Tietopaketti kaukolennoista

Usein merkittävä osa matkabudjetista menee lentoihin, joten lentoja etsiessä kannattaa nähdä hieman vaivaa. Viime viikkoina olemme saaneet useita kaukolentoihin liittyviä lukijakysymyksiä, joten kokosimme aiheesta tietopaketin.

Aloita lentojen etsiminen ajoissa

Edullisia tarjouslentoja ei ole koko ajan myynnissä kaikkiin kohteisiin, joten lentojen etsiminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin etukäteen. Edullisten lentojen löytäminen ei yleensä edellytä lentojen ostamista puolta vuotta aikaisemmin, mutta sopiville päiville löytyy edullisia tarjouslentoja kiinnostavaan huomattavasti todennäköisemmin ennemmin tai myöhemmin, jos lentojen etsiminen on aloitettu hyvissä ajoin etukäteen.

Jos kohtuuhintaisia lentoja ei löydy, kannattaa pyrkiä selvittämään mistä lentojen kalleus johtuu (matkapäivistä, matkan kestosta, halvempia lentoja ei ole ollenkaan myynnissä,…).

Vältä korkeasesongin aikana lentämistä

Halvimmat kampanjahinnat eivät yleensä ole voimassa, jos menolento on suunnilleen joulukuun puolivälin ja loppiaisen välisenä aikana tai kesäkuun puolivälin ja elokuun ~20. päivän välisellä aikajaksolla (paluulento voi yleensä olla myös korkeasesongin aikana). Tarkoissa päivissä on kohde- ja lentoyhtiökohtaisia eroja. Blackout-jaksojen aikana kaukolentojen alkaen-hinnat ovat tyypillisesti noin 200-500 euroa korkeampia kohteesta ja ajankohdasta riippuen, joten matkapäivissä joustaminen kannattaa.

Lentoyhtiöt eivät julkaise kaikkia lentotarjouksia nettisivuillansa

Lentoyhtiöiden tarjouslistojen seuraamisen lisäksi lentoja kannattaa etsiä myös omatoimisesti syöttämällä sopivat matkapäivät esimerkiksi lentoyhtiöiden ja/tai nettimatkatoimistojen sivuilta löytyvään hakulomakkeeseen, sillä monet lentoyhtiöt (esim. Turkish Airlines, Etihad, Lufthansa, Cathay Pacific) eivät julkaise nettisivuillansa kaikkia lentotarjouksia.

Maan sisäiset lennot saa välillä ostettua halvemmalla paikallisten sivustojen kautta

Halvimpiin Etelä-Amerikan ja Aasian sisäisiin tarjouslentoihin sisältyy välillä myyntimaarajoituksia, joten maan sisäisiä lentoja ostaessa hintoja kannattaa vertailla myös paikallisilla sivustoilla. Esimerkiksi LATAM Chilen meno-paluulennot Santiagosta de Chilestä Punta Arenasiin (Patagonia) saa varattua halvimmillaan n. 80-100 eurolla lentoyhtiön chileläisen sivuston kautta, mutta lentoyhtiön englanninkielisen sivuston kautta varattaessa täysin samoista lennoista joutuu maksamaan yli 200 euroa.

Epic beauty of the landscape - the National Park Torres del Paine in southern Chile. Graceful silhouette guanaco on the lake Pehoe

Muutamat lentoyhtiöt järjestävät ilmaisia kaupunkikierroksia

Muutamat lentoyhtiöt ja lentokentät kuten Qatar Airways, Turkish Airlines, Singaporen ja Tokion (Narita) lentoasemat järjestävät ilmaisia kaupunkikierroksia jatkolentoa odottaville matkustajille. Pitkän koneenvaihdon yhteydessä lentokentältä voi myös poistua ja tehdä omatoimisen päiväretken kaupunkiin.

Stopovereja hyödyntämällä voi matkustaa kahteen kohteeseen yhden lentolipun hinnalla

Muutamat lentoyhtiöt sallivat kaukokohteisiin lennettäessä yhden tai useamman stopoverin eli pidemmän pysähdyksen koneenvaihtokaupungissa, joita hyödyntämällä voi matkustaa kahteen tai useampaan kohteeseen suunnilleen yhden lentolipun hinnalla. Lentoyhtiöstä riippuen stopoverin maksimi kesto voi vaihdella parin päivän ja useamman kuukauden välillä.

Lentoyhtiöstä, pysähdyskaupungista, lipputyypistä ja pysähdysten määrästä riippuen stopover(it) ovat joko maksuttomia tai lentoyhtiö veloittaa jokaisesta stopoverista noin 30-100 euron lisämaksun. Lisäksi jokaisesta pysähdyksestä on maksettava lentokenttäveroja noin 10-30 euroa.

Esimerkkejä stopover -mahdollisuuksista

 • Icelandairin Pohjois-Amerikan lentoihin voi yhdistää 1-7 päivän stopoverin Islannissa meno- ja tai paluumatkalla ilman lisämaksua. Ennen lentojen varaamista kannattaa tutustua maksuttomaan stopover buddy -palveluun. Stopover buddyt ovat Icelandairin työntekijöitä, jotka toimivat paikallisoppaina Euroopasta Islannin kautta Pohjois-Amerikkaan lentäville matkustajille päivän ajan.
 • TAP Portugalin Brasilian ja Afrikan lentoihin voi yhdistää 1-3 päivän stopoverin lisämaksun Lissabonissa, josta lentoyhtiö ei veloita lisämaksua.
 • British Airwaysin Australian lentoihin voi yhdistää stopoverin esimerkiksi Hongkongissa ja/tai Singaporessa, joista lentoyhtiö ei veloita lisämaksua.
 • Joihinkin KLM:n kaukolentoihin voi yhdistää stopoverin Amsterdamissa ilman lisämaksua.
 • Air New Zealandin Uuden-Seelannin lentoihin voi yhdistää stopoverin Aasiassa, Kaliforniassa ja/tai Polynesiassa (Cookinsaaret, Tahiti, Fidzi). Tyypillisesti 2-4 ensimmäistä stopoveria ovat maksuttomia. Ylimääräisistä stopovereista lentoyhtiö veloittaa pysähdyspaikasta riippuen 50-300 euron lisämaksun.
 • Air Chinan Aasian ja Uuden-Seelannin lentoihin voi yhdistää stopoverin Pekingissä ja/tai Shanghai ilman lisämaksua. Stopover -matkailijat voivat viettää tietyin rajoituksin 3-7 päivää Kiinassa ilman viisumia.
 • Lähes kaikkien perinteisten lentoyhtiöiden liput sallivat 24 tunnin koneenvaihdon ilman lisäkuluja, vaikka valitsemasi lipputyyppi ei sallisi stopovereita. Pitkän koneenvaihdon aikana voi esimerkiksi tavata kaupungissa asuvia ystäviä tai tehdä päiväretken keskustaan.

Stopover -lentoja voi etsiä valitsemalla useita kohteita kohdan esimerkiksi ebookersin, Expedian tai momondon lentohausta.

Seljalandsfoss - Iceland

Etsi lentoja myös muihin lähialueen kaupunkeihin

Erityisesti pidempää reissua suunnitellessa kannattaa tutkia löytyykö lähialueelta muita lentokenttiä. Esimerkiksi lennot Helsingistä Seattleen ovat usein 200-300 euroa halvempia kuin n. 250 kilometrin päässä sijaitsevaan Vancouveriin ja 30-40 minuutin metromatkan päässä San Franciscon keskustasta sijaitsevalta Oaklandin lentoasemalta lähtevät USA:n sisäiset lennot ovat usein halvempia kuin suunnilleen yhtä kaukana keskustasta sijaitsevalta San Franciscon lentoasemalta lähtevät lennot.

Ostamalla kaksi erillistä lentolippua säästää välillä satoja euroja

Lentoja hieman harvinaisempiin matkakohteisiin etsittäessä ongelmaksi muodostuu välillä se, että ainoastaan 1-2 lentoyhtiötä myy lentoja Suomesta jokseenkin järkevillä lentoajoilla, mikä näkyy hinnoissa. Esimerkiksi lentoja Suomesta Ecuadoriin varatessa säästää usein satoja euroja ostamalla esimerkiksi lennot Helsingistä New Yorkiin/Miamiin/Madridiin/Frankfurtiin/Amsterdamiin/Bogotaan ja sieltä Guayaquiliin/Quitoon.

Lentoyhtiöt eivät ole vastuussa erillisillä lipuilla olevista jatkolennoista, joten lentojen väliin on jätettävä riittävästi aikaa (vähintään 3-4 tuntia) ja matkaa varten on syytä hankkia kattava matkavakuutus.

Open jaw -lipun ostamalla kiertomatkailija säästää usein aikaa ja rahaa

Useimmat lentoyhtiöt myyvät tavallisten meno-paluulentojen lisäksi myös open jaw -lippuja eli meno-paluulippuja, joiden paluulento lähtee eri kaupungista. Open jaw -lipun ostamista kannattaa harkita, jos matkan aikana on tarkoitus vierailla useammassa kaupungissa/maassa. Open jaw -lipun ostaminen tulee usein halvemmaksi kuin kahden yhdensuuntaisen lipun ostaminen.

Open jaw -lentoja voi etsiä valitsemalla useita kohteita kohdan esimerkiksi ebookersin, Expedian tai momondon lentohausta.

Suosi muutoskelpoisia lippuja

Pidemmän reissun aikana matkasuunnitelma voi muuttua. Siksi lentoja ostaessa kannattaa suosia muutoskelpoisia lippuja, jos hintaero on pieni. Hintasäännöt löytyvät esimerkiksi ebookersin ja Expedian sivuilta varauksen maksusivulta, Travellinkin ja Kilroyn sivuilta lentojen valitseminen jälkeen.

Muutosmaksun suuruuden lisäksi lippuja ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota maksimi perilläoloaikaehtoon, saatavuuteen (=löytyykö saman hintaisia lentoja myös muille päiville?) ja mahdollisiin blackout -jaksoihin, joiden aikana matkustaminen ei ole mahdollista.

Perinteiset matkatoimistot myyvät pakettimatkojen lisäksi myös pelkkiä lentoja rantalomakohteisiin

Mm. Aurinkomatkat, Apollomatkat, Tjäreborg ja TUI (Finnmatkat) myyvät pakettimatkojen lisäksi myös suoria lomalentoja Thaimaahan, Meksikoon, Kuubaan, Miamiin ja muihin pakettimatkakohteisiin.

Lomalentoja ostaessa kannattaa hinnan lisäksi kiinnittää huomiota myös lipun hintaan sisältyviin palveluihin. Esimerkiksi TUI:n ja Tjäreborgin lomalentoihin ei sisälly aterioita eikä lähtöselvitettäviä matkatavaroita, mutta Aurinkomatkojen myymien kaukolentojen hintaan nämä sisältyvät.

Matkatoimistot myyvät välillä halpoja äkkilähtölentoja lähtöpäivän lähestyessä, jos kaikkia paikkoja ei ole saatu myytyä joko osana pakettimatkaa tai erikseen. Aiempina vuosina halpojen äkkilähtölentojen löytäminen kaukokohteisiin on edellyttänyt pääsääntöisesti joko tammi- tai marraskuussa matkustamista (halpoja äkkilähtölentoja ei yleensä ole myynnissä koulujen lomaviikoille).

Myös matkustusmukavuutta kannattaa verrata

Lentoja varatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös matkustusmukavuuteen varsinkin, jos myynnissä on useampia samankaltaisia lentovaihtoehtoja. Esimerkiksi Seatgurun avulla (sivuston tiedot eivät aina ole ajantasalla) saa tarkistettua onko koneeseen asennettu henkilökohtainen viihdejärjestelmä, wifi, penkkivälin ja istuimen leveyden. Lentoja varatessa kannattaa kiinnittää huomiota myös koneenvaihtokaupunkeihin, sillä kaukolennoilla matkustaminen on yleensä hieman mukavampaa kuin saman ajan viettäminen mantereen sisäisillä lennoilla mm. ilmaisesta tarjoilusta ja viihdejärjestelmästä johtuen.

Premium Economy -luokan lentojen hintataso on laskenut

Premium Economy -lentojen hintataso on laskenut olennaisesti parin viime vuoden aikana, joten lentoja varatessa kannattaa verrata matkustusluokkien välistä hintaeroa erityisesti, jos edullisia tarjouslentoja ei ole myynnissä sopiville päiville, harkitset maksullisten lisäpalveluiden ostamista (enemmän matkatavaroita jne.) tai tarvitset lentopisteitä tasokortin uusimista varten.

Esimerkiksi British Airwaysin lennot World Traveller Plussassa Euroopasta Pohjois-Amerikkaan ovat usein ~100 euroa/suunta kalliimpia kuin tavalliset turistiluokan liput. Lipun hintaan sisältyy hieman parempi tarjoilu, 15-20 % enemmän jalkatilaa, hieman leveämpi istuin, enemmän matkatavaroita (2×23 kg) ja lipusta kertyy enemmän lentopisteitä.

british-airwaysin-lennot-tukholmasta-los-angelesiin

Hintavertailusivustot eivät aina löydä halvimpia kaukolentoja

Lentoliput saa yleensä ostettua hieman halvemmalla hintavertailusivustojen (esim. Skyscanner, momondo, Vertaa.fi) kautta. Jokaisen matkatoimiston, hintavertailusivuston ja lentoyhtiön käyttämät hakualgoritmit toimivat hieman eri tavalla. Näillä eroilla ei ole yleensä merkitystä Euroopan sisäisiä lentoja ja yksinkertaisia kaukolentoja varattaessa, mutta esimerkiksi lentoja Havaijille tai Australiaan etsittäessä lentoyhtiö-, reitti- ja tariffikombinaatioiden määrä kasvaa olennaisesti. Minkään varaussivuston hakumoottori ei ole täydellinen, joten lentoja kannattaa etsiä myös matkatoimistojen (esim. ebookers, Expedia, Kilroy) ja lentoyhtiöiden sivuilta.

Tutustu maahantulomääräyksiin

Maahantulomääräyksiin kannattaa tutustua etukäteen esimerkiksi IATA:n sivuilla, vaikka suomalaiset eivät tarvitse viisumia useimpiin kohteisiin. Monet valtiot vaativat, että passi on voimassa vähintään 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Lisäksi turistina maahan saapuvan matkailijan on yleensä pyydettäessä pystyttävä esittämään paluulippu tai lippu kolmanteen maahan. Yhdensuuntaisella lipulla matkustavia  pyydetään usein esittämään lähtöselvityksen yhteydessä paluulippu, oleskelulupakortti tai muu vastaava dokumentti, jota ilman lennolle ei välttämättä pääse.

USA:n, Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin matkaa varten on hankittava etukäteen sähköinen matkustuslupa (vaatimus koskee usein myös transit-matkustajia).

Matkustamassa yhdensuuntaisella lipulla?

Yhdensuuntaiset lennot kaukokohteista Eurooppaan ovat usein yllättävän kalliita, joten ennen pelkän menolipun ostamista on syytä selvittää mihin hintaan paluulipun saa ostettua ja tarvittaessa harkita muutoskelpoisen meno-paluulipun ostamista.

Halvimpiin kaukokohteista lähteviin lentoihin sisältyy välillä myyntimaarajoituksia, joten lentoja kannattaa etsiä myös paikallisilta sivustoilta. Ennen paluulipun varaamista kannattaa tutustua myös halpalentoyhtiöiden kaukolentovalikoimaan.

Lähdössä pidemmälle reissulle? Vertaa myös matkatavarasääntöjä

Lentoyhtiöiden ylimääräisistä matkalaukuista veloittamat lisämaksut ovat korkeita (yleensä vähintään 100 euroa/laukkua), joten erityisesti pidempää reissua (esim. Working Holiday, opiskelijavaihto) varten lentoja ostaessa kannattaa verrata myös matkatavarasääntöjä. Maksuttomien matkatavaroiden määrä määräytyy pääsääntöisesti Most Significant Carrier -periaatteen mukaisesti, jos samalla lipulla on useamman lentoyhtiön lentoja.

Kaukolennoille voi pääsääntöisesti tuoda maksutta 23 kiloa matkatavaroita, mutta säännöissä on monia lentoyhtiö- ja reittikohtaisia eroja. Esimerkiksi

 • Finnairin, Japan Airlinesin ja monien muiden lentoyhtiöiden Japanin lennoille voi tuoda kaksi matkalaukkua maksutta (2×23 kg).
 • Cathay Pacificin, Qantasin, Qatar Airwaysin ja Singapore Airlinesin kaukolennoille voi yleensä tuoda maksutta 30 kiloa matkatavaroita.
 • Etelä-Amerikan lentoihin sisältyy runsaasti poikkeuksia. Esimerkiksi useimpien lentoyhtiöiden Brasilian lennoille voit tuoda maksutta 2 matkalaukkua (2×32 kg) ja Iberian Perun ja Kolumbian lennoille kaksi 23 kiloa painavaa matkatavaraa.
 • Mannertenvälisten halpalentojen (Norwegian, Jetstar, …) hintaan ei yleensä sisälly lähtöselvitettäviä matkatavaroita.

Kerää ja käytä lentopisteitä

Halvimpien mantereen sisäisten lentojen löytäminen edellyttää usein meno-paluulipun ostamista hyvissä ajoin etukäteen, mikä ei ole kovin käytännöllistä ilman tarkkaa päiväkohtaista matkasuunnitelmaa matkustettaessa. Aiemmilta reissuilta kertyneille lentopisteille saa usein hyvin vastinetta lyhyitä lentoja lähellä lähtöpäivää varattaessa.

Esimerkiksi 4500 British Airwaysin lentomaililla saa varattua yhdensuuntaisen lipun Sydneystä Melbourneen, tai Limasta Cuscoon, 7500 BA:n lentomaililla Keski-Amerikasta Miamiin, São Paulosta Buenos Airesiin tai Tokiosta Souliin ja 15 000 SASin lentomaililla Keski-Amerikasta/Karibialta Buenos Airesiin.

Linkkejä

4 kommenttia aiheesta “Tietopaketti kaukolennoista

 1. Olen lähdössä Bahamalle ja haluisin yhdistää matkaan viikon Seattlessa (Washington) ystävien luona. Susoittelisitko ottaa mutli stop lentona Hki-Nassau-Seattle-Hki. Vai otttaa esim erikseen mannertenväiset lennot eri kaupunkeihin ja sitten Usan kaupungista lennot Bahamalle?

  • Hei,

   Stopoverien on yleensä sijaittava loogisessa koneenvaihtokaupungissa (esim. American Airlinesin Bahaman lentoihin voi välillä yhdistää stopoverin New Yorkissa tai Miamissa). Tästä johtuen open-jaw -lipun ostaminen (meno-paluulippu, jonka paluulento lähtee toisesta kaupungista) ja erillisen yhdensuuntaisen Seattle-Nassau (tai Nassau-Seattle) lipun ostaminen vaikuttaa ensisilmäyksellä järkevimmiltä vaihtoehdolta.

   Lennot kiertomatkaa varten voi varata usealla eri tavalla, joten myös muita vaihtoehtoja kannattaa tutkia jos kohtuuhintaisia lentoja ei tunnu löytyvän.

 2. Luuletteko että muutkin lentoyhtiöt kuin Finnair aikovat myydä ”black friday” hintaan lentoja?

  • Lentoyhtiöiden tämän vuoden tarjouksista meillä ei ole varmaa tietoa, mutta viime vuonna Norwegian julkaisi muutamia mielenkiintoisia Black Friday -tarjouksia ja parina viime vuotena Lufthansan lennoista on saanut Cyber Mondayn ajan 30 euron alennuksen. Lisäksi mm. hotelliketjuilta ja muilta varaussivustoilta on tulossa Black Friday -tarjouksia.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *