Halpalentojen abc – miten vältän lisämaksut?

Halpalentoyhtiöt myyvät usein yllättävän halpoja lentoja mutta lisämaksut voivat yllättää ensimmäistä kertaa halpalentoyhtiöllä matkustavan, joten kokosimme vinkkejä miten voit välttyä lisämaksuilta.

Mihin halpalentojen halpuus perustuu?

Halpalentoyhtiöiden ideana on tarjota ainoastaan  matkustajan kannalta välttämättömät palvelut, jonka ansiosta yhtiöiden kustannusrakenne on selkeästi alhaisempi. Yhtiöt veloittavat lisämaksuja lisäpalveluista kuten aterioista ja lähtöselvitettävien matkalaukkujen kanssa matkustamisesta, joten ennen matkaa tutustua tarkkaan eri yhtiöiden käytäntöihin. Halpalentoyhtiöt myös lentävät usein syrjäisemmille lentokentille, joten huomioithan matkakulut lentokentälle lentoja ostaessa.

Tee lähtöselvitys netissä

Useimmat halpalentoyhtiöt veloittavat lisämaksun lähtöselvityksen tekemisestä lentokentällä, joten muistathan tulostaa tarkastuskortin (boarding pass) ennen lentokentälle matkustamista (koskee myös lähtöselvitettävän matkalaukun kanssa matkustavia). Poikkeuksena Norwegian, joka ei tällä hetkellä veloita lisämaksua tarkastuskortin tulostamisesta lentokentällä.

Säästä matkustamalla pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa

Halpalentoyhtiöt veloittavat lisämaksuja lähtöselvitettävistä matkalaukuista, joten pelkkien käsimatkavaroiden kanssa matkustamalla voit säästää. Tarkistathan matkatavarasäännöt ennen lentokentälle matkustamista, jotta vältyt lisämaksuilta (ylisuurista käsimatkatavoista veloitetaan lisämaksu). Käsimatkataroita koskevista säännöistä voi löytyä porsaanreikiä, joita hyödyntämällä voit tuoda lennolle enemmän käsimatkatavaroita (esim. tax free-muovikassissa olevia tavaroita ei aina lasketa käsimatkavaroiksi),

Säästä maksamalla matkalaukkumaksut etukäteen

Useimmat halpalentoyhtiöt veloittavat 50-100% korkeamman matkalaukkumaksut niiltä matkustajilta, jotka maksavat
matkatavaramaksun vasta lentokentälle saavuttaessa. Matkalaukkumaksun voit maksaa lentoa varatessa (halvin tapa) tai
lentoyhtiön kotisivuilla lentovarauksen tekemisen jälkeen manage my booking tms. -toiminnon avulla.

Omat eväät lennolle

Halpalentoyhtiöiden myymät lentokoneateriat ja juomat ovat ylihintaisia, joten lennolle kannattaa tuoda mukaan omat eväät. Tarvittaessa voit ostaa eväät esim. Helsinki-Vantaan Alepasta.

Säästä maksamalla lennot debit-kortilla

Useimmat halpalentoyhtiöt veloittavat lentovarauksen maksamisesta luottokortilla lisämaksun, joten lennot kannattaa maksaa lentoyhtiöstä riippuen esim. Visa Electronilla tai Visa Debitilla.

Älä ole vaativa istumapaikan suhteen

Useimmat halpalentoyhtiöt veloittavat lisämaksun istumapaikan valitsemisesta, joten tyytymällä vaatimattomampaan istumapaikkaan voit säästää.

Tarkista mille lentokentälle olet ostamassa lentoja

Halpalentoyhtiöt usein lentävät syrjäisemmille lentokentille, joten lentoja ostaessa kannattaa tarkastaa mille lentokentälle olet ostamassa lentoja. Esimerkiksi Ryanairin käyttämä Frankfurt Hahnin-lentokenttä sijaitsee n. 100 kilometrin päässä Frankfurtista.

Halvat lennot eivät ole aina halpalentoja

Ennen halpalentojen ostamista kannattaa aina verrata hintoja myös perinteisten lentoyhtiöiden hintoihin sillä esim. Norwegianin lennot voivat välillä olla kalliimpia kuin Lufthansan lennot. Huomioithan lisämaksut eri vaihtoehtoja vertaillessa.

Varaudu poikkeustilanteisiin

Halpalentoyhtiöt ovat yleensä perinteisiä lentoyhtiöitä täsmällisempiä sillä useimmat halpalentoyhtiöt myyvät ainoastaan suoria lentoja. Lentoja varatessa on syytä kuitenkin muistaa, että halpalentoyhtiöt eivät ole tehneet sopimuksia, joiden puitteissa esim. lennon peruuntuessa yhtiö voisi siirtää lipun toiselle lentoyhtiölle (esim. Lufthansa voi siirtää matkustajia Finnairin lennolle lennon peruuntuessa mutta halpalentoyhtiöt eivät ole tehneet samankaltaisia sopimuksia), joten esim. kaverin häihin on syytä matkustaa jo edeltävänä päivänä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *