keskiviikkoisin klo 11-20). Strömparterren 3.

Moderna museet

Skeppsholmenin saarella sijaitseva nykytaiteen museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18 (tiistaisin ja perjantaisin klo 11-20). Museon perusnäyttely ja monet vaihtuvat ovat näyttelyt ovat maksuttomia, mutta joihinkin vaihtuviin näyttelyihin on ostettava pääsylippu. Exercisplan 4.

Nationalmuseum

Ruotsin kansallismuseo on avoinna tiistaista torstaihin ja viikonloppuisin klo 11-17, torstaisin klo 11-21 ja perjantaisin klo 11-19. Museon perusnäyttely, mutta joihinkin vaihtuviin näyttelyihin on ostettava pääsylippu.

Naturhistoriska riksmuseet

Maksuton luonnonhistoriallinen museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18. Stockholms Universitet, Frescativägen 40.

Nobelmuseum

Gamla Stanissa sijaitsevassa Nobel-museossa esitellään palkintojen historian lisäksi Nobel-palkittuja ja 1900-luvun tieteen ja kultuuriin saavutuksia. Museossa voi vierailla maksutta perjantaisin syys-toukokuussa klo 17-20 (sisäänpääsy muulloin 120 SEK). Stortorget 2.

Nordiska museet

Djurgårdenin saarella sijaitsevassa Ruotsin kulttuurihistoriaa ja kansatiedettä 1500-luvulta nykypäivään esittelevässä museossa voi vierailla maksutta syys-toukokuussa tiistaisin klo 13-17 (sisäänpääsy muulloin 140 SEK). Djurgårdsvägen 6-16.

Riksdagen

Ruotsin valtiopäivät eli eduskunta järjestää maksuttomia opastettuja kierroksia lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12 (ru) ja 13.30 (ru, en).  Kierrosten ajankohdissa on poikkeuksia mm. kesälomakaudella, joten tarkistathan aikataulun valtiopäivien kalenterista.

Sjöhistoriska museet

Maksuton merihistoriallinen museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-17. Djurgårdsbrunnsvägen 24.

Tekniska museet

Tekniikan museossa voi vierailla maksutta keskiviikkoisin klo 17-20 (sisäänpääsy normaalisti 150 SEK). Museivägen 7.

Östasiatiska museet

Maksuton Skeppsholmenin saarella sijaitseva Itä-Aasian museo on avoinna tiistaisin klo 11-20 ja keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-17. Tyghusplan 2.

”Ilmaiset” kaupunkikierrokset

Free tours Stockholm ja Stockholm Free Tour järjestävät kesällä lähes päivittäin ”ilmaisia” opastettuja kaupunkikierroksia keskustassa, Gamla Stanissa ja Södermalmilla. Kierrosten maksuttomuus perustuu oppaiden juomarahapohjaiseen palkkaukseen.

2 kommenttia aiheesta “Tukholman ilmaiset museot ja nähtävyydet

  1. Kiitos kätevästä sivustosta, mutta tiedot ovat auttamattomasti vanhentuneet aukioloaikojen osalta, tein turhan reissun Nationalmuseumin portaille kylmässä pimessä sateisessa säässä 2-vuotiaan lapsen kanssa, museo oli mennyt kiinni klo 17 kun tämän sivun mukaan piti olla auki klo 19 asti.

    • Hei! Kiitos kommentista. Päivitin kansallismuseon aukioloajat.

      Olemme viime vuonna julkaistussa artikkelissa maininneet lihavoidulla tekstillä poikkeusten olevan mahdollisia ja suositelleet tarkistamaan tiedot ennen matkaa. Aukioloajat saa helposti tarkistettua klikkaamalla avoinna sanaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *