Ilmaiset kaupunkikierrokset transit-matkustajille

Pitkiltä koneenvaihdoilta ei aina voi välttyä hieman harvinaisempiin matkakohteisiin lennettäessä. Vaihtoehtona lentokentällä odottamiselle muutamat lentoyhtiöt ja lentokentät kuten Qatar Airways, Turkish Airlines, Singaporen Changin lentoasema ja Naritan kansainvälinen lentoasema (Tokio) tarjoavat mahdollisuutta osallistua ilmaisille opastetuille kaupunkikierroksille. Lisäksi ainakin TAP Portugal järjestää ilmaisia retkiä matkustajille, jotka ovat varanneet päivän pysähdyksen (stopover) Lissabonissa sisältävät lennot.

Lentokentästä riippuen kierroksille voi rekisteröityä joko transit-alueella tai saapuvien aulassa olevalla tiskillä. Muutamille retkille voi varata paikan myös etukäteen netistä. Lentoyhtiön/lentoaseman nettisivuilta löytyvät kannattaa lukea tarkkaan ennen matkaa ja samalla tarkistaa kuka maksaa sisäänpääsyn kierroksen aikana vierailtaviin nähtävyyksiin.  Kierroksille osallistuminen edellyttää yleensä edeltävän ja jatkolennon tarkastuskortin (boarding pass) esittämistä.

Opastetulle retkelle osallistumisen sijasta koneenvaihtokaupunkiin voi luonnollisesti tehdä myös omatoimisen päiväretken, jos lentoihin sisältyy pitkä koneenvaihto ja maahantuloasiakirjat ovat kunnossa.

Doha (Qatar Airways)

Qatar Airways ja Qatar Tourism Board järjestävät neljä kertaa päivässä maksuttomia hieman alle kolme tuntia kestäviä kaupunkikierroksia Dohaan Qatar Airwaysin matkustajille, joilla on 5-12 tunnin koneenvaihto Dohassa. Kierrosten ohjelmaan kuuluu vierailu islamilaisessa taidemuseossa, Perl-Qatarissa ja Souq Waqif markkinoilla. Kierroksille voi ilmoittautua B terminaalissa Mont Black ja WH Smith liikkeiden välissä olevalla tiskillä.

Kierrokselle osallistuminen ei vaadi viisumin ostamista. Jos haluat tutustua Dohaan omatoimisesti, ennen matkaa kannattaa hankkia maksuton transit-viisumi (passintarkastuksen yhteydessä ostettu viisumi maksaa n. 30 dollaria).

 

Lissabon (TAP Portugal)

TAP Portugalin asiakkaat voivat Euroopasta Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan, Afrikkaan, Azoreille, Madeiralle ja Algarveen matkustaessa varata 24-72 tunnin pysähdyksen (stopover) Lissabonissa tai Portossa sisältävät lennot. TAPin stopover -lennot varanneet matkustajat voivat osallistua maksutta yhden seuraavista vaihtoehdoista (opastettuja retkiä järjestetään tällä hetkellä ainoastaan Lissabonissa):

  • opastettu kierros Lissabonin historiallisessa keskustassa (klo 10-13)
  • 2,5 tunnin retki Belemiin (klo 10-12.30 ja 15-17.30)
  • 3 tunnin opastettu kierros Lissabonin vanhimmissa kaupunginosissa (Alfama ja Mouraria) (klo 10-13)
  • 3 tunnin retki Sintraan, Cascaisiin ja Cabo da Rocaan (klo 10-13 ja 15-18)
  • veneretki Sado-joelle, jonka ohjelmaan kuuluu mm. delfiinien bongaaminen (1.5.-15.10 klo 13.30-17.30)
  • viininmaistelu paikallisella viinitilalla (klo 14.30-17.30)

Kierrokselle voi ilmoittautua mm. lentoja varatessa, kampanjasivulla lentojen ostamisen jälkeen ja Stopover Portugal -sovelluksen kautta. Paikkoja on rajoitetusti, joten erityisesti korkeasesongin aikana kierroksille kannattaa ilmoittautua ajoissa.

Istanbul (Turkish Airlines)

Turkish Airlinesin matkustajille, joilla on 6-24 tunnin koneenvaihto Atatürkin lentoasemalla, on tarjolla maksuttomia kaupunkikierroksia Istanbulissa. Kierroksia järjestetään tällä hetkellä viisi kertaa päivässä (klo 8.30-11.00, 9-15, 9-18, 12-18 ja 16-21). Kierrokselle on ilmoittauduttava vähintään 30 minuuttia aiemmin saapuvien ulkomaan lentojen aulassa Starbucksia vastapäätä olevalla hotellien välitystiskillä.

Islanti (Icelandairin stopover buddy -ohjelma on tauolla)

Icelandairin Pohjois-Amerikan lentoihin yhdistää 1-7 päivän stopoverin eli pysähdyksen Reykjavikissa ilman lisämaksua. Icelandairin ilmainen Stopover buddy -ohjelma on tällä hetkellä tauolla, mutta ohjelma mahdollisesti palaa talvikaudella.

Kahtena viime talvena Icelandair on tarjonnut stopover -lennot varanneille asiakkaiden mahdollisuuden viettää päivän paikallisoppaan kanssa. Vapaaehtoiset stopover buddyt ovat Icelandairin työntekijöitä, joiden kanssa matkailija voi viettää päivän haluamallansa tavalla. Stopover buddy -kokemuksista voi lukea esimerkiksi Live now – dream later -matkablogista.

Singapore (Changin kansainvälinen lentoasema)

Singaporen Changin lentoasema järjestää 4 kertaa päivässä maksuttomia Heritage Tour -kierroksia ja kaksi kertaa päivässä City Sights Tour -kierroksia. Heritage -Tourin ohjelmaan kuuluu mm. Chinatownissa ja Little Indiassa vierailu ja iltaisin järjestettävän City Sights Tourin ohjelmaan kuuluu mm. Marina Bayssa ja Singapore Flyerissa vierailu. Kaikkien (!) lentoyhtiöiden asiakkaat voivat osallistua maksutta Changin lentoaseman järjestämille kaupunkikierroksille, jos vaihtoaika on vähintään 6 tuntia.

Opastettujen kaupunkikierrosten lisäksi Changin lentoasema tarjoaa myös muita maksuttomia aktiviteetteja transit-matkustajille. Lentoasemalta on mm. kolme ilmaista elokuvateatteria, 5 puutarhaa ja lepoalue.

Tokio (Naritan kansainvälinen lentoasema)

Naritan lentoaseman opastetut kierrokset poikkeavat hieman lentoyhtiöiden järjestämistä kierroksista. Vapaaehtoiset oppaat järjestävät mm. kolmen tunnin opastettuja retkiä Naritan kaupunkiin, Shibayamaan ja maaseudulle. Lentoyhtiöiden järjestämistä kierroksista poiketen jatkolentoa odottavien matkustajien lisäksi myös lähialueen hotelleissa yöpyvät turistit voivat osallistua kolme tuntia kestäville retkille. Kierroksille voi ilmoittautua etukäteen netissä ja lentokentällä Transit Tour -tiskillä. Kierrokset ovat maksuttomia, mutta matka- ja pääsyliput on ostettava itse.

Taipei (Taoyuanin kansainvälinen lentoasema)

Taoyuanin kansainvälinen lentoasema järjestää maksuttomia kaupunkikierroksia kaksi kertaa päivässä (klo 8-13.15 ja 13.45-18.30) matkustajille, joilla on 7-24 tunnin koneenvaihto Taipeissa.

Soul (Incheonin kansainvälinen lentoasema)

Incheonin kansainvälinen lentoasema järjestää tranit-matkustajille opastettuja retkiä Yonggungsan temppeliin, Souliin, Incheoniin, Gwangmyeongin luolaan ja Songdoon. Retket kestävät 1-5 tuntia ja niille voi ilmoittautua etukäteen netissä. Useimmille retkille osallistuminen on maksutonta.

3 kommenttia aiheesta “Ilmaiset kaupunkikierrokset transit-matkustajille

  1. ´Tein pari päivää sitten Naritalla tuon retken, opastus vapaaehtoisvoimin oli ilmainen, joutui ostaa vain päivälipun junaan (euroina noin 5 euroa ?). Meinasi jäädä toteutumatta, koska minun olisi pitänyt tulla ulos Finskin terminaalista (2), minut opastettiin Air New Zealandin terminaaliin (1). No onneksi nuori infopisteen nainen sai muutaman tullimiehen ja poliisin opastuksella kulkemaan väärää kautta ulos tullin kautta. Kielitaito ei ollut ihan parasta miehillä mutta olihan opastusretki ilmainen, suurin osa ajasta oltiin temppelialueella. Tuli Japanikin nähtyä.

  2. Varasin Naritasta alkavan retken, siellä taisi olla maininta hinnasta 2000 yen, joka ei paljon. Kiitoksia vinkistä, kun on pitkä vaihtoaika Finnairin koneesta Air New Zealandin lentoon.

    • Hyvää matkaa! Pienenä täsmennyksenä artikkeliin. Maksuttomien kierrosten lisäksi Naritan kautta matkustaville on tarjolla myös JR:n järjestämiä maksullisia kierroksia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *