Lennot maailman ympäri – lentopassit

Lentopassin ostaminen on yksi yleisimmistä tavoista toteuttaa maailmanympärimatka. Lentopassien hinnoittelu perustuu joko lennettyjen mailien määrään (1 maili = 1,609 km) tai vierailtujen mannerten määrään. Lentopassien suurin etu on joustavuus sillä päivämääriä voi muuttaa matkan aikana ilman muutosmaksua  ja myös reittiä on mahdollista muuttaa matkan aikana kohtuullisin kuluin.

Lentopassien suurimpana haittana on hinta sillä allianssien myymät lentopassit maksavat halvimmillaankin yli 2500 euroa, joten halvempia vaihtoehtoja saattaa löytyä. Hintoja verratessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lentopassien hinnoitteluun ei sovelleta korkeasesongin mukaista hinnoittelua (ts. hinnat eivät yleensä nouse vaikka matkustaisit keskikesällä tai jouluna). Lisäksi lentopassien käyttämä varausluokka on yleensä parempi kuin esim. Kilroyn myymien yhdensuuntaisista lipuista kasattujen maailmaympärimatkojen käyttämä, joten lentoja löytyy yleensä sinulle sopiville päiville helpommin.

Sisällysluettelo

Alliansseista
Säännöt
Oneworldin maailmanympärilennot
Star Alliancen maailmanympärilennot
Skyteamin maailmanympärilennot
Vinkit

Alliansseista

Tällä hetkellä on olemassa kolme suurta allianssia: oneworld, Star Alliance ja Skyteam. Jokaisella allianssilla on varsin kattava verkosto Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa mutta muualla maailmassa verkostojen kattavuudessa on suuria eroja. Jokainen allianssi on luonut oman lentopassinsa, jota voi käyttää samaan allianssiin kuuluvien lentoyhtiöiden sekä joidenkin yhteistyökumppanien lennoilla.

Oneworldin vahvuutena on kattava reittiverkosto Euroopassa (Finnair, airberlin, BA, Iberia), Amerikoissa (American, US Airways, LAN) ja Australiassa (Qantas) mutta Afrikassa oneworldin verkosto on varsin suppea.

Skyteamin verkosto on kattava Pohjois-Amerikassa (Delta, Aeromexico), Keski- ja Itä-Aasiassa (China Southern, Vietnam Airlines), Keski-Afrikka (Kenya Airways) ja Venäjä (Aeroflot). Skyteamin verkosto Oseaniassa, Lähi-idässä ja Etelä-Amerikassa (Aerolineas Argentinas) on varsin suppea.

Star Alliance (Lufthansa, SAS, United Airlines, Singapore Airlines, Thai Airways jne) on suurin lentoyhtiöallianssi ja sen verkosto on varsin kattava. Verkosto on kuitenkin melko suppea Venäjällä ja Australiassa.

Myynnissä olevat lentopassit

Tyypillisimpiä lentopasseihin sisältyviä sääntöjä:

 • Matkan on edettävä joko itään tai länteen (sääntö ei koske mantereen sisäistä matkustusta), joten mannertenväliset hypyt edestakaisin eivät ole sallittuja.
 • Samassa kaupungissa voi vierailla ainoastaan kerran (poikkeuksena koneenvaihdot).
 • Ellei toisin ole mainittu, voit käyttää ainoastaan samaan alliansiin kuuluvien lentoyhtiöiden operoimia lentoja.
 • Päivämäärämuutoksista ei pääsääntöisesti veloiteta muutosmaksua mutta reittimuutoksista veloitetaan yleensä 125 dollaria + hintaerotus.
 • Paluulennon on palattava samaan maahan kuin mistä matka alkoi (voi päättyä eri kaupunkiin)
 • Lentopassien hinnoitteluun ei sovelleta korkeasesongin mukaista hinnoittelua

Oneworld Explorer

 • Oneworld-liittoumaan kuuluu mm. Finnair, American Airlines, Qantas, LAN Airlines ja British Airways.
 • Oneworld Explorerin hinnoittelu perustuu vierailtujen mantereiden määrään
 • korkeintaan kaksi stopoveria Euroopassa
 • 3 mantereen lentopassi Helsingistä ilman veroja maksaa 2110€, 4 mantereen 2543€, 5 mantereen 3069€ ja 6 mantereen 3604€
 • Päivämäärämuutoksista ei veloiteta muutosmaksua mutta reittimuutoksista veloitetaan 125 dollaria.

Global Explorer (oneworld)

 • Global Explorer lentopassin hinnoittelu perustuu käytettyjen lentomailien määrään
 • Lentopassiin voi sisältyä oneworldin operoimien lentojen lisäksi myös Alaska Airlinesin, Aer Linguksen, Fiji Airwaysin, Meridianan (Italia) ja Westjetin (Kanada) lentoja sekä Qantasin lentoja, jotka ovat Air Tahiti Nuin ja South African Airwaysin operoimia.
 • 26000 mailin lentopassiin sisältyy ainoastaan viisi veloituksetonta pysähdystä, joista korkeintaan kaksi voi olla samalla manteella. Muut lentopassit edellyttävät vähintään 2 pysähdystä/manner (korkeintaan 4 pysähdystä/manner sallittu).
 • korkeintaan kaksi pysähdystä Euroopassa
 • 26000 mailin lentopassin veroton hinta Helsingistä 2110€, 29000 mailin lentopassi 2543€, 34000 mailin lentopassi 3069€ ja 39000 mailin lentopassi 3604€
 • Päivämäärämuutoksista ei veloiteta muutosmaksua mutta reittimuutoksista veloitetaan 125 dollaria.

Star Alliance Round the World Fare

Star Alliance on jäsenmäärältään suurin allianssi ja siihen kuuluu mm. SAS, Lufthansa, United Airlines, Avianca, Air New Zealand, All Nippon Airways, Thai Airways ja South African Airways.

 • Hinnoittelu perustuu käytettyihin lentomaileihin ja pysähdysten määrään.
 • Lentopassiin voi sisältyä korkeintaan 15 pysähdystä, poikkeuksena halvin lentopassi, johon voi sisältyä korkeintaan 5 pysähdystä.
 • Samassa maassa voit pysähtyä korkeintaan 3 kaupungissa (poikkeuksena halvin lentopassi, joka sallii korkeintaan 1 kaupungissa pysähtymisen). Poikkeuksena USA, jossa voit vierailla korkeintaan 5 kaupungissa.
 • Päivämäärämuutoksista ei veloiteta muutosmaksua mutta reittimuutoksista veloitetaan 125 dollaria.
 • 26000 mailin lentopassin veroton hinta Helsingistä on 2183€ (max 5 pysähdystä), 29000 mailin lentopassi 2262€ (max 7 pysähdystä) tai 2712€ (max 15 pysähdystä), 34000 mailin lentopassi 2471 € (max 10 pysähdystä) tai 3328 € (max 15 pysähdystä), 39000 mailin lentopassi 2782€ (max 12 pysähdystä) tai 3988€ (max 15 pysähdystä)

Skyteamin maailmanympäriliput

Skyteamiin kuuluu mm. Air France-KLM, Delta, China Southern, Korean Airlines, Alitalia ja Kenya Airways. Skyteamin tuotevalikoimaan kuuluu ainoastaan yksi lentopassi.

 • Hinnoittelu perustuu käytettyihin lentomaileihin.
 • Halvimpaan lentopassiin voi sisältyä korkeintaan 5 pysähdystä, muihin 15 pysähdystä.
 • Korkeintaan 3 pysähdystä/maa (poikkeus: USA:ssa korkeintaan 5 pysähdystä)
 • 26000 lentomailin lentopassi ilman veroja maksaa 2568€, 29000 mailin lentopassi 3309€, 33000 mailin lentopassi 4018€ ja 38000 lentomailin lentopassi 4627€. Kokonaishintaan näyttäisi sisältyvän polttoainelisämaksut
 • Reittimuutoksista veloitetaan 125 dollaria.

Vinkkejä

1. Matkan voi suunnitella netissä

Halutessasi voit suunnitella ja varata netissä Oneworldin, Star Alliancen ja Skyteamin sivuilta löytyvien työkalujen avulla.

2. Harkitse eksoottisilla saarilla vierailemista

Lennot esim. Tongalle, Tahitille ja Fidzille ovat erittäin kalliita, joten maailmanympärimatka on usein ainoa järkevä tapa vierailla monissa eksoottisissa saarivaltioissa.

3. Älä unohda veroja ja polttoainelisämaksuja

Allianssien myymien lentopassien hinnat ovat ns. nettohintoja, joihin ei sisälly lentokenttäveroja, polttoainelisämaksuja tai toimistokuluja. Reitistä riippuen veroihin ja lisämaksuihin menee n. 400-900 euroa.

4. Polttoainelisämaksuja vertaamalla voi säästää satoja euroja

Lentopassien hinnat ovat tyypillisesti ns. nettohintoja, joihin ei sisälly lentokenttäveroja tai polttoainelisämaksuja, joten eri lentoyhtiöiden polttoainelisämaksuja matkaa suunnitellessa voi helposti säästää muutaman satasen. Samaan allianssiin kuuluvien lentoyhtiöiden polttoainelisämaksuissa on suuria eroja, joten eri lentoyhtiöiden polttoainelisämaksuja vertailemalla voi säästää satoja euroja. Esim. Oneworldiin kuuluva Iberia veloittaa maailmanympärimatkan yhteydessä Madrid-Santiago-lennosta 220 euron polttoainelisämaksun kun taas LAN Airlines ei veloita polttoainelisämaksua.

5. Hinnat vaihtelevat matkan aloitusmaan perusteella

Erityisesti business- ja ensimmäisessä luokassa matkustettaessa kannattaa vertailla matkan aloitusmaan vaihtamisen vaikutusta hinnoitteluun. Esim. 4 mantereen oneworld Explorer-lentopassi businessluokassa maksaa 4557 euroa jos aloitat matkan Kairosta kun taas Helsingistä matkan aloittavat joutuvat maksamaan samasta lentopassista 7019 euroa.

Turistiluokassa matkustettaessa hintaeroista on kuitenkin hankala hyötyä sillä suurin osa säästöstä uppoaa syöttölentoihin mutta aloittamalla matkan esim. Frankfurtista voit puristaa lentopassista ylimääräisiä lentosegmenttejä.

6. Hyödynnä halpalentoja

Yhteen lentopassiin voi sisältyä korkeintaan 16 lentoa. Raja voi tulla yllättävän helposti vastaan pidempää reissua suunniteltaessa, joten mantereen sisäiseen matkustamiseen kannattaa tarvittaessa käyttää halpalentoja. Halpalentojen avulla voit puristaa ylimääräisiä maileja matkasuunnitelmasta, jotta voisit ostaa halvemman lentopassin.

7. Vertaa kanta-asiakasohjelmia

Maailmanympärimatkasta pitäisi kertyä riittävästi pisteitä ainakin yhtä Euroopan sisäistä matkaa varten. Kanta-asiakasohjelmien välillä on kuitenkin suuria eroja, joten vertaathan eri ohjelmia.

8. Mieti onko lentopassi sinulle sopivin tuote

Lentopassin etuna on joustavuus mikä usein näkyy myös lentojen hinnassa, joten ennen matkan varaamista on syytä miettiä onko lentopassi sinulle sopivin tuote. Maailman ympärimatkan voi rakentaa myös esimerkiksi halpalentoja ostamalla.

9. Tutustu omatoimisesti eri vaihtoehtoihin vaikka varaisit lennot matkatoimiston kautta

Suurin osa maailmanympärilennoista myydään matkatoimiston kautta sillä reitin optimointi on erittäin työlästä. Suomalaiset matkatoimistot eivät päivittäin myy esimerkiksi Etelä-Amerikan sisäisiä lentoja, joten eri vaihtoehtoja kannattaa tutkia myös omatoimisesti ennen matkatoimistossa käyntiä.

10. Miten puristan ylimääräiset mailit matkasuunnitelmasta?

Yleisin ongelma lentopasseja ostaessa on sallitun maili tai lentomäärän ylittyminen. Muutamia ideoita maili-/lentomäärän vähentämiseksi:

 • käytä tarvittaessa halpalentoja esim. Aasian sisäiseen matkustamiseen
 • vältä eri lentokentältä lähteviä jatkolentoja, esim. Helsinki-Lontoo (Heatrow)//Lontoo (Gatwick)-Cancun
 • harkitse matkan aloittamista esim. Tukholmasta tai Keski-Euroopasta, jotta et tuhlaa lentosegmenttejä Euroopan sisäisiin lentoihin
 • kaupunkikoodeja käyttämällä voi joskus puristaa matkasuunnitelmasta muutaman ylimääräisen mailin (esim. käyttämällä Naritan lentokenttään viittavan NRT lentokenttäkoodin sijasta voit käyttää myös TYO lentokenttäkoodia, joka viittaa kaikkiin Lontoon alueella oleviin lentokenttiin).
 • tarkista, että lennät matkakohteeseen varmasti suorinta reittiä

Huomautus: artikkelin tiedot on tarkistettu ennen artikkelin julkaisua mutta lentoyhtiöt voivat muuttaa lippujen ehtoja ilman ennakkoilmoitusta, joten tarkistathan ajantasaiset hintasäännöt ennen matkan varaamista.

Kommentti aiheesta “Lennot maailman ympäri – lentopassit

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *