Käsimatkatavarat muuttuvat maksullisiksi Ryanairin lennoilla

Euroopan suurin halpalentoyhtiö Ryanair tiukentaa matkatavarasääntöjä syksyllä, jonka myötä normaalikokoiset käsimatkatavarat muuttuvat maksullisiksi. Marraskuun alusta lähtien Ryanairin lennoille voi tuoda maksutta ainoastaan pienen laukun (40 x 20 x 25 cm).

Tällä hetkellä matkustajat voivat tuoda maksutta Ryanairin lennoille yhden matkatavaran (55 cm x 40 cm x 20 cm, max 10 kg) ja pienen henkilökohtaisen esineen (35 x 20 x 20 cm).

Jatkossa ainoastaan 6-8 euroa/lento maksavan priority boarding -lisäpalvelun ostaneet matkustajat voivat tuoda lennolle normaalikokoisen käsimatkatavaran kuten pyörällisen laukun.

Korkeintaan 95 matkustajaa/lento voi ostaa priority boarding -lisäpalvelun. Muiden matkustajien on luovutettava lähtöselvitystiskillä suuremmat käsimatkatavarat ruumassa maksua vastaan kuljetettaviksi.

Ryanair tuo myyntiin syyskuun alussa uuden pienemmän laukkukoon. Korkeintaan 10 kiloa painavien matkatavaroiden kuljettaminen ruumassa maksaa 8 euroa/lento, jos laukkumaksu on maksettu lentoa varatessa, ja 10 euroa/lento, jos laukkumaksu maksetaan myöhemmin netissä.  Portilla ruumaan siirrettyjen suurempien käsimatkatavaroiden kuljettaminen ruumassa maksaa 25 euroa/lento.

Muutos koskee 1.9.2018 alkaen lipun ostaneita matkustajia ja kaikkia matkustajia 1.11.2018 alkaen. Marraskuusta alkaen myös lippunsa ennen sääntöjen julkaisemista ostaneiden matkustajien on noudettava uusia sääntöjä. Lipun ennen muutoksen julkaisemista ostaneet marraskuussa tai myöhemmin matkustavat matkustajat voivat halutessaan perua lippunsa maksutta.

Ryanairin mukaan muutoksen syynä on vain ja ainoastaan suurista käsimatkatavaramääristä aiheutuvat viivästykset. Ryanairin lehdistötiedotteen mukaan yhtiö ei hyödy muutoksesta taloudellisesti ollenkaan. Tämä ei vaikuta uskottavalta, sillä esimerkiksi istuimen alle mahtuvan 14-15 tuumaisella kannettavalle tietokoneelle tarkoitetun repun tuominen lennolle edellyttää jatkossa 6-8 euroa maksavan priority boarding -lisäpalvelun ostamista.

Yhteenveto

Muutos on selkeä heikennys. Ryanair ei ole ensimmäinen halpalentoyhtiö, joka veloittaa suurista käsimatkatavaroista lisämaksun, mutta Ryanairin säännöt ovat tiukempia kuin esimerkiksi islantilaisen WOW Airin ja yhdysvaltalaisen Spiritin. Muista halpalentoyhtiöistä poiketen Ryanairin matkustajat joutuvat jatkossa maksamaan ainakin teoriassa vähintään myös tietyistä istuimen alle mahtuvista käsimatkatavaroista kuten 14-15 tuumaisesta kannettavasta tietokoneesta 6-10 euron lisämaksun, joten uudistusta ei voida perustella pelkästään koneeseen siirtymisen nopeuttamisella ja ylisuurista matkatavaroista aiheutuvilla ongelmilla.

Marraskuun alusta lähtien matkustajat voivat tuoda Ryanairin lennoille ainoastaan pienen laukun (40 x 20 x 25 cm), jonka lisäksi 6-8 euroa/suunta maksavan priority boarding -lisäpalvelun ostaneet matkustajat voivat tuoda lennolle normaalikokoisen käsimatkatavaran (55 x 40 x 20 cm).

Ennen uusien sääntöjen julkaisemista ostettujen lippujen osalta muutos on erittäin kyseenalainen, sillä Ryanairin kuljetusehtojen luvussa 8.3 (kuvakaappaus) on mainittu matkustajalla olevan oikeus tuoda lennolle maksutta kaksi matkatavaraa.

18 kommenttia aiheesta “Käsimatkatavarat muuttuvat maksullisiksi Ryanairin lennoilla

 1. En pääse mainitsemallesi Ryanairin sivulle ostamaan Priority boardingia, vaikka olen laittanut lennon numeron ja sähköpostiosoitteeni. Johtuuko siitä, että lento on vasta huhtikuussa?

  • Sinne ei pidä laittaa lentonumeroa vaan kuusi merkkiä pitkä varaustunnus. Joskus samassa varausvahvistuksessa on useampia varaustunnuksia, joista ainoastaan yhdellä pääsee kirjautumaan. Tarvittaessa voit olla yhteydessä puhelimitse tai chatin kautta Ryanairin asiakaspalveluun, joka osaa kertoa paremmin miten pääset kirjautumaan varaustietoihin. (Asiakaspalvelun kautta maksaminen tulee kalliimmaksi, joten lisämaksut kannattaa maksaa suoraan lentoyhtiön kotisivuilla.)

 2. Miten voimme lisätä netissä lentolaukkumme Ryanairin koneeseen. Emme lentolippuja tilatessamme tienneet, että painorajoitukset ovat muuttuneet.

  • Ostamalla Ryanairin kotisivujen kautta priority boarding -lisäpalvelun voit tuoda pienen käsimatkatavaran lisäksi myös suuremman ylähyllylle sijoitettavan laukun matkustamoon. Laukkumaksut lentokentällä ovat olennaisesti kalliimpia, joten priority boarding kannattaa ostaa ainakin pari päivää ennen reissua.

   https://www.ryanair.com/fi/en/check-in

  • En pääse tuonne Ryanairiin vaikka minulla on lennon varausnumero ja sähköposti laitettuna?

 3. Hei! Miten tarkka tuo laukun mitta on? Minun lentolaukun mitat ovat juuri sallitut, jos laukun pyöriä ei lasketa mukaan, mutta jos renkaat lasketaan niin silloin renkaitten verran ylittyy mitta, eli 5cm.
  Tämä laukku on kyllä ennen mennyt lentolaukkuna, mutta onko nyt uudistuksen jälkeen liika iso?

  • Olen seurannut Ryanairin lentojen koneeseen siirtymistä muutamaan otteeseen mielenkiinnosta Madridissa ja Lissabonissa ja mittoja ei syynätty kovin tarkkaan. Tämä kuitenkin riippuu virkailijasta ja päivästä, joten muutaman havaintokerran perusteella ei voi tehdä kovin varmoja päätelmiä. Ryanairin säännöissä mainitaan, että laukun pyörät lasketaan mittoja laskettaessa.

   Sääntöjen lähtökohtana on joka tapauksessa se, että pienen maksuttoman käsimatkatavaran on mahduttava edessä olevan istuimen alle. Pyörälliset laukut on harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta sijoitettava ylähyllylle => reppua suuremman käsimatkavaran kanssa reissatessa ostaisin suosiolla priority boarding -lisäpalvelun.

  • Tarkennusta vielä että olemme ostaneet tuon priority boarding -lisäpalvelun ja tarkoitinkin lentolaukulla juurikin tuota hattu hyllylle sijoitettavaa isompaa laukkua, jonka mitta on renkaat laskettaessa 60cm.

 4. Hei!
  Mitkä ovat Ryanairin ruumaan menevän laukun mitat, kun painoa saa olla 10 kg?

 5. Juuri noin viikko sitten ostin lennot joulukuulle Budapestiin ja takaisin. Taidan perua ne ja etsiä Helsingistä lennot, pääsee sieltäkin edullisti eikä Tampereelta Hesaan ole matka eikä mikään. Ihan vaikka vain periaatteesta perun, ei voi toimia näin, että jo lipun ostaneita velvoitetaan samaan.

  • Aiemmin ostettujen lippujen osalta muutos on erittäin kyseenalainen siitä huolimatta, että asiakkaat voivat perua liput kuluitta. Monista muista lentoyhtiöistä poiketen Ryanairin matkatavarasäännöt mainitaan molempien osapuolten lentoja varatessa hyväksymissä kuljetusehdoissa.

   Kuljetusehdoista en ole onnistunut löytänyt kohtaa, jossa mainitaan lentoyhtiöllä olevan oikeus muuttaa sopimusehtoja yksipuolisella ilmoituksella.

 6. Ryanair on huonontunut vuosi vuodelta. Enää lennotkaan eivät ole mitenkään edullisia ja nämä jatkuvat huononnukset matkatavaroihin ovat vieneet kaiken halun matkustaa kyseisellä yhtiöllä.

 7. Portilta ruumaan siirtäminen pysäyttää samalla boarding prosessin, joka hidastaa koneeseen siirtymistä huomattavasti. Monilla halpalentoyhtiöillä kun lippuun ei lähtökohtaisesti kuulu muita matkatavaroita kuin käsimatkatavara on ihmisillä huomattava määrä tavaraa portille saapuessaan. Koska ei ole laukkua ruumaan jätettäväksi ja netissä check-inin tekeminen nykyään helppoa saavutaan suoraan portille. Sitten onkin mukana läppäri, lentolaukku, reppu ja käsilaukku ja ihmetellään ja valitetaan kun kone lähtee 20minuuttia myöhässä ylimääräistä 40 laukkua ruumaan siirrettäessä…

 8. Hieman ontuva selitys tosiaan pelkästään ruuhkien minimoimiseksi tämä. Ennen kysyttiin check-inissä, että haluaisiko jättää käsimatkatavaran ilmaiseksi ruumaan, mikä helpottaa turvatarkastustakin (toki hidastaa saapumista, kun pitää odotella laukkua, mutta monesti esim. lapsiperheille parempi vaihtoehto). Muutama vuosi sitten tuosta luovuttiin ja kaikkien pitää nyt roudata käsimatkatavarat geitille asti, jolloin ruumaan lastaaminen on hitaampaa. Mitenköhän tämä siirtymäaika marraskuun alkuun? Toivottavasti tuo vanha vaihtoehto, että jo check-inissä voi jättää laukun ilmaiseksi holdiin. No syyslomalla sekin selviää.

  • Vanhoja varauksia tämän pitäisi koskea lokakuun loppuun saakka. Tarvittaessa kentällä kannattaa näyttää varausvahvistusta, jossa näkyy lentojen ostopäivä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *