Matkavinkkejä Chileen

Etelä-Amerikka on yksi meidän suosikkikohteista. Chilen reissua suunnitteleville lukijoille kokosimme matkavinkkejä.

Yli 4300 kilometriä pitkä Chile on monipuolinen matkakohde, josta löytyy paljon nähtävää. Etelä-Chilen kohokohtia ovat mm. kaunis järvialue, Patagonian jäätiköt ja vaellusreitit. Keski-Chile tunnetaan Santiagon ohella mm. viinitiloista, laskettelukeskuksista ja Etelä-Amerikan korkeimmasta vuoresta Acongacuasta (6962m). Pohjois-Chile tunnetaan parhaiten Atacaman autiomaasta, jonka suosituimpia nähtävyyksiä ovat mm. El Tation geysirit, Salar de Atacaman suolatasanko ja Valle de la Luna kuulaakso. Erityisesti moai-kivipatsaista tunnettu 3700 kilometrin päässä manner-Chilestä sijaitseva Pääsiäissaari on nykyään osa Chileä.

Santiago de Chile

Keski-Chilessä noin 130 kilometrin päässä Tyynen valtameren rannikosta sijaitsevassa pääkaupungissa Santiagossa asuu yli 7 miljoonaa asukasta. Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. historiallinen keskusta, viinitilat ja museot.

Lyhyt lista Santiagon nähtävyyksistä:

 • Vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä historiallisessa keskustassa ovat mm. Cerro Santa Lucía -kukkula, Plaza de Armas -aukio, presidentinlinna La Moneda, prekolumbianisen taiteen museo (Museo Chileno de Arte Precolombino) ja Mercado Central -kauppahalli. Presidentinlinnassa voi vierailla arkisin osallistumalla ilmaiselle opastetulle kierrokselle, jolle on ilmoittauduttava etukäteen vähintään viikkoa aiemmin.
 • Erityisesti yöelämästä tunnetun Bellavistan kaupunginosan tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. Neruda-museo La Chascona ja 300 metriä kaupungin yläpuolelle nouseva Cerro San Cristobal -kukkula, jonka huipulle pääsee helposti funikulaarilla eli mäkiratikalla.
 • Pinotchetin aikakauden ihmisoikeusrikkomuksia käsittelevä Museo de la Memoria y los Derechos Humanos on yksi Santiagon suosituimmista museoista.
 • Monet Santiagon ympäristössä sijaitsevat viinitilat kuten Cousino Macul, Concha y Toro, Santa Carolina ja Aquitania järjestävät opastettuja kierroksia.
 • 25 kilometrin päässä Santiagosta sijaitseva Cajon del Maipo kanjoni on suosittu päiväretkikohde erityisesti viikonloppuisin.
 • Monet Chilen suosituimmat laskettelukeskukset sijaitsevat Santiagon lähistöllä.

Santiagon tärkeimmät nähtävyydet ehtii näkemään muutamassa päivässä, mutta esimerkiksi viinitiloista, laskettelusta ja Cajon del Maipon retkistä kiinnostuneille Santiagon alueelta löytyy tekemistä viikoksi.

Useimpiin Latinalaisen Amerikan suurkaupunkeihin verrattuna Santiago on turvallinen matkakohde ja julkinen liikenne toimii melko hyvin, joten Santiago on ensimmäistä kertaa Etelä-Amerikkaan matkustavalle suhteellisen helppo matkan aloituspiste. Taskuvarkaiden takia kuitenkin samankaltainen varovaisuus kuin esimerkiksi Barcelonassa ja Italiassa on suotavaa.

Valparaíso

Tyynenmeren rannalla sijaitseva Valparaíso on 300 000 asukkaan boheemi satamakaupunki. Kaupunki tunnetaan erityisesti värikkäästä arkkitehtuurista ja kukkuloista, joille voi nousta funikulaareilla. Muita alueen nähtävyyksiä ovat mm. Nerudan koti La Sebastiana ja Casablancan laakson viinitilat, joille järjestetään päiväretkiä Valparaísosta ja Santiagosta.

Valparaíson matkan yhteydessä kannattaa vierailla myös suunnilleen viiden kilometrin päässä sijaitsevassa Viña del Marin rantakaupungissa.

Bussimatka Santiagosta kestää noin 1,5 tuntia, joten Valparaíso on helppo tehdä päiväretki Santiagosta.

San Pedro de Atacama

Pohjois-Chilessä sijaitseva Atacaman autiomaa tunnetaan maailman kuivimpana alueena. Alueen suosituin matkakohde on 2440 metrin korkeudessa sijaitseva San Pedro de Atacaman pikkukaupunki, joka on pullollaan erilaisia retkiä järjestäviä matkatoimistoja. Suosittuja retkikohteita ovat mm.

 • Salar de Atacama on Chilen suurin ja maailman kolmanneksi suurin suolatasanko, jonka tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. Laguna Cejar suolalampi ja vaaleanpunaisista flamengoista tunnettu Los Flamengosin luonnonsuojelualue.
 • Valle de la Luna kuulaakso ja Valle de la Muerte kuolemanlaakso sijaitsevat noin 15 kilometrin päässä San Pedrosta.
 • El Tation geysirkentällä on yli 80 aktiivista geysiriä ja se sijaitsee noin 80 kilometrin päässä San Pedrosta 4320 metrin korkeudessa. Geysirit ovat aktiivisimmillaan aamulla, jonka vuoksi useimmat opastetut retket lähtevät San Pedrosta klo 4 ja palaavat San Pedroon klo 13. Suoraan rannikolta San Pedroon matkustaneiden kannattaa ennen geysirretkelle osallistumista totutella ainakin parin päivän ajan ohuempaan vuoristoilmaan.
 • Maailman suurin radioteleskooppiryhmä ALMA sijaitsee noin 50 kilometrin päässä San Pedrosta lähes 5000 metrin korkeudessa. Euroopan avaruusjärjestö ESO järjestää viikonloppuisin ilmaisia opastettuja kierroksia (sis. kuljetus San Pedrosta), jotka ovat suosittuja (=>ilmoittaudu mahdollisimman aikaisin).

Paikalliset matkatoimistot myyvät myös 3-4 päivän jeeppisafareita Boliviassa yli 3600 metrin korkeudessa sijaitsevalle Salar de Uyunin suolatasangolle. Uyunin retkiä järjestävien yritysten väliset tasoerot ovat suuria, joten ennen retken ostamista kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja tutustua muiden matkailijoiden kokemuksiin.

Santiagosta San Pedroon pääsee helpoiten lentämällä Calamaan. Bussimatka Calaman lentoasemalta San Pedroon kestää ~1,5 tuntia, Saltasta (Argentiina) ~10 tuntia ja Santiagosta ~22 tuntia.

Pucón

Villarica järven rannalla Araucaniassa sijaitseva Pucón on suosittu aktiivilomakohde, joka tunnetaan erityisesti extreme-lajeista. Pucónista käsin voi tehdä omatoimisia retkiä mm. lähialueen järville, kuumille lähteille ja ~35 kilometrin päässä sijaitsevaan Huerquehen kansallispuistoon. Pucónin lähellä sijaitseva lähinnä aloittelijoille tarkoitettu hiihtokeskus on avoinna heinä-syyskuussa. Lisäksi hostelit, majatalot ja matkatoimistot myyvät mm. eritasoisia koskenlaskuretkiä ja kiipeilyretkiä 2840 metriä korkealle Villarica tulivuorelle.

Bussimatka Santiagosta Pucóniin kestää 10-11 tuntia ja Puerto Monttista 5 tuntia. Lähin lentoasema sijaitsee 100 kilometrin päässä Temucossa.

Puerto Varas ja Chilen järviseutu

Puerto Varas on yksi kauniista maisemista tunnetun Chilen järviseudun suosituimmista matkakohteista. Kaupunki sijaitsee Llanquihuen järven rannalla 1000 kilometriä Santiagosta etelään ja parinkymmenen kilometrin päässä Puerto Monttin satamakaupungista. Puerto Varasista käsin on melko helppo tehdä omatoimisia päiväretkia muihin lähialueen pikkukaupunkeihin kuten Frutillariin. Lisäksi monet matkatoimistot, hotellit ja majatalot myyvät mm. koskenlaskuretkia Petrohué-joelle ja päiväretkiä Chiloéen ja Osorno-tulivuorelle, jonka rinteillä voi lasketella talvella.

Järviseudun matkaan suosittelemme yhdistämään ainakin muutaman päivän matkan 6-7 tunnin bussimatkan päässä Patagoniassa Argentiinan puolella sijaitsevaan Barilocheen.

Chiloé

Etelä-Chilessä noin 50 kilometrin päässä Puerto Monttista ja 1000 kilometrin päässä Santiagosta sijaitseva 150 000 asukkaan Chiloé on Chilen suurin ja Etelä-Amerikan toiseksi suurin saari, joka tunnetaan mm. kauniista maalaismaisemista ja paalujen varaan rakennetuista palafitos-taloista.

Saaren tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat mm. Chiloén kansallispuisto, kauniit Unescon suojelemat 1700-luvun puukirkot ja Puñihuilin pingviinit. Puñihuel on yksi harvoista paikoista maailmasta, jossa sekä Patagonian- (Magellan) että Perunpingviinit (Humbolt) pesivät suunnilleen samanaikaisesti.

Matkatoimistot myyvät päiväretkiä saarelle Puerto Varasista ja Puerto Monttista, mutta saarelta löytyy nähtävää ainakin 3-4 päiväksi.

Punta Arenas

Magellanin salmen rannalla sijaitseva 2200 kilometrin päässä Santiagosta ja 1500 kilometrin päässä Antarktiksesta sijaitseva 130 000 asukkaan Punta Arenas on Chilen Patagonian suurin kaupunki, josta monet aloittavat Patagonian matkan. Kaupungissa on muutamia vierailemisen arvoisia museoita kuten Museo Naval y Maritimo (merimuseo) ja Nao Victoria Museo. Muita lähialueen suosittuja nähtävyyksiä ovat mm. Seno Otwayn ja Isla Magdalenan pingviinikoloniat.

Torres del Painen kansallispuisto

Upea 1810 km² kokoinen Torres del Painen kansallispuisto Patagoniassa tunnetaan parhaiten 2800 metrin korkeuteen kohoavista terävähuippuisista vuorista, joiden mukaan puisto on nimetty. Muita kansallispuiston vetonauloja ovat mm. jäätiköt ja kauniit järvet. Kansallispuistossa on muutamia vaellusreittejä, joista 3-5 päivää vaativa W on suosituin. Kansallispuistoon järjestetään päiväretkiä Puerto Natalesista, mutta puiston koosta johtuen päiväreissun aikana ehtii näkemään ainoastaan vilauksen.

Osa leirintäalueista ja refugioista loppuunmyydään kesäsesongin (marras-maaliskuu) aikana ainakin pari kuukautta aiemmin, joten Torres del Painen reissun suunnitteleminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin etukäteen.

Kansallispuisto sijaitsee 110 kilometrin päässä Puerto Natalesista ja 310 kilometrin päässä Punta Arenasista. Paikalliset lentoyhtiöt lentävät kesällä Santiagosta Puerto Natalesiin ja vuoden ympäri Punta Arenasiin. Puerto Monttista Puerto Natalesiin voi matkustaa myös ympäri vuoden kerran viikossa liikennöivällä Navimagin rahtilaivalla.

Pääsiäissaari

Moai-patsaista tunnettu keskellä Tyyntämerta noin 3700 kilometrin päässä manner-Chilestä ja 4200 kilometrin päässä Tahitista sijaitseva myyttinen Pääsiäissaari (Rapa Nui) on yksi maailman eristyneimmistä saarista.

Saaren suosituimpia nähtävyyksiä ja tapahtumia ovat mm.

 • Moai-kivipatsaat ovat saaren tunnetuimpia nähtävyyksiä, joita saarella on tämänhetkisen tiedon mukaan saarelta löytyy 887. Patsaiden koko vaihtelee parista metristä 12 metriin.
 • Saaren itäpuolella sijaitseva Rano Raraku -kraatteri tunnetaan erityisesti moai-patsaiden syntypaikkana, josta patsaat siirrettiin eri puolille saarta. Rano Rarakun kaivoksilla on edelleen lähes 400 patsasta, joista suurin on 21 metriä pitkä ja painaa 87 tonnia.
 • 10-15 minuutin kävelymatkan päässä Hanga Roasta sijaitseva Ahu Tahai on yksi suosituimmista paikoista ihailla auringonlaskua.
 • Rano Kau -kraatteri sijaitsee noin 1-1,5 tunnin kävelymatkan päässä Hanga Roasta. Kraatterin läheisyydessä sijaitsee Orongon historiallinen kylä, jossa vaalittiin lintumieskulttia
 • Anakena on saaren suosituin uimaranta, joka tunnetaan myös saaren valloittajien maihinnousupaikkana. Lisäksi rannalla on kaksi ahua, joiden päällä lepää moai-kivipatsaita.
 • Antropoginen museo esittelee saaren historiaa ja kulttuuria.
 • Vuosittain helmikuussa järjestettävä pari viikkoa kestävä Tapati Rapa Nui -festivaali on vuoden kohokohta saarella. Festivaalin aikana järjestetään erilaisia musiikki-, tanssi- ja muita kulttuuriesityksiä ja urheilukilpailuja. Lennot ja majoitus loppuunmyydään hyvissä ajoin ennen festivaalia.

Saaren tärkeimmät nähtävyydet ehtii näkemään 3-4 päivässä, mutta esimerkiksi trekkauksesta, pyöräilystä, sukeltamisesta ja/tai surffaamisesta kiinnostuneille saarelta löytyy tekemistä viikoksi.

LATAM Airlinesin lennot Santiagosta Pääsiäissaarelle maksavat matkapäivistä ja varausajankohdasta riippuen tyypillisesti ~300-500 euroa ja Tahitilta alk. ~450 euroa. Businessluokan lennot (alk. ~450 euroa) Santiagosta ovat yllättävän usein suunnilleen samanhintaisia tai halvempia kuin turistiluokan lennot, joten matkustusluokkien välistä hintaeroa kannattaa vertailla.

Käytännön vinkkejä

 • Meno-paluulennot Helsingistä Santiago de Chileen tyypillisesti maksavat n. 800-1000 euroa. Lennot heinä-elokuussa ja joulukuussa ovat kalliimpia. Maisemat Andeja ylittäessä ovat kauniita, joten suosittelemme valitsemaan ikkunapaikan lähtöselvitystä tehtäessä. Vinkkejä Etelä-Amerikan lentojen varaamiseen löydät täältä.
 • Suomen kansalaiset eivät tarvitse alle 90 päivän lomamatkaa varten viisumia. Passin on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta maahan saavuttaessa ja matkustajan on pyydettäessä pystyttävä esittämään paluulippu/jatkolippu kolmanteen maahan. Jos lentoihin sisältyy välilasku USA:ssa, matkaa varten on hankittava sähköinen 14 dollarin hintainen ESTA-matkustuslupa. (Maahantulomääräykset voivat muuttua artikkelin julkaisemisen jälkeen, joten tarkistathan voimassaolevat säädökset ennen matkaa.)
 • Chilen hintataso on Suomea matalampi, mutta lähempänä Espanjaa kuin muita Etelä-Amerikan maita.
 • Alle 60 päivää Chilessä oleskelevien ulkomaalaisten ei tarvitse maksaa 19 % arvonlisäveroa hotellivarauksista, jos lasku maksetaan ulkomaan valuutassa (käytännössä käteisdollareilla). Chilen pesoilla maksetuista hotellilaskuista myös turistien on maksettava 19 % arvonlisävero.
 • Varaudu pakatessa erilaisiin ilmastoihin. Chile on pohjois-eteläsuunnassa maailman pisin valtio, joten maan sisäiset lämpötilaerot ovat yllättävän suuria. Siksi pidemmillä bussimatkoilla käsimatkatavaroihin kannattaa aina pakata lämpimiä vaatteita.
 • ”Ilmaisia” opastettuja kierroksia järjestetään ainakin Santiagossa ja Valparaísossa. Kierrosten ilmaisuus perustuu oppaiden tippipohjaiseen palkkaukseen.
 • Paikalliset pankit veloittavat 4000 peson (~6 €) lisämaksun nostettaessa rahaa ulkomaalaisilla korteilla, joten ostosten maksaminen kortilla tulee halvemmaksi kuin käteisen käyttäminen.
 • Valuutanvaihtopisteet vaihtavat usein ainoastaan rypyttömiä erittäin hyväkuntoisia seteleitä. Santiagon keskustassa euroja saa vaihdettua alle 1 % komissiolla pesoiksi, pikkukaupungeissa vaihtokurssi on usein heikompi.
 • Paikallisen prepaid-liittymän saa ostettua helposti esimerkiksi suurimmista ostoskeskuksista (esim. Costanera). WOM on usein datakäyttöön halvin operaattori, mutta myös muiden hintoja kannattaa vertailla.
 • Kulttuuri eroaa olennaisesti muista Andien maista. Esimerkiksi alkuperäiskulttuurit ovat huomattavasti vähemmän näkyvissä kuin Perussa, Boliviassa ja Ecuadorissa.
 • Tinkiminen ei kuulu paikallisiin tapoihin samalla tavalla kuin esimerkiksi Perussa ja Boliviassa. Jos hinnassa on turistilisää, toiselta myyjältä ostaminen on yleensä helpompaa.
 • Monet ravintolat lisäävät 10 % palvelurahan laskuun.
 • Espanjan taidoista on paljon hyötyä Chilessä, mutta turismin parissa työskentelevät osaavat usein englantia.
 • Chile on melko turvallinen matkailumaa, mutta samankaltainen varovaisuus varovaisuus kuin Etelä- ja Itä-Euroopassa reissatessa on tarpeellista.
 • Ennen Etelä-Amerikan reissua kannattaa tutustua ulkoministeriön matkustustiedotteisiin. joista löytyy tietoa mm. paikallisista tavoista, turvallisuustilanteesta ja käytännön vinkkejä.
 • Varaudu parin tunnin jonoon Argentiinan ja Chilen välistä maarajaa ylittäessä. Perun ja Bolivian rajan ylittäminen onnistuu yleensä huomattavasti nopeammin. Lentokentillä ja maarajoilla yleensä tarkistetaan, ettei matkatavaroista löydy hedelmiä, lihatuotteita tai muita kiellettyjä elintarvikkeita.

Matkustaminen Chilessä

 • Hyvissä ajoin etukäteen varatut maan sisäiset lennot ovat yllättävän usein halvempia tai suunnilleen samanhintaisia kuin bussiliput. Esimerkiksi LATAM Airlinesin yhdensuuntaisen lipun Santiagosta 2200 kilometrin päässä sijaitsevaan Punta Arenasin kaupunkiin saa varattua halvimmillaan noin 30 000 pesolla (~45 €).
 • Halvimmat Chilen sisäiset tarjouslennot ovat usein varattavissa ainoastaan lentoyhtiöiden Chilen markkinoille suunnattujen sivustojen kautta. Vinkkejä Etelä-Amerikan sisäisten lentojen varaamiseen löytyy täältä.
 • Ruumalaukut ovat yleensä maksullisia manner-Chilen sisäisillä lennoilla. Chilen sisäisille lennoille voi tuoda käsimatkatavaroiden mukana vesipulloja, shampoopurkkeja jne.
 • Pitkän matkan bussit Chilessä ovat melko mukavia, yllättävän täsmällisiä ja tiet hyväkuntoisia eteläisintä Chileä lukuun ottamatta.
 • Yöbusseihin ja viikonloppuisin myös lyhyemmille matkoille liput kannattaa ostaa ainakin pari tuntia aiemmin. Pääsiäisen ja joulun kaltaisina pyhinä suosituimmat pitkän matkan bussit loppuunmyydään jopa 1-2 viikkoa aiemmin.
 • Bussilippuja voi ostaa bussiterminaalien lisäksi esimerkiksi Recorrido-sivuston kautta, joka myy pienempien bussiyhtiöiden lippuja suunnilleen samaan hintaan kuin bussiyhtiöt terminaaleissa. Maan kahden suurimman bussiyhtiön Tur Busin ja Pullmanin verkkokaupoista pystyy tällä hetkellä ostamaan lippuja ainoastaan paikallisilla maksukorteilla. Molemmilla bussiyhtiöillä on toimistoja Santiagon keskustassa, joten bussilippujen ostamisen takia ei tarvitse raahautua terminaaliin asti.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *