Edinburghin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Skotlannin pääkaupungista Edinburghissa on monia mielenkiintoisia ilmaisia museoita ja muita nähtävyyksiä. Esimerkiksi Skotlannin kansallismuseossa ja kansallisgalleriassa voi vierailla maksutta ja kaupungista löytyy mielenkiintoisia retkikohteita kuten Leithjoki ja lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta sijaitseva Arthur’s Seat.

Edinburghin reissua suunnitteleville lukijoille kokosimme listan ilmaisista museoista ja muista nähtävyyksistä.

Nähtävyyksien aukioloajoissa ja maksuttomuudessa voi olla poikkeuksia esimerkiksi juhlapyhien ja erikoisnäyttelyiden vuoksi, joten suosittelemme tarkistamaan tiedot kohteen kotisivulta ennen matkaa.

Arthur’s Seat

Lyhyen kävelymatkan päässä Royal Milelta sijaitseva Holyroodin puisto on suosittu retkikohde. Puiston keskellä sijaitsee noin 250 metrin korkeuteen nouseva sammunut tulivuori Arthur’s Seat, jonka huipulta aukeaa upeat maisemat. Patikkaretkeen kannattaa varata 2-3 tuntia.

Holyroodin puiston läheisyydessä on myös muuta mielenkiintoista nähtävää kuten kuninkaallisten virallisena asuntona Skotlannissa toimiva Holyroodin palatsi ja Skotlannin parlamentti.

Calton Hill

Princess Streetin itäpäässä sijaitsevan Calton Hill -kukkulan huipulta on upeat näkymät eri puolille kaupunkia. Maisemien ohella kukkulan toisena kohokohtana on keskeneräiseksi jäänyt National Monument -muistomerkki, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1822 Napoleonin kukistumisen kunniaksi ja sen esikuvana on toiminut Ateenan Parthenon.

The Scottish Parliament

Skotlannin parlamentissa voi vierailla osallistumalla ilmaiselle opastetulle kierrokselle, joita järjestetään tyypillisesti maanantaista lauantaihin. Opastetuille kierroksille on ilmoittauduttava etukäteen, mutta parlamentin yleisölle avoimella puolella voi vierailla myös ilman ilmoittautumista.

National Museum of Scotland

Skotlannin kansallismuseo esittelee kattavasti Skotlannin mielenkiintoista historiaa esihistoriasta lähtien. Lisäksi museossa on esillä mm. luonnonhistoriallinen sekä skottilaisen tieteen ja tekniikan saavutuksia esittelevä kokoelma. Ilmainen museo on avoinna ma-su klo 10-17. Chambers St.

Scottish National Gallery (The Mound)

Princes Streetin varrella sijaitsevassa Skotlannin kansallisgalleriassa on skottilaisen taiteen lisäksi esillä monien tunnettujen eurooppalaisten taitelijoiden kuten Da Vincin, Vermeerin, Rembrandtin ja Van Goghin teoksia. Sisäänpääsy kansallisgallerian pysyvään näyttelyyn on maksuton, mutta useimmat vaihtuvat näyttelyt ovat maksullisia. Kansallisgalleria on avoinna ma-su klo 10-17 ja torstaisin klo 10-19. Kansallisgallerian ja nykytaiteen museon välillä kulkee ilmainen bussi kerran tunnissa.

Royal Scottish Academy

Kansallisgallerian vieressä sijaitsevassa Skotlannin akatemiassa on esillä maalauksia, veistoksia ja muita akatemian jäsenten tekemiä taideteoksia. Ilmainen akatemian museo on avoinna ma-la klo 10-17 ja sunnuntaisin klo 12-17.

Scottish National Portrait Gallery

New Townissa sijaitseva ilmainen muotokuvamuseo on avoinna ma-su klo 10-17, elokuussa ma-su klo 10-18 ja ympäri vuoden torstaisin klo 10-19. 1 Queen St.

Scottish National Gallery of Modern Art

Nykytaiteen museossa on esillä skotlantilaisen nykytaiteen lisäksi mm. Matissen, Picasson, David Hockneyn, Andy Warholin ja Francis Bacon teoksia. Sisäänpääsy museon pysyvään kokoelmaan on maksuton, mutta osa vaihtuvista näyttelyistä on maksullisia. Museo on avoinna ma-su klo 10-17. 75 Belford Road.

Museum on the Mound

Ilmainen rahamuseo on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10-17 ja sunnuntaisin klo 13-17. The Mound.

City Art Centre

Sisäänpääsy vanhassa kaupungissa keskusrautatieasemaa vastapäätä sijaitsevaan kaupunginmuseoon on pääsääntöisesti maksuton. Museo on avoinna ma-su klo 10-17. 2 Market Street.

Museum of Childhood

Royal Milen varrelle sijaitseva ilmainen lelumuseo on avoinna ma-su klo 10-17. 42 High Street.

People’s Story Museum

Royal Milen varrella sijaitseva museo kertoo miten ja millaisissa oloissa työväenluokka on elänyt 1700-1900-luvun Edinburghissa. Ilmainen museo on avoinna ma-su klo 10-17. 163 Canongate.

Museum of Edinburgh

Royal Milen varrella sijaitseva kaupunginmuseo esittelee Edinburghin värikästä historiaa. Ilmainen kaupunginmuseo on avoinna ma-su klo 10-17. 142-146 Canongate.

Writer’s Museum

Lähellä Edinburghin linnaa Royal Milen varrella vuonna 1662 valmistuneessa Lady Stair’s House talossa sijaitsevassa kirjailijamuseossa on esillä kolmen Skotlannin merkittävimmän kirjailijan Robert Burnsin, Sir Walter Scottin ja Robert Louis Stevensonin alkuperäisiä käsikirjoituksia, muistiinpanoja, ensipainoksia ja muuta esineistöä. Ilmainen museo on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 10-17. Lawnmarket, Lady Stair’s Close.

Water of Leith

Leithjoen rantaa pitkin kulkeva kulkeva 20 kilometriä pitkä reitti Balernosta merenrannalla sijaitsevaan Leithin kaupunginosaan on suosittu ulkoilualue. Parin kilometrin päässä Edinburghin keskustasta sijaitseva Stockbridgen ja Dean Villagen välinen osuus on yksi reitin kauneimmista osuuksista.

Water of Leith - Dean village

Water of Leith Dean Villagen kohdalla.

Royal Botanic Garden Edinburgh

Edinburghin kasvitieteellinen puutarha on avoinna maaliskuusta syyskuun loppuun ma-su 10-18, helmi- ja lokakuussa klo 10-17 ja marras-tammikuussa klo 10-16. Sisäänpääsy puutarhaan on maksuton, mutta sisäänpääsy kasvihuoneisiin on maksullinen.

”Ilmaiset” kaupunkierrokset

Mm. Edinburgh Free Tour, Sandeman’s New Europe ja Feel the City Tours järjestävät päivittäin ”ilmaisia” opastettuja kaupunkikierroksia Edinburghissa ja Free Ghost Tour opastettuja kummituskierroksia vanhassa kaupungissa. Kierrosten maksuttomuus perustuu oppaiden tippipohjaiseen palkkaukseen, joten kierrokselle osallistuminen ei käytännössä ole täysin ilmaista, mutta tulee kuitenkin halvemmaksi kuin tavalliselle opastetulle kierrokselle osallistuminen.

2 kommenttia aiheesta “Edinburghin ilmaiset nähtävyydet ja museot

  1. Elokuun Fringen aikaan on myös uskomaton määrä ilmaista (tippipohjaista) katutaidetta, musiikkia, näytelmää, standuppia jne. joka päivä/ilta/yö. Voin suositella vaikkei itseni tapaan ole mikään suuri kulttuurinkuluttaja. Majoitus tuolloin on kuitenkin hieman normaalia tyyriimpää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *