Pariisin ilmaiset nähtävyydet ja museot

Pariisi on melko kallis matkakohde, mutta kaupungista löytyy myös monia ilmaisia nähtävyyksiä. Esimerkiksi monissa Pariisin kaupungin ylläpitämissä museoissa kuten modernin taiteen museossa ja Petit Palaisissa, Notre Damen katedraalissa, Sacré Coeurin basilikassa ja puistoissa voi vierailla maksutta. Lisäksi monet kaupungin tunnetuimmat museot ja monumentit kuten Louvre, Pompidou-keskus, Riemukaari ja Versaillesin palatsi ovat alle 26-vuotiaille EU-kansalaisille maksuttomia.

Museoiden aukioloajoissa ja ilmaispäivissä voi ilmetä poikkeuksia esimerkiksi erikoisnäyttelyiden ja pyhien aikana, joten suosittelemme tarkistamaan tiedot nähtävyyden kotisivulta.

Monet museot ja nähtävyydet ovat alle 26-vuotialle ilmaisia

Monet Pariisiin tunnetuimmat museot ja monumentit kuten LouvreMusée d’Orsay taidemuseo, Musée de l’Orangerie, Panthéon, Picasso-museo, Pompidou-keskus, Riemukaari ja Versaillesin palatsi ovat ilmaisia alle 26-vuotiaille EU-kansalaisille (tuo passi tai henkilöllisyystodistus). Kattava lista nuorille maksuttomista museoista ja nähtävyyksistä löytyy täältä.

Kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ja 14.7. monet museot ovat kaikille maksuttomia

Monet Pariisin tunnetuimmat museot kuten Musée d’Orsay taidemuseo, Musée de l’Orangerie, Pariisin Picasso-museo ja Pompidou-keskus ovat kaikille ilmaisia kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ja Bastillen valtauksen vuosipäivänä (14.7.). Osa museoista ja nähtävyyksistä kuten Louvre (loka-maaliskuu), Panthéon (loka-maaliskuu), Versaillesin palatsi (marras-maaliskuu) ja Riemukaari (marras-maaliskuu) ovat maksuttomia ainoastaan talvikaudella kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ja Bastillen valtauksen vuosipäivänä 14.7.

Notre Damen katedraali

Pariisin perustamispaikalla Île de la Citén saarella sijaitseva goottilainen vuonna 1345 valmistunut Notre Damen katedraali on yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Sisäänpääsy katedraaliin on maksuton, mutta torni on aikuisille maksullinen. Alle 26-vuotialle EU-kansalaisille sisäänpääsy torniin on maksuton ympäri vuoden ja kaikille kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina marras-maaliskuussa. Metro: Cité (4). RER: St-Michel Notre Dame (B,C).

Sacré Coeurin basilika

Valkoisesta marmorista rakennettu Pariisin korkeimmalla kukkulalla Montmartrella sijaitseva Sacré Coeurin basilika on yksi Pariisin suosituimmista turistikohteista. Bysanttilaista tyylisuuntaa vuosina 1875-1914 Ranskan-Preussin sodassa ja Pariisin kommuunin aikana kuolleiden muistoksi rakennettu kirkko on suhteellisen uusi tulokas Pariisin kirkkojen joukossa. Vaikka kukkulan huipulle nouseminen vaatii hieman vaivannäköä, sekä kirkko että maisemat ovat sen arvoisia. Kukkulan huipulle pääsee myös funikulaarilla. Metro: Abbesses (12), Anvers (2) ja Lamarck Caulaincourt (12).

Musée de la Vie Romantique (suljettu kevään 2018 ajan)

Montmartren kukkulan juurella Ary Schefferin (1795–1858) kodissa sijaitseva pieni romanttisen elämän museo esittelee ranskalaiskirjailija George Sandin sekä saman aikakauden taiteilijoiden muistoesineitä. Museon pysyvään näyttelyyn on vapaa pääsy. Museo on suljettu kevään 2018 ajan.

Musée d’Art Moderne de la ville de Paris (MAM)

Modernin taiteen museon kokoelmassa on useimpien 1900-luvun tunnetuimpien taiteilijoiden teoksia. Sisäänpääsy museon pysyvään näyttelyyn on ilmainen. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18 (sisäänpääsy suljetaan klo 17.15). 1 avenue du Président Wilson. Metro: Alma-Marceau tai Iéna (9).

Petit Palais, Musée des beaux-arts de la ville de Paris

Pariisin kaupungin taidemuseo toimii nykyään vuoden 1900 maailman näyttelyä varten rakennetussa Petit Palaisissa. Museon kokoelma jakautuu kolmeen osaan: keskiajan ja renesanssin aikakauden teoksia sisältävä Dutuit-kokoelmaan, 1700-luvun huonekaluja sisältävään Tuck-kokoelmaan ja ranskalaisten taiteilijoiden kuten Jean Auguste Dominique Ingres’n, Eugène Delacroix’n ja Gustave Courbet’n teoksia sisältävään Pariisin kaupungin kokoelmaan.

Sisäänpääsy museon pysyvään kokoelmaan on maksuton, mutta vaihtuvat näyttelyt ovat maksullisia. Taidemuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18 (sisäänpääsy suljetaan klo 17.15). Avenue Winston Churchill. Metro: Champs-Elysées Clémenceau (1, 13). RER: Invalides station (A) ja Charles de Gaulle-Etoile (C).

Kävelyretki Seinen rannalla ja Paris Plage -kesätapahtuma

Kaupungin keskustan halki kulkeva Seine-joki on yksi Pariisin ”pakollisista” nähtävyyksistä.

Heinä-elokuussa Seinen rantapenkereillä järjestettävän Paris Plage -kesätapahtuman yhteydessä rantapenkereitä muutetaan hiekkarannoiksi ja auringonottopaikoiksi. Noin kuukauden kestävän tapahtuman yhteydessä paikasta riippuen tarjolla on myös konsertteja, uima-altaita ja erilaisia vesiaktiviteetteja kuten melontaa.

Champs-Élysée

Erityisesti kalliista luksuskaupoista tunnettu Riemukaaren ja Concorden aukion yhdistävä Champs-Élysée on yksi maailman tunnetuimmista ostoskaduista.

Jardin du Luxemburg

Latinalaiskorttelissa Ranskan senaatin kokoontumispaikkana toimivan Luxemburgin palatsin vieressä sijaitseva kaunis Luxembourgin puisto on Pariisin suurin puisto. Marie de Médiciksen vuonna 1612 rakennuttamassa puistossa on mm. yli 100 patsasta, useita suihkulähteitä ja monumentteja. RER: Luxembourg.

Père Lachaisen hautausmaa (Cimetière du Père-Lachaise)

Père Lachaisen hautausmaa on yksi suosituimpia vierailukohteita Pariisissa. Kauniilla hautakivillä ja patsailla koristellun hautausmaan kätköistä löytyvät mm. Oscar Wilden, Edith Piafin, Proustin, Balzacin sekä Jim Morrisonin haudat. Metro: Père Lachaise (2) ja Gambetta (3).

Parc des Buttes-Chaumont

Pohjois-Pariisissa sijaitseva Parc des Buttes-Chaumont on yksi kaupungin suurimmista puistoista. Suurista korkeuseroista tunnetu puisto on erityisesti paikallisten suosiossa ja siellä on hyviä näköalapaikkoja, keinotekoisia luolia, vesiputouksia ja tekojärvi. Puisto on avoinna touko-syyskuussa klo 7-22 ja loka-huhtikuussa klo 7-20.

Jardin des Tuileries

Pariisin keskustassa sijaitseva Jardin des Tuileries on yksi kaupungin suosituimmista puistoista.

Jardin des Plantes

Jardin des Plantes on Ranskan tärkein kasvitieteellinen puutarha. Sisäänpääsy puutarhaan on maksuton. Metro: Gare d’Austerlitz (5, 7, 10, RER C).

Musée Cernuschi

Sisäänpääsy aasialaisen taiteen museon pysyvään kokoelmaan on maksuton. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18. Metro: Villiers (2,3).

Musée des arts et métiers

Tieteen ja tekniikan museossa voi vierailla maksutta torstaisin klo 18-21.30 ja kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Museo on maksuton alle 26-vuotiaille myös muulloin.

Musée de l’Air et de l’Espace            

Sisäänpääsy Le Bourget’n lentoasemalla sijaitsevan Ranskan suurimman ilmailu- ja avaruusmuseon pysyvään näyttelyyn on maksuton. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin huhti-syyskuussa klo 10-18 ja loka-maaliskuussa klo 10-17.

Musée Curie

Ilmainen Curien perheen elämäntyöhön radiologian parissa keskittyvä pieni museo on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 13-17. 1 Rue Pierre et Marie Curie. Metro: Place Monge (7) tai Cardinal Lemoine (10). RER B: Luxembourg.

Canal Saint-Martin

Saint-Martinin kanava on mm. suosittu piknik-kohde.

Musée Zadkine

Venäjällä syntynyt kuvanveistäjä Ossip Zadkine asui ja työskenteli nykyään museon käytössä olevassa talossa kuolemaansa (1976) saakka. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18 (sisäänpääsy suljetaan klo 17.15) Museon peruskokoelmaan on vapaa pääsy, jos museossa ei ole käynnissä vaihtuvia näyttelyitä. 100 bis, rue d’Assas. Metro: Notre-Dame des Champs (12), Vavin (4). RER: Port-Royal (B).

Musée Jean Moulin

Montparnassen alueella sijaitseva pieni Ranskan vastarintaliikettä ja sen johtajaa Jean Moulinia sekä Pariisin miehitystä esittelevä historiallinen museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18. Museon pysyvään kokoelmaan on vapaa pääsy. 23 allée de la 2e DB. Metro: Montparnasse-Bienvenue (4, 6, 12, 13), Gaîté (13) ja Pasteur (6, 12).

Musée Bourdelle

Kuvanveistäjä Antoine Bourdellen (1861–1929) museon kokoelmassa on yli 500 teosta. Museon pysyvään kokoelmaan on vapaa pääsy ja se avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18. 18 rue Antoine Bourdelle. Metro: Montparnasse.

Musée Carnavalet (suljettu vuoden 2019 loppuun saakka)

Pariisiin historiasta kaupungin historiasta syntyajoista nykypäiviin kertova ilmainen museo on suljettu vuoden 2019 loppuun saakka.

Maison de Victor Hugo (suljettu kevään 2018 ajan)

Kuuluisan ranskalaisen kirjailijan Victor Hugon elämää esittelevä pieni kotimuseo on suljettu kevään 2018 ajan. Sisäänpääsy museon pysyvään kokoelmaan on maksuton.

Musée Cognacq-Jay

1700-luvun taiteeseen keskittynyt museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18. Sisäänpääsy museon pysyvään kokoelmaan on ilmainen. 8, rue Elzevir. Metro: Saint-Paul, Chemin-Vert, Rambuteau.

”Ilmaiset” kaupunkierrokset

Mm. DiscoverWalks, Free Tours by Foot ja Sandeman’s New Europe järjestävät päivittäin ”ilmaisia” opastettuja kaupunkikierroksia eri puolilla Pariisia. Kierrosten maksuttomuus perustuu oppaiden tippipohjaiseen palkkaukseen, joten kierrokselle osallistuminen ei käytännössä ole täysin ilmaista, mutta tulee kuitenkin halvemmaksi kuin tavalliselle opastetulle kierrokselle osallistuminen.

3 kommenttia aiheesta “Pariisin ilmaiset nähtävyydet ja museot

  1. Olen hieman eri mieltä Pariisin kalleudesta.
    Ei se toki halpa kaupunki ole, mutta hieman vertailemalla hintoja ja käyttäessä muita kuin tunnetuimpia turistialueita selviää sielläkin kohtuubudjetilla. Nm.pari viikkoa sitten siellä viikonlopun viettänyt

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *