ITB Berlin – maailman suurimmat matkamessut

Maailman suurimmat ITB Berlin -matkamessut järjestetään tällä viikolla Berliinissä. Keskiviikosta sunnuntaihin kestävillä 26 messuhallin alueelle levittäytyneeseen jättitapahtumaan osallistuu yli 10 000 näytteilleasettajaa yli 180 maasta. Vierailimme ITB -messujen ammattilaispäivillä keskiviikosta perjantaihin tutustumassa erityisesti uusiin tuotteisiin, matkailualan teknologiaan ja alan trendeihin.

Berliinin matkamessuista on viime vuosina kirjoitettu yllättävän vähän suomalaisilla matkailusivustoilla ja matkablogeissa, joten päätimme julkaista artikkelin ITB-messuista.

ITB-messuilla pystyi tutustumaan mm. japanilaisen SoftBank Roboticsin sympaattisiin asiakaspalvelukäyttöön suunniteltuihin Pepper -robotteihin,

ja monien lentoyhtiöiden tuotteisiin kuten Austrian Airlinesin Premium Economyyn,

Eurowingsin businessluokkaan ja

Lufthansan First Classiin.

ITB-messuille osallistui myös harvinaisempien matkakohteiden kuten Cookinsaarten ja pienempien Afrikan maiden edustajia. Monilla osastoilla järjestettiin tanssi- ja muita kulttuuriesityksiä.

Messujen kohokohtana ITB Convention -seminaari

(Ainakin meidän mielestä) ammattilaispäivien mielenkiintoisimpana osuutena oli aiempien vuosien tapaan messujen yhteydessä järjestetty ITB Convention -seminaari, jossa keskusteltiin mm. uusien teknologioiden kuten tekoälyn, puheentunnistuksen ja blockchainin käyttömahdollisuuksia ja vaikutuksista matkailualaan, liikematkailusta, kestävästä matkailusta, jakamistaloudesta (airbnb, Uber jne.) ja matkailualan trendeistä.

Lisäksi seminaarin yhteydessä mm. Booking.comin CEO Gillian Tans, Expedian CEO Mark Okerstrom ja yksi airbnb:n perustajista Nathan Blecharczyk esittelivät yhtiöittensä lähivuosien tavoitteita ja kasvustrategiaa.

Lähitulevaisuudessa kilpailu matkailualalla tulee kiristymään entisestään. Esimerkiksi Expedia ja Booking.com aikovat lisätä olennaisesti mm. airbnb:n kaltaisten majoitusvaihtoehtojen tarjontaa ja airbnb on aloittamassa boutique-hotellien ja bed&breakfast -majoituksen välittämisen.

Seminaarissa keskusteltiin myös vanhojen järjestelmien korvaamisesta uusilla ja tämän vaikutuksista matkailualaan. Esimerkiksi monet lentoyhtiöt kuten Lufthansa ja British Airways oletettavasti pyrkivät vähitellen korvaamaan Sabren ja Amadeuksen kaltaiset varausjärjestelmät halvemmilla 2000-luvun teknologiaan perustuvilla ratkaisuilla.

Qatar Airways aloittaa lennot 16 uuteen kohteeseen

Qatar Airways julkisti messujen avajaispäivänä 7.3. uuden laajenemissuunnitelman. Yhtiö aikoo seuraavan kahden vuoden aikana lisätä lentoja olemassa olevilla reiteillä ja aloittaa lennot 16 uuteen kohteeseen, joiden joukossa on myös Tallinna. Muita Qatar Airwaysin uutuuskohteita Euroopassa ovat Lontoon Gatwick, Luxembourg, Cardiff, Lissabon, Mykonos, Thessaloniki, Málaga, Malta, Bodrum, Antalya ja Hatay (Turkki). Yhtiön uutuuskohteita Aasiassa ovat Filippiinien Cebu ja Davao, Malesian Langkawi ja Vietnamin Da Nang.

(Muutamat Qatar Airwaysin aiempina vuosina julkistamat uudet reitit eivät ole toteutuneet, joten uusiin reitteihin on syytä suhtautua pienellä varauksella kunnes lennot uutuuskohteisiin tulevat myyntiin.)

Samalla Qatar Airways ilmoitti tuovansa Doha-Berliini/Frankfurt/München lennoille tämän vuoden aikana viime vuonna Berliinin matkamessuilla (ITB 2017) julkistetut Qsuites businessluokan istuimet, jotka yhtiö asentaa lähivuosina kaikkiin Boeing 777, Boeing 787, Airbus A350 ja A380 -koneisiin.

Nykyisiin businessluokan istuimiin verrattuna Qsuites -istuimien suurimpana erona on parempi yksityisyys. Qsuites -istuimiin on asennettu on ~1,2-1,5 metriä korkeat ovet, josta on hyötyä erityisesti työmatkailijoille (Powerpoint -esitysten muokkaaminen jne. on helpompaa, kun vieruskaveri ei näe kaikkea).

Qsuites -istuimet tunnetaan parhaiten siitä, että keskipenkit on mahdollista yhdistää parivuoteeksi istuimien välistä väliseinää laskemalla. Väliseinä on yli metrin korkuinen, joten tuntemattoman vieressä istuminen ei tunnu oudolta.

Monet lentoyhtiöt ovat viime vuosina kohdanneet toimitusvaikeuksia uusien businessluokan istuimien kanssa, joten pelkästään Qsuites -istuimien takia ei välttämättä kannata varata Saksasta lähteviä Qatar Airwaysin lentoja. Qatar Airwaysin Saksasta lähteviä businessluokan tarjouslentoja varatessa kannattaa toki suosia lentoja, joilla pääsee kokeilemaan Qsuites -istuimia.

Lufthansan Miles & More lanseeraa perhetilin toukokuussa

Lufthansan Miles & More -kanta-asiakasohjelma lanseeraa toukokuussa perhetilin, jota hyödyntämällä kaksi aikuista ja kolme lasta voi yhdistää lennoista kertyneet palkintopisteet yhteiseksi potiksi. Lufthansa ei vielä ole kertonut tarkemmin miten perhetili toimii, mutta sen avulla lentopisteistä pääsee oletettavasti hyötymään nopeammin.

 

Myös Virgin Atlantic aloittaa pelkät käsimatkatavat sisältävien Light-lippujen myymiseen Pohjois-Amerikkaan

Monet lentoyhtiöt kuten American Airlines, Air France-KLM, British Airways Delta, Finnair ja Icelandair ovat aloittaneet tai ilmoittaneet aloittavansa lähiaikoina pelkät käsimatkatavarat sisältävien Economy Light-/Basic-lippujen myymisen Euroopasta Pohjois-Amerikkaan.

Uusimpana lentoyhtiönä Virgin Atlantic on keskiviikkona ilmoittanut aloittavansa huhtikuussa pelkät käsimatkatavarat sisältävien Economy Light-lippujen myymisen Euroopasta Pohjois-Amerikkaan. Virgin Atlanticin turistiluokan uutta tuoterakennetta esitellään tarkemmin allaolevassa taulukossa.

Ryanair lentää Tampereelta Budapestiin myös talvikaudella

Tällä ei ole mitään tekemistä Berliinin matkamessujen kanssa, mutta jokainen pienempi uutinen ei kuitenkaan ansaitse omaa artikkelia. Ryanair on viime vuosina keskeyttänyt lennot Tampereelta talvikauden ajaksi. 4-5 vuoden tauon jälkeen Ryanair lentää Tampereelta Budapestiin myös talvikaudella keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

3 kommenttia aiheesta “ITB Berlin – maailman suurimmat matkamessut

  1. Onkohan odotettavissa halpoja lentoja usaan vielä tälle kevättä/alkukesää?

    • Aiempien vuosien perusteella uskoisin ainakin edullisia kevätlentoja tulevan myyntiin ~70-80 % todennäköisyydellä. Hintatasoa suurempi kysymys on oikeastaan se, mitä minkäkin yhtiön halvimpien lippujen sisältyy muutaman viikon päästä.
      Pohjois-Amerikan lennoille on muuten hyvin tyypillistä se, että kaikkien lentoyhtiöiden tarjoukset tulevat myyntiin samanaikaisesti ja niiden päätyttyä yksikään lentoyhtiö ei myy mainitsemisen arvoisia tarjouslentoja muutamaan viikkoon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *