Miten löytää halvat lennot?

Merkittävä osa matkabudjetista menee lentoihin, joten lentoja etsiessä kannattaa nähdä hieman vaivaa. Yleisimpien lukijakysymysten pohjalta kokosimme vinkkejä halpoja lentoja etsiville lukijoille.

Tutustu hintatasoon

Halpojen lentojen etsiminen kannattaa aina aloittaa tutkimalla mihin hintaan lentoyhtiöt ovat viime aikoina myyneet tarjouslentoja, jotta tiedät milloin kyseessä on hyvä tarjous. Hintatasoa arvioitaessa kannattaa pitää mielessä, että sesonki-, viikonloppu- ja viime hetken lentojen hintataso on usein tavallista korkeampi.

Reittilennoille ei myydä halpoja äkkilähtöjä

Halpoja tarjouslentoja ei ole aina myynnissä kaikkiin kohteisiin, joten lentojen etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin etukäteen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lennot tulisi ehdottomasti ostaa puolta vuotta aiemmin vaan sitä, että aloittamalla lentojen etsimisen hyvissä ajoin sopiville päiville löytyy todennäköisemmin edullisia lentoja ennemmin tai myöhemmin.

Charter-lennoista poiketen reittilentojen hinnat nousevat pääsääntöisesti lähtöpäivän lähestyessä mm. halvimpiin tarjouslentoihin sisältyvistä ennakko-ostoaikaehdoista ja paikkatilanteesta johtuen. Momondon mukaan lennot kannattaa varata keskimäärin noin kaksi kuukautta ennen matkaa. Optimaaliseen ostoajankohtaan liittyy runsaasti poikkeuksia, joita tarkastelemme myöhemmin erillisessä artikkelissa (esimerkiksi viikonloppulennot sekä lennot koulujen syys- ja joululomaviikoille kannattaa varata aiemmin).

Lentoja ei myöskään kannata ostaa liika aikaisin, jos sopiville päiville ei löydy edullisia lentoja ja matkapäivissä joustaminen onnistuu tarvittaessa. Esimerkiksi osa Norwegianin marras-maaliskuun lennoista tuli myyntiin vasta toukokuun lopussa. Ennen parempien tarjousten odottamista kannattaa kuitenkin selvittää kokeilemalla mistä lentojen kalleus johtuu (matkapäivistä, matkan kestosta vai siitä, että halvempia lentoja ei ole myynnissä kyseiseen kohteeseen millekään päiville)

Lennot kannattaa luonnollisesti varata heti/mahdollisimman pian, jos kiinnostavaan kohteeseen löytyy sopiville päiville poikkeuksellisen halpoja lentoja. Monet viime vuoden mielenkiintoisimmat lentotarjoukset olivat myynnissä ainoastaan muutaman tunnin/päivän ajan (esim. lennot Miamiin 258 euroa, Tokioon 284 euroa, Meksikoon 287 eurolla, Havaijille 343 euroa,..).

Osta lennot useammalle yksitellen

Lennot useammalle matkustajalle saa välillä varattua halvemmalla tekemällä kaksi erillistä varausta. Siksi lentoja etsiessä kannattaa aina tarkistaa pysyykö yksittäisen lipun hinta samana lentoja yhdelle ja koko matkaseurueelle etsittäessä. Jos lipun yksittäiselle matkustajalle saa varattua halvemmalla, kannattaa kokeilemalla selvittää kuinka monta halvimman hintaluokan paikkaa on jäljellä ja tarvittaessa jakaa matkaseurue kahdelle varaukselle.

Esimerkki: Barcelonan lennolle paikkoja viidelle etsittäessä yksittäinen lippu maksaa 99 euroa, mutta kolmelle etsittäessä yksittäinen lippu maksaa 65 euroa. Jos lennot varataan kerralla, lennoista on maksettava 495 euroa (5*99 euroa), mutta kahdelle varaukselle jaettaessa samat lennot saa ostettua 393 eurolla (3*65 euroa + 2*99 euroa).

Vältä sesonkilentoja

Erityisesti kaukomatkailijoiden kannattaa lomailla suosituimpien lomasesonkien ulkopuolella. Halvimmat kampanjahinnat kaukokohteisiin eivät yleensä ole voimassa, jos menolento on suunnilleen joulukuun puolivälin ja loppiaisen välisenä aikana tai kesäkuun puolivälin ja elokuun ~20. päivän välisellä aikajaksolla (tarkoissa päivissä on kohde- ja lentoyhtiökohtaisia eroja). Blackout-jaksojen aikana kaukolentojen alkaen-hinnat ovat tyypillisesti noin 200-500 euroa korkeampia, joten matkapäivissä joustaminen kannattaa.

Aloittamalla lentojen etsimisen hyvissä ajoin etukäteen myös suosituimmille lomaviikoille on mahdollista löytää edullisia lentoja ranta- ja kaupunkilomakohteisiin Euroopassa. Esimerkiksi Finnair myi pari kuukautta sitten kesälomalentoja Lontooseen 108 eurolla ja Norwegianin myi talvella lentoja heinäkuussa Helsingistä Kyprokselle 152 eurolla ja Kreetalle 155 eurolla.

Pyri joustamaan matkapäivissä

Halvimpia tarjouslentoja ei ole myynnissä jokaiselle lennolle, joten matkapäivissä kannattaa pyrkiä tarvittaessa joustamaan. Joustaminen onnistuu yleensä helpoiten, jos lentojen hintataso on huomioitu lomapäiviä valitessa.

Lentoyhtiöt eivät julkaise kaikkia lentotarjouksia nettisivuillansa

Monet lentoyhtiöt eivät mainosta kaikkia lentotarjouksiansa nettisivuillansa. Siksi tarjouslentoja kannattaa etsiä myös omatoimisesti lentoyhtiöiden ja/tai matkatoimistojen lentohakujen avulla.

Stopovereja hyödyntämällä voi välillä matkustaa kahteen kohteeseen yhden lentolipun hinnalla

Muutamat lentoyhtiöt kuten Icelandair, Qantas ja TAP Portugal sallivat kaukokohteisiin lennettäessä yhden tai useamman stopoverin eli pidemmän pysähdyksen koneenvaihtokaupungissa, joita hyödyntämällä voi matkustaa kahteen tai useampaan kohteeseen suunnilleen yhden lentolipun hinnalla.

Lentoyhtiöstä, pysähdyskaupungista, lipputyypistä ja pysähdysten määrästä riippuen stopover(it) ovat joko maksuttomia tai lentoyhtiö veloittaa jokaisesta stopoverista noin 30-100 euron lisämaksun. Lisäksi jokaisesta pysähdyksestä on maksettava lentokenttäveroja noin 10-30 euroa.

Kahden erillisen lipun ostaminen tulee välillä olennaisesti halvemmaksi

Lentoja Suomesta hieman harvinaisempiin matkakohteisiin esimerkiksi Etelä-Amerikassa etsittäessä ongelmaksi muodostuu se, että ainoastaan 1-2 lentoyhtiötä myy lentoja Suomesta järkevillä lentoajoilla. Kilpailun puute näkyy usein myös hintatasossa. Siksi lentoja mm. Suomesta Ecuadoriin varatessa säästää usein satoja euroja ostamalla erillisen meno-paluulipun esimerkiksi Helsingistä New Yorkiin/Miamiin/Madridiin/Frankfurtiin/Amsterdamiin/Bogotaan ja sieltä Guayaquiliin/Quitoon.

Erillisillä lipuilla matkustaessa lähtöselvitys on yleensä uudestaan koneenvaihdon yhteydessä. Lentoyhtiöt eivät ole vastuussa erillisillä lipuilla olevista jatkolennoista, joten lentojen väliin on jätettävä riittävästi aikaa (vähintään 3-4 tuntia) ja matkaa varteen on syytä hankkia kattava matkavakuutus.

Perinteiset matkatoimistot myös pelkkiä lentoja rantalomakohteisiin

Lentoja rantalomakohteisiin kannattaa etsiä myös Aurinkomatkojen, Apollomatkojen, Tjäreborgin, TUIn (Finnmatkat) ja muiden perinteisten matkatoimistojen sivuilta, jotka myyvät välillä pakettimatkojen lisäksi myös edullisia lomalentoja.

Matkatoimistot myyvät erityisesti lomasesonkien ulkopuolella halpoja äkkilähtölentoja lähtöpäivän lähestyessä, jos kaikkia paikkoja ei ole saatu myytyä joko osana pakettimatkaa tai erikseen. Viime vuosina halpojen äkkilähtölentojen löytäminen on edellyttänyt pääsääntöisesti tammikuussa, elo-syyskuun vaihteessa, marraskuussa tai joulukuun kahden ensimmäisen aikana matkustamista. Halpoja äkkilähtölentoja ei yleensä ole myynnissä koulujen lomaviikoille.

Kevyesti matkustamalla säästää aikaa ja rahaa

Halpalentoyhtiöiden lisäksi myös useimmat perinteiset lentoyhtiöt veloittavat lisämaksun lähtöselvitettävästä matkalaukusta lisämaksun Euroopan lennoilla, joten pelkillä käsimatkatavaroilla matkustamista kannattaa harkita erityisesti lyhyillä reissuilla. Kevyesti matkustamisen etuna on myös ajansäästö. Pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustaessa lentokentälle saavuttaessa voi siirtyä suoraan turvatarkastuksen kautta portille eikä matkatavaroita tarvitse odottaa hihnalla.

Laukkumaksujen maksaminen lentokentällä tulee yleensä selkeästi kalliimmaksi, joten matkalaukun kanssa matkustavien maksaa laukkumaksut lentoyhtiön nettisivuilla viimeistään 36-48 tuntia ennen lentoa. Nettimatkatoimistojen myymiin lentoihin matkatavarat kannattaa yleensä lisätä jälkikäteen lentoyhtiön nettisivuilla.

Vältä turhia lisäpalveluita

Lentoyhtiöt ja matkatoimistot myyvät lisäpalveluita, joista monet ovat melko turhia. Esimerkiksi useimpien perinteisten lentoyhtiöiden lennoille saa mieleisen valittua paikan maksutta tekemällä lähtöselvityksen netissä heti lähtöselvityksen avauduttua. Lentoyhtiöiden ja nettimatkatoimistojen myymien matkavakuutusten ehdoista löytyy välillä yllättäviä ehtoja ja omituisia yritysjärjestelyjä, jonka vuoksi matkavakuutus kannattaa ostaa mieluiten suoraan suomalaiselta vakuutusyhtiöltä.

Halpalentoyhtiöillä matkustaessa lähtöselvitys kannattaa aina tehdä netissä etukäteen. Esimerkiksi Ryanair veloittaa matkalipun tulostamisesta lentokentällä 15 euron lisämaksun ja airBaltic 30 euron lisämaksun.

Vertaa lentolipun hinnan lisäksi myös aikatauluja ja hintaan sisältyviä palveluita

Lentoja ostaessa kannattaa lentolipun hinnan ja matka-ajan lisäksi myös verrata myös mm. lipun hintaan sisältyviä palveluita, laukkumaksuja, aikatauluja ja lippuehtoja, jos tarjolla useampia samankaltaisia vaihtoehtoja. Matkan kokonaiskustannuksissa voi välillä säästää ostamalla paikan hieman kalliimmalle lennolle, jos parempien aikataulujen takia samalla säästää yhden hotelliyön hinnan.

Samat lennot saa yleensä varattua noin 10-20 euroa lentoyhtiöiden nettisivujen hintoja halvemmalla hintavertailusivustojen (esim. momondo, Skyscanner, Vertaa.fi) kautta. Hintavertailusivustot eivät kuitenkaan poikkeustapauksissa löydä halvimpia lentoja, joten niiden lisäksi hintoja kannattaa verrata myös lentoyhtiöiden ja/tai nettimatkatoimistojen sivuilla.

Maan sisäiset lennot halvemmalla paikallisten sivustojen kautta

Etelä-Amerikan ja Aasian sisäisiä lentoja varatessa hintoja kannattaa vertailla myös paikallisilla sivustoilla halvimpiin tarjouslentoihin sisältyvistä myyntimaarajoituksista johtuen. Esimerkiksi LATAM Airlinesin meno-paluulennot Santiagosta de Chilestä Punta Arenasiin (Patagonia) saa varattua halvimmillaan n. 80-100 eurolla lentoyhtiön chileläisen sivuston kautta, mutta lentoyhtiön englanninkielisen sivuston kautta varattaessa täysin samoista lennoista joutuu maksamaan yli 200 euroa.

Open jaw -lipun ostamalla kiertomatkailija säästää usein aikaa ja rahaa

Useimmat lentoyhtiöt myyvät tavallisten meno-paluulentojen lisäksi myös open jaw -lippuja eli meno-paluulippuja, joiden paluulento lähtee eri kaupungista. Ostamalla tavallisen meno-paluulipun tai kahden yhdensuuntaisen lipun sijasta open jaw -lipun säästää usein aikaa ja rahaa. Open jaw -lentoja voi etsiä valitsemalla useita kohteita kohdan esimerkiksi ebookersin, Expedian tai momondon lentohausta.

Tarkista lentotiedot huolellisesti heti lentojen ostamisen jälkeen

Lentotiedot kannattaa tarkistaa huolellisesti vielä kertaalleen lentojen heti ostamisen jälkeen. Mahdollisten virheiden korjaaminen tulee yleensä huomattavasti halvemmaksi, jos nimenkorjaus/päivämäärämuutos tehdään saman kalenteripäivän aikana. Jos matkatoimiston asiakaspalvelunumero ei ole auki myöhään illalla, ota välittömästi yhteyttä lentoyhtiön asiakaspalveluun.

Linkkejä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *