Halpalentojen ABC – miten vältyn lisämaksuilta?

Osa halpalentoyhtiöiden lisämaksuista voi tulla yllätyksenä myös kokeneille matkailijoille, joten kokosimme tietopaketin Suomeen lentävien halpalentoyhtiöiden olennaisimmista lisämaksuista. Halpalentojen hintaan sisältyy yleensä kuljetus paikasta A ja paikkaan ja käsimatkatavarat, joten mm. matkalaukusta, ateriasta ja usein myös lähtöselvityksen tekemisestä lentokentällä veloitetaan lisämaksu.

Lisämaksuista huolimatta erityisesti joustava matkustaja voi tehdä välillä mielenkiintoisia löytöjä. Halpalentojen ostaminen ei aina tule halvemmaksi kuin esimerkiksi Finnairilla tai Lufthansalla matkustaminen, joten hintoja kannattaa verrata aina ennen lentojen ostamista.

Varsinaisten halpalentoyhtiöiden lisäksi British Airways ja KLM veloittavat Euroopan sisäisillä lennoilla lisämaksuja matkalaukuista. Lähes kaikki lentoyhtiöt veloittavat lisämaksun luottokortilla maksamisesta, joten emme ole huomioineet maksutapalisämaksuja jos liput on mahdollista maksaa Visa Electronilla ja Visa Debitilla veloituksetta.

Matkustamassa ensimmäistä kertaa halpalentoyhtiöillä?

Ennen lentokentälle matkustamista kannattaa tutustua tarkkaan matkatavarasääntöihin, tehdä lähtöselvitys kotona hyvissä ajoin (joidenkin halpalentoyhtiöiden lähtöselvitys sulkeutuu 4 tuntia ennen lentoa) ja tulostaa tarkastuskortti (boarding pass), jotta vältyt turhilta lisämaksuilta. Matkalaukkumaksut kannattaa maksaa ennen lentokentälle matkustamista sillä matkalaukkumaksujen maksamisen etukäteen tulee huomattavasti halvemmaksi. Matkalaukun voi lisätä varaukseen lentoyhtiön sivuilla myös varauksen maksamisen jälkeen, tosin tässä tapauksessa matkalaukkumaksu voi olla pari euroa korkeampi (yhä selkeästi halvempi kuin lentokentällä maksettaessa). Halpalentoyhtiöt vahtivat käsimatkatavaroiden kokoa huomattavasti tarkemmin kuin perinteiset lentoyhtiöt mutta käsimatkatavaroita punnitaan melko harvoin.

Halpalennoille kannattaa tuoda omat eväät, jotka tarvittaessa voit ostaa esimerkiksi Helsinki-Vantaan Alepasta. Kaikki halpalentoyhtiöt eivät hyväksy lennon aikana käteistä tai luottokorttia maksuvälineenä.

Halpalennot Suomesta

airBaltic

airBaltic on perinteisen verkostolentoyhtiön ja halpalentoyhtiön yhdistelmä sillä airBaltic myy myös koneenvaihdollisia sisältäviä lentoja. Yhtiö lentää Helsingistä ja Turusta Riiaan.

airBaltic veloittaa 5,5-7 euron maksutapalisämaksun kaikilla suomalaisilla korteilla maksetuista varauksista, joten yhtiön kotisivuilla näkyvät hintamerkinnät ovat mielestämme jokseenkin kyseenalaisia.

Lähtöselvityksen tekemisestä lentokentällä airBaltic veloittaa 10 euron lisämaksun, joten teethän lähtöselvityksen netissä ja tulostathan tarkastuskortin (boarding pass). Lennolle voit tuoda veloituksetta yhden 8 kiloa painavan käsimatkavaran (55 x 40 x 20 cm) sekä yhden lentokentältä tehdyn verovapaan ostoksen.

Matkalaukusta airBaltic veloittaa 25€/suunta jos maksat matkalaukkumaksun lentoja varatessa, 35€/suunta jos maksat lisämaksun nettilähtöselvitystä tehdessä ja 40€/suunta jos maksat lisämaksun lentokentällä.

British Airways (BA)

British Airways on listallamme koska BA myy Euroopan sisäisillä lennoilla matkustaville myös pelkät käsimatkavarat sisältäviä lippuja, joten tarkistathan ennen lentovarauksen maksamista sisältyykö hintaan matkalaukku. BA:n lennoille voit tuoda yhden korkeintaan 23 kiloa painavan käsimatkatavaran (56 x 45 x 25 cm) veloituksetta sekä tietokonelaukun tai käsilaukun. BA:n lennoilla tarjoilu sisältyy lipun hintaan.

Flybe Finland

Flybe lentää Helsingistä kotimaan kohteisiin (mm. Jyväskylä, Kemi, Maarianhamina), Tarttoon ja Visbyyn (kesällä).  Flyben lennoille voi tehdä veloituksetta lähtöselvityksen lentokentällä esim. automaatilla.

Lennolle voit tuoda veloituksetta yhden 8 kiloa painavan käsimatkatavaran (55 x 40 x 20 cm). Flybe veloittaa matkalaukusta koosta (15-20 kg) riippuen 9-11 euron lisämaksun jos maksat matkalaukkumaksun netissä ja 20 euron lisämaksun jos maksat lisämaksun vasta lentokentällä. Matkalaukkumaksut eivät koske Finnairin lentonumerolla myytyjä lippuja.

KLM

KLM on perinteinen lentoyhtiö, jonka lennoilla lipun hintaan sisältyy mm. tarjoilu. KLM on listallamme koska sen Euroopan sisäisillä lennoilla ainoastaan Flying Blue -kanta-asiakasohjelman jäsenille voivat tuoda matkalaukun lennolle veloituksetta. Kanta-asiakasohjelman jäseneksi liittyminen on ilmaista, joten 15-30 euron matkalaukkumaksu/suunta on helposti vältettävissä.

Huom: KLM:n matkatavarasäännöt muuttuvat 1.10.2014. Flying Blue-kanta-asiakasohjelman tavalliset jäsenet eivät enää voi lähtöselvittää matkalaukkua veloituksetta Euroopan sisäiselle lennolle jos lippu on ostettu 1.10.2014. jälkeen. Flying Blue Ivory-kortinomistajat joutuvat jatkossa maksamaan matkalaukun lähtöselvittämisestä joko 7,50 euroa (maksettu etukäteen) tai 15€ (jos maksat lisämaksun lentokentällä). Flying Blue-jäsenet, jotka ovat varanneet lentonsa 30.9.2014. mennessä, eivät joudu maksamaan kyseistä lisämaksua.

Norwegian

Norwegian lentää Helsingistä lukuisiin kaupunki- ja rantalomakohteisiin sekä Oulusta Kanarialle ja Turusta Alicanteen. Muista suurista halpalentoyhtiöistä poiketen Norwegianin lennoille voi tehdä lähtöselvityksen veloituksetta myös lentokentällä mm. lähtöselvitysautomaatilla. Lentolipun hintaan sisältyy ilmainen wlan-yhteys (langaton internet), joka on yleensä melko hidas rajallisesta kapasiteetista johtuen.

Lennolle voit tuoda veloituksetta yhden 10 kiloa painavan käsimatkatavaran (55 x 40 x 23 cm) ja yhden pienen henkilökohtaisen tavaran (esim. pc-laukku, pieni käsilaukku).

Matkalaukusta Norwegian veloittaa Euroopan sisäisillä lennoilla reitistä riippuen 9-20€/suunta jos olet maksanut matkalaukkumaksun netissä viimeistään 3 päivää ennen lentoa. Jos maksat matkalaukkulisämaksun vasta lentokentällä, Norwegian veloittaa matkalaukusta kotimaan lennoilla 18 euroa/suunta ja ulkomaan lennoilla 36 euroa/suunta. Kaukolennoilla Norwegian veloittaa etukäteen maksetusta matkalaukusta n. 40 euroa/suunta.

Ryanair

Ryanair lentää ympäri vuoden Tampereelta Bremeniin ja Lontooseen sekä Lappeenrannasta Weezeen (Düsseldorf) ja Bergamoniin (Milano). Lisäksi Ryanair lentää huhti-lokakuussa mm. Alicanteen, Gironaan (Barcelona), Hahniin (Frankfurt) ja Malagaan. Muista Suomessa toimivista halpalentoyhtiöistä poiketen Ryanair käyttää huomattavasti useammin kaukana keskustasta sijaitsevia kakkoskenttiä (esim. Girona sijaitsee n. 1,5 tunnin bussimatkan päässä Barcelonasta).

Ryanair veloittaa lähtöselvityksen tekemisestä lentokentällä 15 euron/punnan lisämaksun, joten teethän lähtöselvityksen netissä ja tulostathan tarkastuskortin (boarding pass) ennen lentokentälle matkustamista. Ryanairin lähtöselvitys aukeaa 7 päivää ennen lentoa ja sulkeutuu 2 tuntia ennen lentoa. Lähtöselvitystä tehdessä Ryanair arpoo istumapaikan jos et maksa istumapaikan valitsemisesta 5 euron/punnan lisämaksua. Ryanair ilmeisesti allokoi lapsille paikan vanhempien vierestä ilman lisämaksun maksamista sillä aiheesta ei ole valitettu lehdistössä.

Lennolle voit tuoda veloituksetta 10 kiloa painavan käsimatkavaran (55 x 40 x 20cm) ja pienen laukun  (35 x 20 x 20 cm). Ylisuurten laukkujen lähtöselvittämisestä portilla Ryanair veloittaa 50 euron/punnan lisämaksun.

Matkalaukusta (15 kg) Ryanair veloittaa Suomesta matkustettaessa 15-25 euron lisämaksun/suunta jos maksat lisämaksun netissä ja 30-50 euron lisämaksun/suunta jos maksat lisämaksun lentokentällä.

SunExpress

SunExpress lentää kerran viikossa Helsingistä Izmiriin (Turkki). SunExpressin ulkomaan lennoille voit tuoda veloituksetta 20 kiloa painavan matkalaukun ja yhden 6 kiloa painavan käsimatkatavaran (55 x 40 x 20 cm). Monilla SunExpressin reiteillä nettilähtöselvityksen tekeminen ei ole mahdollista, joten lähtöselvityksen tekemisestä lentokentällä ei veloiteta lisämaksua.

Vueling

Vueling lentää Helsingistä Barcelonaan huhti-lokakuussa. Vuelingin lennoille voit tehdä lähtöselvityksen myös lentokentällä mutta jonot Barcelonan lentokentällä ovat usein melko pitkiä, joten suosittelemme nettilähtöselvityksen tekemistä.

Vuelingin lennoille voit tuoda veloituksetta yhden 10 kilon painavan käsimatkatavaran (55 x 40 x 20 cm). Ylisuurista käsimatkatavaroista Vueling veloittaa 35 euron lisämaksun/suunta.

Matkalaukusta (23 kg) Vueling veloittaa n. 20 euron lisämaksun jos maksat matkalaukkumaksun etukäteen ja 35 euroa jos maksat lisämaksun lentokentällä. Iberian lentonumerolla (IB 5xxx) myydyille Vuelingin lennoille voit yleensä tuoda veloituksetta yhden 23 kilon matkalaukun.

Wizzair

Wizzair lentää Turusta Gdanskiin (Puola). Wizzair veloittaa 20 euron lisämaksun lähtöselvityksen tekemisestä lentokentällä, joten muistathan tehdä lähtöselvityksen netissä ja tulostaa tarkastuskortin (boarding pass). Wizzairin nettilähtöselvitys aukeaa 30 päivää ennen lentoa, joten samalla kertaa voit tehdä lähtöselvityksen myös paluulennolle.

Wizzairin käsimatkavarakiintiö on muita halpalentoyhtiötä pienempi, joten lennolle voi tuoda ainoastaan yhden käsimatkatavaran (42x32x25cm) veloituksetta. Jos haluat tuoda suuremman käsimatkatavaran (56x45x25cm) lennolle, Wizzair veloittaa siitä 10-40€/suunta riippuen siitä maksoitko lisämaksun etukäteen vai vasta lentokentällä.

Matkalaukusta Wizzair veloittaa matkustuspäivistä riippuen Turku-Gdansk – lennoilla 15-25€/suunta jos maksat matkalaukkumaksun varausta tehdessä, 18€-28€/suunta jos lisäät laukun varaukseen myöhemmin manage my booking-toiminnon avulla ja 60€/suunta jos maksat matkalaukkumaksun lentokentällä.

Aiheesta lisää

Kommentti aiheesta “Halpalentojen ABC – miten vältyn lisämaksuilta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *